פנימית

נכנס לכם ללב: ה”דלק” שישמור על בריאות הלב – מאמר אורח מאת פרופ’ סער מנחה, מנהל היחידה לקרדיולוגיה התערבותית, מרכז רפואי שמיר (אסף הרופא)

המפגשים המשפחתיים הרבים בחג, אשר לוו בארוחות עתירות שומנים ופחמימות, המצות, הנאכלות כמעט ללא הגבלה כמו חטיף, החופשות בחו”ל והמנגלים עתירי השומן בסיום החג – כל אלה אמנם כבר מאחורינו אבל הגוף שלנו עוד זוכר. זו הזדמנות טובה לעשות מעשה, לשנות את הצורה בה אנחנו מתדלקים את הגוף שלנו ולחשב מסלול מחדש בכל הנוגע לתזונה שלנו.

פרופ’ סער מנחה, מנהל היחידה לקרדיולוגיה התערבותית במרכז הרפואי שמיר, אסף הרופא מסביר: “בעבודה היומיומית שלי, אני מטפל בעורקים המספקים דם ללב ובשל הצטברות של כולסטרול בדפנות העורק נוצרת בהם הצרות אשר לעיתים מובילה להתקף לב. אנחנו עושים עבודה מצויינת בטיפול בעורקים, קיימות טכנולוגית יעילות אשר שומרות על העורקים פתוחים אך אנחנו בעצם לא מטפלים במחלה עצמה, בגורמים שהביאו להצטברות הכולסטרול. לכן, חשוב להכנס לשגרה חדשה שמתמקדת במניעה. כמו שלא נכניס שמן או דלק לא מתאימים לרכב, כך יש להקפיד על  המזון והדיאטה אשר יכולים לשמור על הלב שלנו.

הדיאטה אשר נבדקה במחקרים רבים ומומלצת על ידי איגודים מקצועיים היא דווקא הדיאטה הים-תיכונית שמקורה באגן הים-התיכון- כרתים ויוון. תזונה זו מתבססת על מזון לא מעובד, ירקות, פירות, קטניות, לחם מלא וכמובן- שמן זית.  וכן דגים ובשר עוף בכמות מתונה. תזונה זו, הוכחה במספר מחקרים גדולים כמסייעת לאיזון לחץ דם וסוכרת ולמניעת השמנה.

המזון שאנחנו אוכלים היום עובר ברובו תהליכים רבים שמטרתם שימור והארכת חיי המדף. המזונות המוכנים מכילים כמויות גדולות של מלח, סוכר ושמן וערכם התזונתי נמוך. במוצר מעובד כזה יהיו הרבה רכיבים לא מזוהים על האריזה. לעומת זאת, המזון בצורתו הקרובה ביותר למצבו הטבעי, הבסיסי והטרי, עשיר ביתרונות תזונתיים במחיר קלורי נמוך. כך נרוויח מיתרונותיו ולא נשלם מחיר קלורי ובריאותי על מוצר פחות בריא.

מהם היתרונות של כל מרכיב תזונתי במניעת טרשת ואירועי לב?

מים: רבות נכתב ונאמר לגבי הסיכונים הכרוכים בשתיית שתיה ממותקת, בעיקר בהקשר של מחלת הסוכרת אשר מהווה גורם סיכון משמעותי למחלות לב. גוף האדם בנוי ממים ולכן עדיף להזין אותו במים. מעבר ליתרונות הבריאותיים של העדפת מים על שתייה ממותקת, שתיה מגבירה את תחושת השובע ומסייעת לירידה במשקל.

ירקות ופירות טריים: מחקרים הוכיחו כי צריכת ירקות ופירות טריים קשורה בירידה בסיכון למחלות לב. הם מכילים נוגדי חמצון, נוגדי דלקת ונוגדי קרישה. הסיבים, הויטמינים והמינרלים מסייעים בויסות לחץ הדם והסוכר בדם ומשם המרחק למניעת מחלות קצר. מומלץ להשתמש בפירות והירקות בצורתם הטבעית על מנת לשמר את תכונותיהם ובמקרים בהם יש צורך להגביל את כמות הסוכר-להעדיף ירקות על פירות (אשר עתירים יותר בפחמימות)

דגנים מלאים: רובנו אוהבים לחם ומאכלים המבוססים על בצק. אם נבחר לאכול מזון העשוי מבצק ונרצה בכל זאת לדאוג ללב שלנו, נעדיף מוצרים אשר כוללים דגנים מלאים. זהו דגן המכילאת כלל רכיבי הגרעין כמו למשל אורז מלא, חיטה מלאה, כוסמין, שיפון ועוד. דגנים אלה מכילים כמות גדולה של סיבים המסייעים בתחושת השובע, מכילים שומנים בעלי השפעה חיובית על כלי הדם ולחץ הדם ובעיקר משפיעים לטובה על רמות הכולסטרול ופינוי כולסטרול מהדם.

אגוזים ושקדים: הללו נתפסים כמזונות עתירי שומן ולכן קצת קשה להבין כיצד הם תורמים לירידה בסיכון לאירועי לב. ראשית, מחקרים הראו כי למרות תכולת השומן הגבוה יחסית, החלפה של חטיף על בסיס פחמימה בשקדים ללא מלח (כ-40 גר’) הביא דווקא לירידה בהיקף הירכיים ובשומן הבטני. ממצאים דומים נרשמו בשימוש באגוזי מלך אך לא עם אגוזי קשיו או לוז. האגוזים עשירים בשומן בלתי רווי, באגוזי מלך יש למשל חומצת שומן אלפא-לינולאית (ממשפחת האומגה -3 המוכרת בשל התכולה הגבוהה שלה בדגים). מעבר לשומן “טוב”, אגוזים ושקדים מכילים גם סיבים תזונתיים אשר הוזכרו לעיל וכן אשלגן, מגנזיום וחומרים נוספים אשר ממקמים אותם במקום גבוה ברשימה של “דלק טוב ללב”. המלצה פשוטה- החליפו חטיף או נשנוש אחה”צ במנה קטנה של אגוזי מלך או שקדים, וכבר עשיתם שינוי חשוב.

שינוי תזונתי מתחיל בצעדים קטנים ובהדרגה. התייחסו לגוף וללב בכבוד והערצה ותנו להם  את הדלק הדרוש להם. אל תשכחו גם לשלב פעילות גופנית!

 

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • שבירת מיתוסים עם פרופ' רז: מניעת השמנה בילדים ובמבוגרים

    שבירת מיתוסים עם פרופ' רז: מניעת השמנה בילדים ובמבוגרים

    שלום וברוכים הבאים לפרק נוסף של “שבירת מיתוסים”. היום נדבר על נושא חשוב ביותר – השמנה בילדים ובמבוגרים. פרופסור רז דן בשאלה מדוע השמנה בילדים רק ממשיכה לעלות, נדון בסיבה שהטיפול במגפת ההשמנה נכשל ומתי שומן עודף הוא דווקא יתרון. הצטרפו אלינו לפרק חשוב, מלמד ומלא בתובנות! בואו נתחיל! בחסות בלתי תלויה של חברת נובונורדיסק

  • החשיבות הפרוגנוסטית של סרקופניה בחולים עם לימפומה (Leuk Lymphoma)

    החשיבות הפרוגנוסטית של סרקופניה בחולים עם לימפומה (Leuk Lymphoma)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Leukemia and Lymphoma עולה כי סרקופניה הינה סמן פרוגנוסטי שלילי בחולים עם לימפומה ומלווה בשיעורים נמוכים יותר של הישרדות ללא-התקדמות מחלה ובשיעורי הישרדות כוללים נמוכים יותר בחולים לאחר השתלת מח עצם ובגברים. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ישנן עדויות סותרות אודות הקשר בין סרקופניה ולימפומה. כעת הם ביקשו לבחון את […]

  • צריכת בשר אדום מעובד מלווה בעליה בסיכון לדמנציה (מתוך כנס ה-AAIC)

    צריכת בשר אדום מעובד מלווה בעליה בסיכון לדמנציה (מתוך כנס ה-AAIC)

    בקרב מבוגרים הצורכים כשתי מנות שבועיות של בשר אדום מעובד תועדה עליה של 14% בסיכון לאבחנה של דמנציה, כמו גם הזדקנות קוגניטיבית מואצת, בהשוואה לאלו שצרכו פחות משלוש מנות בשר אדום מעובד בחודש, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו במהלך כנס ה-Alzheimer’s Association International Conference. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ישנן עדויות סותרות באשר לקשר בין […]

  • יחס אלבומין:קריאטינין בשתן מנבא את הסיכון להיפרקלמיה בחולים עם מחלת כליות כרונית (Kidney Med)

    יחס אלבומין:קריאטינין בשתן מנבא את הסיכון להיפרקלמיה בחולים עם מחלת כליות כרונית (Kidney Med)

    בחולים עם יחס אלבומין:קריאטינין בשתן של 3,500 מ”ג/גרם ומעלה תועדו שיעורים גבוהים יותר של היפרקלמיה, עם שכיחות גבוהה של ההפרעה האלקטרוליטרית גם בחולים שקיבלו טיפול באנטגוניסטים לקולטן למינרלוקורטיקואידים, כך מדווחים חוקרים במאמר חדש שפורסם בכתב העת Kidney Medicine. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ישנן הערכות שונות מאוד של שיעורי היארעות היפרקלמיה בחולים עם מחלת כליות […]

  • מה בין צריכת סיבים תזונתיים ובין הסיכון להיפרקלמיה בחולים תחת המודיאליזה? (J Ren Nutr)

    מה בין צריכת סיבים תזונתיים ובין הסיכון להיפרקלמיה בחולים תחת המודיאליזה? (J Ren Nutr)

    מנתונים שפורסמו בכתב העת Journal of Renal Nutrition עולה קשר אפשרי בין צריכת סיבים תזונתיים ובין הסיכון להיפרקלמיה בחולים תחת טיפול המודיאליזה, כאשר צריכה יומית של מעל 15.33 גרם לוותה בירידה אפשרית בסיכון להפרעה האלקטרוליטרית. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי היפרקלמיה הינה בעיה נפוצה בחולים תחת טיפולי המודיאליזה. בעשורים האחרונים, צריכה מופרזת של מזונות עתירי […]

  • היעילות והבטיחות של התערבות בגישה רדיאלית לטיפול במחלת כלי דם היקפית (Am J Cardiol)

    היעילות והבטיחות של התערבות בגישה רדיאלית לטיפול במחלת כלי דם היקפית (Am J Cardiol)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת American Journal of Cardiology עולה כי התערבות דרך העורק הרדיאלי לטיפול במחלת כלי דם היקפית מהווה גישה בטוחה ויעילה כנגד מגוון סוגי מחלה וסקולארית. ברקע למחקר החוקרים מסבירים כי גישה דרך העורק הרדיאלי משמשת יותר ויותר לפרוצדורות כליליות לאור שיעורים נמוכים יותר של סיבוכים באתר הדיקור ושיפור שביעות הרצון של […]

  • צריכת וויטמין A עשויה להפחית את הסיכון לדיכאון בחולים עם אי-ספיקת לב (ESC Heart Failure)

    צריכת וויטמין A עשויה להפחית את הסיכון לדיכאון בחולים עם אי-ספיקת לב (ESC Heart Failure)

    צריכה רבה של וויטמין A מלווה בסיכויים נמוכים יותר להופעת דיכאון בחולים עם אי-ספיקת לב, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת ESC Heart Failure. מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבחון את הקשר בין צריכת וויטמין A ובין דיכאון בקרב חולים עם אי-ספיקת לב. לצורך מחקר החתך החוקרים אספו נתונים אודות חולים עם אבחנה של […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה