שיווק ומנהל רפואי

הערכת תשישות נפש לפני-ניתוח מנבאת תוצאות ארוכות טווח בקשישים (Ann Intern Med)

הערכת תשישות לפני ניתוח עשויה לסייע בניבוי שיעורי התמותה והידרדרות קוגניטיבית בקשישים המיועדים לפרוצדורות לבביות, כך עולה מתוצאות סקירה שיטתית חדשה, שפורסמו במהלך חודש אוגוסט בכתב העת Annals of Internal Medicine.

החוקרים זיהו 25 מחקרים שבחנו את הקשר בין תשישות נפש ובין תמותה או הידרדרות קוגניטיבית לאחר שישה חודשים ומעלה מפרוצדורה לבבית בחולים בגילאי 60 שנים ומעלה. הפרוצדורות סווגו כפרוצדורות מג’וריות (ניתוח מעקפים של העורקים הכליליים או ניתוח מסתם וותין) או פרוצדורה זעיר פולשנית (החלפת מסתם וותין בצנתור). תשעה כלים להערכת תשישות נפש נבחנו בקבוצת הניתוח המג’ורי ו-13 בקבוצת ניתוח זעיר פולשני.

החוקרים אספו נתונים אודות 18,388 חולים לאחר ניתוח מג’ורי ו-5,177 חולים לאחר פרוצדורה זעיר פולשנית. בקבוצת הניתוח המג’ורי, החוקרים מצאו כי במחקרים שהתבססו על כלים להערכת תשישות המבוססים על מרכיב יחיד, מרחק הליכה בשש דקות, ריכוז אלבומין נמוך ופעילויות יומיומיות, תואר קשר בין תלות ובין עליה של פי 2.4-3.6 בסיכון לתמותה או סיבוכים קרדיווסקולאריים וצרברווסקולאריים מג’וריים.

בחולים לאחר פרוצדורה זעיר-פולשנית, השימוש במדדי תשישות המבוססים על מרכיב יחיד העיד על עליה של פי 1.2-3.2 בשיעורי התמותה בחולים עם הפרעה במערכת שריר-שלד או הפרעה נוירולוגית, באלו שהשתמשו במכשירי עזר ובאלו עם מדדים נמוכים במבחן הליכה בשש דקות. השימוש במדדי תשישות נפש הכוללים מספר מרכיבים בקבוצה זו הצביע על תוצאות וריאביליות; עם זאת, תשישות נפש לוותה בעליה של פי 1.9-5.6 בסיכון לתמותה. מחקרים להערכת תוצא משולב של תמותה ומצב תפקודי ירוד זיהו עליה של פי 2.6-2.8 בסיכון בקבוצה זו.

שמונה מחקרים השוו ישירות מדדי תשישות נפש ומצאו כי מדדים אובייקטיביים של תפקוד גפה תחתונה, דוגמת מבחן הליכה בשש דקות או מבחן TUG (Timed Up and Go) היו מנבאים טובים יותר ממבחנים קוגניטיביים, הערכות סובייקטיביות או דיווח עצמי על ליקוי במוגבלות. החוקרים מציינים עוד כי בסיכומו של דבר, מדדי תשישות הכוללים מספר מרכיבים ניבאו טוב יותר תמותה ממדדים המבוססים על מרכיב יחיד.

Ann Intern Med. Published online August 23, 2016

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • האם אלבומין מסייע בחיזוי תוצאות דלקת חדה של הלבלב? (BMC Gastroenterol)

    האם אלבומין מסייע בחיזוי תוצאות דלקת חדה של הלבלב? (BMC Gastroenterol)

    במאמר שפורסם בכתב העת BMC Gastroenterology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי ריכוז אלבומין בדם בתוך 24 שעות מאשפוז מהוות סמן פרוגנוסטי חשוב בחולים עם דלקת לבלב חדה, עם יעילות גבוהה במיוחד בחיזוי נזק בלתי-הפיך לתפקוד איברים ותמותה. מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבחון את הקורלציה בין ריכוז אלבומין בדם בתוך 24 שעות […]

  • מתן Buprenorphine בזריקה בטוח לשימוש בחולים בגמילה בשל הפרעת שימוש באופיואידים (JAMA Network)

    מתן Buprenorphine בזריקה בטוח לשימוש בחולים בגמילה בשל הפרעת שימוש באופיואידים (JAMA Network)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Network עולה כי מתן Buprenorphine בזריקה מהווה גישה בטוחה לטיפול בחולים עם הפרעה קלה משנית לשימוש באופיואידים ותסמינים מינימאליים עד קלים של גמילה מאופיואידים (Opioid Use Disorder). המחקר נערך בארבע מחלקות לרפואה דחופה לטיפול במבוגרים עם הפרעת שימוש באופיואידים בדרגה בינונית-עד-חמורה ומדדי COWS (או Clinical Opiate Withdrawal Scale) של […]

  • תופעות לוואי פסיכיאטריות הקשורות לתרופות מקבוצת GLP-1 Receptor Agonists (מתוך International Journal of Clinical Pharmacy)

    תופעות לוואי פסיכיאטריות הקשורות לתרופות מקבוצת GLP-1 Receptor Agonists (מתוך International Journal of Clinical Pharmacy)

    מגזין הג'ורנאל קלאב המשולב מס' 2: אגוניסטים לקולטן פפטיד 1 דמוי גלוּקָגון (GLP-1 Receptor Agonists) התבלטו בִּזכות יכולתם לווסת את רמות הסוכר בדם ובמקביל לגרום לירידה במשקל. לצד היתרונות הטיפוליים, הועלו חששות לגבי תופעות לוואי פסיכיאטריות אפשריות הקשורות לתרופות אלה. סקירה זו International Journal of Clinical Pharmacy בוחנת את הנושא.

  • מניעת נפילות בקרב קשישים (JAMA, CME)

    מניעת נפילות בקרב קשישים (JAMA, CME)

    מגזין הג'ורנאל קלאב המשולב מס' 2: הנחיות למניעת נפילות בקרב קשישים שפורסמו ב-JAMA מתארות שיטות עבודה מומלצות להערכת סיכון לנפילה ולהתערבויות מעשיות, בתפקוד חושי, קוגניטיבי ואוטונומי בבעיות רפואיות פעילוֹת, בתרופות, בסיכונים סביבתיים ובפעילויות יומיומיות.

  • מה בין טיפול בחסמי אלפא ובין הסיכון לדמנציה עם גופיפי לואי בגברים? (Neurology)

    מה בין טיפול בחסמי אלפא ובין הסיכון לדמנציה עם גופיפי לואי בגברים? (Neurology)

    במאמר שפורסם בכתב העת Neurology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה קשר בין טיפול באנטגוניסטים לקולטן α-1 – Doxazosin, Terazosin או Alfuzosin – ובין סיכון מופחת לדמנציה עם גופיפי לואי בגברים, בהשוואה לטיפולים תרופתיים אחרים. השערת המחקר הייתה כי עליה בזמינות אנרגיה במוח עשויה להאט או למנוע תהליכים נוירו-דגנרטיביים, ייתכן הודות להפחתת הצטברות […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה