מחלות זיהומיות

מחשבון סיכון לניבוי כשל נשימתי לאחר ניתוח (Chest)

כלי חדש עשוי לסייע בהערכת הסיכון לכשל נשימתי לאחר-ניתוח, המוגדר כצורך בהנשמה מכאנית למשך למעלה מ-48 שעות לאחר הניתוח, או אינטובציה לא-מתוכננת בתוך 30 ימים מהניתוח. מחשבון זה עשוי לסייע בתהליך קבלת ההחלטות בנוגע לניתוח והסכמה מדעת.

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי שכיחות כשל נשימתי לאחר-ניתוח נעה סביב 3%, עם למעלה מ-25% תמותה בתוך שלושים ימים. עד 40% מהסיבוכים לאחר ניתוחי בטן וניתוחי כלי דם הם סיבוכים נשימתיים.

החוקרים אספו נתונים מתכנית American College of Surgeons’ National Surgical Quality Improvement Program , המייצגת למעלה מ-180 בתי חולים.

אחיות חדר-ניתוח הכניסו את הנתונים ולא כללו אינטובציה לאחר שהחולה הסיר את הצינור או צורך בניתוח חוזר. החוקרים התבססו על נתונים משנת 2007 (כמות של 211,410 חולים) במטרה לזהות גורמי סיכון לתת תוקף לממצאים כנגד נתונים משנת 2008 (כמות של 257,385 חולים). הנתונים משתי השנים עלו בקנה אחד עם שיעורי הכשל הנשימתי לאחר-ניתוח שתועדו באוכלוסיית המחקר הנוכחי ובמחקרים קודמים; כלומר, 25.62% מהחולים עם כשל נשימתי לאחר-ניתוח מתו בתוך שלושים ימים, כאשר השיעור היה גבוה יותר משמעותית בהשוואה לשיעור החולים ללא כשל נשימתי שמתו בתוך 30 ימים מהניתוח (0.98%, p<0.001 ).

בעקבות ניתוח ממצאי המחקר זיהו החוקרים חמישה גורמים המנבאים כשל נשימתי לאחר ניתוח, בהם סוג הניתוח, מקרים דחופים, מצב תפקודי , אלח-דם לפני הניתוח ומדד ASA (American Society for Anesthesiologists ר”ת של) גבוה יותר.

הניתוחים המסוכנים ביותר היו ניתוחי מוח, אבי עורקים ואזורי מעיים/כבד-לבלב-מרה.

מחשבון הסיכון הינו גיליון עבודה אינטראקטיבי. כאשר מזינים את הקלט הנדרש למחשבון למטופל נתון, מתקבלת הערכה של הסיכון לכשל נשימתי לאחר-ניתוח. החוקרים טוענים כי המחשבון מדויק יותר ממערכת ניקוד, ומתאים לשימוש במכשירי כף-יד.

מגבלות המחקר כוללות את העובדה שמדובר במחקר רטרוספקטיבי, העדר תקנון למחלות רקע מסוימות (דוגמת דום נשימה חסימתי בשינה ותרומבואמבוליזם ורידי), והעדר בדיקות תפקודי נשימה.

החוקרים מסכמים וכותבים כי הקשר בין כשל נשימתי לאחר-ניתוח ובין תמותה שם דגש על חשיבות הערכת הסיכון לפני הניתוח. מחשבון הסיכון הינו צעד המסייע בכיוון זה.

Chest. 2011;140:1207-1215

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • ניהול סב-ניתוחי של טיפול נוגד קרישה  (JAMA)

    ניהול סב-ניתוחי של טיפול נוגד קרישה  (JAMA)

    מגזין הג'ורנאל קלאב המשולב מס' 3: בקרב מטופלים הנוטלים נוגדי קרישה, הסיכונים הטרומבוטיים מחד גיסא, והדימומיים מאידך גיסא, מתחרים זה בזה ומובילים לתהליך קבלת החלטות מורכב סביב תקופת הניתוח. נביא כאן את ההנחיות של המכללה האמריקנית לרופאי חזה לייעול הניהול הסב-ניתוחי (Perioperative) של טיפול נוגד קרישה. לפי הנחיות אלו, התקופה הסב-ניתוחית מתחילה שבוע לפני ההתערבות, ומסתיימת כ-4 שבועות לאחר מכן.

  • ביקור אצל רופא משפחה זמן קצר לאחר ניתוח עקב מחלה ממארת עשוי להפחית שיעורי תמותה (JAMA Surgery)

    ביקור אצל רופא משפחה זמן קצר לאחר ניתוח עקב מחלה ממארת עשוי להפחית שיעורי תמותה (JAMA Surgery)

    מנתונים שפורסמו בכתב העת JAMA Surgery עולה כי ביקור אצל הרופא המטפל בתוך 90 ימים מניתוח עקב מחלה ממארת מלווה בשיעורי תמותה נמוכים יותר בקשישים, כאשר בקרב אלו שביקור אצל הרופא המטפל תועדו שיעורי תמותה של 0.3% לעומת שיעורי תמותה של 3.3% בקרב אלו שלא פנו לרופא המשפחה. מחקר העוקבה הרטרוספקטיבי כלל 2,566 חולים בגילאי […]

  • כמחצית מהמבוגרים עם אבחנה חדשה של קשריות ריאתיות קטנות מדווחים על תחושות חרדה (CHEST)

    כמחצית מהמבוגרים עם אבחנה חדשה של קשריות ריאתיות קטנות מדווחים על תחושות חרדה (CHEST)

    קרוב למחצית מהמבוגרים עם אבחנה חדשה של קשריות ריאתיות קטנות מדווחים על תחושות מצוקה רגשית ומספר דומה סובל מחרדה כללית, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת CHEST. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחקרים קודמים הציעו כי אבחנה אקראית של קשריות ריאתיות מלווה בשכיחות גבוהה של מצוקה רגשית; למרות שזו לרוב מסווגת בדרגה קלה […]

  • טיפול ב-CPAP עשוי לסייע במניעת סיבוכי יתר לחץ דם בנשים הרות (JAMA Netw Open)

    טיפול ב-CPAP עשוי לסייע במניעת סיבוכי יתר לחץ דם בנשים הרות (JAMA Netw Open)

    טיפול ב-CPAP (או Continuous Positive Airway Pressure) בנשים הרות עם דום נשימה חסימתי בשינה מלווה בירידה משמעותית בשיעורי סוכרת הריונית ובירידה ניכרת בסיכון לקדם רעלת היריון, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. החוקרים השלימו סקירה שיטתית ומטה-אנליזה של שישה מחקרים שכללו 809 נשים הרות עם דום נשימה חסימתי בשינה במטרה לקבוע […]

  • האם חסמי חומצה עדיפים על חסמי תעלות מימן לטיפול בדלקת וושט ארוזיבית? (Therapeutics Advances in Gastroenterology)

    האם חסמי חומצה עדיפים על חסמי תעלות מימן לטיפול בדלקת וושט ארוזיבית? (Therapeutics Advances in Gastroenterology)

    בעוד שמרבית חסמי חומצה ממשפחת PCAB (או Potassium-Competitive Acid Blockers) הדגימו שיעורי ריפוי גבוהים יותר מחסמי תעלות מימן (Proton Pump Inhibitors) בחולים עם דלקת וושט ארוזיבית, שני התכשירים עדיפים על פלסבו, כך עולה מתוצאות מטה-אנליזה שפורסמו בכתב העת Therapeutics Advances in Gastroenterology. החוקרים ערכו חיפוש במאגרי נתונים עד 31 במאי, 2023, לזיהוי מחקרים אקראיים ומבוקרים […]

  • גורמי סיכון להיצרות בהשקה לאחר ניתוח כריתת וושט (BMC Cancer)

    גורמי סיכון להיצרות בהשקה לאחר ניתוח כריתת וושט (BMC Cancer)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת BMC Cancer עולה כי דלף מהשקה, מחלות לב וכלי דם וסוכרת הינם גורמי סיכון אפשריים להיצרות בהשקה של הוושט בחולים לאחר כריתת וושט. מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבחון גורמי סיכון להיצרות בהשקה בחולים עם סרטן וושט לאחר כריתת וושט. היצרות בהשקה הינה הסיבוך ארוך הטווח הנפוץ ביותר בחולים לאחר […]

  • האם אלבומין מסייע בחיזוי תוצאות דלקת חדה של הלבלב? (BMC Gastroenterol)

    האם אלבומין מסייע בחיזוי תוצאות דלקת חדה של הלבלב? (BMC Gastroenterol)

    במאמר שפורסם בכתב העת BMC Gastroenterology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי ריכוז אלבומין בדם בתוך 24 שעות מאשפוז מהוות סמן פרוגנוסטי חשוב בחולים עם דלקת לבלב חדה, עם יעילות גבוהה במיוחד בחיזוי נזק בלתי-הפיך לתפקוד איברים ותמותה. מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבחון את הקורלציה בין ריכוז אלבומין בדם בתוך 24 שעות […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה