שיווק ומנהל רפואי

האם לטיפול תרופתי כנגד סוכרת השפעה על הסיכון למחלת פרקינסון? (Neurol Sci)

מתוצאות סקירה שיטתית ומטה-אנליזה חדשה שפורסמו בכתב העת Neurological Sciences להערכת השפעה אפשרית של טיפול תרופתי כנגד סוכרת על הסיכון למחלת פרקינסון עולה כי עדויות מוגבלות רומזות להשפעה מגנה אפשרית של מעכבי DPP-4 מפני התפתחות מחלת פרקינסון בחולי סוכרת. מנגד, מטפורמין, סולפוניל-אוריאה, תיאזולידנדיונים ואגוניסטים ל-GLP-1 לא הדגימו השפעה משמעותית על הסיכון למחלה הנוירולוגית.

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי סוכרת הינה גורם סיכון ידוע למחלת פרקינסון, אך לא ידוע אם לטיפול תרופתי לסוכרת יש השפעה על הסיכון הנ”ל. מטרת מטה האנליזה הנוכחית הייתה לבחון את העדויות בספרות הרפואית ולקבוע את הסיכון למחלת פרקינסון אידיופטית עם תכשירים פומיים שונים לטיפול בסוכרת.

החוקרים ערכו חיפוש במאגרי PubMed, CENTRAL, Scopus, Web of Science ו-Embase לזיהוי מחקרים שפורסמו עד תחילת אפריל בשנת 2023. בסופו של דבר, הסקירה כללה 15 מחקרים עם למעלה מ-2.9 מיליון חולי סוכרת.

מהנתונים עולה כי לא היה הבדל משמעותי בסיכון למחלת פרקינסון בקרב חולי סוכרת תחת טיפול במטפורמין (יחס סיכון של 1.05, רווח בר-סמך 95% של 0.91-1.22), תיאזולידנדיונים (יחס סיכון של 0.84, רווח בר-סמך 95% של 0.68-1.05), אגוניסטים ל-GLP-1 (יחס סיכון של 0.63, רווח בר-סמך 95% של 0.26-1.55) או סולפוניל-אוריאה (יחס סיכון של 1.13, רווח בר-סמך 95% של 0.96-1.32).

מטה-אנליזה של ארבעה מחקרים הראתה כי טיפול במעכבי DPP-4 לווה בסיכון מופחת למחלת פרקינסון בחולי סוכרת (יחס סיכון של 0.69, רווח בר-סמך 95% של 0.56-0.86).

החוקרים מציינים כי בספרות הרפואית אין נתונים מספקים אודות ההשפעה האפשרית על הסיכון למחלת פרקינסון בחולים שטופלו בתרופות ממשפחת מעכבי SGLT-2, מעכבי אלפא-גלוקוזידז או גלינידים.

החוקרים מסכמים וכותבים כי עדויות מוגבלות ממחקרים רטרוספקטיביים רומזות להשפעה מגנה אפשרית של מעכבי DPP-4 מפני התפתחות מחלת פרקינסון בחולים עם סוכרת. לא תועדה השפעה משמעותית של תרופות אחרות לטיפול בסוכרת על הסיכון למחלת פרקינסון באוכלוסייה זו. הם קוראים להשלים מחקרים נוספים אשר ייקחו בחשבון ערפלנים אפשריים להערכת הנושא.

Neurol Sci. 2023 Jul 27

 

 

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה