שיווק ומנהל רפואי

האם וויטמין D מצמצם את הסיכון לסרטן המעי הגס והרקטום? (מתוך BMJ)

חוקרים מאירופה מצאו כי חשיפה רבה לאור שמש והקפדה על שתיית מוצרי חלב עשויים לסייע בהפחתת הסיכון לסרטן המעי הגס והרקטום.

החוקרים מדווחים כי בקרב נבדקים עם רמות גבוהות של וויטמין D, הסיכון לסרטן המעי הגס והרקטום נמוך בהרבה. ממצאים אלו מצטרפים לעדויות לפיהן וויטמין D עשוי לסייע במניעת סרטן מעי גס, וייתכן ואף יביא לשיפור הישרדותי בחולים עם מחלה זו.

החוקרים מסבירים כי הגוף מייצר וויטמין D לאחר שהעור סופג קרינה מהשמש. ניתן לקבל וויטמין D גם דרך מזונות ומשקאות שונים, דוגמת חלב ודגנים, המועשרים בוויטמין זה, אך אין מוצרי מזון טבעיים רבים המכילים את הוויטמין.

במסגרת המחקר הנוכחי, החוקרים בחנו את הקשר בין רמות וויטמין D בדם, וכן את צריכת וויטמין D וסידן בתזונה, בקרב משתתפים בסיכון לסרטן המעי הגס והרקטום. הם התבססו על נתוני מחקר EPIC (European Protective Investigation into Cancer), שכלל למעלה מ-520,000 משתתפים מ-10 מדינות במערב אירופה. החוקרים אספו דגימות דם מכל המשתתפים במחקר, שבנוסף השלימו שאלונים מפורטים בנוגע להרגלי התזונה ואורח החיים, בין השנים 1992 ו-1998.

במהלך תקופת המעקב, 1248 משתתפים אובחנו עם סרטן המעי הגס והרקטום. החוקרים השוו את אורח החיים והרגלי התזונה לאותו מספר של משתתפים בריאים. הם גילו כי באלו עם הרמות הגבוהות ביותר של וויטמין D בדם, תועדה ירידה של קרוב ל-40% בסיכון לסרטן מעי גס ורקטום, בהשוואה לאלו עם הרמות הנמוכות ביותר.

עם זאת, עדיין קיימת מחלוקת בנוגע לדרך הטובה ביותר להעלאת רמות וויטמין D בדם. לאור התועלת האפשרית של וויטמין D, רבים תומכים במתן תוספי הוויטמין. עם זאת, החוקרים טוענים כי עדיין לא-ברור אם תוספי וויטמינים טובים יותר בהעלאת רמות וויטמין D, בהשוואה לדיאטה מאוזנת וחשיפה מתונה לאור שמש. הם מזהירים כי ההשפעות ארוכות הטווח של נטילת מינונים גבוהים של וויטמין D עדיין לא נבדקו.

החוקרים מסכמים וכותבים כי יש לאזן בין התועלת האפשרית בעקבות רמות גבוהות של וויטמין D, אל מול הפוטנציאל לרעילות. הם קוראים לערוך מחקרים אקראיים במטרה לבחון את ההשערה, בטרם ניתן יהיה לגבש המלצות לכלל הציבור.

BMJ, Jan. 20, 2010; vol 340

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

    הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

    במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
    להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה