מחלות זיהומיות

דבש רפואי לשיפור ריפוי פצע והקלה על כאב (Int Wound J.)

מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת International Wound Journal עולה כי השימוש בדבש בחבישות עשוי לסייע בשיפור ריפוי פצע, תוך צמצום הנמק המקומי והפחתת השטח המעורב בסוגי פצעים רבים.

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי דבש צמחים שמקורו מ-Leptospermum scoparium (Manuka) הוכח בסדרות מקרים רבות כמאיץ החלמה. מחקרים רבים התמקדו בתועלת האנטי-מיקרוביאלית שלו, בעיקר בטיפול בחיידקים בעלי עמידות לטיפול אנטיביוטי.

מדגם המחקר כלל חולים שטופלו בעשרה מרכזים רפואיים בגרמניה ואוסטריה בין מרץ 2007 ועד מרץ 2009. הסיבות ל-154 פצעים ב-121 המטופלים במחקר כללו פצעים כלליים ופצעים לאחר ניתוח, פצעי לחץ, זיהומי רקמה רכה, כוויות ונגעים עוריים. 17 חולים פרשו מהמחקר, ובסופו של דבר נכללו 104 חולים להערכת התוצאות. קרוב למחצית מהמשתתפים היו מתחת לגיל 18 שנים, וכשליש היו חולים אונקולוגים.

ב-66% מהמקרים החוקרים טיפלו בפצעים בחבישות דבש אנטי-בקטריאליות בלבד (Medihoney). ב-22% מהמקרים טיפלו בג’ל דבש אנטי-בקטריאלי (Medihoney), שכלל 80% דבש ו-20% תחליב צמחים. הם בחרו בשילוב של שני התכשירים ב-6% מהפצעים. ביתר המקרים, הם טיפלו בדבש בשילוב עם חבישות אחרות, כולל קלציום אלג’ינייט, חבישות הידרופייבר וגזות סטריליות עם תמיסות סודיום כלוריד.

החוקרים החליפו את החבישות לאחר 1-3 ימים במידה וזיהו הפרשה מהפצע. הם הגנו על שולי פצע במידת הצורך וניקו את הפצע עם תמיסות סטריליות. הם העריכו את הפצעים של כל חולה לפחות שלוש פעמים במהלך תקופה ממוצעת של פחות מחמישה שבועות.

לאחר השימוש בחבישות דבש, חל שיפור משמעותי בניקיון של הפצעים. באשר לכאב, החוקרים ביקשו מהחולים לדרג את דרגת אי הנוחות בסולם של 0-10 ומצאו ירידה משמעותית במדדי הכאב מתחילת המחקר ועד לתום תקופת המעקב (מ-1.71 ל-0.55). עם זאת, הם מזהירים כי קשה להעריך את היקף ההקלה בכאב שניתן לייחס לדבש במסגרת מחקר תצפיתי, לא-מבוקר.

מבין כל הפצעים באוכלוסיית מחקר של חולים מאירופה, שטופלו באמצעות דבש מקומי בנוסף לחבישות אחרות, ב-31.4% חל ריפוי מלא וב-53.3% חל שיפור במהלך תקופת מעקב של מספר שבועות. סטגנציה זוהתה ב-9.2% מהפצעים, וב-6.1% מהפצעים חלה החמרה.

גודל הפצע קטן משמעותית במהלך תקופת המחקר, מ-29.66 סמ”ר. חבישות דבש השפיעו משמעותית גם על ניקיון הפצע ורמות הכאב עליהן דיווחו החולים.

החוקרים מאמינים כי Medihoney הינו תכשיר בטוח ויעיל לטיפול בפצעי לחץ וכיבים בגפיים התחתונות (כיבים ורידיים, עורקיים וסוכרתיים). למרות שהעדויות בנושא מוגבלות, לדבש תוצאות מבטיחות בפצעים אחרים, כולל כוויות, פצעים ניתוחיים מזוהמים ופציעות טראומטיות.

Int Wound J. Published online April 12, 2012

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • ניהול סב-ניתוחי של טיפול נוגד קרישה  (JAMA)

    ניהול סב-ניתוחי של טיפול נוגד קרישה  (JAMA)

    מגזין הג'ורנאל קלאב המשולב מס' 3: בקרב מטופלים הנוטלים נוגדי קרישה, הסיכונים הטרומבוטיים מחד גיסא, והדימומיים מאידך גיסא, מתחרים זה בזה ומובילים לתהליך קבלת החלטות מורכב סביב תקופת הניתוח. נביא כאן את ההנחיות של המכללה האמריקנית לרופאי חזה לייעול הניהול הסב-ניתוחי (Perioperative) של טיפול נוגד קרישה. לפי הנחיות אלו, התקופה הסב-ניתוחית מתחילה שבוע לפני ההתערבות, ומסתיימת כ-4 שבועות לאחר מכן.

  • ביקור אצל רופא משפחה זמן קצר לאחר ניתוח עקב מחלה ממארת עשוי להפחית שיעורי תמותה (JAMA Surgery)

    ביקור אצל רופא משפחה זמן קצר לאחר ניתוח עקב מחלה ממארת עשוי להפחית שיעורי תמותה (JAMA Surgery)

    מנתונים שפורסמו בכתב העת JAMA Surgery עולה כי ביקור אצל הרופא המטפל בתוך 90 ימים מניתוח עקב מחלה ממארת מלווה בשיעורי תמותה נמוכים יותר בקשישים, כאשר בקרב אלו שביקור אצל הרופא המטפל תועדו שיעורי תמותה של 0.3% לעומת שיעורי תמותה של 3.3% בקרב אלו שלא פנו לרופא המשפחה. מחקר העוקבה הרטרוספקטיבי כלל 2,566 חולים בגילאי […]

  • האם חסמי חומצה עדיפים על חסמי תעלות מימן לטיפול בדלקת וושט ארוזיבית? (Therapeutics Advances in Gastroenterology)

    האם חסמי חומצה עדיפים על חסמי תעלות מימן לטיפול בדלקת וושט ארוזיבית? (Therapeutics Advances in Gastroenterology)

    בעוד שמרבית חסמי חומצה ממשפחת PCAB (או Potassium-Competitive Acid Blockers) הדגימו שיעורי ריפוי גבוהים יותר מחסמי תעלות מימן (Proton Pump Inhibitors) בחולים עם דלקת וושט ארוזיבית, שני התכשירים עדיפים על פלסבו, כך עולה מתוצאות מטה-אנליזה שפורסמו בכתב העת Therapeutics Advances in Gastroenterology. החוקרים ערכו חיפוש במאגרי נתונים עד 31 במאי, 2023, לזיהוי מחקרים אקראיים ומבוקרים […]

  • גורמי סיכון להיצרות בהשקה לאחר ניתוח כריתת וושט (BMC Cancer)

    גורמי סיכון להיצרות בהשקה לאחר ניתוח כריתת וושט (BMC Cancer)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת BMC Cancer עולה כי דלף מהשקה, מחלות לב וכלי דם וסוכרת הינם גורמי סיכון אפשריים להיצרות בהשקה של הוושט בחולים לאחר כריתת וושט. מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבחון גורמי סיכון להיצרות בהשקה בחולים עם סרטן וושט לאחר כריתת וושט. היצרות בהשקה הינה הסיבוך ארוך הטווח הנפוץ ביותר בחולים לאחר […]

  • היעילות והבטיחות של התערבות בגישה רדיאלית לטיפול במחלת כלי דם היקפית (Am J Cardiol)

    היעילות והבטיחות של התערבות בגישה רדיאלית לטיפול במחלת כלי דם היקפית (Am J Cardiol)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת American Journal of Cardiology עולה כי התערבות דרך העורק הרדיאלי לטיפול במחלת כלי דם היקפית מהווה גישה בטוחה ויעילה כנגד מגוון סוגי מחלה וסקולארית. ברקע למחקר החוקרים מסבירים כי גישה דרך העורק הרדיאלי משמשת יותר ויותר לפרוצדורות כליליות לאור שיעורים נמוכים יותר של סיבוכים באתר הדיקור ושיפור שביעות הרצון של […]

  • האם אלבומין מסייע בחיזוי תוצאות דלקת חדה של הלבלב? (BMC Gastroenterol)

    האם אלבומין מסייע בחיזוי תוצאות דלקת חדה של הלבלב? (BMC Gastroenterol)

    במאמר שפורסם בכתב העת BMC Gastroenterology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי ריכוז אלבומין בדם בתוך 24 שעות מאשפוז מהוות סמן פרוגנוסטי חשוב בחולים עם דלקת לבלב חדה, עם יעילות גבוהה במיוחד בחיזוי נזק בלתי-הפיך לתפקוד איברים ותמותה. מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבחון את הקורלציה בין ריכוז אלבומין בדם בתוך 24 שעות […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה