סטודנטים

אירועים קיצוניים הקשורים לאבחון נגרמים לרוב עקב טעויות אנוש (מתוך ה- Archives of Internal Medicine)

מאת ד”ר מיכל איזנשטט

מתוצאות סקירה שפורסמה בירחון Archives of Internal Medicine ב- 28 ביוני, עולה כי אירועים קיצוניים הקשורים לאבחון הינם בעלי השלכות חמורות, נגרמים לרוב עקב טעויות אנוש, וניתנים למניעה בחלק מן המקרים.

לדברי החוקרים, טעויות אבחוניות מביאות פעמים רבות לנזק לחולה.  מחקרים קודמים הראו כי קיימת שונות רבה בתוצאות בקרב התמחויות שונות.  המחקר הנוכחי בדק אירועים קיצוניים הקשורים באבחון, בכל סוגי ההתמחויות הרפואיות על מנת לקבוע את היארעותם, ולהבין את הגורמים להם.

במסגרת המחקר הנוכחי רופאים סקרו 7,926 תיקי חולים שנבחרו אקראית.  כל האירועים הקיצוניים שקשורים באבחון נבחרו לשם ניתוח והושוו עם אירועים קיצוניים אחרים.

אירועים קיצוניים הקשורים לאבחון זוהו ב- 0.4% מכלל האשפוזים, והיוו 6.4% מכלל האירועים הקיצוניים.  83.3% מן האירועים הקיצוניים הקשורים לאבחון נחשבו כניתנים למניעה, כאשר הגורמים העיקריים היו כשלים אנושיים ב- 96.3%, משתנים ארגוניים ב- 25% ומשתנים הקשורים לחולה ב- 30.0%.

בהשוואה לאירועים קיצוניים אחרים, ההשלכות של אירועים שהיו קשורים באבחון היו חמורות יותר, עם שיעור תמותה של 29.1% לעומת 7.4%.

החוקרים מציינים כי אירועים קיצוניים הקשורים באבחון מייצגים סוג חשוב של טעויות, והשלכותיהם חמורות.  הגורמים לרוב הינם אנושיים, כאשר הסיבות לכך ברוב המקרים הינן טעויות על רקע ידע וטעויות על רקע העברת מידע.  שיטות מניעה צריכות להתרכז במתמחים וכן בארגון העברת הידע והמידע.

מגבלות המחקר כוללות מערך רטרוספקטיבי שעשוי היה להביא להטיות בחירה; הסתמכות על מידע מתיקים רפואיים שהייתה עשויה להביא לתת-הערכה של הטעויות האבחוניות; וכן השימוש בשני סוקרים מאפיין שעשוי היה להביא להערכת יתר של טעויות אבחוניות.

במאמר מערכת נלווה נכתב כי שינויים במערכת הבריאות הינם הכרחיים על מנת לצמצם את מספר האירועים הקיצוניים הנובעים מטעויות אבחוניות.

הכותבים מזכירים את הדיון המתקיים נכון להיום בארה”ב באשר לרפורמת הבריאות.  לדבריהם ארגונים רפואיים חדשים עשויים להתפתח בעתיד הקרוב ועליהם תהיה מוטלת האחריות לשפר את בריאות האוכלוסיה ולשמור עליה.  ארגונים אלו שיאלצו לעמוד בעלויות של תוצאותיהן של טעויות אבחוניות, יתכן וישקיעו מאמץ רב יותר בניסיון להמנע מהן.

Arch Int Med. 2010

Arch Int Med. 2010, editorial

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה