שיעור VTE הינו מופחת בטיפול ב- enoxaparin לעומת הפרין

תוצאות מחקר חדש, שהוצג בכינוס השנתי ה-48 של ה- American Society of Hematology, מראות ירידה משמעותית באירועים של תסחיף פקיקי (VTEvenous-thromboembolism) בחולי שבץ המטופלים ע”י enoxaparin ( LMWHlow-molecular-weight heparin ) לעומת הפרין, ללא עלייה משמעותית בדימומים קליניים רציניים.

לדברי החוקרים, בחולי שבץ משותקים הנמצאים בסיכון גבוה ל-DVT (deep venous thrombosis) ולתסחיף ריאתי, enoxaparin הינו יעיל יותר משמעותית במניעת סיבוכים אלה בהשוואה להפרין.

חולים בסיכון

חולים עם שבץ איסכמי אקוטי נמצאים בסיכון גבוה לאירועי VTE, כולל DVT ותסחיף ריאתי. הסיכון ללא טיפול הוא כ-50%, ולכן טיפול מונע ע”י הפרין או ע”י LMWH מומלץ בחולים אלה. מחקרים שבוצעו עד כה במטרה להשוות בין שני הטיפולים, היו מוגבלים במתודולוגיה ובגודל המדגם שלהם.

PREVAIL היה מחקר שהשווה את היעילות והבטיחות של enoxaparin לעומת הפרין במניעת אירועי VTE בחולים עם שבץ איסכמי אקוטי מאושר ע”י CT, המשותקים במידה שאינה מאפשרת להם ללכת ללא סיוע.

1762 חולים נרשמו תוך 48 שעות מהופעת תסמיני השבץ, וחולקו באקראי לקבלת 40 מ”ג enoxaparin בהזרקה תת עורית ביום או לקבלת IU 5000 של הפרין פעמיים ביום, למשך 10 ימים פלוס מינוס ארבעה ימים- בתלות בזמן שבו החולה יכול להשתחרר מאשפוז. החולים היו במעקב למשך תקופה של 90 יום. בנוסף, החולים רובדו עפ”י חומרת השבץ בהתאם ל- National Institutes of Health Stroke Scale כחמור (ציון של 14 ומעלה) ופחות חמור (ציון נמוך מ-14).

תוצאת היעילות העיקרית הייתה שילוב של DVT תסמיני או לא ותסחיף ריאתי תסמיני או קטלני במהלך תקופת הטיפול. תוצאות הבטיחות כללו דימום תוך מוחי תסמיני, דימום חוץ מוחי גדול ותמותה. בכדי להיכלל באנליזה של היעילות, כל החולים נדרשו לעבור venogram או הדמיה אחרת. מתוך 1762 החולים, 1335 הגיעו לתוצאת היעילות העיקרית- 666 בקבוצת ה- enoxaparin ו-669 בקבוצת ההפרין.

התוצאות הראו ירידה של 43% בתוצאה העיקרית עם enoxaparin לעומת הפרין, הן בחולים עם שבץ חמור והן בחולים עם שבץ בחומרה נמוכה יותר.

מבחינת בטיחות, השילוב של דימום חוץ-מוחי גדול ודימום תוך מוחי משמעותי היה נמוך בשתי הקבוצות ללא הבדל משמעותי ביניהן.

בעבר, הרופאים המטפלים נדרשו לבצע בחירה לצד מיטת החולה, באופן טיפוסי בין הפרין ו- LMWHenoxaparin היה ה-LMWH הנפוץ ביותר לשימוש בארה”ב.

כעת, לנוכח מחקר PREVAIL, ישנה הוכחה המראה באופן חזק ביותר כי enoxaparin הינו יעיל יותר במניעת קרישי דם בהשוואה להפרין. להערכת החוקרים, מרבית הרופאים, אם לא כולם, יבחרו ב- enoxaparin כתרופת הבחירה למניעת DVT ותסחיף ריאתי.

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

    הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

    במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
    להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה