שיווק ומנהל רפואי

צריכת אלכוהול מתונה עשויה להביא לעליה בסיכון לתמותה (Lancet)

מניתוח נתונים אודות קרוב ל-600,000 נבדקים עולה כי הקשר בין צריכת אלכוהול ובין הסיכון לתמותה מכל-סיבה מתחיל בצריכת רמות הרבה יותר נמוכות מכפי שסברו בעבר. הסיכון הנמוך ביותר לתמותה תועד באלו שצרכו עד 100 גרם אלכוהול בשבוע ועלה באופן הדרגתי עם צריכת אלכוהול בכמות גבוהה יותר.

החוקרים התבססו על נתונים מ-83 מחקרים פרוספקטיביים, ארוכי-טווח, שנערכו ב-19 מדינות בעלות הכנסה גבוהה, במטרה לזהות את סף הסיכון לתמותה מכל-סיבה ותמותה עקב מחלות לב וכלי דם על-רקע צריכת אלכוהול. הם התמקדו באלו שצרכו אלכוהול בהווה ולא סבלו ממחלות לב וכלי דם.

סך כולל של 599,912 משתתפים ענו על קריטריוני המחקר (גיל ממוצע של 57 שנים) וגויסו למחקרים השונים בין 1964-2010. כ-50% מהמשתתפים במחקר צרכו למעלה מ-100 גרם אלכוהול בשבוע, כאשר 8.4% דיווחו על צריכת אלכוהול של מעל 350 גרם בשבוע.

המשתתפים היו במעקב לאורך חציון של 7.5 שנים (סך כולל של 5.4 מיליון שנות-אדם). במהלך תקופה זו, תועדו 40,310 מקרי תמותה מכל-סיבה, כולל 11,762 מקרי תמותה עקב מחלות לב וכלי דם ו-15,150 מקרי תמותה עקב מחלות ממאירות. מחלות לב וכלי דם תועדו ב-39,018 משתתפים נוספים, כולל 12,090 מקרים של אירוע מוחי, 14,539 מקרים של אוטם לבבי, 7,990 מקרים של מחלת עורקים כלילית (למעט אוטם לבבי), 2,711 מקרים של אי-ספיקת לב ו-1,121 מקרי תמותה מסיבות אחרות.

מהערכת שיעורי התמותה מכל-סיבה עלה קשר חיובי עם צריכת אלכוהול, כאשר הסיכון הנמוך ביותר תועד באלו שצרכו פחות מ-100 גרם אלכוהול בשבוע.

מנגד, הקשר עם מחלות לב וכלי דם היה מעט פחות חד-משמעי. לאחר תקנון לגיל, מין, הרגלי עישון והיסטוריה של סוכרת, החוקרים זיהו קשר כמעט לינארי בין כמות צריכת אלכוהול ובין אירועים מוחיים (יחס סיכון של 1.14 לכל עליה של 100 גרם/בשבוע), מחלה כלילית למעט אוטם לבבי (יחס סיכון של 1.06), אי-ספיקת לב (יחס סיכון של 1.09), מחלת יתר לחץ דם פטאלית (יחס סיכון של 1.24) ומפרצת פטאלית של אבי העורקים (יחס סיכון של 1.15).

עם זאת, מהערכת הסיכון לאוטם שריר הלב עלה קשר הפוך וכמעט לוג-לינארי עם צריכת אלכוהול (יחס סיכון של 0.94). תקנון ללחץ דם סיסטולי סיפק חיזוק נוסף לקשר שלילי זה, בעוד שתקנון לרמות HDL החליש קשר זה.

ממצאי המחקר אישרו את הקשר בין צריכת אלכוהול ובין ממאירויות של מערכת העיכול.

באשר להשפעת אלכוהול על ההישרדות, החוקרים מצאו כי בהשוואה לאלו ששתו עד 100 גרם אלכוהול בשבוע, באלו ששתו 100-200, 200-350, או מעל 350 גרם אלכוהול בשבוע, תועדה תוחלת חיים קצרה יותר בגיל 40 שנים, של בהיקף של כחצי שנה, 1-2 שנים ו-4-5 שנים, בהתאמה.

בגברים שצרכו פחות מ-100 גרם אלכוהול בשבוע תועדה תוחלת חיים בגיל 40 הארוכה ב-1-2 שנים, בהשוואה לגברים ששתו 196 גרם אלכוהול בשבוע. בנשים שצרכו כמות אלכוהול העולה על הסף השבועי של 112 גרם בשבוע בבריטניה, או על הסף השבועי של 98 גרם בשבוע בארצות הברית, תוחלת החיים בגיל 40 שנים הייתה קצרה יותר ב-1.3 שנים, בהשוואה לנשים שצרכו כמות קטנה יותר של אלכוהול.

Lancet. 2018;391: 1513-1523

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • סיגריות אלקטרוניות ואידוי באוכלוסייה הפדיאטרית (PEDIATRICS)

    סיגריות אלקטרוניות ואידוי באוכלוסייה הפדיאטרית (PEDIATRICS)

    מגזין הג'ורנאל קלאב המשולב מס' 2: מוצרי סיגריות אלקטרוניות ואידוי הוצגו בפעם הראשונה בארצות הברית סביב שנת 2007, וצברו פופולריות במהירות. ב-2018, פורסמה אזהרה רשמית בארצות הברית אודות השימוש בסיגריות אלקטרוניות באוכלוסייה הפדיאטרית, וצוין כי סיגריות אלקטרוניות הפכו למוצר הטבק הנפוץ ביותר בשימוש בקרב צעירים בארצות הברית. במגזין זה אנחנו משתפים סיכום של סקירה שפורסמה ב-Pediatrics, שסקרה את האבולוציה של סיגריות אלקטרוניות ואידוי באוכלוסייה הפדיאטרית.

  • שבירת מיתוסים עם פרופ' רז: האם אכילה של מזון מתועש מעלה את הסיכון למחלת לב, סרטן ותמותה?

    שבירת מיתוסים עם פרופ' רז: האם אכילה של מזון מתועש מעלה את הסיכון למחלת לב, סרטן ותמותה?

    ברוכות וברוכים הבאים לפינה נוספת של “שבירת מיתוסים ברפואה”. בפינה הפעם פרופ’ רז משתף מאמר מה-BMJ שמצא שאכילת מזון מתועש אמנם עלולה להעלות את הסיכון לתמותה, אבל לאו דווקא מסיבות קרדיווסקולריות כצפוי… עם זאת, פרופ’ רז חוזר ומדגיש כי מזון מתועש הוא עדיין גורם הסיכון המשמעותי ביותר להשמנה בלדים, ונקשר לעליה בסיכון לסוכרת ולתמותה לבבית.  […]

  • ניתוח בריאטרי יעיל יותר מטיפול תרופתי להפחתת הסיכון לסיבוכים קרדיווסקולאריים ומג'וריים בחולים עם דום נשימה חסימתי בשינה (J Am Coll Cardiol)

    ניתוח בריאטרי יעיל יותר מטיפול תרופתי להפחתת הסיכון לסיבוכים קרדיווסקולאריים ומג'וריים בחולים עם דום נשימה חסימתי בשינה (J Am Coll Cardiol)

    בחולים עם דום נשימה חסימתי בשינה בדרגה בינונית-עד-חמורה והשמנת-יתר, ניתוח מטבולי לעומת טיפול לא-תרופתי מלווה בסיכון נמוך יותר משמעותית להיארעות סיבוכים קרדיווסקולאריים מג’וריים ותמותה, כך מדווחים חוקרים במאמר שפורסם בכתב העת Journal of the American College of Cardiology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי אין טיפול קודם שהוכח כמפחית סיכון לסיבוכים קרדיווסקולאריים מג’וריים ותמותה בחולים עם […]

  • אחת מכל עשר נשים שחלו בקורונה בהריון צפויות לפתח Long COVID (מתוך Obstetrics & Gynecology)

    אחת מכל עשר נשים שחלו בקורונה בהריון צפויות לפתח Long COVID (מתוך Obstetrics & Gynecology)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Obstetrics & Gynecology עולה כי 10% מהנשים שנדבקו בנגיף הקורונה בזמן הריון יפתחו Long COVID. החוקרים מאוניברסיטת יוטה בחנו את הרשומות הרפואיות של למעלה מ-1,500 נשים שחלו בקורונה בזמן הריון וניטרו את התסמינים עליהם דיווחו לאחר לפחות שישה חודשים מהזיהום. מדובר במחקר הראשון להערכת הסיכון להתפתחות Long COVID בנשים הרות. […]

  • ההשפעה של איכות האוויר על הסיכון לאשפוזים חוזרים של חולי אי-ספיקת לב עם אוטם לבבי חד (Int J Cardiol)

    ההשפעה של איכות האוויר על הסיכון לאשפוזים חוזרים של חולי אי-ספיקת לב עם אוטם לבבי חד (Int J Cardiol)

    במאמר שפורסם בכתב העת International Journal of Cardiology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה קשר בין חשיפה משמעותית יותר לדו-תחמוצת החנקן וחומר חלקיקי קטן מ-10 מיקרומטר ובין סיכון מוגבר לאשפוז חוזר בשל אי-ספיקת לב בחולים עם אוטם לבבי עם עליות מקטע ST. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחלת לב וכלי דם הינה הגורם […]

  • הטיפ השבועי עם פרופ' איתמר רז: השפעה של דיאטה ים תיכונית על תמותה ושיחה על דיאטות שונות

    הטיפ השבועי עם פרופ' איתמר רז: השפעה של דיאטה ים תיכונית על תמותה ושיחה על דיאטות שונות

    שלום וברוכים הבאים לעוד פרק של “טיפ מחדר הרופא”, היום נדבר על חשיבותה של תזונה נכונה והשפעתה על הבריאות הכללית שלנו. פרופסור רז מציג את ההשפעות החיוביות של הדיאטה הים תיכונית, ונדון בדיאטות שונות, הדרך להתאים אותן לאורח החיים וההשפעה שלהן על הבריאות שלנו. לכל הטיפים השבועיים  בחסות בלתי תלויה של חברת נובונורדיסק

  • מה בין דפוסי פעילות גופנית ובין היפוגליקמיה לילית בצעירים עם סוכרת מסוג 1? (J Clin Endocrinol Metab)

    מה בין דפוסי פעילות גופנית ובין היפוגליקמיה לילית בצעירים עם סוכרת מסוג 1? (J Clin Endocrinol Metab)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism עולה כי פעילות גופנית מאומצת יומית מלווה בירידה ברמות הסוכר בדם ועשויה להוביל לעליה בסיכון לאירועי היפוגליקמיה, בפרט עם מינוני אינסולין יומיים גבוהים. במסגרת המחקר ביקשו החוקרים להבין טוב יותר את האינטראקציות בין דפוסי פעילות גופנית שונים, ריכוזי סוכר ממוצע והיארעות אירועי היפוגליקמיה […]

  • דיאטה עתירת-סיבים משחררת הורמון מדכא תאבון (Science Translational Medicine)

    דיאטה עתירת-סיבים משחררת הורמון מדכא תאבון (Science Translational Medicine)

    דיאטה עתירת סיבים משפיעה על המטבוליזם של המעי הדק ומעודדת שחרור הורמון מעי מדכא-תאבון, PYY (או Peptide Tyrosine Tyrosine), יותר מדיאטה דלת-סיבים, זאת ללא תלות בהרכב המזון, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Science Translational Medicine. החוקרים בחנו את ההשפעה של דיאטה דלת סיבים ועתירת סיבים על שחרור הורמוני מערכת עיכול, כולל PYY ו-GLP-1. […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה