מחלות זיהומיות

ההשפעה של חברות תרופות על נהלי טיפול וקווים מנחים (Emerg Infect Dis)

רוקחת

לפי מאמר שפורסם במהדורת ספטמבר/אוקטובר של כתב העת Annals of Family Medicine, אנשים בעלי ניגוד עניינים כלכלי אינם צריכים לקחת חלק בניסוח קווים מנחים לטיפול רפואי, ללא תלות בדיווח על ניגוד העניינים, ומומלץ כי הרופאים לא ייפגשו עם נציגי חברת תרופות.

מומחים בתחום בחנו את הטיפול בחולים עם סוכרת מסוג 2 ויתר לחץ דם ב-44 מרכזי רפואה ראשונית במישיגן, במהלך השנים 2009-2010. הם ערכו ראיונות עם 58 רופאים, אחיות ועוזרי רופא, צפו ב-107 ייעוצים קליניים עם 12 רופאים בשש מרפאות, וראיינו שבעים חולים שטופלו אצל אותם 12 רופאים.

62 מהחולים (89%) דיווחו כי נטלו תרופות מרובות, כאשר 36 (51%) מבין 70 החולים נטלו חמש תרופות, או יותר, הסף להגדרת Polypharmacy. תרופות אלו שיקפו את מגמת מתן מרשמים לטיפול תרופתי בארצות הברית, שעלתה בשיעור של פי שש משנת 1990. תופעות לוואי של טיפול תרופתי עלו פי שלוש בין השנים 1995 עד 2005, כך לפי דיווחי ה-FDA. בנוסף, הקלה בקריטריונים אבחנתיים עם השנים הביאה לעליה במספר החולים המאובחנים ומטופלים כנגד מחלות כרוניות, דוגמת סוכרת ויתר לחץ דם.

החוקרים זיהו תרחיש משותף: החולה החל טיפול תרופתי לאחר עליה מתונה בבדיקות מעבדה (לרוב בערכים שהוגדרו כתקינים רק מספר שנים מוקדם יותר), פיתחו תסמינים נוספים, אובחנו עם תוצאות מעבר לטווח התקין בבדיקות אחרות וקיבלו מספר רב יותר של מרשמים לטיפול תרופתי. הצפי היה כי החולים ימשיכו בטיפול זה לעד.

ההתייעצויות הקליניות התמקדו בעיקר על מרשמים לטיפול תרופתי, עם דיון קצר, אם בכלל, בנוגע למסלולי טיפול אחרים, כולל תזונה ופעילות גופנית.

מבין 58 המחקרים המעורבים, 39 (67%) דיווחו כי התבססו על הנחיות קליניות למתן המרשמים לטיפול ורק ארבעה מחקרים (7%) הטילו ספק בעדויות העומדות בבסיס הנחיות אלו. כל הרופאים דיווחו על מתן מרשמים לשילובים של לפחות שתי תרופות כנגד יתר לחץ דם או סוכרת, ו-25 רופאים (43%) רשמו לעיתים קרובות משלבים שכללו שלוש תרופות, או יותר. יתרה מזאת, לאחר אבחנה של סוכרת, יעדי יתר לחץ דם וכולסטרול נמוכים יותר, לכן ניתן טיפול תרופתי נוסף, עם הכפלה מהירה של מספר התרופות.

החוקרים מציינים גם כי רופאים נחשפים למאמצי שיווק נרחבים מצד חברות תרופות, וזאת, בשילוב עם תוכניות תשלום לפי ביצוע, עשוי תרום לדגש על מתן מרשמים לטיפול תרופתי. מבין 53 הרופאים שהביעו נכונות לדון בשיווק של חברות תרופות, 38 (72%) דיווחו על קשר קבוע עם נציגי חברות תרופות, כאשר 33 (62%) מהרופאים הללו פגשו עשרה נציגים בשבוע ו-41 (77%) מצאו כי המידע של הנציגים היה שימושי.

70 החולים במחקר נטלו בממוצע 4.8 תרופות, כאשר 42 (60%) נטלו תרופות להפרעת בנוסף ליתר לחץ דם או סוכרת, ו-24 (57%) מהחולים הללו נטלו תרופות נוספות לתסמינים נשימתיים או תסמינים המערבים את מערכת העיכול. קרוב ל-70% (47 חולים) טענו כי חוו תופעות לוואי של תרופות לסוכרת או יתר לחץ דם, אך כל הרופאים למעט אחד, ציינו כי חילקו פחות מרשמים לטיפול תרופתי, רובם התרכזו בהוספת או שינוי מרשמים לטיפול.

בנוסף להשפעה על החלטות הרופאים, חברות התרופות עשויות להשפיע גם על ביסוס קווים מנחים לטיפול ולהשפיע על החלטות רפואיות. הועידות והאיגודים הקובעים את הסטנדרטים לטיפול זוכים לתמיכה נרחבת של חברות תרופות וכוללים משתתפים רבים עם קשרים בתעשייה.

Emerg Infect Dis. 2012;10:452-460

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • אחד מכל עשרה חולים הסובל מכאב כרוני עלול לפתח הפרעת שימוש באופיואידים (Addiction)

    אחד מכל עשרה חולים הסובל מכאב כרוני עלול לפתח הפרעת שימוש באופיואידים (Addiction)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Addiction עולה כי קרוב ל-10% מהחולים עם כאב כרוני תחת טיפול באופיואידים עלול לפתח הפרעת שימוש באופיואידים, כאשר ב-30% ישנם סימנים ותסמינים של תלות, ממצאים המדגישים את החשיבות של ניטור אחר מטופלים אלו וגישות חליפיות לטיפול בכאב. החוקרים השלימו סקירה שיטתית ומטה-אנליזה שכללה נתונים ממאגר MEDLINE, Embase ו-PsycINFO לזיהוי מחקרים […]

  • מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר טיפול קו-ראשון במשלב Lazertinib עם Amivantamab כנגד NSCLC (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר טיפול קו-ראשון במשלב Lazertinib עם Amivantamab כנגד NSCLC (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי א(Food and Drug Administration) אישר את משלב Lazertinib עם Amivantamab כקו-טיפול ראשון במבוגרים עם סרטן ריאות מתקדם-מקומית או גרורתי מסוג NSCLC (או Non Small Cell Lung Cancer) עם מוטציות EGFR מוכחות בבדיקה המאושרת ע”י מנהל המזון והתרופות האמריקאי. מדובר באישור הראשון של Lazertinib. הטיפול ב- Amivantamab אושר לראשונה ע”י מנהל המזון […]

  • טיפול בסטרואידים במינון נמוך מפחית את הסיכון לגלאוקומה בילדים (Acta Ophthalmologica)

    טיפול בסטרואידים במינון נמוך מפחית את הסיכון לגלאוקומה בילדים (Acta Ophthalmologica)

    טיפול בגלוקוקורטיקואידים במינון נמוך לאחר ניתוח קטרקט מפחית את הסיכון לגלאוקומה משנית בילדים עם מקטע אקסיאלי ארוך יותר לאורך חמש שנים, בהשוואה לטיפול בגלוקוקורטיקואידים במינון גבוה, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Acta Ophthalmlogica. במסגרת המחקר ביקשו החוקרים לבחון את הקשר בין מינון גלוקוקורטיקואידים לאחר-ניתוח ובין התפתחות גלאוקומה משנית לאחר ניתוח קטרקט בילדים. […]

  • מה בין מספר בני המשפחה ואחזקת כלב ובין הסיכון למחלת קרוהן? (Clin Gastroenterol Hepatol)

    מה בין מספר בני המשפחה ואחזקת כלב ובין הסיכון למחלת קרוהן? (Clin Gastroenterol Hepatol)

    בקרב אלו המתגוררים עם לפחות שני בני משפחה אחרים במהלך השנה הראשונה לחייהם ומחזיקים בכלב במהלך תקופת הילדות ייתכן סיכון מופחת להתפתחות מחלת קרוהן, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Clinical Gastroenterology and Hepatology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי גורמים סביבתיים, דוגמת עישון, משפחה גדולה, סביבה עירונית וחשיפה לחיות מחמד, נקשרו עם הסיכון […]

  • מהיסוס לחיסון: התמודדות עם היסוס להתחסן (Pharmacy Times)

    מהיסוס לחיסון: התמודדות עם היסוס להתחסן (Pharmacy Times)

    כדי להתכונן למגפה ויראלית נוספת, על הרוקחים להיות מוכנים להתמודד עם היסוס להתחסן, כך עולה ממאמר על תפקיד הרוקחים בהתמודדות עם חשש להתחסן שפורסם ב- Pharmacy Times. יהונתן ניסן משתף את המאמר בהמלצתו של פרופ’ אייל שוורצברג.

  • האם מעכבי SGLT-2 מספקים הגנה טובה יותר לכבד ממעכב DPP-4 בחולים עם סוכרת מסוג 2? (Diabetes, Obesity and Metabolism)

    האם מעכבי SGLT-2 מספקים הגנה טובה יותר לכבד ממעכב DPP-4 בחולים עם סוכרת מסוג 2? (Diabetes, Obesity and Metabolism)

    בחולים עם סוכרת מסוג 2 ומחלת כבד שומני על-רקע הפרעה מטבולית, הסיכון לסיבוכים בכבד דומה עם טיפול בתרופות ממשפחת מעכבי DPP-4 או מעכבי SGLT-2, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת Diabetes, Obesity and Metabolism. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי עלו דיווחים שהציעו כי מעכבי SGLT-2 עשויים להגן על חולים עם סוכרת מסוג 2 ומחלת כבד […]

  • טיפול ב-Elinzanetant עשוי להקל על תסמיני מנופאוזה (JAMA)

    טיפול ב-Elinzanetant עשוי להקל על תסמיני מנופאוזה (JAMA)

    טיפול ב- Elinzanetant הפחית משמעותית את תדירות וחומרת תסמינים וזומוטוריים בנשים לאחר-מנופאוזה, כאשר התרופה לוותה בשיפור הפרעות שינה ואיכות חיים על-רקע מנופאוזה, לצד פרופיל בטיחות חיובי, כך מדווחים חוקרים במאמר שפורסם בכתב העת JAMA. החוקרים השלימו שני מחקרים אקראיים, כפלי-סמיות, מבוקרי-פלסבו, בשלב 3 (OASIS 1 ו-OASIS 2) לאורך 77 אתרים בארצות הברית, אירופה, קנדה וישראל. […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה