שיווק ומנהל רפואי

מהו המקום של טיפול תרומבוליטי בקשישים עם שבץ מוחי איסכמי חריף? (מתוך BMJ)

מאת ד”ר בן פודה שקד

האם גיל מבוגר לבדו צריך להוות שיקול בשאלת מתן תרומבוליזה לאחר שבץ מוחי? ממחקר חדש אשר פורסם בגיליון נובמבר של ירחון British Medical Journal (BMJ) עולה כי חולים מעל גיל 80 שנים העוברים שבץ מוחי איסכמי חריף מראים תוצאות טובות יותר בעקבות טיפול תרומבוליטי תוך-ורידי בהשוואה להיעדר טיפול.

החוקרים מוסיפים כי אוכלוסיית החולים הקשישה שנבדקה הראתה את אותה התועלת כתוצאה מטיפול תרומבוליטי כשם שהשיגו חולים צעירים יותר, ואינה מצויה בסיכון גבוה משמעותית לדימום תוך-גולגולתי. לפיכך, הם טוענים, אין מקום למנוע מהם טיפול זה על בסיס גילם בלבד.

במחקר עשו החוקרים שימוש בנתונים ממאגר ה-Treatment of Stroke-International Stroke Thrombolysis Registry (SITS-ISTR) ומאגר ה-Virtual International Stroke Trials Archive (VISTA).

עבור מרבית הקלינאים המטפלים בחולי שבץ, מוסיפים החוקרים, ממצאי המחקר הנוכחי צפויים לאשר את חשדותיהם ולחזק את בטחונם בעשייתם הקלינית הנוכחית. לדבריהם, האמת המרה הינה כי חולים קשישים רבים לא זכו ככל הנראה להזדמנות הטיפולית שיכולים היו לקבל, וכעת חיים עם ההשלכות, גם באם שרדו. תקוותם הינה לפיכך כי מעתה והלאה לא יהווה גיל החולה מחסום לטיפול.

לדברי החוקרים, כ-30% ממקרי שבץ חריף מתרחשים בקרב אנשים בגילאי למעלה מ-80 שנים, ועם זאת חולים אלו פעמים רבות אינם זוכים לטיפול תרומבוליטי בשל גילם. הם מציינים כי בין הסיבות להימנעות מטיפול תרומבוליטי בחולים קשישים עם שבץ מוחי איסכמי חריף מצוי הפחד מפני סיכון מוגבר לדימום תוך-מוחי ולתמותה. בנוסף, הם מזכירים כי קבוצת גילאים זו פעמים רבות אינה נכללת או שאינה מיוצגת כראוי במחקרים קליניים של טיפול תרומבוליטי. לבסוף, ה-European Medicines Evaluation Agency טרם אישרה את השימוש ב-Alteplase בחולים אלו.

עם זאת, מטה-אנליזה אשר פורסמה לאחרונה וסקרה את הספרות בתחום מצאה לטענת החוקרים כי הסיכון לדימום תוך-מוחי סימפטומטי לא היה גבוה יותר בחולים קשישים אשר קיבלו טיפול תרומבוליטי.

על מנת להוסיף ולבחון סוגיה זו, ביקשו החוקרים להעריך נתונים אודות למעלה מ-29,000 חולי שבץ משני המאגרים הגדולים שהוזכרו. על אף שטרם אושרה בהתוויה זו, שיערו החוקרים כי העשייה הקלינית במהלך העשור האחרון הייתה מגוונת דיו על מנת לאפשר ניתוח של המידע הקליני שנאסף עד כה וליצור השוואה של השימוש בתרומבוליזה בקבוצת גיל זו אל מול נבדקי קבוצת ביקורת, וזאת תוך תקנון לחומרת השבץ. לדבריהם, ציפו למצוא כי השימוש בטיפול זה בקשישים יהיה רווח דיו על מנת שניתן יהיה להעריך את השפעת הגיל על כל קשר אפשרי בין תוצא השבץ ובין השימוש בטיפול תרומבוליטי.

במחקר נכלל מידע אודות 23,334 חולי שבץ אשר עברו תרומבוליזה באמצעות התכשיר Alteplase, בפרק זמן ממוצע של 145 דקות לאחר התחלת השבץ, וכן 6,166 חולי שבץ אשר לא קיבלו טיפול זה. החולים חולקו לשתי קבוצות- אלו בגיל העולה על 80 שנים ואלו הצעירים מגיל זה. מבין 29,228 החולים שנתוניהם היו זמינים לניתוח, מציינים החוקרים כי 3,439 חולים היו מבוגרים מ-80 שנים (גיל ממוצע, 84.6 שנים).

החוקרים מציינים כי חומרת השבץ ההתחלתית החציונית הייתה שוות ערך בין החולים שקיבלו טיפול תרומבוליטי ובין אלו שלא קיבלו טיפול זה (ציון ממוצע במדד ה-NIH, 12 נקודות).

בעוקבה כולה, אלו אשר עברו תרומבוליזה הראו תוצאות תפקודיות טובות משמעותית 90 יום לאחר האירוע בהשוואה לאלו שלא טופלו, וזאת על פי ציונים טובים (נמוכים) יותר במדד ה-Modified Rankin (OR, 1.6; 95% CI = 1.5-1.7; p<0.001).

ראוי להזכיר, כי כך היה גם עבור 3,439 החולים שגילם למעלה מ-80 שנים. גם בקבוצה זו, אלו שטופלו בתרומבוליזה הראו ציון טוב יותר במדד זה בתום 90 יום לעומת בני גילם שלא קיבלו את הטיפול. יחס הסיכון עמד על 1.4 (95% CI = 1.3-1.6; p<0.001).

החוקרים מסבירים כי כאשר ביקשו להרחיב את בדיקתם לחלוקה לקבוצות גיל קטנות יותר, נמצאה תועלת מובהקת ובלתי-תלויה לטיפול ב-Alteplase בכל קבוצת גיל של 10 שנים בין גילאי 40-90 שנים.

מאידך, לא עלה בידי החוקרים להראות תוצאות טובות יותר בעקבות מתן תרומבוליזה בקרב חולים מתחת לגיל 30 שנים או מעל גיל 90 שנים, אולם החוקרים מציינים כי מספר נמוך של חולים בקבוצות גיל אלו הוריד משמעותית את החוזק הסטטיסטי של ממצאים אלו, וכי המגמות היו דומות במידה רבה לאלו שנצפו בגילאי הביניים.

במאמר מערכת אשר פורסם באותו גיליון ומתייחס לפרסום הדברים, טוען מומחה בתחום כי נראה שהתוצאות די מבוססות. לדבריו, מספר החולים בהם יש לטפל על מנת להשיג תוצא משופר בחולה קשיש יחיד (משמע היעדר מגבלה תפקודית או מוגבלות קלה בה החולה יכול להסתדר ללא עזרה) בתום 3 חודשי מעקב היה 8.2 לעומת 8.5 בקבוצת הגילאים הצעירה יותר.

באשר לבטיחות הטיפול, מציין המומחה כי התוצאות ביחס לסיכון לדימומים תוך-מוחיים הקשורים בטיפול בקרב החולים הקשישים הינן מרגיעות. שיעור הדימום התוך-מוחי הסימפטומטי לא היה שונה, או שנבדל אך במעט, בחולים למעלה מגיל 80 שנים, בתלות בהגדרה בה נעזרו החוקרים. בסך הכל, יחס הסיכון לתמותה עמד על 0.89 (95% CI = 0.76-1.04) באוכלוסיה הקשישה המקבלת תרומבוליזה.

לדברי המומחה, ברור מסדרות גדולות אלו של חולים קשישים אשר קיבלו תרומבוליזה תוך-ורידית במסגרת העשייה הקלינית המקובלת לשבץ, כי חולים למעלה מגיל 80 שנים לא צריכים שלא להיכלל בטיפול החירום המרפא היחיד הקיים כיום על בסיס גילם בלבד. הוא מוסיף כי המחקר הנוכחי הינו חשוב במיוחד מאחר ואחוז האנשים הקשישים באוכלוסיה הולך ועולה במדינות מפותחות, ומאחר וקבוצת גיל זו מצויה בסיכון הרב ביותר להתפתחות שבץ. המומחה קורא לפיתוחן של אסטרטגיות לשיפור האיכות שמטרתן לוודא כי חולים קשישים, המצויים כאמור בסיכון הגבוה ביותר לשבץ מוחי, יזכו לגישה שווה לטיפול יעיל.

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר טיפול קו-ראשון במשלב Lazertinib עם Amivantamab כנגד NSCLC (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר טיפול קו-ראשון במשלב Lazertinib עם Amivantamab כנגד NSCLC (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי א(Food and Drug Administration) אישר את משלב Lazertinib עם Amivantamab כקו-טיפול ראשון במבוגרים עם סרטן ריאות מתקדם-מקומית או גרורתי מסוג NSCLC (או Non Small Cell Lung Cancer) עם מוטציות EGFR מוכחות בבדיקה המאושרת ע”י מנהל המזון והתרופות האמריקאי. מדובר באישור הראשון של Lazertinib. הטיפול ב- Amivantamab אושר לראשונה ע”י מנהל המזון […]

  • טיפול בסטרואידים במינון נמוך מפחית את הסיכון לגלאוקומה בילדים (Acta Ophthalmologica)

    טיפול בסטרואידים במינון נמוך מפחית את הסיכון לגלאוקומה בילדים (Acta Ophthalmologica)

    טיפול בגלוקוקורטיקואידים במינון נמוך לאחר ניתוח קטרקט מפחית את הסיכון לגלאוקומה משנית בילדים עם מקטע אקסיאלי ארוך יותר לאורך חמש שנים, בהשוואה לטיפול בגלוקוקורטיקואידים במינון גבוה, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Acta Ophthalmlogica. במסגרת המחקר ביקשו החוקרים לבחון את הקשר בין מינון גלוקוקורטיקואידים לאחר-ניתוח ובין התפתחות גלאוקומה משנית לאחר ניתוח קטרקט בילדים. […]

  • מה בין מספר בני המשפחה ואחזקת כלב ובין הסיכון למחלת קרוהן? (Clin Gastroenterol Hepatol)

    מה בין מספר בני המשפחה ואחזקת כלב ובין הסיכון למחלת קרוהן? (Clin Gastroenterol Hepatol)

    בקרב אלו המתגוררים עם לפחות שני בני משפחה אחרים במהלך השנה הראשונה לחייהם ומחזיקים בכלב במהלך תקופת הילדות ייתכן סיכון מופחת להתפתחות מחלת קרוהן, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Clinical Gastroenterology and Hepatology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי גורמים סביבתיים, דוגמת עישון, משפחה גדולה, סביבה עירונית וחשיפה לחיות מחמד, נקשרו עם הסיכון […]

  • מהיסוס לחיסון: התמודדות עם היסוס להתחסן (Pharmacy Times)

    מהיסוס לחיסון: התמודדות עם היסוס להתחסן (Pharmacy Times)

    כדי להתכונן למגפה ויראלית נוספת, על הרוקחים להיות מוכנים להתמודד עם היסוס להתחסן, כך עולה ממאמר על תפקיד הרוקחים בהתמודדות עם חשש להתחסן שפורסם ב- Pharmacy Times. יהונתן ניסן משתף את המאמר בהמלצתו של פרופ’ אייל שוורצברג.

  • יתר לחץ דם שאינו מטופל מלווה בסיכון מוגבר למחלת אלצהיימר (Neurology)

    יתר לחץ דם שאינו מטופל מלווה בסיכון מוגבר למחלת אלצהיימר (Neurology)

    בקשישים עם יתר לחץ דם שאינו מטופל עליה של 36% בסיכון למחלת אלצהיימר, בהשוואה לאלו ללא יתר לחץ דם ועליה של 42% בסיכון למחלת אלצהיימר לעומת אלו עם יתר לחץ דם מטופל, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Neurology. החוקרים השלימו מטה-אנליזה להערכת נתונים אודות 31,250 משתתפים בגילאי 60 שנים ומעלה (גיל ממוצע של […]

  • האם מעכבי SGLT-2 מספקים הגנה טובה יותר לכבד ממעכב DPP-4 בחולים עם סוכרת מסוג 2? (Diabetes, Obesity and Metabolism)

    האם מעכבי SGLT-2 מספקים הגנה טובה יותר לכבד ממעכב DPP-4 בחולים עם סוכרת מסוג 2? (Diabetes, Obesity and Metabolism)

    בחולים עם סוכרת מסוג 2 ומחלת כבד שומני על-רקע הפרעה מטבולית, הסיכון לסיבוכים בכבד דומה עם טיפול בתרופות ממשפחת מעכבי DPP-4 או מעכבי SGLT-2, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת Diabetes, Obesity and Metabolism. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי עלו דיווחים שהציעו כי מעכבי SGLT-2 עשויים להגן על חולים עם סוכרת מסוג 2 ומחלת כבד […]

  • טיפול ב-Elinzanetant עשוי להקל על תסמיני מנופאוזה (JAMA)

    טיפול ב-Elinzanetant עשוי להקל על תסמיני מנופאוזה (JAMA)

    טיפול ב- Elinzanetant הפחית משמעותית את תדירות וחומרת תסמינים וזומוטוריים בנשים לאחר-מנופאוזה, כאשר התרופה לוותה בשיפור הפרעות שינה ואיכות חיים על-רקע מנופאוזה, לצד פרופיל בטיחות חיובי, כך מדווחים חוקרים במאמר שפורסם בכתב העת JAMA. החוקרים השלימו שני מחקרים אקראיים, כפלי-סמיות, מבוקרי-פלסבו, בשלב 3 (OASIS 1 ו-OASIS 2) לאורך 77 אתרים בארצות הברית, אירופה, קנדה וישראל. […]

  • גורמי סיכון לאירוע מוחי בחולים לאחר תיקון מסתם מיטראלי בצנתור (Am J Cardiol)

    גורמי סיכון לאירוע מוחי בחולים לאחר תיקון מסתם מיטראלי בצנתור (Am J Cardiol)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת American Journal of Cardiology עולה כי בחולים שהופנו לניתוח תיקון מסתם מיטראלי קצה לקצה בצנתור עם MitraClip שיעורים נמוכים של אירוע מוחי, כאשר סיבוך זה מופיע לרוב לאחר השחרור ותוארו בעיקר בחולים עם פרפור פרוזדורים, הפרעה בתפקוד כלייתי, או מדד CHA2DS2-VASc גבוה. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי למרות פרופיל […]

  • האם טיפול הורמונאלי כנגד סרטן שד עשוי להפחית את הסיכון לדמנציה? (JAMA Netw Open)

    האם טיפול הורמונאלי כנגד סרטן שד עשוי להפחית את הסיכון לדמנציה? (JAMA Netw Open)

    בנשים עם סרטן שד שקיבלו טיפול הורמונאלי תועד סיכון מופחת לאבחנה של מחלת אלצהיימר ודמנציה, כך עולה מתוצאות מחקר עוקבה רטרוספקטיבי שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי טיפול הורמונאלי מהווה טיפול מקובל בנשים עם סרטן שד חיובי לקולטנים להורמונים, למרות ההשפעה הקוגניטיבית האפשרית של הטיפול, כולל קשר אפשרי עם מחלת […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה