שיווק ומנהל רפואי

דו”ח מאנגליה מאשר כי ניתוחים באריאטריים הפחיתו דרמטית את משקל הגוף לאורך 4 שנים ואת הסיכון לסוכרת, יל”ד, אוטם שריר הלב והפסקת נשימה בשינה (Plos One)

ע”פ מחקר עוקבה תצפיתי שבחן את תוצאות הניתוחים הבאריאטריים באנגליה , הניתוח קשור לירידה דרמטית במשקל אשר נותרת עקבית למשך 4 שנים לפחות ולשיפור מובהק בהופעת סוכרת, אוטם שריר הלב, לחץ דם, חסימת נשימה בשינה ועוד. החוקרים ממליצים להרחיב את הנגישות והזמינות של הניתוח למטופלים נוספים המתאימים לפעולה.

ברקע מסבירים החוקרים כי ניתוח בריאטרי הופך לאחרונה להיות בשימוש נרחב יותר להשמנת יתר, אך חסר עדיין מידע כולל נרחב באשר לתוצאות קליניות המתייחסות לקהל העובר את הפרוצדורה. מטרת המחקר הנוכחי הייתה למדוד את הקשר בין ניתוח באריאטרי למשקל, BMI, ותחלואה הקשורה להשמנת יתר.

המחקר היה מחקר עוקבה רטרוספקטיבי, תצפיתי שעשה שימוש בנתונים מתוך מאגר המידע של United Kingdom Clinical Practice Research Datalink .

כל 3,882 המטופלים הרשומים במאגר המידע אשר עברו ניתוח באריאטרי לפני 31/12/14 נכללו במחקר, ואליהם הושוו מטופלים תואמים עם השמנת יתר שלא עברו ניתוח . יעדי המחקר המרכזיים כללו שינוי במשקל גוף ו-BMI לאחר 4 שנים, היארעות של אבחנה חדשה של סוכרת סוג 2 , יתר לחץ דם, תעוקה, אוטם שריר הלב, שבץ, שברים , הפסקת נשימה בשינה, סרטן , תמותה והחלמה ממצב סוכרת ויתר לחץ דם.

החוקרים מדווחים כי מדידת משקל הייתה אפשרית עבור 2,258 מטופלים לאורך  4 שנים.

המטופלים שעברו ניתוח באריאטרי הדגימו ירידת משקל מהירה כבר במהלך 4 החודשים הראשונים של לאחר הניתוח, עם קצב ירידה של 4.98 ק”ג לחודש . ירידה איטית יותר ועקבית נמשכה עד סוף השנה הרביעית למעקב. ניתוח מעקף קיבה (ירידה של 6.56 ק”ג לחודש) וניתוח שרוול (6.29 ק”ג לחודש) היו קשורים לירידה ראשונית גדולה יותר מאשר ניתוח קיצור קיבה (gastric banding ) עם ירידה של 2.77 ק”ג לחודש.

נמצא שהניתוח הבאריאטרי משיג הפחתה בסיכון להופעת סוכרת (סיכון יחסי 0.68, בטווח 0.55-0.83) , יתר לחץ דם (0.35, בטווח 0.27-0.45) , תעוקה (0.59, 0.4-0.87) , אוטם שריר הלב (0.28, 0.1-0.74), והפסקת נשימה בשינה (0.55, 0.4-0.87) .

נמצא קשר חזק בין ניתוח באריאטרי והחלמה מסוכרת סוג 2 עם סיכוי יחסי של פי 9.29 (בטווח 6.84-12.62) ולחזרה ללחץ דם תקין עם סיכוי יחסי של פי 5.64 (בטווח 2.65-11.99).

לא נמצא קשר בין ניתוח באריאטרי לשברים, סרטן או שבץ. לא נמצאה גם השפעה מגינה מפני תמותה (סיכון יחסי 0.97, בטווח 0.66-1.43) .

החוקרים מציינים שהנתונים תועדו עבור מטופלים שעברו הניתוח כמניעה ראשונית ולכן עלולים להיות לא מדוייקים, ומוטים להערכת חסר של האפקט המגן האמיתי של הניתוח.

החוקרים מסכמים כי ניתוח באריאטרי כפי שמבוצע באנגליה במסגרת מערכת הבריאת קשור לירידה דרמטית במשקל הנותרת עקבית לאורך 4 שנים לאחר הניתוח.  ירידה במשקל זו מלווה בשיפור מהותי בסוכרת ויל”ד שהיו נוכחים עוד לפני הניתוח, ובהפחתה ניכרת בהיארעות של סוכרת סוג 2 ויל”ד , תעוקה, אוטם שריר הלב והפסקת נשימה בשינה.

לדעת החוקרים, הרחבת הזמינות של ניתוחים באריאטריים עשוייה להוביל לתועלות בריאותיות משמעותיות בקרב קהל רחב של מטופלים הסובלים מהשמנת יתר חולנית.

Plos One, Published: December 22, 20

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • התועלת של ניתוח להפחתת משקל בחולים עם אי-ספיקת לב והשמנה (Am J Cardiol)

    התועלת של ניתוח להפחתת משקל בחולים עם אי-ספיקת לב והשמנה (Am J Cardiol)

    בחולים עם אי-ספיקת לב והשמנת-יתר, ניתוח להפחתת משקל הוביל לשיפור בתוצאות הקליניות, כולל הפחתת מדד מסת הגוף וריכוז המוגלובין מסוכרר, לצד הפחתת הצורך בטיפול במשתנים, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת American Journal of Cardiology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי השמנת-יתר בחולים עם אי-ספיקת לב מלווה בנטל תסמינים גדול יותר ואי-סבילות למאמצים. מחקרים […]

  • תוספי שמן דגים מפחיתים את הסיכון לסיבוכי סוכרת (J Clin Endocrinol Metab)

    תוספי שמן דגים מפחיתים את הסיכון לסיבוכי סוכרת (J Clin Endocrinol Metab)

    מנתונים שפורסמו בכתב העת Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism עולה כי תוספי שמן דגים ורמות גבוהות של חומצות שומן אומגה שלוש רב-בלתי-רוויות, בפרט DHA (או Docosahexaenoic Acid), מלווים בסיכון נמוך יותר לסיבוכים וסקולאריים בחולים עם סוכרת מסוג 2. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי לשמן דגים השפעה חיובית על בריאות כלי הדם באוכלוסייה הכללית, אך […]

  • ההשפעה של מיקרוביום המעי על הסיכון לסוכרת (Nature Medicine)

    ההשפעה של מיקרוביום המעי על הסיכון לסוכרת (Nature Medicine)

    במאמר שפורסם בכתב העת Nature Medicine מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה קשר בין הרכב המיקרוביום במעי ובין הסיכון להתפתחות סוכרת מסוג 2, רמז לחשיבות של הרכב החיידקים במערכת העיכול בפתוגנזה של סוכרת. החוקרים השלימו מטה-אנליזה שכלל 8,117 מטה-גנומים מ-10 מדגמים ברחבי ארצות הברית, אירופה, ישראל וסין. מדגם המחקר (גיל ממוצע של 57.9 […]

  • עליה בשימוש באגוניסטים לקולטן GLP-1 לטיפול בהשמנה וירידה בהיקף השימוש בתרופות אלו כנגד סוכרת מסוג 2 (Ann Intern Med)

    עליה בשימוש באגוניסטים לקולטן GLP-1 לטיפול בהשמנה וירידה בהיקף השימוש בתרופות אלו כנגד סוכרת מסוג 2 (Ann Intern Med)

    משנת 2020 נרשמה עליה בדפוסי הטיפול בתרופות ממשפחת אגוניסטים לקולטן ל-GLP-1 (או Glucagon-like Peptide) למטופלים עם השמנה ללא אבחנה של סוכרת, בעוד שהיקף השימוש בתרופות אלו לטיפול בסוכרת מסוג 2 מצוי במגמת ירידה, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת Annals of Internal Medicine. החוקרים השלימו מחקר מבוסס-אוכלוסייה המבוסס על מאגר נתוני TriNetX, הכולל רשומות רפואיות […]

  • מה בין יתר לחץ דם אימהי ובין הסיכון לפזילה בילדים? (JAMA Netw Open)

    מה בין יתר לחץ דם אימהי ובין הסיכון לפזילה בילדים? (JAMA Netw Open)

    בילדים לאימהות עם יתר הפרעת יתר לחץ דם בהיריון (Hypertensive Disorder in Pregnancy) ייתכן סיכון מוגבר להפרעת עיניות נפוצות, כולל פזילה, פזילה החוצה לסירוגין ואקסופוריה, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. קדם-רעלת היריון ולחץ דם שאינו מאוזן היטב עלולים להיות מלווים בסיכון הגדול ביותר להפרעות אלו. מחקר העוקבה כלל 3,117 […]

  • עדויות חדשות תומכות בקשר גנטי דו-כיווני בין מדד מסת גוף ותסמונת שחלות פוליציסטיות (J Clin Endocrinol Metab)

    עדויות חדשות תומכות בקשר גנטי דו-כיווני בין מדד מסת גוף ותסמונת שחלות פוליציסטיות (J Clin Endocrinol Metab)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism עולה קשר בין מדד מסת גוף מוגבר ובין סיכון מוגבר לתסמונת שחלות פוליציסטיות; מנגד, חומרת תסמונת שחלות פוליציסטיות עשויה לתרום למדד מסת גוף גבוה יותר. בנשים עם השמנת-יתר ותסמונת שחלות פוליציסטיות שכיחות גבוהה של קשיי פוריות, רמז לכך שלמדד מסת הגוף השפעה על הפוריות […]

  • עדויות חדשות מצביעות על קשר חלש בין מזון אולטרה-מעובד ובין סוכרת מסוג 2 (מתוך כנס NUTRITION)

    עדויות חדשות מצביעות על קשר חלש בין מזון אולטרה-מעובד ובין סוכרת מסוג 2 (מתוך כנס NUTRITION)

    מנתונים חדשים שהוצגו במהלך כנס NUTRITION עולה כי צריכה רבה יותר של מזון אולטרה-מעובד לא לוותה בעליה משמעותית בסיכון לסוכרת מסוג 2 במבוגרים בגיל העמידה. החוקרים ביקשו להבין טוב יותר כיצד מזון אולטרה-מעובד, מרכיב מרכזי בדפוסי התזונה בארצות הברית התורם ליותר מ-60% מהצריכה הקלורית, עשוי להשפיע על הסיכון לסוכרת. הם מסבירים כי מחקר קודם הראה […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה