שיווק ומנהל רפואי

המהלך הקליני וגורמי סיכון להפרעות שינה בחולים עם אירוע מוחי איסכמי (PLoS One)

הפרעות שינה נפוצות בחולים עם אירוע מוחי איסכמי, עם שיעורים גבוהים לפני אירוע מוחי וכן בשלב האקוטי או הכרוני לאחר אירוע מוחי, כאשר חולים עם אינסומניה לפני אירוע מוחי עשויים להחלים לאחר האירוע המוחי, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת PLoS One. גורמי סיכון להפרעות שינה בזמן אירוע מוחי אקוטי כוללים פרפור פרוזדורים, יתר לחץ דם והפרעות מצב רוח, כאשר רמת השכלה נמוכה והפרעות מצב רוח נקשרו עם סיכון מוגבר לאינסומניה בשלב הכרוני.

ברקע למחקרים מסבירים החוקרים כי אין מחקרים רבים להערכת אינסומניה בחולים עם אירוע מוחי איסכמי, בפרט בשלב האקוטי. שיעור החולים עם הפרעות שינה במהלך השלב האקוטי של אירוע מוחי העלולים לפתח אינסומניה בשלב התת-אקוטי וכרוני של אירוע מוחי אינו ידוע. מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבחון את גורמי הסיכון להפרעות שינה והמהלך הקליני של המחלה בחולים עם אירוע מוחי איסכמי אקוטי.

המחקר הפרוספקטיבי כלל חולים עם אבחנה של אירוע מוחי איסכמי בין תחילת יולי בשנת 2020 ועד סוף חודש אוקטובר 2021. החולים דווחו על הפרעות שינה לפני אירוע מוחי ובמהלך השלב האקוטי (בתוך 7 ימים) והכרוני (3 חודשים) לאחר האירוע המוחי.

מדגם המחקר כלל 195 חולים עם אירוע מוחי איסכמי, מהם 67 חולים (34.3%) עם הפרעות שינה לפני הופעת אירוע מוחי, 73 חולים (37.4%) עם הפרעות שינה בשלב האקוטי לאחר אירוע מוחי ו-58 חולים (29.7%) עם הפרעות שינה בשלב הכרוני.

מבין 128 החולים ללא אינסומניה לפני הופעת אירוע מוחי, 20 חולים (15.6%) הציגו תסמיני אינסומניה שלושה חודשים לאחר האירוע המוחי. יתרה מזאת, 13 מבין 102 חולים (12.7%) ללא הפרעת שינה בשלב האקוטי לאחר אירוע מוחי פיתחו אינסומניה שלושה חודשים לאחר הופעת האירוע המוחי.

מבין 67 חולים עם אינסומניה לפני הופעת אירוע מוחי, 29 חולים (43.3%) לא פיתחו את הפרעת השינה שלושה חודשים לאחר האירוע המוחי.

סיכון מוגבר להפרעות שינה תועד בנוכחות פרפור פרוזדורים, יתר לחץ דם והפרעות מצב רוח בשלב האקוטי לאחר אירוע מוחי וסיכון מוגבר לאינסומניה דווח עם רמת השכלה נמוכה והפרעות מצב רוח בשלב הכרוני לאחר אירוע מוחי.

החוקרים מסכמים וכותבים כי שיעורי הפרעות שינה לפני ובמהלך השלב האקוטי והכרוני של אירוע מוחי עומדים על 34.3%, 37.4% ו-29.7%, בהתאמה. היארעות אינסומניה על-רקע אירוע מוחי עמדה על 15.6%, כאשר בחולים עם אינסומניה לפני האירוע המוחי תתכן החלמה לאחריו. גורמי סיכון להפרעות שינה בשלב אירוע מוחי אקוטי כוללים פרפור פרוזדורים, יתר לחץ דם והפרעות מצב רוח וגורמי סיכון לאינסומניה בשלב הכרוני כוללים רמת השכלה נמוכה והפרעות מצב רוח.

 

PLoS One. 2022 Nov 8

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה