אוטם שריר לב לאחר נטילת sildenafil (מתוך Ann Pharmacother.)

דיווח מקרה של אוטם שריר לב אקוטי (MI) הקשור לשימוש ב-sildenafil (ויאגרה) באדם שלא נוטל ניטרטים. גבר בן 45 שנה אושפז בבית חולים עם כאב חזה חריף בצד שמאל, בחילה, והקאה שהחלו בערך 30 דקות לאחר נטילת ויאגרה 100 מ”ג לפני קיום יחסי מין. החולה אובחן כסובל מ-MI אנטריורי אקוטי, וקיבל טיפול באספירין, מטופרולול והפרין. בוצעה רפרפוזיה כלילית מוקדמת עם אנגיופלסטיה כלילית פרהקוטנית טרנסלומינלית לאחר הערכה ראשונית. בוצעו אנגיופלסטית בלון והכנסת סטנט כלילי בהצלחה בעורק אנטריורי יורד עם חסימה של 80%. החולה שוחרר לאחר שבוע מההתערבות ללא סיבוכים.

MI הקשור לנטילת ויאגרה נראה לעיתים נדירות בחולים ללא מחלת עורקים כליליים מבוססת. באמצעות עיכוב פוספודיאסטרז-5 , ויאגרה יכולה לגרום לעלייה ברמות cGMP, המווסת הרפייה של שריר חלק בכלי הדם בקורפוס קוורנוסום. למרות שויאגרה עלולה לגרום לירידה גדולה בלחץ דם עורקי בנוכחות ניטרטים, על הרופאים להיות מודעים להשפעות קרדיווסקולריות שליליות אפילו בחולים שאינם נוטלים ניטרטים. סקלת נרנחו מצביעה על כך שכנראה ויאגרה היתה גורם אפשרי ל-MI.

ויאגרה לעיתים נדירות עלילה להיות קשורה ל-MI בחולים ללא היסטוריה קרדיאלית. על הרופאים להיות מודעים לתופעות לוואי חמורה ונדירה זו לויאגרה ולייעץ לחולים לא לקחת ויאגרה לפני הערכה גופנית מלאה.

Ann Pharmacother. 2005 Jul;39(7):1362-4. Epub 2005 May 24

הערת מערכת: מסקנת הכותבים כי יש להמנע מלרשום ויאגרה עד אשר מבוצעות כל הבדיקות הגופניות המלאות נראית קצת קיצונית להערכתנו לאור הנדירות של התופעה המתוארת במאמר. לא בטוח גם שבדיקה גופנית, כולל בדיקת מאמץ הייתה מאבחנת את הבעייה מראש. עם זאת, אין ספק שכמו בכל תרופה ובודאי תרופת מרשם יש לשלול את התוויות הנגד האפשריות ולוודא אי נטילה בו זמנית של תרופות להן יש אינטרקציה עם התרופה.



ביקשנו גם התייחסותו של ד”ר צחי בן ציון לידיעה:


המאמר מוכר לי והינו ללא ספק אנקדוטלי. כל ריגוש עלול לגרום להאצת הלב ולעיתים נדירות יתכן והדבר יוביל לאוטם. מחקרים אחרים דווקא הראו ירידה בשכיחות ובגודל אוטמים בנוטלי סילדנפיל יחסית לאינבו.

המסקנה שיש צורך בבירור שלם לפני נטילת סילדנפיל הינה ללא ספק מוגזמת. כמו בכל תרופה הניתנת לחולה, יש צורך בשילוב של אנמנזה טובה, בדיקה גופנית מדוקדקת ומתן הדרכה מדוייקת למטופל.

תופעות לוואי נדירות כמו המקרה שלפנינו, או מספר מקרים של ארטריטיס של עצב הראייה שהוליכה לעיוורן זמני, זוכים לפרסום יתר- דבר שזורע בהלה במטופלים הלוקים בהפרעות זיקפה: חשוב לזכור כי בכל שניה נצרכים בעולם בין ארבעה לחמישה כדורים של סילדנפיל בעולם- כך שאמת מדובר ביוצאים נדירים מן הכלל, שאילולא היה מדובר בתרופה כה מסקרנת כמו ויאגרה, כלל לא היינו נותנים עליהם את דעתנו.

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

    הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

    במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
    להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה