שיווק ומנהל רפואי

החיסון כנגד שפעת H1N1 בטוח בנשים הרות (מתוך הכנס השנתי ה-48 של Infectious Diseases Society of America)

בכנס השנתי ה-48 של Infectious Diseases Society of America מדווחים חוקרים כי החיסון שניתן בשנה שעברה כנגד שפעת H1N1 היה בטוח בנשים הרות ונסבל היטב. לא תועדו הבדלים בדיווחים אודות תופעות לוואי בין נשים שלא חוסנו ונשים שחוסנו כנגד H1N1 בלבד או בשילוב עם חיסון כנגד שפעת עונתית, למעט רגישות בזרוע.

בהשוואה לאוכלוסיה הכללית, שיעורי האשפוזים והתמותה של נשים הרות היו גבוהים יותר במהלך עונת הזיהום בנגיפי H1N1 בשנת 2009. בארה”ב הועברה הנחייה לפיה נשים הרות היו בעדיפות גבוהה לקבלת החיסון כנגד H1N1. במחקרים מוקדמים, החיסון כנגד H1N1 נמצא בטוח כמו החיסון כנגד שפעת עונתית. החוקרים ביקשו לבחון את פרופיל הבטיחות של החיסון לאחר אישורו.

מדגם המחקר כלל נשים הרות בגילאי 18 ומעלה (767 נשים הרות, גיל הריון של פחות מ-38 שבועות הריון), שלא חוסנו למעלה מ-24 שעות טרם הגיוס למחקר. הנשים מילאו יומן יומי להערכת חום ותסמינים במהלך 14 ימים.

גיל האם הממוצע בתחילת המחקר עמד על 28 שנים, גיל ההריון הממוצע עמד על 18 שבועות. מבין 767 הנשים, 68% לא חוסנו כלל, 25% חוסנו כנגד H1N1 בלבד, 6% חוסנו כנגד H1N1 ושפעת עונתית ו-1% קיבלו רק את החיסון כנגד שפעת עונתית. כ-36% קיבלו את החיסון כנגד H1N1 בטרימסטר הראשון (לבד או בשילוב עם החיסון כנגד שפעת עונתית), 28% חוסנו בטרימסטר השני ו-24% חוסנו בטרימסטר השלישי.

החוקרים הצליחו לאסוף נתונים מלאים אודות התסמינים מ-571 נשים. התסמין הנפוץ ביותר, שדווח לפחות ביום אחד במהלך תקופת המחקר, היה כאבי ראש (שכיחות של 43%-63%). התסמינים הבאים (בשכיחות יורדת) היו בחילות (38%-49%), כאבי שרירים (כ-30%),  רגישות בזרוע (כ-25%), צמרמורות (כ-20%) ושלשולים (כ-10%). חלק קטן מהמשתתפות דיווחו על פריחה.

עבור כל התסמינים למעט רגישות בזרוע, החוקרים לא זיהו הבדלים בין נשים שקיבלו חיסון כנגד H1N1 בלבד או עם החיסון לשפעת עונתית, ובין נשים שלא חוסנו כלל. כ-64% מהנשים שחוסנו כנגד H1N1 בלבד דיווחו על רגישות בזרוע, וכך גם 71% מהנשים שקיבלו את שני החיסונים; רק כ-2% מהנשים שלא חוסנו דיווחו על תופעה דומה.

מבין 20% הנשים שדיווחו על כאבי ראש, לרוב היה מדובר בהפרעה קלה, כאשר רק 12%-18% מהן דיווחו על כאב בדרגה בינונית או חמורה. לא תועדו הבדלים בדיווחים בין נשים מחוסנות ולא-מחוסנות. בדומה, רק כ-20% מהנשים דיווחו על בחילות, לרוב קלות, ושכיחות בחילות לא הייתה שונה בין הקבוצות. רק כ-10% דיווחו על כאבי שרירים, שלרוב היו קלים ולא היו שונים מהמצב בנשים לא-מחוסנות. רגישות בזרוע כמעט לא הופיעה בקבוצת הנשים הלא-מחוסנות, ולרוב הייתה קלה בקרב נשים מחוסנות.

מגבלות המחקר נבעו מכך שמדובר היה בנתונים לא-מאומתים, המבוססים על דיווחים עצמיים, כאשר המשתתפות העריכו באופן סובייקטיבי את נוכחות וחומרת התסמינים. כמו כן, תקופת הדיווח הוגבלה ל-14 ימים, לא נבחנו תופעות לוואי לא-נפוצות, וייתכן כי אוכלוסיית המחקר אינה משקפת את כלל האוכלוסייה.

החוקרים מסכמים וכתבים כי מהמחקר הנוכחי, שכלל למעלה מ-700 נשים, לא עולים סיבוכים חמורים בטווח הקצר לאחר חיסון כנגד שפעת H1N1. תופעות הלוואי המדווחות היו מינימאליות, ולא תועדו הבדלים בשכיחות תופעות הלוואי בין נשים שחוסנו ואלו שלא חוסנו, למעט רגישות בזרוע.

 מהם הגורמים המשפיעים החלטת נשים הרות לקבל את החיסון

במחקר נוסף שהוצג באותו כנס ביקשו החוקרים לזהות את הגורמים המשפיעים על קבלת החיסון כנגד H1N1 בקרב נשים הרות. לדבריהם, מדובר באוכלוסיה עם השיעורים הנמוכים ביותר של קבלת החיסון כנגד שפעת H1N1 מבין כלל האוכלוסיות בעדיפות-גבוהה, עם שיעורי התמותה גבוהים באופן לא-פרופציונאלי.

במסגרת המחקר חולקו לאימהות חדשות שאלונים שכללו 12 שאלות, 1-2 ימים לאחר הלידה, בתקופה שבין 1 בפברואר ועד 15 באפריל, 2010. מבין 307 נשים, 62% חוסנו כנגד שפעת H1N1 ו-32% סירבו לקבלת החיסון.

מניתוח הנתונים עולה כי המלצת הרופא הייתה אחד הגורמים המנבאים המשמעותיים ביותר לקבלת החיסון כנגד H1N1 (יחס סיכויים של 6.9). במידה והאישה קיבלה את החיסון כנגד שפעת עונתית בזמן הריון, הסיכוי לקבלת החיסון כנגד שפעת H1N1 היה גבוה יותר גם כן (יחס סיכויים של 4.4). בנוסף, מתן החיסון לחלק או לכל בני המשפחה לווה בסיכוי מוגבר למתן החיסון לאישה הרה (יחס סיכויים של 2.8).

בקרב נשים שסירבו לקבלת החיסון, חששות בנוגע לבטיחות החיסון היו המכשול העיקרי. נשים רבות שלא חוסנו דיווחו כי לא היו מודעות לכך שהיו בסיכון מוגבר לזיהום בנגיף H1N1.

החוקרים מדגישים את חשיבות ההמלצה לחיסון מצד הרופא המטפל ואת הצורך בהמשך מעקב מיילדותי לחיזוק המסר ושמירה על שיעורי חיסון גבוה בקרב נשים הרות.

Infectious Diseases Society of America (IDSA) 48th Annual Meeting

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • אגוניסטים לקולטן ל-GLP-1 עשויים להפחית את הסיכון לתמותה בחולים עם סוכרת מסוג 2 ומחלות דלקתיות בתיווך מערכת החיסון (PLoS One)

    אגוניסטים לקולטן ל-GLP-1 עשויים להפחית את הסיכון לתמותה בחולים עם סוכרת מסוג 2 ומחלות דלקתיות בתיווך מערכת החיסון (PLoS One)

    בהשוואה לתרופות ממשפחת מעכבי DPP-4, טיפול באגוניסטים לקולטן ל-GLP-1 מלווה בסיכון מופחת לתמותה מכל-סיבה וסיבוכים קרדיווסקולאריים מג’וריים בחולים עם מחלות דלקתיות בתיווך מערכת החיסון וסוכרת מסוג 2, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת PLoS One. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי תרופות ממשפחת אגוניסטים לקולטן ל-GLP-1 מלווים בסיכון מופחת לתמותה מכל-סיבה וסיבוכים קרדיווסקולאריים מג’וריים בחולים […]

  • טיפול ב-Elinzanetant עשוי להקל על תסמיני מנופאוזה (JAMA)

    טיפול ב-Elinzanetant עשוי להקל על תסמיני מנופאוזה (JAMA)

    טיפול ב- Elinzanetant הפחית משמעותית את תדירות וחומרת תסמינים וזומוטוריים בנשים לאחר-מנופאוזה, כאשר התרופה לוותה בשיפור הפרעות שינה ואיכות חיים על-רקע מנופאוזה, לצד פרופיל בטיחות חיובי, כך מדווחים חוקרים במאמר שפורסם בכתב העת JAMA. החוקרים השלימו שני מחקרים אקראיים, כפלי-סמיות, מבוקרי-פלסבו, בשלב 3 (OASIS 1 ו-OASIS 2) לאורך 77 אתרים בארצות הברית, אירופה, קנדה וישראל. […]

  • חיסוני ילדים מנעו 1.1 מיליון מקרי תמותה בארצות הברית בשלושת העשורים האחרונים (Morb Mortal Wkly Rep)

    חיסוני ילדים מנעו 1.1 מיליון מקרי תמותה בארצות הברית בשלושת העשורים האחרונים (Morb Mortal Wkly Rep)

    מנתונים חדשים שפרסם המרכז לבקרת מחלות ומניעתן (Centers for Disease Control and Prevention) עולה כי בין השנים 1994 עד 2003, תשעה חיסוני שגרה בילדות מנעו למעלה מ-1.1 מיליון מקרי תמותה בארצות הברית. החוקרים בחנו את הנתונים הארציים להערכת התועלת הבריאותית והכלכלית של תשעה חיסונים שנכללו בתכנית החיסונים לילדים של המרכז לבקרת מחלות ומניעתן (CDC’s Vaccines […]

  • מגוון האפשרויות העומדות לפני המטופלות שלך לטיפול בכאבי מחזור ( Pharmacy Times )

    מגוון האפשרויות העומדות לפני המטופלות שלך לטיפול בכאבי מחזור ( Pharmacy Times )

    מגזין הג'ורנאל קלאב המשולב מס' 3, תחום רוקחות: דיסמֵנוֹריאה (Dysmenorrhea) מצב המאופיין בכאבי ווסת חזקים, מביא לעתים קרובות להשלכות רגשיות, פיזיולוגיות ובריאותיות מזיקות. סקירה זו International Journal of Clinical Pharmacy מציעה כי טיפול בדיסמנוֹריאה מחייב גישה רב-גונית, החל מהתערבויות תרופתיות ועד התאמות אורח חיים,

  • ריאיון עם ד

    ריאיון עם ד"ר אביטל פורטר ופרופ' אלון אייזן לקראת כנס לב האישה הקרוב

    לפניכם ראיון קצר בהשתתפות ד”ר אביטל פורטר, מנהלת מרפאת לב האישה במרכז הרפואי ע”ש רבין ומייסדת כנס לב האישה ופרופ’ אלון אייזן, מזכיר האיגוד הקרדיולוגי בישראל, לציון עשור לכנס לב האישה. הכנס יתקיים בין התאריכים 12 עד 14 בספטמבר 24 במלון נבל דוד, כפר נחום. לפרטים ולהרשמה לחצו כאן

  • מה בין סוגי אנדומטריוזיס שונים ובין הסיכון לסרטן שחלות? (JAMA)

    מה בין סוגי אנדומטריוזיס שונים ובין הסיכון לסרטן שחלות? (JAMA)

    בנשים עם אנדומטריוזיס סיכון מוגבר לסרטן שחלות, כאשר היקף העלייה בסיכון למחלה הממארת משתנה עם סוגי אנדומטריוזיס והסיכון הגבוה ביותר תואר באלו עם אנדומטריוזיס עם נגעים עמוקים בלבד (Deep Infiltrating Endometriosis) או באלו עם עדות נלווית לאנדומטריומה בשחלה (Ovarian Endometrioma), כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת JAMA. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי בנשים עם אנדומטריוזיס […]

  • טיפול ב-CPAP עשוי לסייע במניעת סיבוכי יתר לחץ דם בנשים הרות (JAMA Netw Open)

    טיפול ב-CPAP עשוי לסייע במניעת סיבוכי יתר לחץ דם בנשים הרות (JAMA Netw Open)

    טיפול ב-CPAP (או Continuous Positive Airway Pressure) בנשים הרות עם דום נשימה חסימתי בשינה מלווה בירידה משמעותית בשיעורי סוכרת הריונית ובירידה ניכרת בסיכון לקדם רעלת היריון, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. החוקרים השלימו סקירה שיטתית ומטה-אנליזה של שישה מחקרים שכללו 809 נשים הרות עם דום נשימה חסימתי בשינה במטרה לקבוע […]

  • קדם-רעלת היריון בזמן היריון עלולה להאיץ התקדמות מחלת כליות כרונית (Nephrol Dialysis Transplant)

    קדם-רעלת היריון בזמן היריון עלולה להאיץ התקדמות מחלת כליות כרונית (Nephrol Dialysis Transplant)

    בנשים עם מחלת כליות כרונית שפיתח קדם-רעלת היריון בזמן היריון ייתכן סיכון מוגבר להידרדרות ארוכת טווח בתפקוד הכלייתי או מחלת כליות סופנית, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Nephrology, Dialysis, Transplantation. החוקרים מסבירים כי מעבר להיריון עצמו שיכול להאיץ הידרדרות תפקוד כלייתי בנשים עם מחלת כליות כרונית, סיבוכים במהלך היריון, דוגמת קדם-רעלת היריון, […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה