שיווק ומנהל רפואי

טיפול פליאטיבי מוקדם לחולים עם סרטן ריאה גרורתי מסוג NSCLC (מתוך New England Journal of Medicine)

מאת ד”ר נגה ליפשיץ

מתוצאות מחקר שפורסם בגיליון ה-19 באוגוסט 2010 של ה-New England Journal of Medicine עולה כי בחולים עם סרטן ריאה גרורתי מסוג Non-small-cell lung cancer (NSCLC), נצפה קשר בין מתן מוקדם של טיפול פליאטיבי (בנוסף לטיפול הרגיל) ובין שיפור בהישרדות ובאיכות החיים, לעומת הטיפול הרגיל בלבד.

זהו מחקר אקראי מבוקר שכלל 151 משתתפים לא-מאושפזים עם אבחנה חדשה של NSCLC גרורתי. החוקרים חילקו את המשתתפים באקראי לקבלת טיפול פליאטיבי מוקדם בשילוב עם הטיפול האונקולוגי השגרתי, או לקבלת טיפול אונקולוגי רגיל בלבד. לצורך הערכת איכות החיים של המשתתפים נעשה שימוש ב- Functional Assessment of Cancer TherapyLung scale (FACT-L), שהינו סולם בעל טווח ניקוד של 0-136 נקודות, וכן ב- Lung-cancer subscale (LCS). כמו כן העריכו החוקרים את מצב הרוח של המשתתפים באמצעות ה- Hospital Anxiety and Depression Scale (HADS) וה- Health Questionnaire 9 (PHQ-9). יעד המחקר העיקרי כלל את השינוי בציון ה- Trial Outcome Index (TOI) לאחר 12 שבועות. החוקרים מפרטים כי ה-TOI הינו סיכום ציוני ה-LCS וציוני המצב הגופני והתפקודי של סולם ה-FACT-L.

מתוצאות המחקר עולה כי ציון ה-FACT-L הממוצע של משתתפים בקבוצת הטיפול הפליאטיבי המוקדם היה 98, לעומת 91.5 במשתתפים בקבוצת הטיפול הרגיל (p=0.03). כמו כן, בקבוצת הטיפול הפליאטיבי המוקדם נצפתה עלייה של 2.3 נקודות בציון ה-TOI הממוצע לאחר 12 שבועות, לעומת ירידה של 2.3 נקודות בקבוצת הטיפול הרגיל.

החוקרים מציינים כי 16% מהמשתתפים בקבוצת הטיפול הפליאטיבי סבלו מתסמיני דיכאון, לעומת 38% מהמשתתפים בקבוצת הטיפול הרגיל (p=0.01). בנוסף, בקבוצת הטיפול הפליאטיבי המוקדם נצפה חציון הישרדות של 11.6 חודשים, לעומת 8.9 חודשים בקבוצת הטיפול הרגיל (p=0.02).

לאור תוצאות המחקר מסכמים החוקרים כי טיפול פליאטיבי מוקדם עשוי להקל על המצוקה של חולים עם ממאירות מתקדמת. הם מדגישים כי דרושים מחקרים נוספים, על מנת לתקף את ממצאי המחקר ולבחון האם ניתן להכליל את הממצאים גם על אוכלוסיות נוספות של חולי סרטן.

במאמר מערכת שפורסם בתגובה, נכתב כי התוצאות תומכות ביתרון של טיפול פליאטיבי מוקדם במחלות מסכנות חיים. עם זאת, הכותבים מציינים כי היות והחוקרים לא פירטו את המרכיבים הספציפיים של הטיפול הפליאטיבי שניתן, שחזור הממצאים עלול להיות מורכב. כמו כן, בעבודות קודמות לא נמצא קשר בין טיפול פליאטיבי ובין שיפור בהישרדות, ולכן דרושים מחקרים נוספים על מנת לתקף תצפית זו.

N Engl J Med 2010; 363:733-742

N Engl J Med 2010; 363:781-782

לידיעה ב-NeLM

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה