שיווק ומנהל רפואי

בורות רפואית והסיכון לתמותה בחולי אי-ספיקת לב (JAMA)

מתוצאות מחקר חדש שפורסמו במהדורת 27 באפריל של JAMA עולה כי בחולים עם אי-ספיקת לב ובורות רפואית המוגדרת כיכולת ירודה לקרוא ולהבין ספרות להדרכת חולים או למלא בעצמם טפסים עבור בית החולים כרוכה בסיכון מוגבר לתמותה מכל סיבה.

עם זאת, החוקרים לא מצאו קשר בלתי-תלוי בין בורות רפואית ובין אשפוזים מכל סיבה.

הסקירה כללה כ-1,500 חולים, כאשר 17.5% מהם הוגדרו ככאלו עם בורות רפואית. חולים אלו נטו להיות מבוגרים וחולים יותר, מרקע סוציו-אקונומי נמוך יותר, עם השכלה פורמאלית נמוכה.

החוקרים כותבים כי בהערכה שגרתית של החולים ניתן לכלול שלוש שאלות פשוטות. מהתוצאות עולה כי שאלות אלו עשויות לסייע בזיהוי חולים המועדים לסיבוכים. השאלות הללו הן:


  • באיזו תדירות אתה נעזר באדם אחר שיסייע לך בקריאת מידע מבתי חולים?

  • באיזו תדירות אתה מתקשה להבין את מצבך הרפואי בשל קושי בקריאת מידע מבתי חולים?

  • עד כמה אתה בטוח ביכולתך למלא טפסים בעצמך?

במהלך חציון של 1.2 שנים, שיעורי התמותה עמדו על 17.6% ו-6.3%, בהתאמה, בקבוצות החולים עם רמת הבנה ירודה של החומר הרפואי ורמת הבנה נאותה; שיעורי האשפוזים מכל-סיבה עמדו על 30.5% ו-23.2%, בהתאמה.

מהשוואת הקבוצות עולה יחס הסיכון לתמותה של 1.97 ויחס סיכון לאשפוז של 1.05.

באשר לקשר עם השכלה פורמאלית, החוקרים כותבים כי בורות רפואית מעט שונה מרמת השכלה, מאחר שלוקחת בחשבון את המחלה של האדם, ההתמודדות עם מערכת הבריאות וההקשר בו נמסר המידע לחולים.

החוקרים סבורים כי ממצאי המחקר מצביעים על הזדמנות להתערבות: שיפור הדרכת החולים והאינטראקציה בין החולים ואנשי הצוות הרפואי.

JAMA 2011; 305: 1695-1701

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • האם קסנתלזמה מלווה בסיכון מוגבר למחלות לב? (Ophthalmology)

    האם קסנתלזמה מלווה בסיכון מוגבר למחלות לב? (Ophthalmology)

    מתוצאות מחקר חדש בראשות דר’ יעל לוסטיג מהמרכז הרפואי שיבא ברמת גן עולה כי Xanthelasma Palpebrarum, המתאפיינת בנגעים צהבהבים על העפעפיים, אינה מלווה בסיכון מוגבר לדיסליפדימיה או מחלות לב וכלי דם. החוקרים השלימו מחקר מקרה-ביקורת במרכז יחיד בישראל ובחנו את הנתונים אודות 35,452 משתתפים (גיל ממוצע של 52.2 שנים, 69% גברים) שעברו בדיקות סקר רפואיות […]

  • מה בין מספר בני המשפחה ואחזקת כלב ובין הסיכון למחלת קרוהן? (Clin Gastroenterol Hepatol)

    מה בין מספר בני המשפחה ואחזקת כלב ובין הסיכון למחלת קרוהן? (Clin Gastroenterol Hepatol)

    בקרב אלו המתגוררים עם לפחות שני בני משפחה אחרים במהלך השנה הראשונה לחייהם ומחזיקים בכלב במהלך תקופת הילדות ייתכן סיכון מופחת להתפתחות מחלת קרוהן, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Clinical Gastroenterology and Hepatology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי גורמים סביבתיים, דוגמת עישון, משפחה גדולה, סביבה עירונית וחשיפה לחיות מחמד, נקשרו עם הסיכון […]

  • יתר לחץ דם שאינו מטופל מלווה בסיכון מוגבר למחלת אלצהיימר (Neurology)

    יתר לחץ דם שאינו מטופל מלווה בסיכון מוגבר למחלת אלצהיימר (Neurology)

    בקשישים עם יתר לחץ דם שאינו מטופל עליה של 36% בסיכון למחלת אלצהיימר, בהשוואה לאלו ללא יתר לחץ דם ועליה של 42% בסיכון למחלת אלצהיימר לעומת אלו עם יתר לחץ דם מטופל, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Neurology. החוקרים השלימו מטה-אנליזה להערכת נתונים אודות 31,250 משתתפים בגילאי 60 שנים ומעלה (גיל ממוצע של […]

  • ניהול סב-ניתוחי של טיפול נוגד קרישה  (JAMA)

    ניהול סב-ניתוחי של טיפול נוגד קרישה  (JAMA)

    מגזין הג'ורנאל קלאב המשולב מס' 3: בקרב מטופלים הנוטלים נוגדי קרישה, הסיכונים הטרומבוטיים מחד גיסא, והדימומיים מאידך גיסא, מתחרים זה בזה ומובילים לתהליך קבלת החלטות מורכב סביב תקופת הניתוח. נביא כאן את ההנחיות של המכללה האמריקנית לרופאי חזה לייעול הניהול הסב-ניתוחי (Perioperative) של טיפול נוגד קרישה. לפי הנחיות אלו, התקופה הסב-ניתוחית מתחילה שבוע לפני ההתערבות, ומסתיימת כ-4 שבועות לאחר מכן.

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה