מחלות זיהומיות

טיפול ב-Moxifloxacin ו-Levofloxacin והסיכון לנזק כבדי (מתוך Canadian Medical Association Journal)

מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Canadian Medical Association Journal עולה כי טיפול ב-Moxifloxacin (מגאקסין) ו-Levofloxacin (טאבניק) עשוי להביא לעליה בסיכון לנזק כבדי חד במבוגרים.

לאחרונה עלו חששות הנוגעים לבטיחות השימוש בשני התכשירים האנטיביוטיים הללו, השייכים למשפחת פלאורוקינולונים. תכשירים ממשפחת פלאורוקינולונים הינם בין התכשירים הנפוצים ביותר בשימוש בצפון אמריקה ושכיחות המרשמים לטיפול ממשיכה לעלות.

עם העליה בשימוש בתכשירים אנטיביוטיים אלו, הופיעו תופעות לוואי לא-צפויות, כולל המוליזה, אי-ספיקת כליות, רעילות כבדית, הארכת מקטע QT ואירועים חמורים אחרים שהובילו להסרה מהמדפים של חלק מהתכשירים האנטיביוטיים השייכים למשפחה זו (דוגמת Temafloxacin, Grepafloxacin, Trovafloxacin ולאחרונה, Gatifloxacin). ה-EMA (European Medicines Agency) הביעה לאחרונה חשש באשר לפוטנציאל הרעילות הכבדית עם טיפול ב-Moxifloxacin ומשרד הבריאות הקנדי העלה סוגיות הוגעות לסיכון לנזק כבדי על-רקע Moxifloxacin.

למרות זאת, פורסמו מחקרים אפידמיולוגיים מעטים באשר לבטיחות פלאורוקינולונים. לשם כך, החוקרים ערכו מחקר מבוסס-אוכלוסיה, מקרה-ביקורת, להערכת הקשר בין טיפול בפלאורוקינולונים ובין אשפוזים עקב נזק כבדי חד.

החוקרים התמקדו במדגם מטופלים בגילאי 66 שנים ומעלה, ללא היסטוריה של מחלת כבד, שקיבלו טיפול בתכשיר אנטיביוטי רחב-טווח.

ניתוח הנתונים היה מוגבל לחולים שאושפזו בתוך 30 ימים ממתן מרשם לטיפול באחת מחמש תרופות אנטיביוטיות נפוצות: Clarithromycin, Cefuroxime, Moxifloxacin, Levofloxacin או Ciprofloxacin.

החוקרים התמקדו ב-144 מבין 746 חולים שזוהו במהלך המחקר, והתאימו להם 144 נבדקים מבין 1409 ביקורות שקיבלו אחת מחמש התרופות האנטיביוטיות, אך לא אושפזו לבית החולים בשל נזק כבדי חד. הגיל הממוצע של המשתתפים עמד על 77.4 שנים במשתתפים בקבוצת המקרים ו-77.0 בקבוצת הביקורת; 47.2% מהמשתתפים בקבוצת המקרים ו-47.9% מאלו בקבוצת הביקורת היו נשים.

בקבוצת המקרים, חציון הזמן ממילוי המרשם לטיפול אנטיביוטי ועד לאשפוז בבית החולים עקב נזק כבדי חד עמד על 9 ימים וחציון משך האשפוז בבית החולים היה שמונה ימים. 88 מהחולים עם נזק כבדי חד (61.1%) הלכו לעולמם במהלך האשפוז בבית החולים.

בסה”כ, כ-2.86 מחזורי טיפול אנטיביוטי לוו ב-172 אשפוזים לבית החולים בשל נזק כבדי חד (חלק מ-144 המקרים אושפזו למעלה מפעם אחת), או כשישה אשפוזים ל-100,000 חשיפות.

בהשוואה ל-Clarithromycin, טיפול ב-Moxifloxacin לווה בעליה של למעלה מכפליים בסיכון לאשפוז בשל נזק כבדי חד (יחס סיכויים של 2.20, p=0.009). טיפול ב-Levofloxacin לווה בסיכון נמוך יותר, אך מובהק סטטיסטית לרעילות כבדית, בהשוואה לסיכון שתועד עם Moxifloxacin (יחס סיכויים של 1.85, p=0.046).

החוקרים מסכמים וכותבים כי למרות שהתוצאות דורשות מחקרים נוספים לאישורן, הרושם שלהם הוא כי יש לשקול הוספת תווית אזהרה לטיפול ב-Moxifloxacin ו-Levofloxacin.

CMAJ. Published online August 13, 2012

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • אחד מכל עשרה חולים הסובל מכאב כרוני עלול לפתח הפרעת שימוש באופיואידים (Addiction)

    אחד מכל עשרה חולים הסובל מכאב כרוני עלול לפתח הפרעת שימוש באופיואידים (Addiction)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Addiction עולה כי קרוב ל-10% מהחולים עם כאב כרוני תחת טיפול באופיואידים עלול לפתח הפרעת שימוש באופיואידים, כאשר ב-30% ישנם סימנים ותסמינים של תלות, ממצאים המדגישים את החשיבות של ניטור אחר מטופלים אלו וגישות חליפיות לטיפול בכאב. החוקרים השלימו סקירה שיטתית ומטה-אנליזה שכללה נתונים ממאגר MEDLINE, Embase ו-PsycINFO לזיהוי מחקרים […]

  • בדיקות סקר לדם סמוי בצואה מפחיתות משמעותית את  הסיכון לתמותה עקב סרטן מעי גס ורקטום (JAMA Netw Open)

    בדיקות סקר לדם סמוי בצואה מפחיתות משמעותית את  הסיכון לתמותה עקב סרטן מעי גס ורקטום (JAMA Netw Open)

    בדיקות סקר אימונוכימיות של הצואה (Fecal Immunochemical Test, או FIT) מפחיתות את שיעורי התמותה עקב סרטן מעי גס ורקטום בהיקף של 33%, עם ירידה מרשימה של 42% בשיעורי התמותה עקב ממאירות רקטאלית או ממאירות מעי גס שמאלי, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי בארצות הברית ישנה […]

  • מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר טיפול קו-ראשון במשלב Lazertinib עם Amivantamab כנגד NSCLC (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר טיפול קו-ראשון במשלב Lazertinib עם Amivantamab כנגד NSCLC (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי א(Food and Drug Administration) אישר את משלב Lazertinib עם Amivantamab כקו-טיפול ראשון במבוגרים עם סרטן ריאות מתקדם-מקומית או גרורתי מסוג NSCLC (או Non Small Cell Lung Cancer) עם מוטציות EGFR מוכחות בבדיקה המאושרת ע”י מנהל המזון והתרופות האמריקאי. מדובר באישור הראשון של Lazertinib. הטיפול ב- Amivantamab אושר לראשונה ע”י מנהל המזון […]

  • טיפול בסטרואידים במינון נמוך מפחית את הסיכון לגלאוקומה בילדים (Acta Ophthalmologica)

    טיפול בסטרואידים במינון נמוך מפחית את הסיכון לגלאוקומה בילדים (Acta Ophthalmologica)

    טיפול בגלוקוקורטיקואידים במינון נמוך לאחר ניתוח קטרקט מפחית את הסיכון לגלאוקומה משנית בילדים עם מקטע אקסיאלי ארוך יותר לאורך חמש שנים, בהשוואה לטיפול בגלוקוקורטיקואידים במינון גבוה, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Acta Ophthalmlogica. במסגרת המחקר ביקשו החוקרים לבחון את הקשר בין מינון גלוקוקורטיקואידים לאחר-ניתוח ובין התפתחות גלאוקומה משנית לאחר ניתוח קטרקט בילדים. […]

  • מה בין מספר בני המשפחה ואחזקת כלב ובין הסיכון למחלת קרוהן? (Clin Gastroenterol Hepatol)

    מה בין מספר בני המשפחה ואחזקת כלב ובין הסיכון למחלת קרוהן? (Clin Gastroenterol Hepatol)

    בקרב אלו המתגוררים עם לפחות שני בני משפחה אחרים במהלך השנה הראשונה לחייהם ומחזיקים בכלב במהלך תקופת הילדות ייתכן סיכון מופחת להתפתחות מחלת קרוהן, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Clinical Gastroenterology and Hepatology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי גורמים סביבתיים, דוגמת עישון, משפחה גדולה, סביבה עירונית וחשיפה לחיות מחמד, נקשרו עם הסיכון […]

  • מהיסוס לחיסון: התמודדות עם היסוס להתחסן (Pharmacy Times)

    מהיסוס לחיסון: התמודדות עם היסוס להתחסן (Pharmacy Times)

    כדי להתכונן למגפה ויראלית נוספת, על הרוקחים להיות מוכנים להתמודד עם היסוס להתחסן, כך עולה ממאמר על תפקיד הרוקחים בהתמודדות עם חשש להתחסן שפורסם ב- Pharmacy Times. יהונתן ניסן משתף את המאמר בהמלצתו של פרופ’ אייל שוורצברג.

  • האם מעכבי SGLT-2 מספקים הגנה טובה יותר לכבד ממעכב DPP-4 בחולים עם סוכרת מסוג 2? (Diabetes, Obesity and Metabolism)

    האם מעכבי SGLT-2 מספקים הגנה טובה יותר לכבד ממעכב DPP-4 בחולים עם סוכרת מסוג 2? (Diabetes, Obesity and Metabolism)

    בחולים עם סוכרת מסוג 2 ומחלת כבד שומני על-רקע הפרעה מטבולית, הסיכון לסיבוכים בכבד דומה עם טיפול בתרופות ממשפחת מעכבי DPP-4 או מעכבי SGLT-2, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת Diabetes, Obesity and Metabolism. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי עלו דיווחים שהציעו כי מעכבי SGLT-2 עשויים להגן על חולים עם סוכרת מסוג 2 ומחלת כבד […]

  • טיפול ב-Elinzanetant עשוי להקל על תסמיני מנופאוזה (JAMA)

    טיפול ב-Elinzanetant עשוי להקל על תסמיני מנופאוזה (JAMA)

    טיפול ב- Elinzanetant הפחית משמעותית את תדירות וחומרת תסמינים וזומוטוריים בנשים לאחר-מנופאוזה, כאשר התרופה לוותה בשיפור הפרעות שינה ואיכות חיים על-רקע מנופאוזה, לצד פרופיל בטיחות חיובי, כך מדווחים חוקרים במאמר שפורסם בכתב העת JAMA. החוקרים השלימו שני מחקרים אקראיים, כפלי-סמיות, מבוקרי-פלסבו, בשלב 3 (OASIS 1 ו-OASIS 2) לאורך 77 אתרים בארצות הברית, אירופה, קנדה וישראל. […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה