מאת ד”ר אולה קראסיק
נושא התזונה בהקשר של אקנה עלה לאחרונה בכנס הקיץ של האקדמיה האמריקאית לדרמטולוגיה בניו יורק. למרות שמחקרים שבוצעו בנושא הניבו תוצאות מעורבות, נראה שתזונה דלת פחמימות עשויה לשפר אקנה. תאורטית, יתכן כי מטופלים עם אקנה סובלים מהיפראינסולינמיה, ותזונה שמורידה את האינדקס הגליקמי עשויה לתרום לאיזון ההורמונלי של אקנה.
מומחה מהתחום אשר הציג את הנושא בכנס ציין כי הוא ממליץ למטופלים עם אקנה להגביל צריכת פחמימות ומוצרי חלב, אשר עשויים גם הם לתרום לתסמיני אקנה. לדבריו, קיימים מיתוסים רבים הקשורים בתזונה ואקנה. שוקולד, למשל, לא הוכח כגורם להתפרצות אקנה. מחקר אחד השווה בין שוקולד לבין מוצר העשוי מחרובים ולא מצא הבדל בסיכון להתפרצות של אקנה. המומחה מסביר כי אנשים אשר מגיבים עם התפרצות אקנה לאחר אכילת שוקולד מגיבים ככל הנראה לסוכרים ולשומנים בשוקולד, ולא לקקאו.
החדשות הטובות בתחום האקנה הן הטיפולים הקיימים כיום. הטיפול הראשון העדיף באקנה קל עד בינוני הוא תכשיר ניקוי של חומצה סליצילית (salicylic acid ) ואחריו תכשיר benzoyl peroxide אשר יעזור לייבש את העור. תכשירים אלה ניתנים לרכישה ללא מרשם רופא. אם האקנה לא משתפר, כדאי לפנות לרופא עור.
עבור מטופלים עם אקנה חמור ומצטלק טיפול ה-gold standard הוא עדיין Isotretinoin(רואקוטן), שהוא צורה של ויטמין A . תרופה זו עשויה לגרום למומים מולדים. כמו כן, קיימות תופעות לוואי נוספות, כגון דכאון, הזיות והתנהגות אובדנית. בשל תופעות לוואי וסיכונים אלה, מחפשים המטפלים והמטופלים אפשרויות טיפול נוספות.
טיפולי לייזר מסויימים עשויים לעזור במקרים של אקנה וצלקות בשל אקנה. במתבגרים ומבוגרים עם אקנה חמור ניתן לנסות טיפול פוטודינמי עם Levulan . התכשיר Levulan הינו נוזל אשר נמרח על העור ונספג על ידי בלוטות שמן. טיפול באור כחול מפעיל את התכשיר בתוך הבלוטות וגורם להן להתכווץ. בנוסף, טיפול זה הורג את החיידקים הגורמים לאקנה. טיפולים אפשריים נוספים כוללים גלולות מסויימות למניעת הריון וכן אנטיביוטיקה מקומית.
השאירו תגובה
רוצה להצטרף לדיון?תרגישו חופשי לתרום!