שיווק ומנהל רפואי

מגמות בשתיית אלכוהול בקרב מדגם מבוגרים-צעירים בישראל 2009-2015 (ד”ר ליאת קורן ממכללת אריאל)

במחקר שנערך באוניברסיטת אריאל מטעם בית הספר למדעי הבריאות והפקולטה למדעי החברה והרוח, בראשותה של ד”ר ליאת קורן (בתמונה), סוציולוגית רפואית ובשיתוף פעולה מחקרי עם ד”ר חגית בוני-נח, קרימינולוגית ואחרים, מתקבלת תמונת מצב עדכנית על התופעה וכן עולות מגמות מעניינות על התופעה בין השנים 2009-2015.

    צריכה מופרזת של אלכוהול הינה תופעה הולכת וגדלה בחברה הישראלית בעשורים האחרונים, כך עולה מפרסומים מדעיים רבים. מחקרים בתחום מראים עלייה בשימוש מופרז באלכוהול והתפשטות התופעה במדדי האלכוהול השונים כמו בשתיית בולמוס ובהשתכרות בקרב בני נוער ומבוגרים. שתית בולמוס (או שתיית אביסה-Binge drinking) מתארת שתייה כבדה, של חמש מנות אלכוהול או יותר תוך מספר שעות- כלומר, באירוע אחד ונחשבת בספרות המדעית כהתנהגות מסוכנת ביותר, שתחת השפעת כמות זו של אלכוהול יכולת השיפוט ויכולת התגובה נפגמים באופן משמעותי. נתונים אפידמיולוגים ממחקרים שונים מלמדים על עלייה נכרת בהתנהגות בעייתית זו בשנים האחרונות ובאופן תואם גם בהסתבכויות שבאות בעקבותיה.

   במחקר שנערך כאמור מתקבלת תמונת מצב עדכנית על התופעה וכן עולות מגמות מעניינות על התופעה. ממדגם גדול של סטודנטים בשאלון שהועבר בשנת 2015, וכלל מעל 1400, ובשאלון שהועבר ב- 2009 וכלל מעל 1500 נבדקים עלה כי התופעות הבעייתיות הקשורות באלכוהול בשנים אלו בקרב מדגם גדול של מבוגרים-צעירים מראות בסה”כ מגמה של התייצבות. לא נראה כי קיימת מגמה של המשך ההחמרה במדדי האלכוהול השונים, כפי שתואר עד כה בספרות המחקרית. אלא, בפירוש נצפית עצירה של ההחמרה בשנים אלו. 

   מהממצאים עולה כי נשים באופן מובהק ומשמעותי צורכות פחות אלכוהול מגברים וכן מדווחות בשכיחות  נמוכה יותר על הסתבכויות שקשורות באלכוהול. למשל ניסיון בשתיית אביסה מדווח על ידי פחות מרבע מהסטודנטיות במדגם (23.8%) בעוד שאצל גברים השכיחות גבוהה יותר (41.4%).

כמו כן ניסיון בהשתכרות מדווח על ידי כ- 20% מהנשים ועל ידי כ- 28.5% מהגברים. כמו כן נכרת מגמת יציבות בין השנים 2009 ל- 2015, כשברוב מדדי הצריכה הבעייתית של אלכוהול ההבדלים אינם מובהקים בין השנים, כלומר, לא ניכרת עלייה או ירידה משמעותית בין השנים 2009- 2015 בסה”כ. מדדים מעניינים ספציפיים שמראים הטבה של התופעה מלמדים כי גיל ההתחלה של שתיית אלכוהול עלה עם השנים, והסתבכויות עם מחלקת הביטחון בקמפוס או עם המשטרה האזורית בגלל אלכוהול ירדו בשכיחותן. לעומתם, יש עליה מובהקת בדיווח על בעיות בלימודים או עם עבודות הלימודים בגלל אלכוהול (מ- 9.7% בשנת 2009,   ל- 15.6% בשנת 2015).

כמו כן נמצא כי סטודנטים שותים אלכוהול בשכיחות הגבוהה ביותר (59.8%) בפאב/ בר או מסעדה. רק מיעוט קטן (10.3%) דיווח על שתייה במסיבות שאינם של סטודנטים מחוץ לקמפוס, (5.5%) במסיבות של סטודנטים, או (3.7%) במעונות הסטודנטים.

               מה היא ההתייחסות החברתית לשתיית אלכוהול בקרב קבוצת השווים? האם קבוצת השווים מספקת תמיכה בתופעה או יוצאת כנגד התופעה? כיצד תופעת השתייה נראית בעיניי החברים עצמם? ואיך התייחסות זו משתנה בין השנים 2009-2015? אנו יודעים שלקבוצת השווים יש כח השפעה רב על ההחלטה של אנשים להיות מעורבים או לא להיות מעורבים בהתנהגויות סיכון ככלל, ובשתייה מופרזת של  אלכוהול בפרט.   ממצאי המחקר מראים גם כאן, כי אין מגמה בולטת של הבדלים בין השנים. ממצא מעודד הוא שבשנת 2015 בהשוואה לשנת 2009 יש עלייה של כ 15 נקודות האחוז בתפיסת החשיבות של “נהג תורן” כשמתכננים לשתות אלכוהול (מ- 60.6% ל- 75.6%). יתכן כי המאמץ הרב המושקע על ידי המוסדות השונים בארץ להסברה ולצמצום היקף התופעה בקמפיינים שונים ובחקיקה ואכיפה ובפיקוח חברתי תרמו להעלאת מודעות הציבור לעניין, ולבלימת החמרתה.

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • האם דיאטת DASH עשויה להפחית שומן כבדי בחולים עם סוכרת מסוג 2? (Diabetes, Obesity and Metabolism)

    האם דיאטת DASH עשויה להפחית שומן כבדי בחולים עם סוכרת מסוג 2? (Diabetes, Obesity and Metabolism)

    מעבר לתזונה עתירת פירות, ירקות, אגוזים, קטניות, דגנים מלאים ומוצרי חלב דלי-שומן ודלה בנתרן, משקאות ממותקי-סוכר ובשר אדום ומעובד עשויה להפחית שומן כבדי, רקמת שומן תת-עורית ורקמת שומן ויסראלי בחולים עם סוכרת, בפרט באלו עם סוכרת מסוג 2, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Diabetes, Obesity and Metabolism. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי בחולים […]

  • תוספי שמן דגים מפחיתים את הסיכון לסיבוכי סוכרת (J Clin Endocrinol Metab)

    תוספי שמן דגים מפחיתים את הסיכון לסיבוכי סוכרת (J Clin Endocrinol Metab)

    מנתונים שפורסמו בכתב העת Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism עולה כי תוספי שמן דגים ורמות גבוהות של חומצות שומן אומגה שלוש רב-בלתי-רוויות, בפרט DHA (או Docosahexaenoic Acid), מלווים בסיכון נמוך יותר לסיבוכים וסקולאריים בחולים עם סוכרת מסוג 2. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי לשמן דגים השפעה חיובית על בריאות כלי הדם באוכלוסייה הכללית, אך […]

  • עדויות חדשות מצביעות על קשר חלש בין מזון אולטרה-מעובד ובין סוכרת מסוג 2 (מתוך כנס NUTRITION)

    עדויות חדשות מצביעות על קשר חלש בין מזון אולטרה-מעובד ובין סוכרת מסוג 2 (מתוך כנס NUTRITION)

    מנתונים חדשים שהוצגו במהלך כנס NUTRITION עולה כי צריכה רבה יותר של מזון אולטרה-מעובד לא לוותה בעליה משמעותית בסיכון לסוכרת מסוג 2 במבוגרים בגיל העמידה. החוקרים ביקשו להבין טוב יותר כיצד מזון אולטרה-מעובד, מרכיב מרכזי בדפוסי התזונה בארצות הברית התורם ליותר מ-60% מהצריכה הקלורית, עשוי להשפיע על הסיכון לסוכרת. הם מסבירים כי מחקר קודם הראה […]

  • סיגריות אלקטרוניות ואידוי באוכלוסייה הפדיאטרית (PEDIATRICS)

    סיגריות אלקטרוניות ואידוי באוכלוסייה הפדיאטרית (PEDIATRICS)

    מגזין הג'ורנאל קלאב המשולב מס' 2: מוצרי סיגריות אלקטרוניות ואידוי הוצגו בפעם הראשונה בארצות הברית סביב שנת 2007, וצברו פופולריות במהירות. ב-2018, פורסמה אזהרה רשמית בארצות הברית אודות השימוש בסיגריות אלקטרוניות באוכלוסייה הפדיאטרית, וצוין כי סיגריות אלקטרוניות הפכו למוצר הטבק הנפוץ ביותר בשימוש בקרב צעירים בארצות הברית. במגזין זה אנחנו משתפים סיכום של סקירה שפורסמה ב-Pediatrics, שסקרה את האבולוציה של סיגריות אלקטרוניות ואידוי באוכלוסייה הפדיאטרית.

  • שבירת מיתוסים עם פרופ' רז: האם אכילה של מזון מתועש מעלה את הסיכון למחלת לב, סרטן ותמותה?

    שבירת מיתוסים עם פרופ' רז: האם אכילה של מזון מתועש מעלה את הסיכון למחלת לב, סרטן ותמותה?

    ברוכות וברוכים הבאים לפינה נוספת של “שבירת מיתוסים ברפואה”. בפינה הפעם פרופ’ רז משתף מאמר מה-BMJ שמצא שאכילת מזון מתועש אמנם עלולה להעלות את הסיכון לתמותה, אבל לאו דווקא מסיבות קרדיווסקולריות כצפוי… עם זאת, פרופ’ רז חוזר ומדגיש כי מזון מתועש הוא עדיין גורם הסיכון המשמעותי ביותר להשמנה בלדים, ונקשר לעליה בסיכון לסוכרת ולתמותה לבבית.  […]

  • ניתוח בריאטרי יעיל יותר מטיפול תרופתי להפחתת הסיכון לסיבוכים קרדיווסקולאריים ומג'וריים בחולים עם דום נשימה חסימתי בשינה (J Am Coll Cardiol)

    ניתוח בריאטרי יעיל יותר מטיפול תרופתי להפחתת הסיכון לסיבוכים קרדיווסקולאריים ומג'וריים בחולים עם דום נשימה חסימתי בשינה (J Am Coll Cardiol)

    בחולים עם דום נשימה חסימתי בשינה בדרגה בינונית-עד-חמורה והשמנת-יתר, ניתוח מטבולי לעומת טיפול לא-תרופתי מלווה בסיכון נמוך יותר משמעותית להיארעות סיבוכים קרדיווסקולאריים מג’וריים ותמותה, כך מדווחים חוקרים במאמר שפורסם בכתב העת Journal of the American College of Cardiology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי אין טיפול קודם שהוכח כמפחית סיכון לסיבוכים קרדיווסקולאריים מג’וריים ותמותה בחולים עם […]

  • הטיפ השבועי עם פרופ' איתמר רז: השפעה של דיאטה ים תיכונית על תמותה ושיחה על דיאטות שונות

    הטיפ השבועי עם פרופ' איתמר רז: השפעה של דיאטה ים תיכונית על תמותה ושיחה על דיאטות שונות

    שלום וברוכים הבאים לעוד פרק של “טיפ מחדר הרופא”, היום נדבר על חשיבותה של תזונה נכונה והשפעתה על הבריאות הכללית שלנו. פרופסור רז מציג את ההשפעות החיוביות של הדיאטה הים תיכונית, ונדון בדיאטות שונות, הדרך להתאים אותן לאורח החיים וההשפעה שלהן על הבריאות שלנו. לכל הטיפים השבועיים  בחסות בלתי תלויה של חברת נובונורדיסק

  • מה בין דפוסי פעילות גופנית ובין היפוגליקמיה לילית בצעירים עם סוכרת מסוג 1? (J Clin Endocrinol Metab)

    מה בין דפוסי פעילות גופנית ובין היפוגליקמיה לילית בצעירים עם סוכרת מסוג 1? (J Clin Endocrinol Metab)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism עולה כי פעילות גופנית מאומצת יומית מלווה בירידה ברמות הסוכר בדם ועשויה להוביל לעליה בסיכון לאירועי היפוגליקמיה, בפרט עם מינוני אינסולין יומיים גבוהים. במסגרת המחקר ביקשו החוקרים להבין טוב יותר את האינטראקציות בין דפוסי פעילות גופנית שונים, ריכוזי סוכר ממוצע והיארעות אירועי היפוגליקמיה […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה