שיווק ומנהל רפואי

מהי החשיבות של הבדל גדול במדידות לחץ דם בין שתי הזרועות? (מתוך כנס European Society of Hypertension)

הבדל משמעותי במדידות לחץ דם בין זרוע ימין וזרוע שמאל בחולים עם יתר לחץ דם הינה תופעה נפוצה מאוד, ועשויה להעיד כי החולה בסיכון מוגבר למחלות כלי דם ותמותה, כך עולה ממטה-אנליזה חדשה שהוצגה בכנס ה-European Society of Hypertension.

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי בספרות הרפואית מצוין כי תופעה זו נפוצה ב-10-20% מהמטופלים. כל ההנחיות לטיפול ביתר לחץ דם ממליצות על מדידות של שתי הזרועות, אך אין עדויות התומכות בהמלצה זו.

החוקרים מצאו הבדל גדול בתמותה מכל-סיבה בנוכחות הבדל של 10-15 מ”מ כספית במדידות לחץ דם סיסטולי בין שתי הזרועות. מהסקירה עולה הבדל בתמותה קרדיווסקולארית, עם שיעור כפול בחולים עם הבדל של 10 מ”מ כספית בלחץ הדם הסיסטולי בין שתי הזרועות, בהשוואה לאלו עם הבדל של פחות מ-10 מ”מ כספית.

הסקירה כללה מספר מחקרים בחולים עם יתר לחץ דם או תת קבוצות של חולים עם יתר לחץ דם, בהם נערכו מדידות לחץ דם בשתי הזרועות, וכן נתונים שלא-פורסמו בעבר והיו בידיי החוקרים.

החוקרים לא מצאו הבדל מובהק סטטיסטית בתמותה קרדיווסקולארית עם הבדל בין זרועות של 15 מ”מ כספית, זאת בשל גודל מדגם קטן.

הבדל של 10-15 מ”מ כספית במדידות לחץ דם בין הזרועות לווה בעליה בתמותה בחולי יתר לחץ דם. החוקרים ממליצים להקפיד על השוואת מדידות לחץ דם בין שתי הזרועות לאחר אבחנת יתר לחץ דם, ולטפל בכך באופן אגרסיבי כגורם סיכון, מאחר שמדובר במדד המעיד על מחלת כלי דם היקפית.

באשר לחולים עם הבדל של 10 מ”מ כספית ומעלה בין מדידות לחץ דם סיסטולי, החוקרים ממליצים על מעקב הדוק. ראשית יש לאשר את הממצא, עם מדידות חוזרות בביקורים עוקבים. ניתן לשקול מדידות ABI (Ankle-Brachial Index) ויש לזכור כי מדובר בחולים בסיכון מוגבר למחלות כלי דם.

עוד הם מציינים כי במידה ואין הבדל בין הזרועות במדידה הראשונה, ככל הנראה לא יהיה הבדל גם במדידות הבאות.

במהלך אותו כנס הוצגו מספר פוסטרים באותו נושא, עם תוצאות סותרות.

באחד הפוסטרים חוקרים מיוון התבססו על מערכת AOBP (Automated Office Blood Pressure) היכולה להעריך סימולטנית את לחץ הדם בשתי הזרועות. מדגם המחקר שלהם כלל 127 משתתפים והם מצאו כי מדידות AOBP שנערכו בו-זמנית בשתי הזרועות היו כמעט זהות, וסיכמו כי לבחירת הזרוע לאבחנה של יתר לחץ דם חשיבות מינימאלית.

ממחקר חתך אחר שכלל 1057 חולים עם יתר לחץ דם, עם הערכת לחץ הדם בשתי הזרועות בו-זמנית, תועדה עליה עקבית בהבדל בין הזרועות עם עליה בדרגת לחץ הדם. הם מצאו כי ב-42.5% מהחולים היה הבדל של מעל 15 מ”מ כספית בין הזרועות וב-67.5% היה הבדל של מעל 10 מ”מ כספית בלחץ הדם הסיסטולי. הממצאים לא היו תלויים במין, מחלות רקע או היסטוריה של מחלה קרדיוסקולארית. לכן, מחקר זה עולה כי כשליש מהחולים יאובחנו עם לחץ דם בדרגה פחות חמורה מכפי שקיימתץ בפועל, על-סמך מדידת לחץ דם ביד “הרגילה” שלהם.

מכאן עולה כי חשוב למדוד לחץ דם בשתי הזרועות בהחלטה על הטיפול בחולים עם יתר לחץ דם.

מתוך כנס European Society of Hypertension

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • האם קסנתלזמה מלווה בסיכון מוגבר למחלות לב? (Ophthalmology)

    האם קסנתלזמה מלווה בסיכון מוגבר למחלות לב? (Ophthalmology)

    מתוצאות מחקר חדש בראשות דר’ יעל לוסטיג מהמרכז הרפואי שיבא ברמת גן עולה כי Xanthelasma Palpebrarum, המתאפיינת בנגעים צהבהבים על העפעפיים, אינה מלווה בסיכון מוגבר לדיסליפדימיה או מחלות לב וכלי דם. החוקרים השלימו מחקר מקרה-ביקורת במרכז יחיד בישראל ובחנו את הנתונים אודות 35,452 משתתפים (גיל ממוצע של 52.2 שנים, 69% גברים) שעברו בדיקות סקר רפואיות […]

  • יתר לחץ דם שאינו מטופל מלווה בסיכון מוגבר למחלת אלצהיימר (Neurology)

    יתר לחץ דם שאינו מטופל מלווה בסיכון מוגבר למחלת אלצהיימר (Neurology)

    בקשישים עם יתר לחץ דם שאינו מטופל עליה של 36% בסיכון למחלת אלצהיימר, בהשוואה לאלו ללא יתר לחץ דם ועליה של 42% בסיכון למחלת אלצהיימר לעומת אלו עם יתר לחץ דם מטופל, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Neurology. החוקרים השלימו מטה-אנליזה להערכת נתונים אודות 31,250 משתתפים בגילאי 60 שנים ומעלה (גיל ממוצע של […]

  • ניהול סב-ניתוחי של טיפול נוגד קרישה  (JAMA)

    ניהול סב-ניתוחי של טיפול נוגד קרישה  (JAMA)

    מגזין הג'ורנאל קלאב המשולב מס' 3: בקרב מטופלים הנוטלים נוגדי קרישה, הסיכונים הטרומבוטיים מחד גיסא, והדימומיים מאידך גיסא, מתחרים זה בזה ומובילים לתהליך קבלת החלטות מורכב סביב תקופת הניתוח. נביא כאן את ההנחיות של המכללה האמריקנית לרופאי חזה לייעול הניהול הסב-ניתוחי (Perioperative) של טיפול נוגד קרישה. לפי הנחיות אלו, התקופה הסב-ניתוחית מתחילה שבוע לפני ההתערבות, ומסתיימת כ-4 שבועות לאחר מכן.

  • קצב לב מהיר במנוחה מלווה בסיכון מוגבר לתחלואה ותמותה בחולים עם מחלת כליות כרונית (Sci Rep)

    קצב לב מהיר במנוחה מלווה בסיכון מוגבר לתחלואה ותמותה בחולים עם מחלת כליות כרונית (Sci Rep)

    קצב לב מהיר יותר במנוחה, גם בטווח התקין, מלווה בסיכון מוגבר לתמותה ואירועים קרדיווסקולאריים בחולים עם מחלת כליות כרונית שאינם תחת טיפולי דיאליזה, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Scientific Reports. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי קצב לב מהיר במנוחה הינו גורם סיכון בלתי-תלוי לתמותה מכל-סיבה ואירועים קרדיווסקולאריים באוכלוסייה הכללית; עם זאת, הקורלציה […]

  • גורמי סיכון לאירוע מוחי בחולים לאחר תיקון מסתם מיטראלי בצנתור (Am J Cardiol)

    גורמי סיכון לאירוע מוחי בחולים לאחר תיקון מסתם מיטראלי בצנתור (Am J Cardiol)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת American Journal of Cardiology עולה כי בחולים שהופנו לניתוח תיקון מסתם מיטראלי קצה לקצה בצנתור עם MitraClip שיעורים נמוכים של אירוע מוחי, כאשר סיבוך זה מופיע לרוב לאחר השחרור ותוארו בעיקר בחולים עם פרפור פרוזדורים, הפרעה בתפקוד כלייתי, או מדד CHA2DS2-VASc גבוה. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי למרות פרופיל […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה