שיווק ומנהל רפואי

האם מטופלים מבוגרים מעוניינים בבדיקות סקר לזיהוי מחלות ממאירות? (JAMA Intern Med)

למרות שקשישים רבים עשויים להיות פתוחים להחלטה להפסיק בביצוע בדיקות סקר לזיהוי מחלות ממאירות, ייתכן והם יעדיפו שהרופא שלהם לא יעלה את נושא תוחלת החיים הצפויה, כך עולה מתוצאות מחקר חדש, שפורסמו במהלך חודש יוני בכתב העת JAMA Internal Medicine. זהו המחקר הראשון להערכת ההעדפות של מטופלים מבוגרים בנוגע לדיון בהפסקת בדיקות סקר לסרטן בגיל מבוגר.

מטרת המחקר הייתה לבחון את עמדות המטופלים אודות הפסקת בדיקות סקר לסרטן, כאשר תוחלת החיים מוגבלת ולזהות את העדפותיהם באשר לאופן התקשורת בנושא מצד הרופאים המטפלים.

המחקר התבסס על ראיונות עם 40 קשישים מהקהילה שגויסו מארבע תכניות קליניות, המשויכות למרכז רפואי אוניברסיטאי. הדיונים המוקלטים תומללו והחוקרים ניתחו את התמלילים באמצעות טכניקות מקובלות לניתוח תוכן, במטרה לזהות נושאים ותתי-נושאים עיקריים.

גיל המשתתפים הממוצע עמד על 75.7 שנים. 23 משתתפים (57.5%) היו נשים; 25 לבנים (62.5%). תוחלת החיים הצפויה עמדה על פחות מעשר שנים בקרב 19 משתתפים (47.5%).

החוקרים זיהו שלושה נושאים עיקריים. ראשית, משתתפים ניאותו להסכמת בדיקות סקר לסרטן, בעיקר במסגרת מערכת יחסים בוטחת עם הרופא המטפל. שנית, למרות שהמשתתפים תמכו בקבלת החלטות אודות בדיקות סקר באופן פרטני, בהתאם לגיל והמצב הבריאותי, לעיתים קרובות הם לא הבינו את חשיבות תוחלת החיים. כל המשתתפים, למעט שניים, התנגדו להצהרת Choosing Wisely אודות אי-המלצה על בדיקות סקר לסרטן באלו עם תוחלת חיים מוגבלת, לעיתים קרובות מתוך מחשבה כי רופאים אינם יכולים לנבא במדויק את תוחלת החיים.  שלישית, המשתתפים העדיפו כי הרופאים יסבירו על ההמלצה להפסקת בדיקות סקר תוך שילוב המצב הבריאותי, אך היו חלוקים באשר לשאלה אם יש להזכיר את נושא תוחלת החיים הצפויה. אזכור ספציפי של המילים הנוגעות לתוחלת החיים הוא מרכיב חשוב; רבים חשו כי משפט דוגמת “ייתכן ולא תחיה זמן ארוך דיו בכדי ליהנות מהתועלת של הבדיקה” הוא קשה באופן מיותר, בהשוואה למסר חיובי יותר כי “הבדיקה הזו לא תסייע לך לחיות זמן ארוך יותר”.

החוקרים מסכמים וכותבים כי למרות שהנחיות קליניות ומחקרים תומכים בהתבססות על תוחלת החיים הצפויה בהחלטה על בדיקות סקר למחלות ממאירות, קשישים אינם רואים בתוחלת חיים מרכיב חשוב בבדיקות סקר ויעדיפו שלא לשמוע על תוחלת החיים בדיונים אודות בדיקות סקר.

ההעדפות של המטופלים בכל הנוגע לתקשורת עשויות לסייע בדיונים עתידיים אודות בדיקות סקר למחלות ממאירות. גישות ממוקדות-מטופל בנושא הפסקת בדיקות סקר הן צעד חשוב באופטימיזציה של בדיקות סקר לממאירויות בקשישים.

JAMA Intern Med. Published online June 12, 2017

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • ירידה בסיכון להתפתחות Long COVID מתחילת המגפה (N Engl J Med)

    ירידה בסיכון להתפתחות Long COVID מתחילת המגפה (N Engl J Med)

    הסיכוי להתפתחות Long COVID פחת משמעותית מתחילת המגפה, ממצאים המספקים זיק של תקווה וסימן להתקדמות במאבק כנגד הנגיף, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת New England Journal of Medicine. החוקרים כותבים כי הירידה הנ”ל נובעת מהפצת החיסונים ושינויים בנגיף עצמו. במקרים של Long COVID החולים סובלים מתסמינים לאורך חודשים או שנים לאחר הזיהום […]

  • עדויות חדשות מצביעות על קשר חלש בין מזון אולטרה-מעובד ובין סוכרת מסוג 2 (מתוך כנס NUTRITION)

    עדויות חדשות מצביעות על קשר חלש בין מזון אולטרה-מעובד ובין סוכרת מסוג 2 (מתוך כנס NUTRITION)

    מנתונים חדשים שהוצגו במהלך כנס NUTRITION עולה כי צריכה רבה יותר של מזון אולטרה-מעובד לא לוותה בעליה משמעותית בסיכון לסוכרת מסוג 2 במבוגרים בגיל העמידה. החוקרים ביקשו להבין טוב יותר כיצד מזון אולטרה-מעובד, מרכיב מרכזי בדפוסי התזונה בארצות הברית התורם ליותר מ-60% מהצריכה הקלורית, עשוי להשפיע על הסיכון לסוכרת. הם מסבירים כי מחקר קודם הראה […]

  • תופעות לוואי פסיכיאטריות הקשורות לתרופות מקבוצת GLP-1 Receptor Agonists (מתוך International Journal of Clinical Pharmacy)

    תופעות לוואי פסיכיאטריות הקשורות לתרופות מקבוצת GLP-1 Receptor Agonists (מתוך International Journal of Clinical Pharmacy)

    מגזין הג'ורנאל קלאב המשולב מס' 2: אגוניסטים לקולטן פפטיד 1 דמוי גלוּקָגון (GLP-1 Receptor Agonists) התבלטו בִּזכות יכולתם לווסת את רמות הסוכר בדם ובמקביל לגרום לירידה במשקל. לצד היתרונות הטיפוליים, הועלו חששות לגבי תופעות לוואי פסיכיאטריות אפשריות הקשורות לתרופות אלה. סקירה זו International Journal of Clinical Pharmacy בוחנת את הנושא.

  • מניעת נפילות בקרב קשישים (JAMA, CME)

    מניעת נפילות בקרב קשישים (JAMA, CME)

    מגזין הג'ורנאל קלאב המשולב מס' 2: הנחיות למניעת נפילות בקרב קשישים שפורסמו ב-JAMA מתארות שיטות עבודה מומלצות להערכת סיכון לנפילה ולהתערבויות מעשיות, בתפקוד חושי, קוגניטיבי ואוטונומי בבעיות רפואיות פעילוֹת, בתרופות, בסיכונים סביבתיים ובפעילויות יומיומיות.

  • אחת מכל עשר נשים שחלו בקורונה בהריון צפויות לפתח Long COVID (מתוך Obstetrics & Gynecology)

    אחת מכל עשר נשים שחלו בקורונה בהריון צפויות לפתח Long COVID (מתוך Obstetrics & Gynecology)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Obstetrics & Gynecology עולה כי 10% מהנשים שנדבקו בנגיף הקורונה בזמן הריון יפתחו Long COVID. החוקרים מאוניברסיטת יוטה בחנו את הרשומות הרפואיות של למעלה מ-1,500 נשים שחלו בקורונה בזמן הריון וניטרו את התסמינים עליהם דיווחו לאחר לפחות שישה חודשים מהזיהום. מדובר במחקר הראשון להערכת הסיכון להתפתחות Long COVID בנשים הרות. […]

  • ההשפעה של איכות האוויר על הסיכון לאשפוזים חוזרים של חולי אי-ספיקת לב עם אוטם לבבי חד (Int J Cardiol)

    ההשפעה של איכות האוויר על הסיכון לאשפוזים חוזרים של חולי אי-ספיקת לב עם אוטם לבבי חד (Int J Cardiol)

    במאמר שפורסם בכתב העת International Journal of Cardiology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה קשר בין חשיפה משמעותית יותר לדו-תחמוצת החנקן וחומר חלקיקי קטן מ-10 מיקרומטר ובין סיכון מוגבר לאשפוז חוזר בשל אי-ספיקת לב בחולים עם אוטם לבבי עם עליות מקטע ST. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחלת לב וכלי דם הינה הגורם […]

  • דיאטה עתירת-סיבים משחררת הורמון מדכא תאבון (Science Translational Medicine)

    דיאטה עתירת-סיבים משחררת הורמון מדכא תאבון (Science Translational Medicine)

    דיאטה עתירת סיבים משפיעה על המטבוליזם של המעי הדק ומעודדת שחרור הורמון מעי מדכא-תאבון, PYY (או Peptide Tyrosine Tyrosine), יותר מדיאטה דלת-סיבים, זאת ללא תלות בהרכב המזון, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Science Translational Medicine. החוקרים בחנו את ההשפעה של דיאטה דלת סיבים ועתירת סיבים על שחרור הורמוני מערכת עיכול, כולל PYY ו-GLP-1. […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה