שיווק ומנהל רפואי

לאחר שמשרד הבריאות חילק רישיונות למכשירי דה וינצ’י שפעלו במרכז ללא רישיון – לא נותרה מכסה למכשיר יחיד בצפון

מנהל המרכז הרפואי גליל פרופ’ ברהום: “עוד 5 מכשירים פועלים כיום ללא רישיון- ולנו מוציאים איסור הפעלה; סיפור קפקאי על מדינה שנאבקת בעצמה”

יו”ר הוועדה ח”כ סילמן דורשת תוספת מכסות מידית: “נוודא חלוקה הוגנת בין פריפריה למרכז”

ועדת הבריאות בראשות ח”כ עידית סילמן קיימה דיון בנושא מניעת הפעלת שירותים רפואיים בפריפריה. הדיון כונס לבקשת חברי הכנסת אופיר כץ, ישראל אייכלר, ינון אזולאי, מופיד מרעי ואופיר סופר, בין היתר בשל סירובו של משרד הבריאות לאשר את הפעלתו של מכשיר מסוג דה וינצ’י, רובוט מדויק לניתוחים כירורגיים, שנרכש מכספי תרומות על ידי בית החולים גליל שבנהריה.

ח”כ אופיר כץ אמר בפתח הדיון: “לצערי בכל קטגוריה בתחומי הרפואה, תושבי הצפון והדרום מקבלים שירות פחות נגיש וטוב מתושב שגר במרכז, לרבות מכשור רפואי וזמני המתנה. בית החולים הגליל בנהריה הצליח לרכוש את המכשיר מכספי תרומות ומשרד הבריאות לא מנפיק רישיון להפעלתו. למה במחוז מרכז מאשרים מעבר לתקינה ובצפון לא מאשרים כלל? יש פה מדיניות של משרדי הממשלה כשזה מגיע לפריפריה סוגרים את הברז, ושהם יסתדרו עם מה שיש או ייסעו 3-4 שעות כדי לקבל טיפול”.

ח”כ אופיר סופר: “בפריפריה מתמודדים עם אתגרים גדולים מאוד בניסיון להשוות את רמת הרפואה לזו שקיימת במרכז. הרבה יותר קל לגייס תרומות לבתי החולים הגדולים במרכז ואנחנו כמדינה צריכים לעודד דווקא תרומות לבתי חולים בפריפריה, לרוץ ולתת את כל המעטפת של ההכשרה והביורוקרטיה ולהסיר את כל המכשולים. בכל פעם שניתקל במקרה כזה צריך להעלות את זה כאן בוועדה על סדר היום”.

ח”כ מופיד מרעי: “בצפון ובדרום מתים 8% יותר כתוצאה מטיפול רפואי לקוי. המכשיר הזה ייתן מענה לכל תושבי הצפון. לצד אישור ההפעלה צריך גם לתגבר את הצפון במרכזים רפואיים, ניידות טיפול נמרץ ולחייב את משרדי הממשלה לספק את כל המכשירים הרפואיים על פי הדרישה של בתי החולים. מגיע לתושבי הצפון טיפול ומכשור טוב יותר”.

ח”כ עלי סלאלחה: “עלות הפעלת המכשיר היא לא יותר מ-400,000 והוא ייתן שירות למאות אלפים שצריכים את זה. הצוות המקצועי שיכול להפעיל אותו כבר נמצא. אני לא נגד המרכז אבל אני רוצה רפואה שווה. הגיע הזמן שנעמוד ונתבע את הטוב ביותר לפריפריה”.

ד”ר אסנת לוקסנבורג, משרד הבריאות הסבירה: “בתקנות המכשור הרפואי יש רשימה של מכשירים שדורשים רישיון לפני רכישה ולפני הפעלה. התקנות עצמן קובעות או מספר אבסולוטי של מכשירים או שיעור לפי נפש. במקרה המסוים הזה נקבע שמכשירי דה וינצ’י צריכים להיות ב-6 מרכזי העל ועוד 2 נוספים. ה-8 שפועלים היום ברישיון: בלינסון, שיבא, איכילוב, רמב”ם, הדסה עין כרם וסורוקה הם מרכזי העל, בנוסף קיבלו רישיון גם אסף הרופא, ואסותא תל אביב. כרגע על פי התקנות אנחנו לא יכולים לתת אישור הפעלה נוסף. שינוי התקנות דורש שינוי של של שר הבריאות, בהסכמת שר האוצר ובאישור ועדת הבריאות.

ח”כ אופיר כץ דרש מד”ר לוקסנבורג להסביר את החלוקה הגיאוגרפית שאינה פרופורציונאלית, ומדוע שני הרישיונות הנוספים חולקו גם הם לבתי חולים במרכז? ד”ר לוקסנבורג השיבה כי “היו שני שכבר פעלו והיה צריך להכניס אותם לרישיון, זה היה 6 שנים לפני שבית החולים בנהריה ביקש רישיון”. עם זאת הדגישה כי משרד הבריאות מכיר בחשיבות להוסיף מכסות נוספות להפעלת מכשירים מסוג זה ופועל לשם כך בימים אלה.

פרופ’ מסעד ברהום, מנהל המרכז הרפואי גליל בנהריה: “מדובר בסיפור קפקאי על מדינה שנלחמת בשירות הרפואי ציבורי של עצמה. בישראל יש היום 13 מכשירי דה וינצ’י פעילים 11 מהם במרכז ובירושלים, אף לא אחד צפונית לרמב”ם. 50% מהם פועלים ללא רישיון, המדינה אפילו לא יודעת איפה הם. אחרים פעלו שנה-שנתיים ללא רישיון עד שזה התקבל בדיעבד. אבל כשזה מגיע לתושבי הגליל משרד בריאות מוציא איסור רשמי להפעלתו”.

רועי רייכר, אגף התקציבים במשרד האוצר: “במהלך דיוני התקציב שמובא כעת ניתנו תוספות למכסות של מכשירים רפואיים- זה הוסכם ותוקצב ויוגש לוועדה בקרוב, אז יהיה צורך לדון כיצד יוקצו המכשירים הבאים- על פי אילו קריטריונים והאם נכון לתת דגש לאזורים שבהם יש כיום חסר”. עם זאת, לשאלת חברי הכנסת הודה רייכר כי מכסות נוספות להפעלת מכשירי דה וינצ’י אינן נכללות כרגע בתוספת: “אנחנו כרגע בשיח על מנכ”ל משרד הבריאות בנושא- האם וכיצד ניתן להרחיב את התוספת התקציבית כדי שהם יכללו גם כן”.

ד”ר ענבר צוקר ממשרד הבריאות התייחסה לסוגיה נוספת שביקשו יוזמי הדיון להעלות- סירובו של משרד הבריאות לאשר הקמת יחידה לצנתור מוחי בבית החולים ברזילי באשקלון. לדבריה: “צנתור הוא טיפול שמתאים לכמות קטנה מהחולים (עד 10%) והוא צריך להתבצע במרכזי על שיש להם יחידות של נוירוכירורגיה, כי הוא מצריך מיומנות מיוחדת. אם אין נפח מספק של צנתורים זה עלול להיות יותר מסוכן מזמן העברתו של החולה. ב- 2019- 14 חולים בלבד הועברו מברזילי לבתי חולים אחרים לצנתור וזה לא נפח שיספק התמקצעות מספקת למרכז כזה. כן חשוב לפעול לכך שהעברת החולה תתבצע בצורה יותר מהירה ואם בעתיד יגדל הנפח או שיהיו אפשרויות ליצור מצנתר שיעבוד בחלק מהזמן בברזילי זה יכול אפשר את הפתיחה”.

בסיכום הדיון אמרה יו”ר הוועדה ח”כ עידית סילמן: “המכשור הרפואי הוא כיום העיניים של הרפואה ועניין המכסות צריך להיות מטופל בראש סדר העדיפויות, בדגש על הפריפריה שבה בתי החולים ומערכת הבריאות כולה מתמודדת עם אתגרים משמעותיים מאוד. באופן ממוקד- העניין בנהריה חייב להיפתר בהקדם. עלה כאן בדיון שיש כאלה שמשתמשים ללא אישור ויש כאלה שהשתמשו וקיבלו אישור בדיעבד. לא ככה אנחנו רוצים שזה יתנהל ואל לנו לעודד את זה”.

“אנחנו דורשים שהתקנות החדשות והגדלת המכסות יובאו לוועדה בהקדם, כאן נדון גם בקריטריונים לחלוקת המכשור הנוסף. אנחנו מתחייבים שאלה יכללו את היחס בין הפריפריה למרכז, ובין בתי חולים לרפואה בקהילה. אם נראה שזה לא מתקדם בקצב מספק, נגיש ונקדם את הנושא במסגרת הצעת חוק פרטית שתוגש בשיתוף חברי הוועדה”.

מור אברג’יל, דוברת הוועדה

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • הקלה דומה בכאב עם TENS או אופיואידים לאחר ניתוח כיס מרה (Eur J Pain)

    הקלה דומה בכאב עם TENS או אופיואידים לאחר ניתוח כיס מרה (Eur J Pain)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת European Journal of Pain עולה כי טיפול ב-TENS (או Transcutaneous Electrical Nerve Stimulation) בתדירות גבוהה ועצימות גבוהה הוביל להקלה דומה בכאב לאחר ניתוח לפרוסוקפי לכריתת כיס מרה כמו טיפול תוך-ורידי באופיואידים. מדגם המחקר כלל 163 חולים שעברו כריתת כיס מרה בגישה לפרוסקופית בשני מרכזים בשבדיה בין השנים 2019 ו-2023. חולים […]

  • טיפול ב-Vocacapsaicin מפחית כאב ושימוש באופיואידים לאחר-ניתוח (Anesthesiology)

    טיפול ב-Vocacapsaicin מפחית כאב ושימוש באופיואידים לאחר-ניתוח (Anesthesiology)

    במאמר שפורסם בכתב העת Anesthesiology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי Vocacapsaicin במהלך ניתוח בוהן קלובה (Hallux Valgus) מפחית כאב ושימוש באופיואידים במהלך 96 השעות הראשונות לאחר-ניתוח, ללא רעילות מקומית או סיסטמית. החוקרים השלימו מחקר אקראי, מבוקר-פלסבו, שכלל 147 חולים שעברו ניתוח בוהן קלובה. המשתתפים חולקו באקראי לקבלת 14 מ”ל של Vocacapsaicin […]

  • ניתוח רובוטי להחלפה מלאה של מפרק הירך מלווה בסיכון מוגבר לסיבוכים סביב הניתוח (J Arthroplasty)

    ניתוח רובוטי להחלפה מלאה של מפרק הירך מלווה בסיכון מוגבר לסיבוכים סביב הניתוח (J Arthroplasty)

    במאמר שפורסם בכתב העת Journal of Arthroplasty דווח על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי ניתוח רובוטי להחלפה מלאה של מפרק הירך מלווה בעלויות טיפול גבוהות יותר וסיכון מוגבר לסיבוכים ניתוחיים, כולל שבר סביב מפרק תותב ועירויים, בהשוואה לניתוח קונבנציונאלי להחלפת מפרק הירך. החוקרים השלימו מחקר עוקבה רטרוספקטיבי שכלל נתונים אודות כ-1.2 מיליון חולים (גיל […]

  • דום נשימה חסימתי בשינה מלווה בסיכון מוגבר לסיבוכים לאחר ניתוח החלפת מפרק (J Arthroplasty)

    דום נשימה חסימתי בשינה מלווה בסיכון מוגבר לסיבוכים לאחר ניתוח החלפת מפרק (J Arthroplasty)

    בחולים עם אבחנה של דום נשימה חסימתי בשינה תועד סיכון מוגבר לסיבוכים משמעותיים לאחר ניתוח החלפה מלאה של מפרק, כולל דליריום, תסחיף ריאתי וסיבוכים תרומבואמבוליים, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Journal of Arthroplasty. החוקרים השלימו סקירה שיטתית ומטה-אנליזה של שבעה מחקרים שכללו 20,977 משתתפים עם וללא דום נשימה חסימתי בשינה, אשר עבדו ניתוח […]

  • מחלה הקשורה ל-IgG4 נפוצה וחמורה יותר בגברים (The Lancet Rheumatol)

    מחלה הקשורה ל-IgG4 נפוצה וחמורה יותר בגברים (The Lancet Rheumatol)

    במאמר שפורסם בכתב העת The Lancet Rheumatology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי מחלה הקשורה ל-IgG4 (או IgG4-Related Disease) חמורה יותר בקרב גברים, עם רמות ליפאז נמוכות יותר משמעותית ושכיחות גבוהה יותר משמעותית של מעורבות איברים, בהשוואה לנשים. החוקרים השלימו מחקר רטרוספקטיבי שכלל 328 משתתפים (69% גברים) עם אבחנה של מחלה הקשורה […]

  • תוצאות טיפול ב-Semaglutide בטוח בחולי סוכרת לפני התערבות ניתוחית  (Diabetes Obesity & Metab)

    תוצאות טיפול ב-Semaglutide בטוח בחולי סוכרת לפני התערבות ניתוחית  (Diabetes Obesity & Metab)

    טיפול ב- Semaglutide אינו מביא לעליה בסיכון לדלקת ריאות לאחר-ניתוח בחולי סוכרת המופנים לניתוח אלקטיבי, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Diabetes, Obesity and Metabolism. מחקר העוקבה הרטרוספקטיבי התבסס על נתונים ממאגרי חולים באונטריו, קנדה. החוקרים התמקדו בחולים עם סוכרת מסוג 2 בגילאי 66 שנים ומעלה שעברו ניתוח אלקטיבי עם הרדמה כללית או […]

  • האם הרדמה בהנחיית EEG עשויה לסייע במניעת דליריום לאחר-ניתוח? (JAMA)

    האם הרדמה בהנחיית EEG עשויה לסייע במניעת דליריום לאחר-ניתוח? (JAMA)

    במחקר ENGAGES-Canada, בחולים תחת הרדמה בהנחיית EEG ובאלו תחת טיפול סטנדרטי במהלך ניתוח לבבי תועדו שיעורים דומים של דליריום לאחר ההתערבות הניתוחית, כך מדווחים חוקרים במאמר שפורסם בכתב העת JAMA. מחקר ENGAGES-Canada הינו מחקר אקראי שכלל 1,140 חולים בגילאי 60 שנים ומעלה שעברו ניתוח לבבי בארבעה בתי חולים הקנדה. המשתתפים חולקו באקראי להרדמה בהנחיית EEG […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה