פנימית

פיטו תה תרפיה – חליטת היביסקוס והשפעתה על הורדת לחץ דם – מאמר אורח מאת ציפי קדוש, נטורופתית והרבליסטית, מרצה בכירה במכללת רידמן

היביסקוס תה חליטה קרה משקה

לאורך ההיסטוריה השתמשה האנושות בחליטות הצמחים (שתיית תה) כחלק מטקסים שונים ועד לטיפול במחלות ומכאובים. לשבטים האינדיאנים ולתרבות השמאנית יש היסטוריה ארוכה של שימוש בחליטות צמחים בטקסי הריפוי שלהם. לדוגמא השימוש בחליטות של מרווה רפואית בטקסי הטיהור והתפילה שלהם. האם האמינו שהצמחים מטהרים את הגוף, הנפש והרוח ומעודדים איזון והרמוניה. באיורוודה שילבו את חליטות הצמחים כחלק משיטות הטיפול עשבי תיבול ייחודיים היו מוזלפים למים ומוצעים כמנחה לאל או כחלק מטקס ריפוי. ברפואה הסינית השתמשו בחליטות הצמחים כחלק מגישה טיפולית במצבי יובש וחום.

רפואת צמחים מערבית מאז ומתמיד שלבה את חליטות הצמחים כחלק מבניית תוכנית טיפולית מותאמת אישית למטופל הספציפי הכוללת: תמציות אלכוהוליות של צמחי מרפא, כמוסות צמחים יבשים וחליטות בצורת תה. שהחליטות בד”כ היוו את החלק העדין ביותר בטיפול הצמחי.  יש לציין שלצמחי המרפא יש טעמים שונים ומגוונים ולא תמיד טעמים אלו ערבים לחיך המטופל. חליטות הצמחים הן צורת המיצוי הנוחה והזולה ביותר בתחום רפואת צמחים ולא מהוות קושי לבלוטות הטעם של המטופלים. בשנים האחרונות הצטברו מחקרים על חליטות צמחים שמאירות באור גדול ונרחב את שילוב התה (חליטות צמחים) כחלק מטיפול שלם ומלא במטופל על מחלותיו וכאביו.

הצמח שבחרתי לכתוב עליו הוא הצמח היביסקוס והתרומה שלו להורדת לחץ דם בשתייתו כתה.

כמה מילים על הצמח: ישנם כמה מאות מינים של היביסקוס, מקור הצמח בצפון אפריקה ובדרום מזרח אסיה, יחד עם זאת הוא גדל כמעט בכל מקום בעולם. הזן Hibiscus sabdariffa משמש לרוב להכנת תה ההיביסקוס. החלק בשימוש הוא גביעי הפרחים המיובשים של הצמח (Roselle) צבעו אדום עז, בעל טעם חמצמץ/מתקתק ייחודי שמזכיר בטעמו את החמוציות.

ברפואה המסורתית שתיית תה היביסקוס שימשה במדינות אפריקה להורדת טמפרטורת הגוף בעיקר בעונות החמות, האמינו שחליטת גביעי הפרחים מצננת את הגוף, כמו כן השתמשו בגביעי הפרח לטיפול במחלות לב והרגעת כאבי גרון. ברפואה העממית באיראן משתמשים בתה היביסקוס להורדת לחץ דם גבוה. ברפואה ההודית הצמח נחשב לקדוש, משפר ריכוז, מנקה דם ולב רוחנית ופיזית.

ברפואת צמחים מערבים אנו אוהבים להישען על הרפואה המסורתית שהוכיחה את עצמה לאורך השנים ועברה במסורת מאב לבן ומאם לבת, יחד עם זאת שהמדע מוכיח את מה שהרפואה המסורתית יודעת משנים הגאווה היא גדולה מאד.

מחקרים חושפים את היתרונות הבריאותיים הקשורים לשתיית תה היביסקוס. אחד היתרונות המרשימים והידועים ביותר של הצמח הוא סיוע בהורדת לחץ הדם.

יתר לחץ דם נחשב בעיה בריאותית חמורה ברחבי העולם, לחץ דם גבוה לאורך זמן עלול להפעיל עומס על הלב ולגרום להיחלשות שריר הלב ונמצא קשור לסיכון מוגבר למחלות לב ושבץ מוחי. יתר לחץ דם נקרא גם “הרוצח השקט”, מכיוון שבעיה זו לא תמיד מורגשת סימפטומטית ועד שמגלים את המחלה, עלולים להיווצר נזקים לכלי הדם, לב, מוח ועוד. איזון לחץ הדם הוא מטרה טיפולית חשובה ביותר לסובלים ממחלה זו.

נעשתה מטה אנליזה שמרכזת כמה מחקרים על השפעת תה היביסקוס בהשוואה לתה שחור ו/או תרופות להורדת לחץ דם על גורמי סיכון קרדיו מטבוליים כמו: יתר לחץ דם והורדת כולסטרול. בסך הכל 15 מחקרים שהשוו את השפעת תה ההיביסקוס עם פלצבו, תה שחור ותרופות להורדת לחץ דם  על לחץ דם סיסטולי ולחץ דם דיאסטולי. המחקרים עם פלצבו או כתה שחור כהשוואה (נעשו יחד על 284 איש). סיכום המטה אנליזה הצביעה על כך שצריכת הצמח Hibiscus sabdariffa  יכולה להפחית ביעילות את רמות ערכי הדם הסיסטולי והדיאסטולי והירידה בלחץ הדם הסיסטולי הייתה משמעותית יותר במינון של יותר מ 2 גרם של צמח יבש של היביסקוס.

המלצות לשתיית תה היביסקוס

ניתן לשתות את התה חם או קר, בקיץ באופן אישי אני אוהבת להגיש אותו קר, שופכים מים רותחים על גביעי הפרחים המיובשים , מצננים במקרר. ניתן לשלב את ההיביסקוס עם הצמח זוטא לבנה Micromeria fruiticosa שבארומטיות המנטה שלה משתלבת נהדר עם טעמו המצמץ/מתקתק של ההיביסקוס וגם היא מביאה איתה איכות של צינון הגוף בימי הקיץ החמים ואפקט מרגיע, משפר עיכול וריענון הנפש.

עם כל היתרונות שציינתי של שתיית תה היביסקוס והשפעתו על לחץ הדם, יש לציין שאנשים שנוטלים תרופות להורדת לחץ דם, חלק ממשככי הכאבים, תרופות לסוכרת, תרופות משתנות צריכים להתייעץ עם נטורופת/הרבליסט/רופא לפני שהם מתחילים לצרוך את הצמח בתה. שימו לב, לנשים הרות ומניקות אסור לשתות תה היביסקוס.

ציפי קדוש, נטורופתית והרבליסטית, מרצה בכירה במכללת רידמן, מנהלת מגמת הרבליסט קליני במכללת רידמן, היא אחת המרצים שישתתפו ב- INSPURATION 2023   הכנס השנתי הגדול בישראל למטפלים ברפואה משלימה ואינטגרטיבית שיכלול עשרות הרצאות וסדנאות של מיטב המומחים ויתקיים בתאריכים 21-22.6.23 במרכז וואהל ברמת גן.

 

 

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • החשיבות הפרוגנוסטית של סרקופניה בחולים עם לימפומה (Leuk Lymphoma)

    החשיבות הפרוגנוסטית של סרקופניה בחולים עם לימפומה (Leuk Lymphoma)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Leukemia and Lymphoma עולה כי סרקופניה הינה סמן פרוגנוסטי שלילי בחולים עם לימפומה ומלווה בשיעורים נמוכים יותר של הישרדות ללא-התקדמות מחלה ובשיעורי הישרדות כוללים נמוכים יותר בחולים לאחר השתלת מח עצם ובגברים. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ישנן עדויות סותרות אודות הקשר בין סרקופניה ולימפומה. כעת הם ביקשו לבחון את […]

  • צריכת בשר אדום מעובד מלווה בעליה בסיכון לדמנציה (מתוך כנס ה-AAIC)

    צריכת בשר אדום מעובד מלווה בעליה בסיכון לדמנציה (מתוך כנס ה-AAIC)

    בקרב מבוגרים הצורכים כשתי מנות שבועיות של בשר אדום מעובד תועדה עליה של 14% בסיכון לאבחנה של דמנציה, כמו גם הזדקנות קוגניטיבית מואצת, בהשוואה לאלו שצרכו פחות משלוש מנות בשר אדום מעובד בחודש, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו במהלך כנס ה-Alzheimer’s Association International Conference. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ישנן עדויות סותרות באשר לקשר בין […]

  • יחס אלבומין:קריאטינין בשתן מנבא את הסיכון להיפרקלמיה בחולים עם מחלת כליות כרונית (Kidney Med)

    יחס אלבומין:קריאטינין בשתן מנבא את הסיכון להיפרקלמיה בחולים עם מחלת כליות כרונית (Kidney Med)

    בחולים עם יחס אלבומין:קריאטינין בשתן של 3,500 מ”ג/גרם ומעלה תועדו שיעורים גבוהים יותר של היפרקלמיה, עם שכיחות גבוהה של ההפרעה האלקטרוליטרית גם בחולים שקיבלו טיפול באנטגוניסטים לקולטן למינרלוקורטיקואידים, כך מדווחים חוקרים במאמר חדש שפורסם בכתב העת Kidney Medicine. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ישנן הערכות שונות מאוד של שיעורי היארעות היפרקלמיה בחולים עם מחלת כליות […]

  • מה בין צריכת סיבים תזונתיים ובין הסיכון להיפרקלמיה בחולים תחת המודיאליזה? (J Ren Nutr)

    מה בין צריכת סיבים תזונתיים ובין הסיכון להיפרקלמיה בחולים תחת המודיאליזה? (J Ren Nutr)

    מנתונים שפורסמו בכתב העת Journal of Renal Nutrition עולה קשר אפשרי בין צריכת סיבים תזונתיים ובין הסיכון להיפרקלמיה בחולים תחת טיפול המודיאליזה, כאשר צריכה יומית של מעל 15.33 גרם לוותה בירידה אפשרית בסיכון להפרעה האלקטרוליטרית. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי היפרקלמיה הינה בעיה נפוצה בחולים תחת טיפולי המודיאליזה. בעשורים האחרונים, צריכה מופרזת של מזונות עתירי […]

  • צריכת וויטמין A עשויה להפחית את הסיכון לדיכאון בחולים עם אי-ספיקת לב (ESC Heart Failure)

    צריכת וויטמין A עשויה להפחית את הסיכון לדיכאון בחולים עם אי-ספיקת לב (ESC Heart Failure)

    צריכה רבה של וויטמין A מלווה בסיכויים נמוכים יותר להופעת דיכאון בחולים עם אי-ספיקת לב, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת ESC Heart Failure. מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבחון את הקשר בין צריכת וויטמין A ובין דיכאון בקרב חולים עם אי-ספיקת לב. לצורך מחקר החתך החוקרים אספו נתונים אודות חולים עם אבחנה של […]

  • האם דיאטת DASH עשויה להפחית שומן כבדי בחולים עם סוכרת מסוג 2? (Diabetes, Obesity and Metabolism)

    האם דיאטת DASH עשויה להפחית שומן כבדי בחולים עם סוכרת מסוג 2? (Diabetes, Obesity and Metabolism)

    מעבר לתזונה עתירת פירות, ירקות, אגוזים, קטניות, דגנים מלאים ומוצרי חלב דלי-שומן ודלה בנתרן, משקאות ממותקי-סוכר ובשר אדום ומעובד עשויה להפחית שומן כבדי, רקמת שומן תת-עורית ורקמת שומן ויסראלי בחולים עם סוכרת, בפרט באלו עם סוכרת מסוג 2, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Diabetes, Obesity and Metabolism. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי בחולים […]

  • תוספי שמן דגים מפחיתים את הסיכון לסיבוכי סוכרת (J Clin Endocrinol Metab)

    תוספי שמן דגים מפחיתים את הסיכון לסיבוכי סוכרת (J Clin Endocrinol Metab)

    מנתונים שפורסמו בכתב העת Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism עולה כי תוספי שמן דגים ורמות גבוהות של חומצות שומן אומגה שלוש רב-בלתי-רוויות, בפרט DHA (או Docosahexaenoic Acid), מלווים בסיכון נמוך יותר לסיבוכים וסקולאריים בחולים עם סוכרת מסוג 2. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי לשמן דגים השפעה חיובית על בריאות כלי הדם באוכלוסייה הכללית, אך […]

  • עדויות חדשות מצביעות על קשר חלש בין מזון אולטרה-מעובד ובין סוכרת מסוג 2 (מתוך כנס NUTRITION)

    עדויות חדשות מצביעות על קשר חלש בין מזון אולטרה-מעובד ובין סוכרת מסוג 2 (מתוך כנס NUTRITION)

    מנתונים חדשים שהוצגו במהלך כנס NUTRITION עולה כי צריכה רבה יותר של מזון אולטרה-מעובד לא לוותה בעליה משמעותית בסיכון לסוכרת מסוג 2 במבוגרים בגיל העמידה. החוקרים ביקשו להבין טוב יותר כיצד מזון אולטרה-מעובד, מרכיב מרכזי בדפוסי התזונה בארצות הברית התורם ליותר מ-60% מהצריכה הקלורית, עשוי להשפיע על הסיכון לסוכרת. הם מסבירים כי מחקר קודם הראה […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה