שיווק ומנהל רפואי

האם נבון להוציא את אפשרות טיפול באופיואידים להקלה על כאב כרוני? (מתוך הכנס השנתי ה-28 מטעם ה-AIPM)

תחת הלחץ להפחתת מרשמים לטיפול באופיואידים וכאשר חלק מהמומחים מתעקשים כי תרופות אלו אינן יעילות בטווח הארוך להקלה על כאב כרוני, רופאים מסתייגים יותר ויותר ממתן טיפול זה. עם זאת, לפחות לפי מומחה אחד, שפירט את משנתו במאמר מערכת שפורסם בכתב העת JAMA, העדויות תומכות בטיפול זה בחולים מסוימים הסובלים מכאב.

ברקע למאמר מסבירים הכותבים כי מרבית האיגודים המקצועיים ממליצים על טיפול באופיואידים כטיפול קו-שני או שלישי. ה-International Association for the Study of Pain Neuropathic Special Interest Group ממליץ על טיפול זה כקו-ראשון בנסיבות מסוימות.

הנחיות קליניות משנת 2009 מטעם ה-American Pain Society/American Academy of Pain Medicine בנושא טיפול ארוך-טווח באופיואידים להקלה על כאב שאינו על-רקע ממאירות, התמקדו בבחירת החולים, ריבוד סיכונים, הסכמה מדעת, תכניות טיפול באופיואידים ומעקב.

הנחיות מטעם ה-CDC גם שמו דגש על חשיבות הערכת הסיכונים והתייחסות לנזקי אופיואידים, כמו גם בדיקות שתן לאופיואידים. ההנחיות נועדו לרופאים ראשוניים, אך עשויים לסייע בהנחיית הטיפול לכלל הרופאים. למרות שהנחיות ה-CDC תומכות בטיפול ארוך-טווח באופיואידים, במאמר המערכת טוענים המומחים כי ישנן לא מעט בעיות עם הרקע שתואר בהנחיות.

בתגובה לטענת ה-CDC כי אין מחקרים אקראיים ומבוקרי-פלסבו במשך 52 שבועות ומעלה, ולכן לא ניתן לקבוע אם תכשירים אלו מועילים בטווח הארוך, הכותבים טוענים כי איזה חולה היה מסכים לקחת חלק במחקר בו עשוי לקבל טיפול דמה לאורך 52 שבועות. הכותבים גם ציינו כי אין מחקרים במשך דומה להערכת טיפולים אחרים לכאב, וכי אף אחד מהטיפולים הזמינים לכאב כיום לא אושר על-בסיס דרישה זו.

לדברי המומחים, חייבים לקחת בחשבון הבדלים פרטניים בין חולים בקביעת גישת הטיפול. על רופאים להתבסס על שיקול דעת קליני ועל הניסיון שלהם, כמו גם על הכרת תוצאות המחקרים הזמינים בנושא, בקבלת ההחלטה אודות אופן הטיפול בחולה נתון.

עם זאת, הכותבים מוסיפים כי למרות שהעדויות תמכות בתועלת של אופיואידים בחלק מהחולים, ישנן גם בעיות עם טיפול זה. הסיכונים הקשורים בטיפול באופיואידים כוללים טשטוש/בלבול, בחילות, עצירות, דיכוי נשימתי, תמותה, דום נשימה בשינה, תלות גופנית, התמכרות, היפוגונאדיזם והחמרת כאב. בנוסף, קיים הסיכון לשימוש לרעה בתרופות מאחר ומשככי כאבים אופיואידים הינם בין התכשירים הנפוצים לשימוש לרעה.

היקף מקרי התמותה עקב מינון-יתר של משככי כאבים הנמכרים עם מרשם רופא עלה ל-16,651 בשנת 2010 עליה של כמעט פי ארבע משנת 1999. עם זאת, כותב המאמר מוטרד מהתפיסה הרווחת לפיה אופיואידים הינם הגורם העיקרי בבסיס מקרי תמותה משנית למינון יתר וקורא להפסיק להיתלות בכך, מאחר והחולים עשויים ליהנות מטיפול זה. הוא מציע להשלים בדיקות סקר באמצעות כלי תקף להערכת הסיכון בטרם מתן אופיואידים, כאשר המטרה היא לאזן בין הגישה לתרופות להקלה על כאב ובין מניעת שימוש לרעה בתכשירים אלו.

נקודה אחרונה נוגעת לתכנית יציאה מטיפול באופיואידים במקרים בהם אין תועלת משכנעת לטיפול למרות התאמת המינון, ניהול תופעות הלוואי והחלפת אופיואידים; סבילות נמוכה למינוני הטיפול; בעיות היענות או מחלות רקע.

מתוך הכנס השנתי ה-28 מטעם ה-AIPM

לידיעה במדסקייפ

הערת מערכת:

בארצות הברית, ההתמכרות לאופיואידים נראית כמגיפה של ממש, כאשר אפילו הנשיא טראמפ הכריז עליה לאחרונה כאויב הציבור מספר 1. בארץ נראה שהמצב שונה, אבל כידוע, כמעט כל דבר שקורה בארה”ב מגיע לאחר זמן מה גם לארץ..

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • טיפול ב-Filgotinib מפחית שיעורי כשלון טיפול כנגד דלקת ענביה (JAMA Ophthalmology)

    טיפול ב-Filgotinib מפחית שיעורי כשלון טיפול כנגד דלקת ענביה (JAMA Ophthalmology)

    במאמר שפורסם בכתב העת JAMA Ophthalmology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר אקראי חדש בשלב 2, מהן עולה כי Filgotinib, מעכב Janus Kinase-1, הינו טיפול יעיל ונסבל היטב ומפחית את שיעורי כשלון טיפולים כנגד דלקת ענביה פעילה שאינה על-רקע זיהומי. מחקר HUMBOLDT הינו מחקר בשלב 2, אקראי, שכלל משתתפים מ-26 מרכזים משבע מדינות להערכת היעילות והבטיחות […]

  • מנהל המזון והתרופות האמריקאי העניק מעמד סקירה מועדפת ל- Crinecerfont לטיפול בהיפרפלזיה מולדת של האדרנל (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי העניק מעמד סקירה מועדפת ל- Crinecerfont לטיפול בהיפרפלזיה מולדת של האדרנל (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי (Food and Drug Administration) העניק מעמד סקירה מועדפת (Priority Review) לבחינת שתי בקשות להערכת Crinecerfont לטיפול במקרים של היפרפלזיה מולדת של האדרנל (Congenital Adrenal Hyperplasia). הטיפול ב- Crinecerfont קיבל בעבר מעמד של תרופה יתומה ממנהל המזון והתרופות האמריקאי במרץ 2019. מנתונים משני מחקרים שפורסמו בעבר עולה כי Crinecerfont, תכשיר סלקטיבי המכוון […]

  • סיגריות אלקטרוניות ואידוי באוכלוסייה הפדיאטרית (PEDIATRICS)

    סיגריות אלקטרוניות ואידוי באוכלוסייה הפדיאטרית (PEDIATRICS)

    מגזין הג'ורנאל קלאב המשולב מס' 2: מוצרי סיגריות אלקטרוניות ואידוי הוצגו בפעם הראשונה בארצות הברית סביב שנת 2007, וצברו פופולריות במהירות. ב-2018, פורסמה אזהרה רשמית בארצות הברית אודות השימוש בסיגריות אלקטרוניות באוכלוסייה הפדיאטרית, וצוין כי סיגריות אלקטרוניות הפכו למוצר הטבק הנפוץ ביותר בשימוש בקרב צעירים בארצות הברית. במגזין זה אנחנו משתפים סיכום של סקירה שפורסמה ב-Pediatrics, שסקרה את האבולוציה של סיגריות אלקטרוניות ואידוי באוכלוסייה הפדיאטרית.

  • טיפול ב- Tildrakizumab משפר תחושה כללית בחולים עם פסוריאזיס (מתוך הודעת חברת Almirall)

    טיפול ב- Tildrakizumab משפר תחושה כללית בחולים עם פסוריאזיס (מתוך הודעת חברת Almirall)

    מתוצאות ביניים שפורסמו ע”י חברת Almirall עולה כי טיפול ב-Tildrakizumab משפר את התחושה הכללית של חולים עם פסוריאזיס רובדית בדרגה בינונית-עד-חמורה לרמה הדומה לזו של האוכלוסייה הכללית. המומחים מסבירים כי Tildrakizumab הינו נוגדן המכוון כנגד IL-23 המיועד לטיפול במבוגרים עם פסוריאזיס רובדית בדרגה בינונית-עד-חמורה, המועמדים לטיפול סיסטמי. במחקר POSITIVE של חברת התרופות, Tildrakizumab הצליח להשיב […]

  • מה בין טיפול בחסמי אלפא ובין הסיכון לדמנציה עם גופיפי לואי בגברים? (Neurology)

    מה בין טיפול בחסמי אלפא ובין הסיכון לדמנציה עם גופיפי לואי בגברים? (Neurology)

    במאמר שפורסם בכתב העת Neurology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה קשר בין טיפול באנטגוניסטים לקולטן α-1 – Doxazosin, Terazosin או Alfuzosin – ובין סיכון מופחת לדמנציה עם גופיפי לואי בגברים, בהשוואה לטיפולים תרופתיים אחרים. השערת המחקר הייתה כי עליה בזמינות אנרגיה במוח עשויה להאט או למנוע תהליכים נוירו-דגנרטיביים, ייתכן הודות להפחתת הצטברות […]

  • השוואת Sacituzumab Govitecan לעומת Docetaxel בטיפול ב-NSCLC מתקדם או גרורתי (J Clin Oncol)

    השוואת Sacituzumab Govitecan לעומת Docetaxel בטיפול ב-NSCLC מתקדם או גרורתי (J Clin Oncol)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Journal of Clinical Oncology עולה כי טיפול ב- Sacituzumab Govitecan עשוי לשפר את ההישרדות הכוללת לעומת Docetaxel בחולים עם סרטן ריאות גרורתי מסוג NSCLC (או Non-Small Cell Lung Cancer) עם התקדמות לאחר טיפול קודם. מחקר EVOKE-01 הינו מחקר בשלב III, בתווית-פתוחה, להערכת Sacituzumab Govitecan לעומת טיפול ב-Docetaxel בחולים עם NSCLC […]

  • טיפול בסטטינים במינון גבוה לאחר אירוע מוחי קל מלווה בסיכון מוגבר לדימומים (J Am Heart Assoc)

    טיפול בסטטינים במינון גבוה לאחר אירוע מוחי קל מלווה בסיכון מוגבר לדימומים (J Am Heart Assoc)

    התחלת טיפול בסטטין בעצימות גבוהה במהלך השלב האקוטי של אירוע מוחי מינורי, שאינו ממקור לבבי, עשויה להביא לעליה בסיכון לדימום, כך עולה מתוצאות מחקר חדש מסין שפורסמו בכתב העת Journal of the American Heart Association. הנחיות ה-AHA/ASA משנת 2021 המליצו על טיפול בסטטין בעצימות-גבוהה בחולים בסיכון גבוה למחלה קרדיווסקולארית טרשתית. עם זאת, מספר מחקרים אקראיים […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה