מרכיבים מתחלבים בתוספי מזון מלווים בסיכון מוגבר למחלות לב וכלי דם (BMJ)

תוספי חומרים מתחלבים המצויים בשכיחות גבוהה במזונות מעובדים מלווים בסיכון מוגבר למחלות לב וכלי דם, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת The BMJ.

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחקרים קודמים קשרו בין צריכה רבה של מזון אולטרה-מעובד ובין עליה בסיכון למחלות לב וכלי דם, ככל הנראה בשל השפעות שליליות של תוספים המשמשים להגדלת נפח, שיפור מרקם והארכת חיי המדף של המוצר. עוד דווח כי תוספים דוגמת חומרת מתחלבים, המצויים בלמעלה ממחצית ממוצרי המזון התעשייתי או משקאות בצרפת, עשויים להשפיע לרעה על הרכב מיקרוביום המעי ולהשפיע על הסיכוי למחלות לב וכלי דם.

מדגם המחקר כלל 95,442 משתתפים ממחקר NutriNet-Sante, , רובן היו נשים, בגיל ממוצע של 43.1 שנים, ללא היסטוריה של מחלות לב וכלי דם, אשר השלימו יומן תזונה לאורך שלושה ימים. החוקרים התבססו על מאגרי נתונים שונים לאיסוף מידע והערכת הקשר בין צריכת תוספי מזון שנטלו לפחות 5% מהמשתתפים במחקר ובין הסיכון למחלה קרדיווסקולארית, מחלת לב כלילית ומחלה צרברווסקולארית.

לאורך מעקב ממוצע של 7.4 שנים תועדו 1,995 אירועים קרדיווסקולאריים, 1,044 אירועי מחלת לב כלילית ו-974 אירועים צרברווסקולאריים.

לאחר תקנון למשתנים סוציו-דמוגרפיים, אורחות חיים ומצב בריאותי, כמו גם לצריכת מוצרי מזון בסיסיים העלולים להשפיע על הסיכון למחלות לב וכלי דם דוגמת סוכר, נתרן, שומן רווי, סיבים וממתיקים מלאכותיים, החוקרים מצאו כי צריכה רבה של צלולוז לוותה בסיכון גבוה יותר למחלות קרדיווסקולאריות (יחס סיכון של 1.05, p=0.004 לכל עליה של סטיית תקן אחת) ומחלת לב כלילית (יחס סיכון של 1.07, p=0.004).

צריכה גבוהה יותר של מונוגליצרידים ודיגליצרידים של חומצות שומן לוותה בסיכון גבוה יותר למחלות לב וכלי דם (יחס סיכון של 1.07, p<0.001), מחלת לב כלילית (יחס סיכון של 1.08, p=0.001) ומחלה צרברווסקולארית (יחס סיכון של 1.07, p=0.02).

מהנתונים עולה קשר בין צריכת טריסודיום פוספט ובין סיכון גבוה יותר למחלת לב כלילית (יחס סיכון של 1.06, p=0.03).

החוקרים מסכמים וכותבים כי לממצאי המחקר עשויות להיות השלכות משמעותיות ברמת בריאות הציבור לאור השימוש הנרחב בתוספים במוצרי מזון אולטרה-מעובדים נפוצים. הממצאים עשויים לתרום להערכה חוזרת של הרשויות את השימוש בתוספים בתעשיית המזון.

BMJ, Sep 6, 2023

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • שבירת מיתוסים עם פרופ' רז: מניעת השמנה בילדים ובמבוגרים

    שבירת מיתוסים עם פרופ' רז: מניעת השמנה בילדים ובמבוגרים

    שלום וברוכים הבאים לפרק נוסף של “שבירת מיתוסים”. היום נדבר על נושא חשוב ביותר – השמנה בילדים ובמבוגרים. פרופסור רז דן בשאלה מדוע השמנה בילדים רק ממשיכה לעלות, נדון בסיבה שהטיפול במגפת ההשמנה נכשל ומתי שומן עודף הוא דווקא יתרון. הצטרפו אלינו לפרק חשוב, מלמד ומלא בתובנות! בואו נתחיל! בחסות בלתי תלויה של חברת נובונורדיסק

  • החשיבות הפרוגנוסטית של סרקופניה בחולים עם לימפומה (Leuk Lymphoma)

    החשיבות הפרוגנוסטית של סרקופניה בחולים עם לימפומה (Leuk Lymphoma)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Leukemia and Lymphoma עולה כי סרקופניה הינה סמן פרוגנוסטי שלילי בחולים עם לימפומה ומלווה בשיעורים נמוכים יותר של הישרדות ללא-התקדמות מחלה ובשיעורי הישרדות כוללים נמוכים יותר בחולים לאחר השתלת מח עצם ובגברים. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ישנן עדויות סותרות אודות הקשר בין סרקופניה ולימפומה. כעת הם ביקשו לבחון את […]

  • צריכת בשר אדום מעובד מלווה בעליה בסיכון לדמנציה (מתוך כנס ה-AAIC)

    צריכת בשר אדום מעובד מלווה בעליה בסיכון לדמנציה (מתוך כנס ה-AAIC)

    בקרב מבוגרים הצורכים כשתי מנות שבועיות של בשר אדום מעובד תועדה עליה של 14% בסיכון לאבחנה של דמנציה, כמו גם הזדקנות קוגניטיבית מואצת, בהשוואה לאלו שצרכו פחות משלוש מנות בשר אדום מעובד בחודש, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו במהלך כנס ה-Alzheimer’s Association International Conference. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ישנן עדויות סותרות באשר לקשר בין […]

  • יחס אלבומין:קריאטינין בשתן מנבא את הסיכון להיפרקלמיה בחולים עם מחלת כליות כרונית (Kidney Med)

    יחס אלבומין:קריאטינין בשתן מנבא את הסיכון להיפרקלמיה בחולים עם מחלת כליות כרונית (Kidney Med)

    בחולים עם יחס אלבומין:קריאטינין בשתן של 3,500 מ”ג/גרם ומעלה תועדו שיעורים גבוהים יותר של היפרקלמיה, עם שכיחות גבוהה של ההפרעה האלקטרוליטרית גם בחולים שקיבלו טיפול באנטגוניסטים לקולטן למינרלוקורטיקואידים, כך מדווחים חוקרים במאמר חדש שפורסם בכתב העת Kidney Medicine. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ישנן הערכות שונות מאוד של שיעורי היארעות היפרקלמיה בחולים עם מחלת כליות […]

  • מה בין צריכת סיבים תזונתיים ובין הסיכון להיפרקלמיה בחולים תחת המודיאליזה? (J Ren Nutr)

    מה בין צריכת סיבים תזונתיים ובין הסיכון להיפרקלמיה בחולים תחת המודיאליזה? (J Ren Nutr)

    מנתונים שפורסמו בכתב העת Journal of Renal Nutrition עולה קשר אפשרי בין צריכת סיבים תזונתיים ובין הסיכון להיפרקלמיה בחולים תחת טיפול המודיאליזה, כאשר צריכה יומית של מעל 15.33 גרם לוותה בירידה אפשרית בסיכון להפרעה האלקטרוליטרית. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי היפרקלמיה הינה בעיה נפוצה בחולים תחת טיפולי המודיאליזה. בעשורים האחרונים, צריכה מופרזת של מזונות עתירי […]

  • האם יש תועלת לאיזון אינטנסיבי של רמות הסוכר בדם במבוגרים במצב קשה? (NEJM Evidence)

    האם יש תועלת לאיזון אינטנסיבי של רמות הסוכר בדם במבוגרים במצב קשה? (NEJM Evidence)

    איזון אינטנסיבי של רמות הסוכר בדם אינו מפחית את הסיכון לתמותה בחולים במצב קריטי, בהשוואה לאיזון קונבנציונאלי של רמות הסוכר בדם. מנגד, מהנתונים שפורסמו בכתב העת NEJM Evidence עולה כי איזון הדוק של משק הסוכר מעלה פי שלוש את הסיכון להיפוגליקמיה חמורה. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי לא ידוע אם איזון הדוק של משק הסוכר […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה