מחלות זיהומיות

אפיגלוטיטיס תרמית בילדים: תובנות מבית חולים שלישוני, לזכרו של רס”ן ד”ר איתן מנחם נאמן (Eur J Pediatr)

ד"ר עדי זיו, עורך מדור ילדים, משתף מאמר העוסק באבחנה הנדירה שנקראת אפיגלוטיטיס תרמית (מכווית חום), שפורסם בעיתון האירופאי לרפואת ילדים, ונושא הקדשה לזכרו של ד"ר רס"ן נאמן, שהיה מהחוקרים הראשיים במחקר זה.

תמונתו של רס”ן ד”ר איתן נאמן ז”ל, באדיבות המשפחה

רס”ן ד”ר איתן נאמן עבד כרופא בכיר במחלקת טיפול נמרץ ילדים בבית החולים “סורוקה” ושרת כרופא לוחם בגדוד 7008. לאחר שירות כחובל וקצין נשק בסטי”לים, ד”ר נאמן השלים את לימודי הרפואה באוניברסיטת בן גוריון. במהלך הכשרתו השתלם באוניברסיטאות ייל וג’ונס הופקינס. חבריו לעבודה סיפרו על רופא אהוב, מוערך  ומקצועי, איש צוות, וכזה שהיית רוצה שיטפל בילדיך. איתן היה איש משפחה שאהב לטייל ואהב לעשות טוב. ב-7.10.2023 יצא ד”ר נאמן ממשמרת בבית החולים לכפר עזה שבעוטף, ועבר בין הבתים על מנת לחפש אנשים בהם ניתן לטפל. יומיים אחר כך, ב-9.10.2023, נפל בקרב בעיר שדרות והוא בן 44 שנים. ד”ר נאמן הותיר אחריו אישה, שבעה ילדים, אם וחמש אחיות. יהי זכרו ברוך.

המאמר עסק באבחנה הנדירה שנקראת אפיגלוטיטיס תרמית (מכווית חום) פורסם בעיתון האירופאי לרפואת ילדים, ונושא הקדשה לזכרו של ד”ר רס”ן נאמן, שהיה מהחוקרים הראשים במחקר זה.

אפיגלוטיטיס (דלקת של האפיגלוטיס) מכווית חום הינה מצב רפואי נדיר שאינו זיהומי, עם ביטויים קליניים הדומים בחלקם לאלו המופיעים באפיגלוטיטיס ממקור זיהומי. אפיגלוטיטיס מאופיינת בדלקת של האפיגלוטיס והרקמות הסופרה-גלוטיות הסמוכות. בעבר, הפתוגן השכיח שגרם לאפיגלוטיטיס ממקור זיהומי היה המופילוס אינפלואנזה, אך שכיחותו ירדה דרמטית מאז קיים חיסון נגדו. כיום, הפתוגנים השכיחים הינם סטאפ אאורוס, סטרפ פנומוניה ופיוגנס, ניזריה מינינגיטיס, שפעת ו-EBV. גורמים לא זיהומיים לאפיגולטיטיס הינם נדירים, וכוללים פגיעת חום (אפיגלוטיטיס תרמית), פגיעה מחומרים ארוסיביים (אפיגלוטיטיס ארוסיבית) וגופים זרים.

המחקר תאר את כלל המקרים שטופלו בבית חולים סורוקה בין השנים 2004-2020, בהם תועדה אפיגלוטיטיס מכווית חום באנדוסקופיה. חמישה מתוך שבעת המקרים שאובחנו היו בנים וגילם הממוצע של המטופלים היה שנתיים.

הביטוי הקליני של אפיגלוטיטיס מכווית חום כולל סטרידור, ריור וקשיי נשימה. ארבעה מהמקרים התייצגו עם חום ועליה במדדי דלקת וטופלו באנטיביוטיקה סיסטמית. כל שבעת המקרים טופלו בסטרואידים. משך האשפוז הממוצע ביחידה לטיפול נמרץ ילדים היה חמישה ימים, ארבעה מהילדים נזקקו לאינטובציה, וכל שבעת הילדים החלימו ללא סיבוכים נילווים או המשכיים.

החוקרים סיכמו שאפיגלוטיטיס מכווית חום הינה גורם נדיר אך קיים לחסימת דרכי אויר עליונה חריפה, ושאבחנה זו צריכה להכלל באבחנה המבדלת, בעיקר במקרים של אפיגלוטיטיס המתייצגת ללא חום או מדדים דלקתיים.

הערת העורך

בעת הערכה של ילד/ה עם קשיי נשימה ו/או סטרידור, על רופא הילדים לשאול על צריכת משקאות ו/או מזונות רותחים טרם הופעת הסימפטומים, במחשבה על המצב הקליני הנדיר שנקרא אפיגלוטיטיס חריפה ממקור של כווית חום. אבחנה מוקדמת וטיפול נכון עשויים להיות מצילי חיים.

למאמר ב-Eur J Pediatr

 

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה