שיווק ומנהל רפואי

טעויות נפוצות בהערכת תרשימי אק”ג של ספורטאים צעירים (J Pediatr)

מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Journal of Pediatrics עולה כי לעיתים קרובות קרדיולוגים טועים בעת הערכת תרשימי אק”ג של ספורטאים צעירים, במסגרת בדיקות סקר טרם השתתפותם. טעויות אלו עשויות להוביל לשיעורים גבוהים של המלצות בלתי-הולמות בנוגע להשתתפות בפעילויות ספורט, כמו גם עלויות גבוהות יותר על-רקע הצורך בבדיקות אבחנתיות נוספות.

החוקרים כותבים כי קשה לפענח תרשים אק”ג המעיד על מחלת רקע בבסיס מוות לבבי פתאומי. הקושי קיים גם בקרב קרדיולוגים של ילדים, עם שיעורי דיוק שנעו סביב 69% במחקר הנוכחי.

מהתוצאות עולה כי שיעורי הדיוק לא היו שונים משמעותית בין משיבים, למרות שונות במשך העבודה כקרדיולוגים של ילדים, מספר תרשימי האק”ג שפענחו כל חודש, או סוג הטיפול.

במסגרת המחקר העריכו החוקרים את הדיוק של 53 קרדיולוגים-ילדים בעת הערכת 18 תרשימי אק”ג שהדגימו מצבים העשויים להוביל למוות לבבי פתאומי או לב בריא. בסה”כ, מספר הפענוחים המדויק של תרשימי האק”ג עמד על 12.4 לקרדיולוג. הרגישות והסגוליות לזיהוי הפרעה לבבית עמדו על 68% ו-70%, בהתאמה, בעוד ששיעור התוצאות החיוביות-שגויות ושליליות-שגויות היה 30% ו-32%, בהתאמה.

על-בסיס פענוח תרשימי האק”ג, הקרדיולוגים עשו נכון כאשר הגבילו את ההשתתפות בפעילויות ספורט ב-81% מהמקרים עם הפרעות והתירו פעילויות ספורט ב-74% מהמקרים הבריאים. ההנחיה הנכונה ניתנה לעיתים הקרובות ביותר במקרים של תסמונת LQTS (Long QT Syndrome) ומיוקרדיטיס, ולעיתים הרחוקות ביותר במקרים של קרדיומיופתיה היפרטרופית ו-WPW (Wolff-Parkinson-White).

המשתתפים גם נשאלו אם היו עורכים בדיקת אק”ג חוזרת, ניטור הולטר, מבחן מאמץ, או לא היו עורכים בדיקות נוספות. 53 הקרדיולוגים הזמינו 508 בדיקות מעקב שנקבעו כנכונות ע”י שני אלקטרופיזיולוגים בלתי-תלויים. עם זאת, הם גם הזמינו 380 בדיקות נוספות שהוגדרו כמיותרות ע”י שני המומחים, ופספסו הזמנה של 340 בדיקות שנדרשו לאבחנה מדויקת.

החוקרים מציינים כי קרדיומיופתיה היפרטרופית הינה הסיבה הנפוצה ביותר למוות לבבי פתאומי בארצות הברית, ולכן היה מאכזב לגלות כי העדות האלקטרוקרדיוגרפית לא-זוהתה לעיתים קרובות. עם זאת, הם מציינים כי קרדיולוגים רבים זיהו כי קיימת הפרעה במקרים אלו ולעיתים קרובות הזמינו בדיקות נוספות.

עוד מציינים החוקרים כי מספר קרדיולוגים לא הגבילו את הספורטאים מהשתתפות בפעילויות ספורט למרות עדות להפרעות לבביות בבדיקות אק”ג. ההשלכות של הדבר עשויות להיות הרסניות, מאחר שעלולות לטעת תחושת בטחון מוטעית לבני המשפחה והמטופלים.

J Pediatr 2011

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • האם קסנתלזמה מלווה בסיכון מוגבר למחלות לב? (Ophthalmology)

    האם קסנתלזמה מלווה בסיכון מוגבר למחלות לב? (Ophthalmology)

    מתוצאות מחקר חדש בראשות דר’ יעל לוסטיג מהמרכז הרפואי שיבא ברמת גן עולה כי Xanthelasma Palpebrarum, המתאפיינת בנגעים צהבהבים על העפעפיים, אינה מלווה בסיכון מוגבר לדיסליפדימיה או מחלות לב וכלי דם. החוקרים השלימו מחקר מקרה-ביקורת במרכז יחיד בישראל ובחנו את הנתונים אודות 35,452 משתתפים (גיל ממוצע של 52.2 שנים, 69% גברים) שעברו בדיקות סקר רפואיות […]

  • יתר לחץ דם שאינו מטופל מלווה בסיכון מוגבר למחלת אלצהיימר (Neurology)

    יתר לחץ דם שאינו מטופל מלווה בסיכון מוגבר למחלת אלצהיימר (Neurology)

    בקשישים עם יתר לחץ דם שאינו מטופל עליה של 36% בסיכון למחלת אלצהיימר, בהשוואה לאלו ללא יתר לחץ דם ועליה של 42% בסיכון למחלת אלצהיימר לעומת אלו עם יתר לחץ דם מטופל, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Neurology. החוקרים השלימו מטה-אנליזה להערכת נתונים אודות 31,250 משתתפים בגילאי 60 שנים ומעלה (גיל ממוצע של […]

  • ניהול סב-ניתוחי של טיפול נוגד קרישה  (JAMA)

    ניהול סב-ניתוחי של טיפול נוגד קרישה  (JAMA)

    מגזין הג'ורנאל קלאב המשולב מס' 3: בקרב מטופלים הנוטלים נוגדי קרישה, הסיכונים הטרומבוטיים מחד גיסא, והדימומיים מאידך גיסא, מתחרים זה בזה ומובילים לתהליך קבלת החלטות מורכב סביב תקופת הניתוח. נביא כאן את ההנחיות של המכללה האמריקנית לרופאי חזה לייעול הניהול הסב-ניתוחי (Perioperative) של טיפול נוגד קרישה. לפי הנחיות אלו, התקופה הסב-ניתוחית מתחילה שבוע לפני ההתערבות, ומסתיימת כ-4 שבועות לאחר מכן.

  • קצב לב מהיר במנוחה מלווה בסיכון מוגבר לתחלואה ותמותה בחולים עם מחלת כליות כרונית (Sci Rep)

    קצב לב מהיר במנוחה מלווה בסיכון מוגבר לתחלואה ותמותה בחולים עם מחלת כליות כרונית (Sci Rep)

    קצב לב מהיר יותר במנוחה, גם בטווח התקין, מלווה בסיכון מוגבר לתמותה ואירועים קרדיווסקולאריים בחולים עם מחלת כליות כרונית שאינם תחת טיפולי דיאליזה, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Scientific Reports. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי קצב לב מהיר במנוחה הינו גורם סיכון בלתי-תלוי לתמותה מכל-סיבה ואירועים קרדיווסקולאריים באוכלוסייה הכללית; עם זאת, הקורלציה […]

  • גורמי סיכון לאירוע מוחי בחולים לאחר תיקון מסתם מיטראלי בצנתור (Am J Cardiol)

    גורמי סיכון לאירוע מוחי בחולים לאחר תיקון מסתם מיטראלי בצנתור (Am J Cardiol)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת American Journal of Cardiology עולה כי בחולים שהופנו לניתוח תיקון מסתם מיטראלי קצה לקצה בצנתור עם MitraClip שיעורים נמוכים של אירוע מוחי, כאשר סיבוך זה מופיע לרוב לאחר השחרור ותוארו בעיקר בחולים עם פרפור פרוזדורים, הפרעה בתפקוד כלייתי, או מדד CHA2DS2-VASc גבוה. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי למרות פרופיל […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה