חקר הכבד

סף התגובה הביולוגית של אפיתל דרכי האוויר הקטנות לרמות עישון נמוכות (מתוך American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine)

מאת ד”ר נגה ליפשיץ

מתוצאות מחקר שפורסם ב-6 באוגוסט 2010 ב- American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine, עולה כי גם חשיפה לרמות עישון נמוכות מאוד עלולה לעורר תגובה של תאי האפיתל בדרכי האוויר הקטנות.

החוקרים כותבים כי לחשיפה לרמות עישון נמוכות יש השפעה משמעותית על בריאות הציבור, היות והאוכלוסיה הנחשפת היא רחבה מאוד. הם שיערו כי באנשים החשופים לרמות עישון נמוכות ניתן יהיה לצפות בהבדל בביטוי הגנים של אפיתל דרכי האוויר הקטנות, לעומת אנשים שלא נחשפים כלל לעישון טבק.

המחקר כלל 121 משתתפים שעברו בדיקת ברונכוסקופיה. החוקרים נטלו דגימות מאפיתל דרכי האוויר הקטנות של המשתתפים, והעריכו את ביטוי הגנים בתאים אלו. כמו כן, נלקחו דגימות שתן לבדיקת רמות הניקוטין והקוטינין (Cotinine), על מנת לסווג את המשתתפים ללא-מעשנים, מעשנים פעילים, ובעלי חשיפה נמוכה לעישון. החוקרים חישבו את רמת הסף ורמת ה- Induction half maximal level (ID50) עבור ניקוטין וקוטינין, שבה נצפה ביטוי גנים לא תקין של האפיתל בדרכי האוויר הקטנות.

מתוצאות המחקר עולה כי לא זוהה סף רמות ניקוטין בשתן שבו אין תגובה של אפיתל דרכי האוויר הקטנות, וכי תגובת תאי האפיתל נצפתה ברמות קוטינין גבוהות רק במעט מסף הזיהוי בשתן. ערך ה- ID50 עבור ניקוטין היה 25 נ”ג/מ”ל, ועבור קוטינין היה 104 נ”ג/מ”ל.

כאשר השוו החוקרים בין מעשנים פעילים ללא-מעשנים הם זיהו 372 גנים ייחודיים שהושפעו מחשיפה לעישון. עם זאת, הם מציינים כי הביטוי של מספר גנים הושפע גם מחשיפה לרמות עישון נמוכות. לדבריהם, הגנים שהושפעו במידה הרבה ביותר מעישון (הן במעשנים פעילים והן באנשים עם חשיפה נמוכה לעישון) היו גנים הקשורים לציטוכרום P450 וכן גנים המעורבים במטבוליזם של חומצה ארכידונית.

לאור התוצאות כותבים החוקרים אפיתל דרכי האוויר הקטנות עלול להגיב לחשיפה לרמות עישון נמוכות, אך מציינים כי הממצאים לא מוכיחים שמסלולי תגובה אלו קשורים לפתוגנזה של מחלת ריאות הקשורה לעישון.

הם מסבירים כי החשיפה לעישון נמדדה באמצעות רמות הניקוטין והקוטינין בשתן, מכיוון שאנשים נוטים להעריך בצורה לא מדוייקת את החשיפה שלהם לעישון, בייחוד ברמות נמוכות.

מומחה מהתחום ציין כי זהו המחקר הראשון שהדגים קשר בין חשיפה נמוכה לעישון ובין שינוי בתגובת תאי האפיתל בריאה. הוא הסביר כי הן במעשנים פעילים והן באנשים עם חשיפה נמוכה לעישון נצפה שינוי דומה בביטוי הגנים בתאים אלו, והוסיף כי הדבר מחזק את הבסיס הביולוגי לתצפיות האפידמיולוגיות על הקשר בין חשיפה לעישון ומחלות ריאה.

Am J Respir Crit Care Med. 2010

לידיעה במדסקייפ

הערת מערכת:

למידע נוסף על הקשר בין עישון ומחלות ריאה ניתן לפנות לבית הספר ל-COPD, ולעיין בשיעור העוסק בגמילה מעישון.

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • האם טיפול ב-Semaglutide עשוי לסייע בהפסקת עישון? (Ann Intern Med)

    האם טיפול ב-Semaglutide עשוי לסייע בהפסקת עישון? (Ann Intern Med)

    בקרב חולים עם סוכרת מסוג 2 שטופלו ב- Semaglutideתועדו סיכויים נמוכים יותר לקבלת טיפול רפואי בשל תלות בטבק, בהשוואה לתרופות אחרות המשמשות לאיזון רמות הסוכר בדם, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Annals of Internal Medicine.  ממצאי המחקר מציעים כי טיפול ב- Semaglutide עשוי לסייע במאמצים להפסקת עישון. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי […]

  • אסתמה מלווה בסיכון מוגבר למחלת אלצהיימר (J Allergy Clin Immunol)

    אסתמה מלווה בסיכון מוגבר למחלת אלצהיימר (J Allergy Clin Immunol)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Journal of Allergy and Clinical Immunology עולה כי אסתמה מלווה בסיכון מוגבר להיארעות מחלת אלצהיימר. חוקרים מטאיוואן מצאו כי בחולי אסתמה שיעורים גבוהים יותר של מחלת אלצהיימר ולכן החוקרים מוויסקונסין ביקשו כעת לבחון אם מגמה דומה קיימת בארצות הברית. המחקר כלל מדגם אקראי של 20% מהמטופלים במאגר Medicare בין השנים […]

  • נתוני עולם אמיתי תומכים בתועלת של בדיקות סקר לאוסטיאופורוזיס בנשים מבוגרות (Bone)

    נתוני עולם אמיתי תומכים בתועלת של בדיקות סקר לאוסטיאופורוזיס בנשים מבוגרות (Bone)

    במאמר שפורסם בכתב העת Bone מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר עולם-אמיתי התומכות בתועלת של בדיקות סקר לאוסטיאופורוזיס של נשים מבוגרות והפניית אלו עם אבחנה של אוסטיאופורוזיס, עם עליה משמעותית בשיעורי הטיפול והפחתת הסיכון לשברים. מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבחון את שיעורי הטיפול והסיכון לשברים בנשים מבוגרות במחקר מבוסס-אוכלוסייה בו נשים עם אבחנה של אוסטיאופורוזיס הופנו […]

  • ירידה בסיכון להתפתחות Long COVID מתחילת המגפה (N Engl J Med)

    ירידה בסיכון להתפתחות Long COVID מתחילת המגפה (N Engl J Med)

    הסיכוי להתפתחות Long COVID פחת משמעותית מתחילת המגפה, ממצאים המספקים זיק של תקווה וסימן להתקדמות במאבק כנגד הנגיף, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת New England Journal of Medicine. החוקרים כותבים כי הירידה הנ”ל נובעת מהפצת החיסונים ושינויים בנגיף עצמו. במקרים של Long COVID החולים סובלים מתסמינים לאורך חודשים או שנים לאחר הזיהום […]

  • עדויות חדשות מצביעות על קשר חלש בין מזון אולטרה-מעובד ובין סוכרת מסוג 2 (מתוך כנס NUTRITION)

    עדויות חדשות מצביעות על קשר חלש בין מזון אולטרה-מעובד ובין סוכרת מסוג 2 (מתוך כנס NUTRITION)

    מנתונים חדשים שהוצגו במהלך כנס NUTRITION עולה כי צריכה רבה יותר של מזון אולטרה-מעובד לא לוותה בעליה משמעותית בסיכון לסוכרת מסוג 2 במבוגרים בגיל העמידה. החוקרים ביקשו להבין טוב יותר כיצד מזון אולטרה-מעובד, מרכיב מרכזי בדפוסי התזונה בארצות הברית התורם ליותר מ-60% מהצריכה הקלורית, עשוי להשפיע על הסיכון לסוכרת. הם מסבירים כי מחקר קודם הראה […]

  • סיגריות אלקטרוניות ואידוי באוכלוסייה הפדיאטרית (PEDIATRICS)

    סיגריות אלקטרוניות ואידוי באוכלוסייה הפדיאטרית (PEDIATRICS)

    מגזין הג'ורנאל קלאב המשולב מס' 2: מוצרי סיגריות אלקטרוניות ואידוי הוצגו בפעם הראשונה בארצות הברית סביב שנת 2007, וצברו פופולריות במהירות. ב-2018, פורסמה אזהרה רשמית בארצות הברית אודות השימוש בסיגריות אלקטרוניות באוכלוסייה הפדיאטרית, וצוין כי סיגריות אלקטרוניות הפכו למוצר הטבק הנפוץ ביותר בשימוש בקרב צעירים בארצות הברית. במגזין זה אנחנו משתפים סיכום של סקירה שפורסמה ב-Pediatrics, שסקרה את האבולוציה של סיגריות אלקטרוניות ואידוי באוכלוסייה הפדיאטרית.

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה