שיווק ומנהל רפואי

האם היענות לטיפול האנטיביוטי האמפירי המומלץ על פי ההנחיות העדכניות לטיפול בדלקת ריאות קשור דווקא בשיעור תמותה מוגבר? (מתוך Lancet Infectious Diseases)

מאת ד”ר בן פודה שקד

ממחקר חדש אשר פורסם בגיליון ינואר של ירחון Lancet Infections Diseases עולה כי בקרב חולים המצויים בסיכון לזיהום על ידי פתוגנים בעלי עמידות מרובה (Multidrug-resistant pathogens) ואשר רופאיהם הקפידו על הנחיות ה-American Thoracic Society וה-Infectious Diseases Society of America לטיפול בדלקת ריאות באמצעות משטרי טיפול אנטיביוטי אמפירי, נצפה דווקא שיעור מוגבר של תמותה בהשוואה לאלו שקיבלו טיפול שלא בהתאם להנחיות אלו.

החוקרים מזכירים כי בשנת 2005 פורסמו הנחיות עדכניות לטיפול בדלקת ריאות הנרכשת בבית החולים ובזיהומים נלווים מטעם ה-American Thoracic Society וה-Infectious Diseases Society of America. הנחיות אלו הציעו כי יש לבחור את הטיפול האנטיביוטי האמפירי על פי קיומם או היעדרם של גורמי סיכון לכך שלחולה פתוגן העמיד בפני תרופות רבות.

במחקר הנוכחי ביקשו החוקרים לבחון את ההיענות להנחיות אלו ולהשוות את תוצאותיה לטיפול שאינו על פי ההנחיות בקרב 303 חולים אשר טופלו באחד מארבעה מרכזים רפואיים אקדמיים בארצות הברית. כל החולים טופלו במסגרת יחידות לטיפול נמרץ והיו מצויים בסיכון להתפתחות דלקת ריאות על ידי פתוגן בעל עמידות לתרופות רבות.

החוקרים מסבירים כי טיפול תרופתי רשום נחשב לכזה המקפיד על ההנחיות האמורות ב-129 מהחולים ולכזה שאינו על פי ההנחיות ב-174 החולים הנותרים. הטיפול נחשב לכזה המתאים להנחיות אם תוך יום אחד מאבחון דלקת הריאות, הוחל טיפול בשלושה תכשירים: הראשון תכשיר מקבוצת הצפלוספורינים, Carbapenem או מעכב בטא-לקטם ובטא-קלטמאז; השני אמינוגליקוזיד או פלואורוקינולון (ביחידות לטיפול נמרץ בהן נצפה שיעור גבוה של זיהום ב-Acinetobacter העמיד לקרבפנם, נחשב טיפול ב-Colistin כמתקבל על הדעת); והשלישי Linezolid או Vancomycin. טיפול אשר ניתן שלא על פי קריטריונים אלו לא נחשב ככזה העומד בקנה אחד עם ההנחיות.

מבין החולים בקבוצה בה הטיפול ניתן על פי ההנחיות, נרשמו 44 מקרי תמותה (34%) לפני חלוף 28 ימים, וזאת בהשוואה ל-35 מקרי תמותה (20%) בלבד בקבוצה בה ניתן טיפול שלא על פי ההנחיות. לאחר תקנון לחומרת המחלה ולמשתתפים אשר אבדו למעקב, נמצא כי השרידות המשוערת הייתה נמוכה משמעותית בקבוצת ההיענות להנחיות (65%) לעומת קבוצת חוסר ההיענות להנחיות (79%; p=0.0042). משך האשפוז החציוני ומשך הצורך בהנשמה מלאכותית היו ברי השוואה בין שתי הקבוצות.

החוקרים מוסיפים כי הסיבה השכיחה ביותר לחוסר היענות להנחיות היה היעדר השימוש בתרופה שניונית כנגד חיידקים גרם-שליליים (כך ב-154 חולים) והיעדר טיפול אמפירי ב-Methicillin-resistant Staphylococcus aureus (MRSA) (כך ב-24 חולים). קטגוריה נוספת, פחות שכיחה, לחוסר היענות להנחיות היה היעדר השימוש בטיפול ראשוני כנגד חיידקים גרם-שליליים.

לדברי החוקרים, על אף שקיוו למצוא תוצאות הפוכות, הראו תוצאות עבודתם זו כי השימוש בטיפול אמפירי על פי ההנחיות לטיפול בקרב חולים המאושפזים ביחידות לטיפול נמרץ אשר היו מצויים בסיכון לזיהום כתוצאה מפתוגן בעל עמידות מרובה היה קשור בשיעור מוגבר של תמותה.

החוקרים טוענים כי שיעור התמותה המוגבר שנצפה בחולים שטופלו על פי ההנחיות עשוי להיות קשור להשפעות הטוקסיות הספציפיות לתכשירים האנטיביוטיים השונים. כך למשל, השימוש ב-Colistin ובאמינוגליקוזידים היה קשור בהתדרדרות חריפה של התפקוד הכלייתי. השפעות נוירוטוקסיות דווחו אף הן כתוצאה משימוש באמינוגליקוזידים, colistin ופלואורוקינולונים, וכן נקשר השימוש באמינוגליקוזידים לפולינוירופתיה ומיופתיה של מחלה קריטית. בנוסף, הארכה של מקטע ה-QT הקשורה בשימוש בפלואורוקינולון עלולה להוביל להפרעות קצב חדריות מסכנות-חיים, הם מזכירים.

לאור תוצאותיהם אלו, מציעים החוקרים כי יש מקום לערוך השוואה של משטרי הטיפול הכוללים טיפול ב-MRSA וכאלו הכוללים כיסוי של תרופה אחד- לעומת כיסוי כפול- כנגד חיידקים גרם-שליליים.

בין מגבלות המחקר הנוכחי מזכירים החוקרים כי מבנה המחקר היה תצפיתי, וכי לא ניתן להכליל ממסקנותיו ביחס לחולים המאושפזים במחלקות אשפוז (שאינן טיפול נמרץ). בנוסף, הם מציינים מידע חסר בנוגע לתרופות מרשם.

במאמר מערכת אשר פורסם באותו גיליון ומתייחס לדברים, מומחה בתחום סותר את מסקנות החוקרים, אם כי הוא מסכים שגישת הטיפול המשולש אינה נתמכת על פי הראיות העדכניות. לדבריו, כל החולים הסובלים משוק ספטי, וככל הנראה אלו הסובלים מספסיס חמור, צריכים לקבל כיסוי אנטיביוטי כפול או משולש באם יש חשד ב-MRSA. עם זאת, השאלה שמא כל החולים היציבים המודינמית בהם מאובחנת דלקת ריאות נוזוקומיאלית צריכים לקבל כיסוי אנטיביוטי כה רחב עדיין לא ברורה. טיפול דה-אקסלציה (מונותרפיה) לכל הפחות הינו חיוני, הוא מסביר, מאחר ומפחית את תופעת ה-selection pressure, כמו גם את ההשפעות הטוקסיות לאיברים, לצד החסכון בעלות הטיפול.

המומחה מוסיף כי ההגדרה של חוסר היענות להנחיות ה-American Thoracic Society לא צריכה להיות טיפול שהינו פחות מאשר תלת-תרופתי, כי אם כזה שהינו פחות מאשר כיסוי רחב המותאם על פי הפרוגנוזה והסיכון ארוכי הטווח וטיפול דה-אקסלציה על פי תוצאות התרביות והרגישויות.

Lancet Infect Dis  2011

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר טיפול קו-ראשון במשלב Lazertinib עם Amivantamab כנגד NSCLC (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר טיפול קו-ראשון במשלב Lazertinib עם Amivantamab כנגד NSCLC (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי א(Food and Drug Administration) אישר את משלב Lazertinib עם Amivantamab כקו-טיפול ראשון במבוגרים עם סרטן ריאות מתקדם-מקומית או גרורתי מסוג NSCLC (או Non Small Cell Lung Cancer) עם מוטציות EGFR מוכחות בבדיקה המאושרת ע”י מנהל המזון והתרופות האמריקאי. מדובר באישור הראשון של Lazertinib. הטיפול ב- Amivantamab אושר לראשונה ע”י מנהל המזון […]

  • טיפול בסטרואידים במינון נמוך מפחית את הסיכון לגלאוקומה בילדים (Acta Ophthalmologica)

    טיפול בסטרואידים במינון נמוך מפחית את הסיכון לגלאוקומה בילדים (Acta Ophthalmologica)

    טיפול בגלוקוקורטיקואידים במינון נמוך לאחר ניתוח קטרקט מפחית את הסיכון לגלאוקומה משנית בילדים עם מקטע אקסיאלי ארוך יותר לאורך חמש שנים, בהשוואה לטיפול בגלוקוקורטיקואידים במינון גבוה, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Acta Ophthalmlogica. במסגרת המחקר ביקשו החוקרים לבחון את הקשר בין מינון גלוקוקורטיקואידים לאחר-ניתוח ובין התפתחות גלאוקומה משנית לאחר ניתוח קטרקט בילדים. […]

  • מה בין מספר בני המשפחה ואחזקת כלב ובין הסיכון למחלת קרוהן? (Clin Gastroenterol Hepatol)

    מה בין מספר בני המשפחה ואחזקת כלב ובין הסיכון למחלת קרוהן? (Clin Gastroenterol Hepatol)

    בקרב אלו המתגוררים עם לפחות שני בני משפחה אחרים במהלך השנה הראשונה לחייהם ומחזיקים בכלב במהלך תקופת הילדות ייתכן סיכון מופחת להתפתחות מחלת קרוהן, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Clinical Gastroenterology and Hepatology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי גורמים סביבתיים, דוגמת עישון, משפחה גדולה, סביבה עירונית וחשיפה לחיות מחמד, נקשרו עם הסיכון […]

  • מהיסוס לחיסון: התמודדות עם היסוס להתחסן (Pharmacy Times)

    מהיסוס לחיסון: התמודדות עם היסוס להתחסן (Pharmacy Times)

    כדי להתכונן למגפה ויראלית נוספת, על הרוקחים להיות מוכנים להתמודד עם היסוס להתחסן, כך עולה ממאמר על תפקיד הרוקחים בהתמודדות עם חשש להתחסן שפורסם ב- Pharmacy Times. יהונתן ניסן משתף את המאמר בהמלצתו של פרופ’ אייל שוורצברג.

  • האם מעכבי SGLT-2 מספקים הגנה טובה יותר לכבד ממעכב DPP-4 בחולים עם סוכרת מסוג 2? (Diabetes, Obesity and Metabolism)

    האם מעכבי SGLT-2 מספקים הגנה טובה יותר לכבד ממעכב DPP-4 בחולים עם סוכרת מסוג 2? (Diabetes, Obesity and Metabolism)

    בחולים עם סוכרת מסוג 2 ומחלת כבד שומני על-רקע הפרעה מטבולית, הסיכון לסיבוכים בכבד דומה עם טיפול בתרופות ממשפחת מעכבי DPP-4 או מעכבי SGLT-2, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת Diabetes, Obesity and Metabolism. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי עלו דיווחים שהציעו כי מעכבי SGLT-2 עשויים להגן על חולים עם סוכרת מסוג 2 ומחלת כבד […]

  • טיפול ב-Elinzanetant עשוי להקל על תסמיני מנופאוזה (JAMA)

    טיפול ב-Elinzanetant עשוי להקל על תסמיני מנופאוזה (JAMA)

    טיפול ב- Elinzanetant הפחית משמעותית את תדירות וחומרת תסמינים וזומוטוריים בנשים לאחר-מנופאוזה, כאשר התרופה לוותה בשיפור הפרעות שינה ואיכות חיים על-רקע מנופאוזה, לצד פרופיל בטיחות חיובי, כך מדווחים חוקרים במאמר שפורסם בכתב העת JAMA. החוקרים השלימו שני מחקרים אקראיים, כפלי-סמיות, מבוקרי-פלסבו, בשלב 3 (OASIS 1 ו-OASIS 2) לאורך 77 אתרים בארצות הברית, אירופה, קנדה וישראל. […]

  • מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר את Denileukin Diftitox לטיפול בלימפומה עורית חוזרת או עמידה (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר את Denileukin Diftitox לטיפול בלימפומה עורית חוזרת או עמידה (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי (Food and Drug Administration) הודיע על אישור Denileukin Diftitox (Lymphir) לטיפול במבוגרים עם לימפומה עורית של תאי T חוזרת או עמידה לטיפול לאחר לפחות קו טיפול סיסטמי אחד. התכשיר האימונותרפי הינו פורמולה חדשה של Denileukin Diftitox (או Ontak), אשר אושר לראשונה בשנת 1999 לטיפול בחולים מסוימים עם לימפומה עורית של תאי […]

  • חיסוני ילדים מנעו 1.1 מיליון מקרי תמותה בארצות הברית בשלושת העשורים האחרונים (Morb Mortal Wkly Rep)

    חיסוני ילדים מנעו 1.1 מיליון מקרי תמותה בארצות הברית בשלושת העשורים האחרונים (Morb Mortal Wkly Rep)

    מנתונים חדשים שפרסם המרכז לבקרת מחלות ומניעתן (Centers for Disease Control and Prevention) עולה כי בין השנים 1994 עד 2003, תשעה חיסוני שגרה בילדות מנעו למעלה מ-1.1 מיליון מקרי תמותה בארצות הברית. החוקרים בחנו את הנתונים הארציים להערכת התועלת הבריאותית והכלכלית של תשעה חיסונים שנכללו בתכנית החיסונים לילדים של המרכז לבקרת מחלות ומניעתן (CDC’s Vaccines […]

  • טיפול ב-Dalbavancin יעיל במניעת זיהומים סביב מפרק תותב (מתוך הכנס השנתי מטעם ה-Musculoskeletal Infection Society)

    טיפול ב-Dalbavancin יעיל במניעת זיהומים סביב מפרק תותב (מתוך הכנס השנתי מטעם ה-Musculoskeletal Infection Society)

    מנתונים חדשים שפורסמו במהלך הכנס השנתי מטעם ה-Musculoskeletal Infection Society עולה כי Dalbavancin מהווה טיפול אנטיביוטי ייעל כנגד זיהומים סביב מפרק תותב משנית לחיידקי גרם-חיוביים, כאשר ב-89%  מהחולים לא הייתה עדות לזיהום בתום המעקב. החוקרים בחנו באופן רטרוספקטיבי את הנתונים אודות 18 חולים שקיבלו תוך-ורידי ב- Dalbavancin לטיפול בזיהום סביב מפרק תותב לאחר פרוצדורה אורתופדית. […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה