שיווק ומנהל רפואי

לרגל חודש המודעות לסרטן המעי הגס 2017 : כ-3,000 חולים חדשים בשנה, מגמת ירידה בתחלואה ותמותה

מקור: האגודה למלחמה בסרטן ומשרד הבריאות

כ-3000 חולים חדשים בשנה הסרטן השני בשכיחותו בישראל

מגמת ירידה בשיעורי התחלואה והתמותה

ביחס למדינות ה-OECD: שיעורי התחלואה בישראל גבוהים, אך שיעורי התמותה נמוכים

עליה בשיעור המקרים המתגלים בשלב מוקדם כאשר סיכויי ההישרדות גבוהים

כ-60% מהישראלים באוכלוסיית היעד נבדקים לגילוי מוקדם

מחקרים עדכניים ממרכז המידע של האגודה למלחמה בסרטן: הפסקת עישון, אימוץ אורח חיים בריא ותזונה נכונה – יעילים בצמצום הסיכון לחלות בסרטן המעי הגס

·         פרופ’ ליטל קינן-בוקר, סגנית מנהלת המרכז הלאומי לבקרת מחלות, עם נתונים חדשים על סרטן המעי הגס והחלחולת:

·         בין הנתונים החדשים  (המעודכנים ביותר ל-2014):

          3,009 נשים וגברים מאובחנים בשנה בישראל עם סרטן המעי הגס והחלחולת ו-1,242 נפטרים.

          סרטן המעי הגס והחלחולת הוא הסרטן השני בשכיחותו בישראל. בקרב גברים הוא שני לסרטן הערמונית ובקרב נשים הוא השני לסרטן השד.

          מבדיקת גיל האבחנה החציוני (הגיל שמחצית מהחולים אובחנו לפניו ומחציתם אחריו) עולה כי אוכלוסיית החולים מבוגרת יותר בקרב יהודים בהשוואה לערבים: מחצית מהחולים מאובחנים מעל גיל 70 בגברים ומעל 72 בנשים. זאת לעומת 63 בגברים ו-59 בנשים באוכלוסייה הערבית (פרופיל האוכלוסייה הערבית צעיר יותר).

          גם מגמות התחלואה והתמותה שונות בין האוכלוסיות:

בקרב יהודים, נשים וגברים, בין השנים 2007-2014 קיימת מגמת ירידה בתחלואה מסרטן המעי הגס והחלחולת. בקרב האוכלוסייה הערבית החלה בגברים מגמת הירידה בתחלואה ב-1999, ובנשים ערביות נבלמה ב-2008 מגמת העלייה בשיעורי התחלואה והשיעורים התייצבו.

          בתמותה מסרטן המעי הגס והחלחולת: בקרב יהודים, גברים ונשים, חלה מגמת ירידה בתמותה בין השנים 1995-2014. באוכלוסייה הערבית: בקרב גברים התייצבו שיעורי התמותה משנת 1995. בנשים ערביות מגמת התמותה מסרטן המעי הגס והחלחולת נותרה יציבה לאורך 20 השנים האחרונות.

          גם למקום הלידה השפעה על שיעורי התחלואה: שיעור התחלואה בקרב ילידי ישראל ואסיה נמוך משיעורי התחלואה בקרב ילידי אירופה-אמריקה ואפריקה.

          בהשוואה למדינות ה-OECD שיעורי התחלואה בסרטן המעי הגס והחלחולת גבוהים יחסית בישראל, אך שיעורי התמותה מהמחלה בישראל נמוכים יחסית לממוצע ה-OECD.

למסמך המלא דו”ח רישום הסרטן במרכז הלאומי לבקרת מחלות, משרד הבריאות.

·        גילוי מוקדם המפתח למניעת המחלה ולשיעורי ריפוי גבוהים

ביוזמת האגודה למלחמה בסרטן ומשרד הבריאות הוקמה ב-2005 תוכנית לאומית לגילוי מוקדם של סרטן המעי הגס והחלחולת. הנתונים מוכיחים: במקביל לעליה בשיעורי המבצעים בדיקות לגילוי מוקדם (בדיקת דם סמוי בצואה לפחות פעם אחת בשנה או בדיקת קולונוסקופיה ב-10 השנים האחרונות) חלה ירידה בתמותה מהמחלה, חלה ירידה בשיעור החולים בסרטן המעי הגס הגרורתי וחלה עליה בשיעור המאובחנים בשלב מוקדם, המאפשר ריפוי בשיעורים גבוהים.

34.1% מהחולים החדשים בשנת 2014 אובחנו בשלב מחלה מוקדם. שיעור זה גבוה ב-71% משיעור החולים שאובחנו בשלב מחלה מוקדם בשנת 2000 (19.9%). במקביל, ירדה פרופורציית החולים שאובחנו לראשונה עם מחלה גרורתית, מ-14.6% בשנת 2000 ל-9.3% בשנת 2014  – ירידה של כ-36%.

על פי נתוני התוכנית הלאומית למדדי איכות ברפואת הקהילה בישראל, בשנת 2015 כ-60% מהישראלים באוכלוסיית היעד (בני 50-74) ביצעו בדיקות לגילוי מוקדם. עם זאת, בישראל עדיין בין כ-30%-50% מהמבצעים בדיקת דם סמוי בצואה שקיבלו תוצאה חיובית, אינם ממשיכים לביצוע בדיקת קולונסקופיה, הכלולה בסל עבורם. מתוצאות ראשוניות של מחקר שנערך בימים אלו בקופות חולים “מאוחדת” ו”מכבי שירותי בריאות” ובמימון המכון הלאומי לחקר מדיניות בריאות, עולה כי במקרים רבים אנשים מתעלמים מכך שקיבלו תשובה חיובית בבדיקת דם סמוי או מעדיפים שלא להתעמק במשמעות התוצאה ועל כן אינם ממשיכים בברור כמומלץ.

עוד עולה כי אחד החסמים העיקריים לאי ביצוע בדיקת קולונוסקופיה, גם לאחר קבלת תשובה חיובית לדם סמוי, הוא החשש מהבדיקה עצמה והחשש ממימצאים אפשריים.

מירי זיו, מנכ”ל האגודה למלחמה בסרטן: “סרטן המעי הגס הוא הסרטן היחיד שבדיקות סקר אינן רק לגילויו המוקדם של המחלה, אלא יכולות לאפשר מניעה: פוליפ שמתגלה בבדיקה לפני שהפך לסרטני, מונע לחלוטין את התפתחות המחלה. לכן חשוב לא להדחיק ולא לדחות ללכת להיבדק”.

הנחיות האגודה למלחמה בסרטן לגילוי מוקדם של סרטן המעי הגס:

אנשים בסיכון רגיל (ללא תלונות על תסמינים וללא סיפור משפחתי)

מגיל 50 יש לבצע בדיקת דם סמוי בצואה אחת לשנה, על פי הסוג הנהוג בקופת החולים של המבוטח.

אנשים בעלי סיפור משפחתי של סרטן במעי הגס (קרוב מדרגה ראשונה או שני קרובים מדרגה שנייה(

ביצוע קולונוסקופיה מגיל 40, או 10 שנים לפני גיל אבחון המחלה אצל קרוב המשפחה. אם הבדיקה תקינה, יתבצעו בדיקות מעקב אחת ל-5 שנים או על פי המלצות הרופא.

אנשים שאובחנו כחולים בסרטן המעי הגס מומלץ שייבדקו לאיתור אפשרי של תסמונת לינץ’, מידע שהינו חשוב לבני משפחתם הקרובה בדרגת קרבה ראשונה. 

אנשים בעלי סיפור משפחתי מוגבר

כלומר ריבוי מקרי ממאירות במשפחה במעי הגס או ברחם, בגיל צעיר, או כשידוע על תסמונת לינץ’ או פוליפוזיס משפחתי או חשד למקרים אלו – יש לפנות בכל גיל אל אחת מהמרפאות לגילוי מוקדם בהקדם האפשרי לצורך בירור.

אנשים בעלי גורמי סיכון אחרים

כגון מחלת מעי דלקתית, פוליפים במעי בעבר או פוליפים אצל קרובי משפחה – יש להתייעץ עם רופא לגבי הגיל שבו יש לבצע קולונוסקופיה ותדירות הבדיקות.

·         מסע הסברה של האגודה למלחמה בסרטן לכו להיבדק:

          האגודה למלחמה בסרטן יוצאת במסע הסברה נרחב לקידום ביצוע בדיקות לגילוי מוקדם של סרטן המעי הגס. מסע ההסברה יכלול פעילות במדיה הדיגיטלית ובעיתונות.

          סרטוני האגודה למלחמה בסרטן לעידוד ביצוע בדיקות לגילוי מוקדם של סרטן המעי הגס בלינק: http://www.cancer.org.il/template/default.aspx?PageId=6916

          האגודה תפיץ (בהפצה ויראלית) מצגת מיוחדת עם סיום מפתיע – במצגת תמונות נוף מרהיבות המלוות בעצות ותובנות לחיים. בסוף המצגת נקראים בני 50 ומעלה ללכת להיבדק לסרטן המעי הגס ולהעביר את המצגת ומסריה ל-10 אנשים נוספים.

          אתר האגודה למידע מלא ומהימן על סרטן המעי הגס וגילויו המוקדם: http://www.cancer.org.il/template/publications.aspx?maincat=23

למענה על שאלות וקבלת חומרי הסברה 24 שעות ביממה

טלמידע של האגודה למלחמה בסרטן: 1-800-599-995

·         יום עיון לחולי סרטן המעי הגס:

ב-8/3/17 יתקיים בבית האגודה למלחמה בסרטן יום עיון לחולי סרטן המעי הגס. ללוח הזמנים ולפרטים מלאים: http://www.cancer.org.il/template/default.aspx?PageId=9537

·         תמיכה בחקר הסרטן:

מאז הקמתה ממלאת האגודה למלחמה בסרטן תפקיד חשוב במימון מחקר מחלות הסרטן בישראל. עשרות מענקי מחקר מוענקים מידי שנה לחוקרים מצטיינים ממוסדות מחקר ובתי חולים ברחבי הארץ שנמצאו ראויים על ידי וועדת המחקר היוקרתית של האגודה, המורכבת מהמובילים בחוקרים והקלינאים בישראל, הבוחנות את הצעות המחקר מתוך ראיה לאומית כוללת.

מדובר במחקרים בתחומים שונים, כולל בתחום המניעה והגילוי המוקדם. בין המחקרים בתחום סרטן המעי הגס והחלחולת בהם תומכת האגודה: הרחבת טווח ביצוע בדיקת דם סמוי בשיטת FIT לבני 75-79 בסטטוס תפקודי סביר, וראיון מוטיבציוני להשגת ההיענות לביצוע קולונוסקופיה ב”מסרבי קולונוסקופיה” למרות שקיבלו תשובה חיובית בבדיקת דם סמוי.

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • ירידה בסיכון להתפתחות Long COVID מתחילת המגפה (N Engl J Med)

    ירידה בסיכון להתפתחות Long COVID מתחילת המגפה (N Engl J Med)

    הסיכוי להתפתחות Long COVID פחת משמעותית מתחילת המגפה, ממצאים המספקים זיק של תקווה וסימן להתקדמות במאבק כנגד הנגיף, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת New England Journal of Medicine. החוקרים כותבים כי הירידה הנ”ל נובעת מהפצת החיסונים ושינויים בנגיף עצמו. במקרים של Long COVID החולים סובלים מתסמינים לאורך חודשים או שנים לאחר הזיהום […]

  • עדויות חדשות מצביעות על קשר חלש בין מזון אולטרה-מעובד ובין סוכרת מסוג 2 (מתוך כנס NUTRITION)

    עדויות חדשות מצביעות על קשר חלש בין מזון אולטרה-מעובד ובין סוכרת מסוג 2 (מתוך כנס NUTRITION)

    מנתונים חדשים שהוצגו במהלך כנס NUTRITION עולה כי צריכה רבה יותר של מזון אולטרה-מעובד לא לוותה בעליה משמעותית בסיכון לסוכרת מסוג 2 במבוגרים בגיל העמידה. החוקרים ביקשו להבין טוב יותר כיצד מזון אולטרה-מעובד, מרכיב מרכזי בדפוסי התזונה בארצות הברית התורם ליותר מ-60% מהצריכה הקלורית, עשוי להשפיע על הסיכון לסוכרת. הם מסבירים כי מחקר קודם הראה […]

  • אחת מכל עשר נשים שחלו בקורונה בהריון צפויות לפתח Long COVID (מתוך Obstetrics & Gynecology)

    אחת מכל עשר נשים שחלו בקורונה בהריון צפויות לפתח Long COVID (מתוך Obstetrics & Gynecology)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Obstetrics & Gynecology עולה כי 10% מהנשים שנדבקו בנגיף הקורונה בזמן הריון יפתחו Long COVID. החוקרים מאוניברסיטת יוטה בחנו את הרשומות הרפואיות של למעלה מ-1,500 נשים שחלו בקורונה בזמן הריון וניטרו את התסמינים עליהם דיווחו לאחר לפחות שישה חודשים מהזיהום. מדובר במחקר הראשון להערכת הסיכון להתפתחות Long COVID בנשים הרות. […]

  • ההשפעה של איכות האוויר על הסיכון לאשפוזים חוזרים של חולי אי-ספיקת לב עם אוטם לבבי חד (Int J Cardiol)

    ההשפעה של איכות האוויר על הסיכון לאשפוזים חוזרים של חולי אי-ספיקת לב עם אוטם לבבי חד (Int J Cardiol)

    במאמר שפורסם בכתב העת International Journal of Cardiology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה קשר בין חשיפה משמעותית יותר לדו-תחמוצת החנקן וחומר חלקיקי קטן מ-10 מיקרומטר ובין סיכון מוגבר לאשפוז חוזר בשל אי-ספיקת לב בחולים עם אוטם לבבי עם עליות מקטע ST. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחלת לב וכלי דם הינה הגורם […]

  • דיאטה עתירת-סיבים משחררת הורמון מדכא תאבון (Science Translational Medicine)

    דיאטה עתירת-סיבים משחררת הורמון מדכא תאבון (Science Translational Medicine)

    דיאטה עתירת סיבים משפיעה על המטבוליזם של המעי הדק ומעודדת שחרור הורמון מעי מדכא-תאבון, PYY (או Peptide Tyrosine Tyrosine), יותר מדיאטה דלת-סיבים, זאת ללא תלות בהרכב המזון, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Science Translational Medicine. החוקרים בחנו את ההשפעה של דיאטה דלת סיבים ועתירת סיבים על שחרור הורמוני מערכת עיכול, כולל PYY ו-GLP-1. […]

  • חשיפה לזיהום אוויר לפני לידה מלווה בסיכון מוגבר לשיתוק מוחין (JAMA Netw Open)

    חשיפה לזיהום אוויר לפני לידה מלווה בסיכון מוגבר לשיתוק מוחין (JAMA Netw Open)

    חשיפה לפני הלידה לחומר חלקיקי בקוטר של עד 2.5 מיקרומטר מלווה בסיכון מוגבר לאבחנה של שיתוק מוחין בצאצא, כך מדווחים חוקרים מקנדה במאמר שפורסם בכתב העת JAMA Network Open. החוקרים בחנו את הקשר בין חשיפה לפני הלידה למזהמים באוויר ובין הסיכון לשיתוק מוחין בלמעלה ממיליון לידות במועד באונטריו, קנדה, בין 2002 ועד 2017. חשיפה לפני […]

  • חשיפה לשדה קרב מעלה את הסיכון לכאב כרוני בנשים בצבא (JAMA Netw Open)

    חשיפה לשדה קרב מעלה את הסיכון לכאב כרוני בנשים בצבא (JAMA Netw Open)

    חשיפה לשדה קרב מלווה בסיכון מוגבר לכאב כרוני בקרב נשים בשירות פעיל בצבא ארצות הברית ובנות זוג של אנשי צבא בשירות פעיל, כאשר מצב סוציו-אקונומי נמוך והפרעות פסיכיאטריות מעלות עוד יותר את הסיכון לכאב כרוני, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. החוקרים בחנו את הנתונים ממערכת Military Health System לזיהוי אבחנות של […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה