שיווק ומנהל רפואי

האם הוספת סידן למוצרי המזון מועילה או מסוכנת? /מאת עורך מדור קרדיולוגיה, פרופ’ שכטר

בעיתון HEART מחודש מאי 2012 פורסם מאמר תצפיתי פרוספקטיבי מקבוצת חוקרים בהידלברג, גרמניה (1) ומאמר מערכת (2): הקשר שבין הוספת סידן במזון ותוספי סידן עם הופעה של אוטם שריר הלב, שבץ מוחי ותמותה ממחלות לב. 

המחקר מתאר סקר שנערך בהידלברג, גרמניה עם 23,980 משתתפים בגילאים 35-64 שנים ללא מחלות לב וכלי דם ידועים בכניסה למחקר וזמן מעקב ממוצע אחריהם של 11 שנה (1). בזמן המעקב נצפו 354 מקרי אוטם שריר הלב, 260 שבץ מוחי ו-267 פטירות על רקע קרדיווסקולרי.

אוכלוסית המעקב חולקה ל 3 קבוצות בהתאם להערכת תכולת הסידן במזון כולל תוספי סידן שנטלו. נמצא שאלה שצרכו יותר סידן במזון היו בד”כ צעירים יותר, בעלי השכלה גבוהה יותר, פעילים גופנית ופחות שמנים. אולם אלה שנטלו תוספי סידן היו יותר נשים, גיל מבוגר יותר, השכלה נמוכה יותר וחשיפה ארוכה יותר לעישון. לאחר תיקון לגורמי סיכון קרדיווסקולרים, נמצא קשר הפוך ומשמעותי בין כמות הסידן שבמזון ובמיוחד תוספי סידן להופעה של אוטם שריר הלב ( HR של 1.86) אולם לא לשבץ מוחי או מוות מסיבות קרדווסקולריות אחרות. מסקנת החוקרים היתה שעליה בצריכת סידן מהמזון אינה תורמת בהכרח לשיפור קרדיווסקולרי, בעוד שתוספי סידן עלולים להעלות את הסיכון לאוטם שריר הלב.

יש לזכור שמדובר במחקר תצפיתי ולא התערבותי ולכן המנגנונים המסבירים תצפית זו לא נבדקו. למחקר זה חוזק משלו בהיותו מחקר פרוספקטיבי על אוכלוסיה יחסית גדולה ולאורך זמן ממושך יחסית של 10 שנים, אולם גם מספר מגבלות: (1) המחקר התבסס על שאלוני תזונה בכניסה למחקר ולא לאורך ציר הזמן. (2) לא נכללו נבדקים עם מחלות לב בכניסה למחקר. (3) כמחצית הנבדקים לא זיהו בשם את תוסף המינרלים/ויטמינים שנטלו.

הערת העורך:

יותר ויותר אנשים נוטלים תוספי סידן במטרה אחת: למנוע אוסטיאופורוזיס ושברים בעצמות. השאלה היא אם יש בזה נזק מצטבר למערכת הקרדיווסקולרית ? 

 הפעילות נוגדת השברים של תוספי סידן בסקירות שונות אינה גבוהה ומגיעה ל 10% ירידה בשברים כאשר בודקים שילוב של תכשירי סידן עם ויטאמין D .  במטה אנליזה של BOLLAND נמצא שמתן תוספי סידן ל 1,000 אנשים מבוגרים ל 5 שנים, גורם להוספה של 14חולים עם אוטם בשריר הלב, 10 חולים עם שבץ מוחי ו 13 מקרי מוות בהשוואה לירידה של 26 חולים עם שברים. גם מחקר אחר עם אוכלוסיה צעירה יותר מעלה ממצאים דומים, כך שהעדות היום שתוספי סידן גורמים יותר נזק מתועלת ויש לחפש אמצעים אחרים להפחתת אוסטיאופורוזיס (2).

1. Associations of dietary calcium intake and calcium supplementation with myocardial infarction and stroke risk and overall cardiovascular mortality in the Heidelberg cohort of the European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition study (EPIC-Heidelberg) Kuanrong Li,  Rudolf Kaaks,  Jakob Linseisen,  Sabine Rohrmann ,Heart 2012;98:12 920-925 Published Online First: 23 May 2012 doi:10.1136/heartjnl-2011-301345

2. Calcium supplements: bad for the heart? Ian R Reid,  Mark J Bolland Heart 2012;98:12 895-896 doi:10.1136/heartjnl-2012-301904

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • תוצאות מבטיחות לטיפול התחלתי משולש בחולים עם סוכרת מסוג 2 (Diabetes, Obesity and Metabolism)

    תוצאות מבטיחות לטיפול התחלתי משולש בחולים עם סוכרת מסוג 2 (Diabetes, Obesity and Metabolism)

    טיפול משולש הכולל מטפורמין, Dapagliflozin ו-Saxagliptin מהווה גישת טיפול יעילה ובטוחה לחולים עם סוכרת מסוג 2 שלא קיבלו טיפול תרופתי קודם, בהשוואה להגברת עצימות הטיפול, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Diabetes, Obesity and Metabolism. ההנחיות הנוכחיות ממליצות על טיפול משולב מוקדם להפחתת הסיכון לסיבוכי סוכרת ומניעת אינרציה קלינית בחולים עם סוכרת מסוג 2. […]

  • מה בין צריכת אלכוהול יומית ובין יתר לחץ דם? (Hypertension)

    מה בין צריכת אלכוהול יומית ובין יתר לחץ דם? (Hypertension)

    צריכת אלכוהול בהיקף של מעל 12 גרם ביום מלווה בסיכון מוגבר להתפתחות יתר לחץ דם, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Hypertension. הממצאים מצביעים על קשר ליניארי בין היקף צריכת אלכוהול ובין הסיכון לית לחץ דם, כאשר חוזק הקשר היה שונה בין גברים ונשים. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי צריכת אלכוהול נקשרה עם […]

  • מזון אולטרה-מעובד מלווה בסיכון מוגבר לעצירות (Clinical Gastroenterological and Hepatology)

    מזון אולטרה-מעובד מלווה בסיכון מוגבר לעצירות (Clinical Gastroenterological and Hepatology)

    צריכת מזון אולטרה-מעובד ומזון מלווה בסיכון מוגבר להופעת עצירות ואילו צריכת מזון מעובד מינימאלית מלווה בסיכון נמוך יותר לעצירות, כאשר ההשפעה של עיבוד המזון אינה תלויה באיכות הרכב התזונה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Clinical Gastroenterology and Hepatology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי צריכה מוגזמת של מזון אולטרה-מעובד נקשה עם הפרעה בתנועתיות המעי. […]

  • דיאטה ים-תיכונית עם שמן זית עשויה להפחית את הסיכון להישנות הפרעות קצב לב (מתוך כנס ה-Heart Rhythm)

    דיאטה ים-תיכונית עם שמן זית עשויה להפחית את הסיכון להישנות הפרעות קצב לב (מתוך כנס ה-Heart Rhythm)

    בחולים עם פרפור פרוזדורים לאחר אבלציה, הקפדה על דיאטה ים-תיכונית מועשרת בשמן זית כתית מעולה מלווה בסיכון מופחת להישנות הפרעות קצב לב, בהשוואה לאלו ללא הגבלה תזונתית, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו במהלך כנס Heart Rhythm. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי דיאטה ים תיכונית מועשרת בשמן זית כתית מעולה הוכחה כבעלת השפעה לחיובית על מגוון […]

  • תחליפי סוכר מלווים בסיכון מוגבר להתקפי לב ואירועים מוחיים (Eur Heart J)

    תחליפי סוכר מלווים בסיכון מוגבר להתקפי לב ואירועים מוחיים (Eur Heart J)

    רמות גבוהות של קסיליטול (Xylitol), ממתיק דל-קלוריות המשמש במאכלים רבים דלי-סוכר וכן במסטיקים ומשחות שיניים, מלוות בסיכון מוגבר להתקפי לב, אירועים מוחיים ותמותה, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת European Heart Journal. צוות המחקר כלל במחקר למעלה מ-3,000 משתתפים מארצות הברית ואירופה, אשר היו במעקב לאורך למעלה משלוש שנים. מהנתונים עולה כי באלו […]

  • צריכת פירות וירקות עשויה להפחית את הסיכון להתלקחות מחלת קרוהן (Clin Nutr ESPEN)

    צריכת פירות וירקות עשויה להפחית את הסיכון להתלקחות מחלת קרוהן (Clin Nutr ESPEN)

    בקרב חולים עם מחלת מעי דלקתית המקפידים על צריכה סדירה של פירות וירקות תועדה שכיחות נמוכה יותר של התלקחות מחלת קרוהן, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Clinical Nutrition ESPEN. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחקרים קודמים הציעו כי מוצרי מזון מסוימים עלולים לעורר או להחמיר תסמיני מחלת מעי דלקתית, אך אין עדויות רבות […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה