סיכון מוגבר למוות לבבי פתאומי בחולי סכיזופרניה (JACC Clin Electrophysiol)

בחולים צעירים עם סכיזופרניה סיכון מוגבר למוות לבבי פתאומי, כאשר גורמים ביו-פסיכו-סוציאליים הקשורים לבידוד חברתי עשויים להשפיע על נטל גורמי הסיכון למחלות לב באוכלוסיית חולים זו, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JACC Clinical Electrophysiology.

מדובר במחקר הראשון להערכת ההשפעה של גורמים ביו-פסיכו-סוציאליים דוגמת בידוד חברתי על הקשר בין סכיזופרניה ודום לב באופן ספציפי, אך מהממצאים עולה כי לגורמים אלו מרכיב חיוני בקשר זה.

להערכת ההבדלים במאפיינים של חולים עם וללא סכיזופרניה בכל הנוגע לסיכון למוות לבבי פתאומי, החוקרים בחנו את הנתונים אודות 579 חולים בגילאי 15-50 שנים עם ובלי ההפרעה הפסיכיאטרית שחוו דום לב פתאומי ונכללו במאגר נתונים באוסטרליה. הם התבססו על מקרים שהופנו לשירותי ניתוח לאחר המוות להערכה בין אפריל 2019 ועד אפריל 2021.  עוד נבחנה היסטוריית הטיפול התרופתי ודו”ח רעלים לאחר המוות לזיהוי חולים שנטלו תרופות שהובילו להארכת מקטע QTc.

מהנתונים עולה כי בחולים עם סכיזופרניה תועדה שכיחות גבוהה יותר של עישון (46.2% לעומת 23%, p<0.0001), צריכת אלכוהול רבה (32.3% לעומת 21.4%, p=0.05) ונטילת תרופות העלולות להביא להארכת מקטע QTc (69.2% לעומת 17.9%, p<0.0001) בהשוואה לחולים ללא סכיזופרניה.

עוד עולה מהנתונים כי בחולי סכיזופרניה תועד סיכוי נמוך יותר להופעת דום לבבי פתאומי בזמן פעילות גופנית (0% לעומת 6.4%, P=0.04), בהשוואה לאלו ללא סכיזופרניה.

בחולים עם ההפרעה הפסיכיאטרית תועדו שיעורים נמוכים יותר של דום לב בנוכחות עדים (6.2% לעומת 23.5%, p<0.0001) ושכיחות גבוהה יותר של מקרים שנמצאו בזמן עדות לאסיסטולה (92.3% לעומת 73.3%, p<0.0001) ושכיחות גבוהה יותר של עדות להרקבות לאחר המוות (41.2% לעומת 26.4%, P=0.05) והשלמת בדיקה לאחר המוות (93.8% לעומת 82.5%, p=0.04) בהשוואה לאלו ללא סכיזופרניה.

אחד הממצאים החדשים במחקר נגע לכך שבחולי סכיזופרניה תועד סיכוי גבוה יותר לאבחנה של קרדיומיופתיה לא-איסכמית (29.2% לעומת 18.1%, P=0.04) בהשוואה לחולים ללא סכיזופרניה.

החוקרים כותבים כי סיכויי ההישרדות הטובים ביותר של חולים עם דום לב פתאומי תועדו באלו שעברו החייאת לב-ריאה וטיפול במכת חשמל. העובדה שדום לב ללא עדים היה נפוץ יותר בחולי סכיזופרניה והבידוד הממושך של חולים רבים ככל הנראה תרמו לשיעור הגבוה של מקרי תמותה באוכלוסייה זו.

החוקרים מסכמים וכותבים כי ממצאי המחקר מעידים כי בחולי סכיזופרניה סיכון מוגבר למוות לבבי פתאומי וחולים אלו מהווים 11% מהחולים הצעירים עם מוות לבבי פתאומי, כאשר בידוד חברתי תואר לעיתים קרובות באלו שחוו סיבוך מסכן-חיים זה.

JACC Clin Electrophysiol, April 2023

לידיעה ב-Healio

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • ביטויים עיניים של תסמונת מרפאן מלווים בסיכון מוגבר למחלות לב וכלי דם (Am J Ophthalmol)

    ביטויים עיניים של תסמונת מרפאן מלווים בסיכון מוגבר למחלות לב וכלי דם (Am J Ophthalmol)

    במדגם גדול של חולים עם תסמונת מרפאן (Marfan Syndrome), נוכחות ביטויים עיניים של המחלה מלווה בסיכון מוגבר משמעותית למחלות לב וכלי דם, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת American Journal of Ophthalmology. מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבחון את הקשר בין ביטויים עיניים של תסמונת מרפאן ובין הסיכון לסיבוכים קרדיווסקולאריים. החוקרים השלימו מחקר עוקבה רטרוספקטיבי […]

  • האם טיפול בדיכאון עשוי להפחית רעילות משנית לכימותרפיה בקשישים? (Cancer)

    האם טיפול בדיכאון עשוי להפחית רעילות משנית לכימותרפיה בקשישים? (Cancer)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Cancer עולה כי תסמיני דיכאון משמעותיים מלווים בסיכון מוגבר לרעילות חמורה משנית לטיפול כימותרפי בקשישים עם מחלה ממארת, כאשר התערבות בעקבות הערכה גריאטרית עשויה להפחית את הסיכון הנ”ל. החוקרים השלימו ניתוח משני של מחקר אקראי ומבוקר להערכת התערבויות בעקבות הערכה גריאטרית לעומת טיפול סטנדרטי להפחתת רעילות בדרגה 3 משנית לטיפול […]

  • חרדה מלווה בסיכון גבוה פי שלוש לדמנציה (J Am Geriatrics Soc)

    חרדה מלווה בסיכון גבוה פי שלוש לדמנציה (J Am Geriatrics Soc)

    במאמר שפורסם בכתב העת Journal of the American Geriatrics Society מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי הן חרדה כרונית והן הופעה חדשה של חרדה מלוות בסיכון מוגבר פי שלוש להופעת דמנציה בגיל מבוגר יותר. מדגם המחקר כלל 2,132 משתתפים בגילאי 55-85 שנים (גיל ממוצע של 76 שנים, 53% נשים) שגויסו ממחקר Hunter […]

  • צריכת בשר אדום מעובד מלווה בעליה בסיכון לדמנציה (מתוך כנס ה-AAIC)

    צריכת בשר אדום מעובד מלווה בעליה בסיכון לדמנציה (מתוך כנס ה-AAIC)

    בקרב מבוגרים הצורכים כשתי מנות שבועיות של בשר אדום מעובד תועדה עליה של 14% בסיכון לאבחנה של דמנציה, כמו גם הזדקנות קוגניטיבית מואצת, בהשוואה לאלו שצרכו פחות משלוש מנות בשר אדום מעובד בחודש, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו במהלך כנס ה-Alzheimer’s Association International Conference. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ישנן עדויות סותרות באשר לקשר בין […]

  • הופעת סוכרת בילדות מלווה בסיכון מוגבר להפרעות פסיכיאטריות בגיל מבוגר (Nat Mental Health)

    הופעת סוכרת בילדות מלווה בסיכון מוגבר להפרעות פסיכיאטריות בגיל מבוגר (Nat Mental Health)

    במאמר שפורסם בכתב העת Nature Mental Health מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי בחולים המפתחים סוכרת מסוג 1 במהלך הילדות מצויים בסיכון מוגבר למספר הפרעות פסיכיאטריות בשלב מאוחר יותר בחייהם, כולל הפרעות חרדה ושימוש בחומרים. מחקרים קודמים הדגישו את הקשר בין הפרעות פסיכיאטריות ובין סוכרת במגוון קבוצות גיל, אך אלו כללו הגדרה […]

  • תסמינים פסיכולוגיים לאחר זעזוע מוח עלולים לפגוע בהתאוששות של ספורטאים בבתי ספר תיכון (J Neurosurg)

    תסמינים פסיכולוגיים לאחר זעזוע מוח עלולים לפגוע בהתאוששות של ספורטאים בבתי ספר תיכון (J Neurosurg)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Journal of Neurosurgery עולה שכיחות גבוהה של תסמינים פסיכולוגיים לאחר זעזוע מוח עקב חבלת ספורט בספורטאים בבתי ספר תיכון ואלו עלולים להאט את ההתאוששות של הצעירים לאחר החבלה. החוקרים בחנו באופן רטרוספקטיבי את הנתונים אודות 431 ספורטאים בבתי ספר תיכון (גילאי 14-18 שנים) שחוו זעזוע מוח על-רקע פעילות ספורט בתקופה […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה