שיווק ומנהל רפואי

ניתוחים ותורנויות לילה גורמות למתח נפשי בקרב מנתחים (מתוך ה- Archives of Surgery)

מאת ד”ר מיכל איזנשטט

מתוצאות מחקר שפורסם בירחון Archives of Surgery ב- 15 בנובמבר, עולה כי ניתוחים ותורנויות לילה גורמים למתח נפשי בקרב מנתחים, והחוסר הנוכחי במנתחים הגביר את עומס המתח.

החוקרים מציינים כי מספר הרופאים הצעירים הפונים למקצוע הכירורגיה ירדת לאחרונה, כאשר שיעור הפונים למקצוע בשנת 2000 עמד על 80% מזה שנצפה בשנות ה- 80.  אחת מהסיבות לכך הינה תנאי העבודה הפחות טובים המאפיינים את מקצוע הכירורגיה, שהובילו לירידה במספר המנתחים, וכתוצאה מכך הגבירו עוד יותר את הנטל על המנתחים ואת הסיכון שלהם לטעות.

המחקר הנוכחי ביקש לבדוק באופן סובייקטיבי ואובייקטיבי את המתח שנחווה ע”י המנתחים כתגובה לניתוחים ולתורנויות לילה.

במסגרת המחקר 66 מנתחים יפנים השלימו שאלונים ומסרו דגימות שתן עבור בדיקות אובייקטיביות.  יעדי המחקר היו מדדים של שני סקרים שונים מדד נטל המשימות של NASA וה- SACL (Stress Arousal Checklist) בשילוב עם רמות ביופירין בשתן.

החוקרים מסבירים כי בילירובין בדם פועל כמלקט של לחץ אוקסידטיבי, אשר עובר מטבוליזם ומופרש לשתו כמטבוליט ביופירין.  רמות ביופירין בשתן, אם כן, משקפות מידת לחץ אוקסידטיבי.

השאלונים הושלמו ביום טרם ניתוח, ולאחר ניתוח שבוצע בשעות היום, בשעות תחילת תורנות לילה, ובתום התורנות.  מועד לקיחת השתן היה דומה: לפני ואחרי ניתוח ולפני ואחרי תורנות לילה.

מדד נטל המשימות העריך עומס נפשי בחמישה מדדים שפנו לעומס נפשי, פיזי וזמני; למידת התפקוד, המאמץ והתסכול.  שאלון ה- SACL השתמש במדדים לתפיסת מידת גירוי ומתח נפשי.

מתוצאות המחקר עולה כי מידת הדרישה הכללית במדד נטל המשימות עלה באופן מובהק כתלות במשך הניתוח (P < .001) וכתלות בכמות הדם שאבד בניתוח.  לא הודגם קשר בשני השאלונים בין הציון בהם ובין מספר הניתוחים שבוצעו באותו היום.  מדדי ה- SACL הצביעו על מגמה של ירידה בגירוי עם התארכות הניתוחים, ועלייה במתח הנפשי עם עלייה באובדן הדם בניתוח.

משך הניתוח הממוצע עמד על 210 דקות.  רמות ביופירין בשתן היו משמעותית גבוהות יותר לאחר ניתוח שארך 210 דקות ומעלה בהשוואה לניתוחים שארכו 209 דקות ומטה.  רמות ביופירין בשתן היו גבוהות משמעותית לאחר ניתוח עם אובדן דם של 200 מ”ל או יותר.

משך השינה ירד משמעותית בתורנויות לילה, ורמות ביופירין עלו משמעותית.  בבוקר לאחר תורנות לילה, ובערב לאחר סיום התורנות, מדדי הגירוי לפי ה- SACL היו נמוכים משמעותית.

לדברי החוקרים, המתח הנפשי של המנתחים עלה בהקשר עם משך הניתוח וכמות הדם שאבדה בו. תורנויות לילה הפחיתו באופן ניכר את משך השינה של המנתחים וכן הפחיתו את מידת הגירוי בבוקר שלאחר מכן ובערב לאחר תום יום עבודה.

בין מגבלות המחקר יש לציין כשלון בבדיקת פרטי תורנויות הלילה ומשמרות הבוקר.

החוקרים מסכמים כי המחקר הנוכחי הדגים את המתח הכרוך במשמרת לילה באופן אובייקטיבי וסובייקטיבי, ומאמינים כי יש לשפר את תנאי העבודה של המנתחים על מנת להעלות את איכות חייהם, כך שפחות טעויות רפואיות תופענה, וטיפול רפואי טוב יותר יינתן.

Arch Surg.

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • ניהול סב-ניתוחי של טיפול נוגד קרישה  (JAMA)

    ניהול סב-ניתוחי של טיפול נוגד קרישה  (JAMA)

    מגזין הג'ורנאל קלאב המשולב מס' 3: בקרב מטופלים הנוטלים נוגדי קרישה, הסיכונים הטרומבוטיים מחד גיסא, והדימומיים מאידך גיסא, מתחרים זה בזה ומובילים לתהליך קבלת החלטות מורכב סביב תקופת הניתוח. נביא כאן את ההנחיות של המכללה האמריקנית לרופאי חזה לייעול הניהול הסב-ניתוחי (Perioperative) של טיפול נוגד קרישה. לפי הנחיות אלו, התקופה הסב-ניתוחית מתחילה שבוע לפני ההתערבות, ומסתיימת כ-4 שבועות לאחר מכן.

  • ביקור אצל רופא משפחה זמן קצר לאחר ניתוח עקב מחלה ממארת עשוי להפחית שיעורי תמותה (JAMA Surgery)

    ביקור אצל רופא משפחה זמן קצר לאחר ניתוח עקב מחלה ממארת עשוי להפחית שיעורי תמותה (JAMA Surgery)

    מנתונים שפורסמו בכתב העת JAMA Surgery עולה כי ביקור אצל הרופא המטפל בתוך 90 ימים מניתוח עקב מחלה ממארת מלווה בשיעורי תמותה נמוכים יותר בקשישים, כאשר בקרב אלו שביקור אצל הרופא המטפל תועדו שיעורי תמותה של 0.3% לעומת שיעורי תמותה של 3.3% בקרב אלו שלא פנו לרופא המשפחה. מחקר העוקבה הרטרוספקטיבי כלל 2,566 חולים בגילאי […]

  • האם חסמי חומצה עדיפים על חסמי תעלות מימן לטיפול בדלקת וושט ארוזיבית? (Therapeutics Advances in Gastroenterology)

    האם חסמי חומצה עדיפים על חסמי תעלות מימן לטיפול בדלקת וושט ארוזיבית? (Therapeutics Advances in Gastroenterology)

    בעוד שמרבית חסמי חומצה ממשפחת PCAB (או Potassium-Competitive Acid Blockers) הדגימו שיעורי ריפוי גבוהים יותר מחסמי תעלות מימן (Proton Pump Inhibitors) בחולים עם דלקת וושט ארוזיבית, שני התכשירים עדיפים על פלסבו, כך עולה מתוצאות מטה-אנליזה שפורסמו בכתב העת Therapeutics Advances in Gastroenterology. החוקרים ערכו חיפוש במאגרי נתונים עד 31 במאי, 2023, לזיהוי מחקרים אקראיים ומבוקרים […]

  • גורמי סיכון להיצרות בהשקה לאחר ניתוח כריתת וושט (BMC Cancer)

    גורמי סיכון להיצרות בהשקה לאחר ניתוח כריתת וושט (BMC Cancer)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת BMC Cancer עולה כי דלף מהשקה, מחלות לב וכלי דם וסוכרת הינם גורמי סיכון אפשריים להיצרות בהשקה של הוושט בחולים לאחר כריתת וושט. מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבחון גורמי סיכון להיצרות בהשקה בחולים עם סרטן וושט לאחר כריתת וושט. היצרות בהשקה הינה הסיבוך ארוך הטווח הנפוץ ביותר בחולים לאחר […]

  • האם אלבומין מסייע בחיזוי תוצאות דלקת חדה של הלבלב? (BMC Gastroenterol)

    האם אלבומין מסייע בחיזוי תוצאות דלקת חדה של הלבלב? (BMC Gastroenterol)

    במאמר שפורסם בכתב העת BMC Gastroenterology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי ריכוז אלבומין בדם בתוך 24 שעות מאשפוז מהוות סמן פרוגנוסטי חשוב בחולים עם דלקת לבלב חדה, עם יעילות גבוהה במיוחד בחיזוי נזק בלתי-הפיך לתפקוד איברים ותמותה. מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבחון את הקורלציה בין ריכוז אלבומין בדם בתוך 24 שעות […]

  • הקלה דומה בכאב עם TENS או אופיואידים לאחר ניתוח כיס מרה (Eur J Pain)

    הקלה דומה בכאב עם TENS או אופיואידים לאחר ניתוח כיס מרה (Eur J Pain)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת European Journal of Pain עולה כי טיפול ב-TENS (או Transcutaneous Electrical Nerve Stimulation) בתדירות גבוהה ועצימות גבוהה הוביל להקלה דומה בכאב לאחר ניתוח לפרוסוקפי לכריתת כיס מרה כמו טיפול תוך-ורידי באופיואידים. מדגם המחקר כלל 163 חולים שעברו כריתת כיס מרה בגישה לפרוסקופית בשני מרכזים בשבדיה בין השנים 2019 ו-2023. חולים […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה