מחלות זיהומיות

קווים מנחים לאבחנה וטיפול ב-NAFLD (מתוך Hepatology)

התערבויות אפשריות לטיפול בחלק מהחולים עם מחלת כבד שומני לא-אלכוהולית, ובאנגלית, NAFLD (Nonalcoholic Fatty Liver Disease), כוללות ירידה במשקל, ויטמין E ו/או Pioglitazone, כך עולה מההנחיות החדשות מטעם ה-AASLD (American Association for the Study of Liver Diseases), ACG (American College of Gastroenterology) ו-American Gastroenterological Association, שפורסמו במהדורת יוני של כתב העת Hepatology.

ההגדרה של NAFLD דורשת (1) עדות לסטיאטוזיס כבדי, בין אם באמצעי הדמיה או בהיסטולוגיה ו-(2) העדר סיבה להצטברות משנית של שומן בכבד, דוגמת צריכת אלכוהול משמעותית, נטילת תרופות סטיאטוגניות או הפרעות תורשתיות. במרבית החולים, NAFLD מלווה בגורמי סיכון מטבוליים דוגמת השמנת-יתר, סוכרת ודיסליפידמיה. NAFLD מסווגת באופן היסטולוגי ל-NAFL (Nonalcoholic Fatty Liver) ו-NASH (Nonalcoholic Steatohepatitis).

להלן עיקרי ההמלצות המופיעות בהנחיות החדשות:


  • ירידה במשקל מביאה לרוב להפחתת סטיאטוזיס כבדי, אך  נדרשת ירידה של עד 10% במשקל הגוף לשיפור תהליך נמק-דלקתי.

  • חולים עם NAFLD צריכים להימנע מצריכת אלכוהול בכמות רבה.

  • וויטמין E (A-Tocopherol) במינון של 800 IU/day מביא לשיפור ההיסטולוגיה של הכבד במבוגרים לא-סוכרתיים עם NASH מוכח בביופסיה. לפיכך, יש לשקול טיפול זה כטיפול תרופתי קו-ראשון בחולים אלו, אך לא באחרים, עד לפרסום עדויות נוספות התומכות ביעילותו.

  • ניתן לשקול מתן חומצות שומן אומגה-שלוש כטיפול קו-ראשון להיפרטריגליצרידמיה בחולים עם NAFLD, אך מוקדם מדי להמליץ על טיפול זה כטיפול ספציפי ל-NAFLD או NASH.

  • מטפורמין אינו מומלץ כטיפול ספציפי למחלות כבד במבוגרים עם NASH.

  • Pioglitazone עשוי לשמש לטיפול ב-NASH בחולים עם ביופסיה המעידה על תהליך זה, אך טרם הוכחו הבטיחות והיעילות בטווח הארוך.

  • אין התווית-נגד לניתוח בריאטרי בחולים שמנים עם NAFLD או NASH, אך ללא שחמת כבד. עם זאת, מוקדם מדי לשקול ניתוח Foregut כאפשרות מוכחת לטיפול ספציפי ב-NASH.

  • סטטינים עשויים לשמש לטיפול בדיסליפידמיה בחולים עם NAFLD ו-NASH, אך אין לתת את התרופות כטיפול ספציפי ל-NASH, עד לפרסום ממצאי מחקרים אקראיים ומבוקרים בנושא.

  • על הרופאים לחפש אחר גורמי סיכון מטבוליים ואתיולוגיות חלופיות לסטיאטוזיס כבדי בחולים עם סוגים אחרים של מחלת כבד כרונית, עם סטיאטוזיס או סטיאטו-הפטיטיס.

  • יש לערוך בדיקות סקר בחולים עם צירוזיס על-רקע NASH בחיפוש אחר דליות בקיבה-וושט ולשקול להשלים בדיקות סקר ל-HCC (Hepatocellular Carcinoma) בהתאם להנחיות ה-AASLD/ACG.

  • לאור חוסר ודאות סביב בדיקות אבחנתיות מסוימות, אפשרויות טיפול, יתרונות בטווח הארוך ועלות-תועלת, בדיקות סקר ל-NAFLD אינן מומלצות במבוגרים במסגרת מרפאות ראשוניות או אוכלוסיות בסיכון-גבוה המטופלים במרפאות סוכרת או השמנה.

  • סקירה סיסטמית של בני משפחה של חולים עם NAFLD אינה מומלצת כיום.

  • חובה לשלול אתיולוגיות אחרות לסטיאטוזיס ומחלות כבד כרוניות נפוצות בחולים עם חשד ל-NAFLD.

  • רמות גבוהות באופן עקבי של פריטין בדם וריוויון ברזל גבוה עשויים לדרוש השלמת ביופסיה של הכבד, בעיקר בחולים הומוזיגוטיים או הטרוזיגוטיים למוטאציות C282Y HFE (המוכרומטוזיס).

  • בחולים עם טיטר גבוה של נוגדנים עצמיים ומאפיינים אחרים המכוונים למחלת כבד אוטואימונית (רמות גבוהות מאוד של אמינוטרנספרזות או רמות גלובולינים גבוהות) יש להשלים בירור מקיף למחלת כבד אוטואימונית.

  • תסמונת מטבולית מנבאת נוכחות סטיאטו-הפטיטיס בחולים עם NAFLD ועשויה לכן לשמש לזיהוי חולים המועמדים לביופסית כבד.

  • מדד NAFLD Fibrosis Score מסייע בזיהוי חולים עם NAFLD בסיכון מוגבר לפיברוזיס או שחמת כבד.

  • יש לשקול לבצע ביופסיה של הכבד בחולים עם חשד ל-NAFLD בהם לא ניתן לשלול אתיולוגיות אחרות לסטיאטוזיס כבדי ומחלת כבד כרוניות נלוות.

ההנחיות מספקות גם המלצות בנוגע לטיפול וניהול ילדים עם NAFLD.

Hepatology. 2012;55:2005-2023

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • אחד מכל עשרה חולים הסובל מכאב כרוני עלול לפתח הפרעת שימוש באופיואידים (Addiction)

    אחד מכל עשרה חולים הסובל מכאב כרוני עלול לפתח הפרעת שימוש באופיואידים (Addiction)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Addiction עולה כי קרוב ל-10% מהחולים עם כאב כרוני תחת טיפול באופיואידים עלול לפתח הפרעת שימוש באופיואידים, כאשר ב-30% ישנם סימנים ותסמינים של תלות, ממצאים המדגישים את החשיבות של ניטור אחר מטופלים אלו וגישות חליפיות לטיפול בכאב. החוקרים השלימו סקירה שיטתית ומטה-אנליזה שכללה נתונים ממאגר MEDLINE, Embase ו-PsycINFO לזיהוי מחקרים […]

  • בדיקות סקר לדם סמוי בצואה מפחיתות משמעותית את  הסיכון לתמותה עקב סרטן מעי גס ורקטום (JAMA Netw Open)

    בדיקות סקר לדם סמוי בצואה מפחיתות משמעותית את  הסיכון לתמותה עקב סרטן מעי גס ורקטום (JAMA Netw Open)

    בדיקות סקר אימונוכימיות של הצואה (Fecal Immunochemical Test, או FIT) מפחיתות את שיעורי התמותה עקב סרטן מעי גס ורקטום בהיקף של 33%, עם ירידה מרשימה של 42% בשיעורי התמותה עקב ממאירות רקטאלית או ממאירות מעי גס שמאלי, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי בארצות הברית ישנה […]

  • מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר טיפול קו-ראשון במשלב Lazertinib עם Amivantamab כנגד NSCLC (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר טיפול קו-ראשון במשלב Lazertinib עם Amivantamab כנגד NSCLC (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי א(Food and Drug Administration) אישר את משלב Lazertinib עם Amivantamab כקו-טיפול ראשון במבוגרים עם סרטן ריאות מתקדם-מקומית או גרורתי מסוג NSCLC (או Non Small Cell Lung Cancer) עם מוטציות EGFR מוכחות בבדיקה המאושרת ע”י מנהל המזון והתרופות האמריקאי. מדובר באישור הראשון של Lazertinib. הטיפול ב- Amivantamab אושר לראשונה ע”י מנהל המזון […]

  • טיפול בסטרואידים במינון נמוך מפחית את הסיכון לגלאוקומה בילדים (Acta Ophthalmologica)

    טיפול בסטרואידים במינון נמוך מפחית את הסיכון לגלאוקומה בילדים (Acta Ophthalmologica)

    טיפול בגלוקוקורטיקואידים במינון נמוך לאחר ניתוח קטרקט מפחית את הסיכון לגלאוקומה משנית בילדים עם מקטע אקסיאלי ארוך יותר לאורך חמש שנים, בהשוואה לטיפול בגלוקוקורטיקואידים במינון גבוה, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Acta Ophthalmlogica. במסגרת המחקר ביקשו החוקרים לבחון את הקשר בין מינון גלוקוקורטיקואידים לאחר-ניתוח ובין התפתחות גלאוקומה משנית לאחר ניתוח קטרקט בילדים. […]

  • מה בין מספר בני המשפחה ואחזקת כלב ובין הסיכון למחלת קרוהן? (Clin Gastroenterol Hepatol)

    מה בין מספר בני המשפחה ואחזקת כלב ובין הסיכון למחלת קרוהן? (Clin Gastroenterol Hepatol)

    בקרב אלו המתגוררים עם לפחות שני בני משפחה אחרים במהלך השנה הראשונה לחייהם ומחזיקים בכלב במהלך תקופת הילדות ייתכן סיכון מופחת להתפתחות מחלת קרוהן, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Clinical Gastroenterology and Hepatology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי גורמים סביבתיים, דוגמת עישון, משפחה גדולה, סביבה עירונית וחשיפה לחיות מחמד, נקשרו עם הסיכון […]

  • מהיסוס לחיסון: התמודדות עם היסוס להתחסן (Pharmacy Times)

    מהיסוס לחיסון: התמודדות עם היסוס להתחסן (Pharmacy Times)

    כדי להתכונן למגפה ויראלית נוספת, על הרוקחים להיות מוכנים להתמודד עם היסוס להתחסן, כך עולה ממאמר על תפקיד הרוקחים בהתמודדות עם חשש להתחסן שפורסם ב- Pharmacy Times. יהונתן ניסן משתף את המאמר בהמלצתו של פרופ’ אייל שוורצברג.

  • האם מעכבי SGLT-2 מספקים הגנה טובה יותר לכבד ממעכב DPP-4 בחולים עם סוכרת מסוג 2? (Diabetes, Obesity and Metabolism)

    האם מעכבי SGLT-2 מספקים הגנה טובה יותר לכבד ממעכב DPP-4 בחולים עם סוכרת מסוג 2? (Diabetes, Obesity and Metabolism)

    בחולים עם סוכרת מסוג 2 ומחלת כבד שומני על-רקע הפרעה מטבולית, הסיכון לסיבוכים בכבד דומה עם טיפול בתרופות ממשפחת מעכבי DPP-4 או מעכבי SGLT-2, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת Diabetes, Obesity and Metabolism. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי עלו דיווחים שהציעו כי מעכבי SGLT-2 עשויים להגן על חולים עם סוכרת מסוג 2 ומחלת כבד […]

  • טיפול ב-Elinzanetant עשוי להקל על תסמיני מנופאוזה (JAMA)

    טיפול ב-Elinzanetant עשוי להקל על תסמיני מנופאוזה (JAMA)

    טיפול ב- Elinzanetant הפחית משמעותית את תדירות וחומרת תסמינים וזומוטוריים בנשים לאחר-מנופאוזה, כאשר התרופה לוותה בשיפור הפרעות שינה ואיכות חיים על-רקע מנופאוזה, לצד פרופיל בטיחות חיובי, כך מדווחים חוקרים במאמר שפורסם בכתב העת JAMA. החוקרים השלימו שני מחקרים אקראיים, כפלי-סמיות, מבוקרי-פלסבו, בשלב 3 (OASIS 1 ו-OASIS 2) לאורך 77 אתרים בארצות הברית, אירופה, קנדה וישראל. […]

  • הוספת טיפול הממוקד בגרורות עשוי לשפר הישרדות חולים עם אדנוקרצינומה של הלבלב (J Clin Oncol)

    הוספת טיפול הממוקד בגרורות עשוי לשפר הישרדות חולים עם אדנוקרצינומה של הלבלב (J Clin Oncol)

    הוספת טיפול ממוקד בגרורות לטיפול סיסטמי משפר הישרדות ללא-התקדמות מחלה בחולים עם אדנוקרצינומה של הלבלב, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Journal of Clinical Oncology. המחקר בשלב 2 הינו מחקר אקראי, רב-מרכזי, שכלל 41 חולים עם אבחנה של אדנוקרצינומה של הלבלב עם גרורות מעטות, אשר לקחו חלק במחקר EXTEND. המשתתפים במחקר חולקו באקראי […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה