מחלות זיהומיות

הנחיות לאבחון וטיפול בתסמונת Interstitial Cystitis/ Bladder Pain Syndrome

מאת ד”ר אולה קראסיק

האגודה האמריקאית לאורולוגיה פרסמה לראשונה הנחיות מבוססות הוכחות לאבחון וטיפול בציסטיטיס אינטרסטיציאלי או תסמונת כאב שלפוחית (IC/BPS או interstitial cystitis/ bladder pain syndrome ). ההנחיות המלאות מפורסמות באתר האגודה. סיכום ההנחיות יפורסם בגיליון הקרוב של Journal of Urology .

מומחה מהתחום מציין כי בשנת 1999 היה ניסיון לכתוב הנחיות לאבחון וטיפול ב-IC/BPS , אך בזמן זה לא היה מספיק ידע והוכחות קליניות. באופן היסטורי מצב זה שהה בתת-אבחון ותת-טיפול. לאורך הזמן העניין במצב זה עלה ומחקרים קליניים הניבו את המידע הדרוש. עם זאת, פעמים רבות IC/BPS מאובחן באופן שגוי כשלפוחית פעילה ביתר או דלקת כרונית של הערמונית בגברים. המטופלים עשויים לקבל טיפול שגוי במשך חודשים ואף שנים ללא שיפור בתסמינים. אבחון מוקדם של המצב ישפיע באופן חיובי על איכות החיים של המטופלים.

אבחון IC/BPS

ההנחיות הקשורות לאבחון המצב מבוססות על עקרונות קליניים ודעות מומחים:

* על ההערכה הבסיסית לכלול אנמנזה, בדיקה גופנית ובדיקות מעבדה על מנת לעמוד על התסמינים האופייניים ל-IC/BPS (כולל תחושת כאב, לחץ ואי נוחות הקשורים לשלפוחית השתן, העדר זיהום, ותסמינים אורינריים של דחיפות ותכיפות במתן שתן), ולשלול מצבים דומים (כגון שלפוחית פעילה ביתר או דלקת כרונית של הערמונית בגברים).

* יש להעריך חומרת כאב ותסמיני התרוקנות על מנת לעקוב אחר השתנות חומרה זו לאחר טיפול.

* יש לשקול בצוע ציסטוסקופיה ואו מבחנים אורודינמיים במקרים עם התייצגות מסובכת בלבד. מבחנים אלה לא נחוצים לבצוע האבחנה בהתייצגות לא מסובכת. אמנם לא קיימים ממצאים ציסטוסקופיים או אורודינמיים ייחודיים ל-IC/BPS , מבחנים אלה עשויים להדגים ממצאים אחרים, וכן לשלול מצבים אחרים כגון ממאירות של השלפוחית או סעיף בשופכה.

טיפול ב-IC/BPS

בשלב זה לא קיים ריפוי ל-IC/BPS . עבור רב המטופלים אין טיפול אחד אשר נשאר יעיל לאורך זמן. סקירת ספרות על ידי המומחים אשר השתתפו בכתיבת ההנחיות הניבה 86 מאמרים הדנים בטיפול ב-IC/BPS . כאשר לא נמצאו הוכחות מספקות לטיפול מסויים, ההנחיות התבססו על עקרונות קליניים ודעות מומחים.

* יש להתחיל בטיפול השמרני ביותר לפני מעבר לטיפולים פולשניים יותר.

* על סוג הטיפול ההתחלתי והאגרסיביות שלו להתאים לחומרת התסמינים, לשיפוט הקליני של הרופא ולהעדפות המטופל. יש לדון עם המטופלים אודות ציפיות ריאליות מטיפולים שונים.

* מטופלים מסויימים עשויים להנות משילוב של מספר טיפולים במקביל. יש חשיבות רבה להערכת תסמינים לפני תחילת הטיפול ומעקב קבוע אחר השינויים על מנת להעריך את היעילות של טיפול משולב לעומת טיפול בודד.

* יש להפסיק טיפולים אשר לא מניבים תוצאות לאחר ניסיון למשך תקופת זמן משמעותית קלינית.

* יש להעריך באופן סדיר את יעילות הטיפול בכאב והשפעת הכאב על איכות החיים של המטופל. אם הטיפול בכאב אינו מספק, יש לשקול טיפול רב-תחומי ולהפנות את המטופל בהתאם.

* אם לאחר מספר גישות טיפוליות לא חל שיפור במצב המטופל, יש לשקול מחדש את האבחנה.

* אין להציע את הטיפולים הבאים בשל הוכחות לחוסר יעילות או בשל תופעות לוואי בלתי מקובלות: אנטיביוטיקה פומית לאורך זמן; שטיפות תוך שלפוחיתיות עם BCG (מחוץ למסגרת של מחקר); שטיפות תוך שלפוחיתיות עם resiniferatoxin ; טיפול hydrodistention בלחץ גבוה לאורך זמן; סטרואידים סיסטמיים לאורך זמן.

חינוך המטופלים

* יש ללמד את כל המטופלים אודות תפקוד תקין של שלפוחית השתן, הידע הקיים כיום על IC/BPS והידע החסר, הסיכונים והתועלת של כל אופציה טיפולית, העובדה כי אין טיפול אחד שעובד ברב המטופלים, וכי השגת איזון של התסמינים דורשת לרב ניסיונות של מספר אופציות טיפוליות (כולל שילוב של טיפולים).

* יש ללמד מטופלים אודות שינויים התנהגותיים, שיטות לטיפול עצמי, ושיטות התמודדות עם לחץ על מנת לעזור לחיות עם תסמיני IC/BPS .

מומחה מהתחום מציין כי הנחיות אלה יעזרו לרופאי המשפחה ולרופאים המומחים (גניקולוגים, אורולוגים) לזהות את המצב ולטפל באופן מתאים יותר.

הנחיות מלאות באתר האגודה האמריקאית לאורולוגיה

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • ריאיון עם ד

    ריאיון עם ד"ר אביטל פורטר ופרופ' אלון אייזן לקראת כנס לב האישה הקרוב

    לפניכם ראיון קצר בהשתתפות ד”ר אביטל פורטר, מנהלת מרפאת לב האישה במרכז הרפואי ע”ש רבין ומייסדת כנס לב האישה ופרופ’ אלון אייזן, מזכיר האיגוד הקרדיולוגי בישראל, לציון עשור לכנס לב האישה. הכנס יתקיים בין התאריכים 12 עד 14 בספטמבר 24 במלון נבל דוד, כפר נחום. לפרטים ולהרשמה לחצו כאן

  • מה בין סוגי אנדומטריוזיס שונים ובין הסיכון לסרטן שחלות? (JAMA)

    מה בין סוגי אנדומטריוזיס שונים ובין הסיכון לסרטן שחלות? (JAMA)

    בנשים עם אנדומטריוזיס סיכון מוגבר לסרטן שחלות, כאשר היקף העלייה בסיכון למחלה הממארת משתנה עם סוגי אנדומטריוזיס והסיכון הגבוה ביותר תואר באלו עם אנדומטריוזיס עם נגעים עמוקים בלבד (Deep Infiltrating Endometriosis) או באלו עם עדות נלווית לאנדומטריומה בשחלה (Ovarian Endometrioma), כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת JAMA. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי בנשים עם אנדומטריוזיס […]

  • טיפול ב-CPAP עשוי לסייע במניעת סיבוכי יתר לחץ דם בנשים הרות (JAMA Netw Open)

    טיפול ב-CPAP עשוי לסייע במניעת סיבוכי יתר לחץ דם בנשים הרות (JAMA Netw Open)

    טיפול ב-CPAP (או Continuous Positive Airway Pressure) בנשים הרות עם דום נשימה חסימתי בשינה מלווה בירידה משמעותית בשיעורי סוכרת הריונית ובירידה ניכרת בסיכון לקדם רעלת היריון, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. החוקרים השלימו סקירה שיטתית ומטה-אנליזה של שישה מחקרים שכללו 809 נשים הרות עם דום נשימה חסימתי בשינה במטרה לקבוע […]

  • קדם-רעלת היריון בזמן היריון עלולה להאיץ התקדמות מחלת כליות כרונית (Nephrol Dialysis Transplant)

    קדם-רעלת היריון בזמן היריון עלולה להאיץ התקדמות מחלת כליות כרונית (Nephrol Dialysis Transplant)

    בנשים עם מחלת כליות כרונית שפיתח קדם-רעלת היריון בזמן היריון ייתכן סיכון מוגבר להידרדרות ארוכת טווח בתפקוד הכלייתי או מחלת כליות סופנית, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Nephrology, Dialysis, Transplantation. החוקרים מסבירים כי מעבר להיריון עצמו שיכול להאיץ הידרדרות תפקוד כלייתי בנשים עם מחלת כליות כרונית, סיבוכים במהלך היריון, דוגמת קדם-רעלת היריון, […]

  • גורמים המנבאים תוצאות באם וביילוד לאחר לידה עם פרע כתפיים (Arch Gynecol Obstet)

    גורמים המנבאים תוצאות באם וביילוד לאחר לידה עם פרע כתפיים (Arch Gynecol Obstet)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Archives of Gynecology and Obstetrics עולה כי מספר מאפיינים עשוי לסייע בחיזוי הסיכון לסיבוכים באם וביילוד במקרים של לידה עם פרע כתפיים, כולל קומה אימהית נמוכה, סוכרת טרם היריון, לידת ואקום ומאקרוזומיה. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי אין מחקרים רבים להערכת גורמי סיכון הקשורים עם תוצאות שליליות באם וביילוד […]

  • ההשפעה של Rituximab על תפקוד כלייתי בחולים עם נפרופתיה ממברנוטית (Clin Kidney J)

    ההשפעה של Rituximab על תפקוד כלייתי בחולים עם נפרופתיה ממברנוטית (Clin Kidney J)

    טיפול ב- Rituximab הפחית משמעותית את קצב הידרדרות תפקוד כלייתי בחולים עם נפרופתיה ממברנוטית (Membranous Nephropathy) פעילה, כולל באלו לאחר טיפול קודם לדיכוי חיסוני או עם תפקוד כלייתי התחלתי ירוד, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Clinical Kidney Journal. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי חולים עם נפרופתיה ממברנוטית ותפקוד כלייתי ירוד או מחלה […]

  • מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר מתן Fabhalta לטיפול ב-IgA Nephropathy (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר מתן Fabhalta לטיפול ב-IgA Nephropathy (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי (Food and Drug Administration) אישר את מתן Fabhalta להפחתת פרוטאינוריה בחולים עם מחלת כליות מסוג IgA Nephropathy. הטיפול ב- Fabhalta כבר מאושר לשימוש בחולים מבוגרים עם המוגלובינוריה לילית התקפית (או Paroxysmal Nocturnal Hemoglobinuria). עם הרחבת האישור כעת, Fabhalta תתחרה מול Tarpeyo ו-Filspari. המומחים מסבירים כי IgA Nephropathy, הפוגעת בעיקר במבוגרים צעירים, […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה