שיווק ומנהל רפואי

אופיואידים ניצבים בראש הרשימה של תביעות רשלנות רפואית בנושא טיפול תרופתי (מתוך דו”ח Coverys)

משככי כאבים ממשפחת אופיואידים אחראיים למספר רב יותר של תביעות רשלנות רפואית עקב טעויות בטיפול תרופתי יותר מכל משפחת תרופות אחרת, כך עולה מתוצאות מחקר חדש, המבוססות על אלפי תביעות רשלנות בין 2012 עד 2016.

החוקרים מדווחים כי 24% מהתביעות הנוגעות לטיפול תרופתי כללו תרופות ממשפחת אופיואידים, למרות שתרופות אלו היוו רק כ-5% מכלל תרופות מרשם שניתנו בשנת 2016. משפחת התרופה השניה במסוכנותה הייתה נוגדי-קרישה, תרופות שהיו מעורבות ב-14% מהתביעות.

בתביעות שכללו אופיואידים, מינוני-יתר היו הטעות הנפוצה ביותר שתועדה. חלק מהתובעים טענו עוד כי התמכרו למשככי כאבים. בלמעלה משליש מהתביעות שכללו אופיואידים, הטעויות אירעו בשלב המעקב לאחר המרשם.

רופאים ממשיכים לחדש מרשמים ללא מעקב אחר חולים והערכה אם הטיפול הוביל לשיפור במצבם או לאו ואם חל שינוי במצבם הקליני. במידה והחולים עדיין סובלים מכאב, אזי מדובר בדגל אדום, ובהעדר שיפור אין מקום להמשיך בטיפול באותה תרופה.

ב-15% מהתביעות שנגעו לאופיואידים, הרופא כביכול התנהג באופן לא-הולם. החוקרים כותבים כי טענה זו בסופו של דבר התמקדה בכך שהרופא נכנע לדרישותיהם של החולים, בניגוד לשיקול דעתו.

נוגדי-קרישה מצטרפים לאופיואידים כזוג התרופות המסוכנות במחקר הנוכחי. המכשול העיקרי של נוגדי-קרישה נוגע לטעויות מרשם, שתועדו ב-32% מהתביעות. למינון ישנה חשיבות רבה, בעיקר הדרישה להתאמת מינון מדללי דם בילדים. סיכון נוסף בנושא נוגע להפסקת טיפול בנוגדי-קרישה לפני פרוצדורה ניתוחית, כביכול על-בסיס זמני, אך כשלון חידוש הטיפול לאחר מכן.

טעויות הקשורות בטיפול תרופתי עמדו בבסיס 8% מכלל תביעות רשלנות רפואית במחקר הנוכחי. החשיבות של התרופות פחתה במידה מסוימת מזו שתועדה לפני כ-15 שנים, אז טיפול תרופתי היה אחראי ל-12-15% מכלל התביעות. עם זאת, הם ציפו כי השיעור יהיה נמוך יותר מזה שתועד במחקר.

העליה בשימוש ברשומות רפואיות ממוחשבות ומערכות ממוחשבות להזנת הוראות בשנים האחרונות הובילו לתקווה כי ניתן יהיה לצמצם טעויות טיפול רפואי. ההפתעה הגדולה ביותר בעיניי החוקרים נגעה לכך שלא זוהתה התקדמות בנושא זה.

מתוך דו”ח Coverys

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • טיפול ב-Filgotinib מפחית שיעורי כשלון טיפול כנגד דלקת ענביה (JAMA Ophthalmology)

    טיפול ב-Filgotinib מפחית שיעורי כשלון טיפול כנגד דלקת ענביה (JAMA Ophthalmology)

    במאמר שפורסם בכתב העת JAMA Ophthalmology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר אקראי חדש בשלב 2, מהן עולה כי Filgotinib, מעכב Janus Kinase-1, הינו טיפול יעיל ונסבל היטב ומפחית את שיעורי כשלון טיפולים כנגד דלקת ענביה פעילה שאינה על-רקע זיהומי. מחקר HUMBOLDT הינו מחקר בשלב 2, אקראי, שכלל משתתפים מ-26 מרכזים משבע מדינות להערכת היעילות והבטיחות […]

  • ירידה בסיכון להתפתחות Long COVID מתחילת המגפה (N Engl J Med)

    ירידה בסיכון להתפתחות Long COVID מתחילת המגפה (N Engl J Med)

    הסיכוי להתפתחות Long COVID פחת משמעותית מתחילת המגפה, ממצאים המספקים זיק של תקווה וסימן להתקדמות במאבק כנגד הנגיף, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת New England Journal of Medicine. החוקרים כותבים כי הירידה הנ”ל נובעת מהפצת החיסונים ושינויים בנגיף עצמו. במקרים של Long COVID החולים סובלים מתסמינים לאורך חודשים או שנים לאחר הזיהום […]

  • מנהל המזון והתרופות האמריקאי העניק מעמד סקירה מועדפת ל- Crinecerfont לטיפול בהיפרפלזיה מולדת של האדרנל (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי העניק מעמד סקירה מועדפת ל- Crinecerfont לטיפול בהיפרפלזיה מולדת של האדרנל (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי (Food and Drug Administration) העניק מעמד סקירה מועדפת (Priority Review) לבחינת שתי בקשות להערכת Crinecerfont לטיפול במקרים של היפרפלזיה מולדת של האדרנל (Congenital Adrenal Hyperplasia). הטיפול ב- Crinecerfont קיבל בעבר מעמד של תרופה יתומה ממנהל המזון והתרופות האמריקאי במרץ 2019. מנתונים משני מחקרים שפורסמו בעבר עולה כי Crinecerfont, תכשיר סלקטיבי המכוון […]

  • עדויות חדשות מצביעות על קשר חלש בין מזון אולטרה-מעובד ובין סוכרת מסוג 2 (מתוך כנס NUTRITION)

    עדויות חדשות מצביעות על קשר חלש בין מזון אולטרה-מעובד ובין סוכרת מסוג 2 (מתוך כנס NUTRITION)

    מנתונים חדשים שהוצגו במהלך כנס NUTRITION עולה כי צריכה רבה יותר של מזון אולטרה-מעובד לא לוותה בעליה משמעותית בסיכון לסוכרת מסוג 2 במבוגרים בגיל העמידה. החוקרים ביקשו להבין טוב יותר כיצד מזון אולטרה-מעובד, מרכיב מרכזי בדפוסי התזונה בארצות הברית התורם ליותר מ-60% מהצריכה הקלורית, עשוי להשפיע על הסיכון לסוכרת. הם מסבירים כי מחקר קודם הראה […]

  • סיגריות אלקטרוניות ואידוי באוכלוסייה הפדיאטרית (PEDIATRICS)

    סיגריות אלקטרוניות ואידוי באוכלוסייה הפדיאטרית (PEDIATRICS)

    מגזין הג'ורנאל קלאב המשולב מס' 2: מוצרי סיגריות אלקטרוניות ואידוי הוצגו בפעם הראשונה בארצות הברית סביב שנת 2007, וצברו פופולריות במהירות. ב-2018, פורסמה אזהרה רשמית בארצות הברית אודות השימוש בסיגריות אלקטרוניות באוכלוסייה הפדיאטרית, וצוין כי סיגריות אלקטרוניות הפכו למוצר הטבק הנפוץ ביותר בשימוש בקרב צעירים בארצות הברית. במגזין זה אנחנו משתפים סיכום של סקירה שפורסמה ב-Pediatrics, שסקרה את האבולוציה של סיגריות אלקטרוניות ואידוי באוכלוסייה הפדיאטרית.

  • טיפול ב- Tildrakizumab משפר תחושה כללית בחולים עם פסוריאזיס (מתוך הודעת חברת Almirall)

    טיפול ב- Tildrakizumab משפר תחושה כללית בחולים עם פסוריאזיס (מתוך הודעת חברת Almirall)

    מתוצאות ביניים שפורסמו ע”י חברת Almirall עולה כי טיפול ב-Tildrakizumab משפר את התחושה הכללית של חולים עם פסוריאזיס רובדית בדרגה בינונית-עד-חמורה לרמה הדומה לזו של האוכלוסייה הכללית. המומחים מסבירים כי Tildrakizumab הינו נוגדן המכוון כנגד IL-23 המיועד לטיפול במבוגרים עם פסוריאזיס רובדית בדרגה בינונית-עד-חמורה, המועמדים לטיפול סיסטמי. במחקר POSITIVE של חברת התרופות, Tildrakizumab הצליח להשיב […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה