מחלות זיהומיות

שיעור המחשבות האובדניות בקרב רופאים מנתחים בארצות הברית גבוה (מתוך Archives of Surgery)

מאת ד”ר בן פודה שקד

מסקר חדש אשר נערך בצורה אנונימית בקרב רופאים מנתחים בארצות הברית ותוצאותיו פורסמו בגיליון ינואר של ירחון Archives of Surgery עולה כי כ-1 מכל 16 מנתחים דיווחו על מחשבות אובדניות בשנה החולפת. עם זאת, החוקרים מציינים כי רק מעטים דיווחו כי פנו לאיש מקצוע מתחום בריאות הנפש בשל כך.

לדברי החוקרים, העובדה כי 6% מהמנתחים בארצות הברית חשבו על מעשה אובדני בשנה החולפת הינה מדאיגה מאוד. הם מדווחים כי בקרב מנתחים בגילאי 45 שנים ומעלה, ההימצאות של מחשבות אובדניות הייתה גבוהה פי 1.5 עד פי 3 בהשוואה לאוכלוסייה הכללית בארה”ב (p<0.02). הם טוענים כי ממצא זה הינו מרשים במיוחד מאחר והמנתחים הינם אנשים משכילים מאוד, כמעט תמיד מועסקים, ועל פי רוב (88%) נשואים, כולם גורמים הידועים כמפחיתים את הסיכון למעשה אובדני באוכלוסיה הכללית.

בחודש יוני 2008, קיבלו 24,922 חברי ה-American College of Surgeons את שאלון הסקר באמצעות הדואר. השאלון כלל שאלות ביחס למחשבות אובדניות ולשימוש בשירותי בריאות הנפש, כמו גם שאלון סקר מתוקף לדיכאון והערכה מקובלת לאיתור תחושות שחיקה ואיכות חיים.

מבין 7,905 המנתחים אשר השלימו את השאלון (שיעור היענות 31.7%), 501 (6.3%) דיווחו על מחשבות אובדניות בשנה שקדמה לכך.

החוקרים מוסיפים כי ההימצאות של מחשבות אובדניות בקרב מנתחים הייתה דומה לזו של האוכלוסיה הכללית עבור אלו בגילאי 25 עד 34 שנים  (7.3% לעומת 6.7%; p=0.85) ואלו בגילאי 35 עד 44 שנים (6.3% לעומת 6.8%; p=0.21).

עם זאת, השיעורים היו גבוהים משמעותית בקרב מנתחים בגילאי 45 עד 54 שנים  (7.6% לעומת 5.0%; p=0.008), 55 עד 64 שנים (6.9% לעומת 2.3%; p<0.001), ואלו בגילאי 65 שנים ומעלה (2.7% לעומת 1.2%; p=0.02).

לדברי החוקרים, על אף שאלו בגילאי 45 עד 54 באוכלוסיה הכללית הראו סיכון נמוך יותר למחשבות אובדניות בהשוואה לאלו הצעירים מהם, ההיפך הינו ככל הנראה הנכון בקרב רופאים מנתחים. בנוסף, נמצא כי נישואין והורות לילדים היו קשורים בסיכון נמוך יותר למחשבות אובדניות, בעוד שגירושין היו קשורים בסיכון מוגבר לכך. שיעור המחשבות האובדניות בקרב מנתחים לא נבדל בין המינים.

לצד גורמי הסיכון המקובלים למחשבות אובדניות, כגון דיכאון (OR, 7.0; p<0.001), מצאו החוקרים כי סיכונים מקצועיים, לרבות שחיקה בקרב מנתחים  (OR, 1.9; p<0.001) וביצועה של טעות רפואית רצינית בעת האחרונה (OR, 1.8; p<0.001) היו גורמי סיכון בלתי תלויים למחשבות אובדניות בקרב רופאים מנתחים.

בנוסף, נמצא כי מחשבות אובדניות היו קשורות בצורה חזקה גם עם דחק, דיכאון וכל שלושת המרכיבים של שחיקה: תשישות נפשית, דה-פרסונליזציה ותחושת הגשמה עצמית נמוכה. ממצא זה מדאיג לדברי החוקרים, מאחר ונמצא בעבר כי שחיקה בקרב רופאים מנתחים קשורה בסיכון מוגבר לביצוע טעויות רפואיות.

החוקרים מוסיפים כי מנתחים אשר דיווחו כי בעיניהם ביצעו טעות רפואית רצינית בשלושת החודשים שקדמו למועד הסקר הראו סיכון מוגבר פי 3 למחשבות אובדניות. 16.2% מהמנתחים אשר דיווחו על טעות שכזו חוו מחשבות אובדניות, בהשוואה ל-5.4% באלו שלא דיווחו על טעות שכזו. החוקרים טוענים כי ממצא זה מדגיש את ההשלכות האישיות של טעויות רפואיות על הרופאים.

מבין 501 המנתחים אשר ציינו מחשבות אובדניות בשנה שקדמה לסקר, רק 130 (26%) פנו לעזרה של פסיכולוג או פסיכיאטר, שיעור נמוך משמעותית בהשוואה לאלו שחווים מחשבות אובדניות באוכלוסייה הכללית (44%).

מנתחים עם מחשבות אובדניות נטו יותר לעשות שימוש בתרופות נוגדות דיכאון בשנה החולפת (21.8% לעומת 4.8%; p<0.001) ולרשום לעצמם תרופות אלו (15.7% לעומת 6.9%; p=0.006).

למעלה משליש מסך המנתחים ולמעלה מ-60% מאלו שחוו מחשבות אובדניות ציינו כי לא היו פונים לעזרה מאנשי מקצוע בתחום בריאות הנפש בעקבות בעיות נפשיות מתוך חשש שמא הדבר ישפיע על רישיונם לעסוק ברפואה.

על אף שהמחקר הנוכחי היה מוגבל לכ-7,900 רופאים מנתחים אמריקאים, סבורים החוקרים כי רבים מממצאיו נכונים ביחס לכלל הרופאים בארה”ב. שחיקה הינה בעיה רצינית עבור כלל הרופאים בארה”ב, הם מסבירים, ושיעורי השחיקה בקרב מנתחים דומים לאלו שנצפו ברופאים מתחומי מומחיות אחרים.

במאמר מערכת אשר פורסם באותו גיליון והתייחס לדברים, טוענות שתי רופאות ממחלקה כירורגית בפקולטה לרפואה של אוניברסיטת פיצבורג בפנסילבניה, כי למרבה הצער ממצאי המחקר הנוכחי עומדים בקנה אחד עם ניסיונן האישי. לדבריהן, פעמים רבות מדי מתעלמים מנושא זה, ויש צורך במחקר נוסף ביחס למציאות העיסוק הכירורגי כיום.

הכותבות מוסיפות כי 92% מהמנתחים אשר השתתפו בסקר דיווחו כי לדחק הנלווה לעבודתם תורמים העובדה כי עובדים 40 שעות שבועיות ומעלה, כי שעות עבודתם אינן סדירות, וכי עליהם רובצת האחריות המלאה להחלטות מיידיות של חיים ומוות.

לבסוף, טוענות הכותבות כי מנתחים חיים בתרבות המעודדת כוח סבל והכחשה עצמית, ונוטה לפרש חוסר שלמות ככישלון. לדבריהן, יש צורך לזהות דחק ודיכאון בקרב העמיתים ולעודד קבלתם של אלו המבקשים לשפר את בריאותם הנפשית, וזאת עבור עצמם, בני משפחותיהם ומטופליהם.

Arch Surg. 2011;146:54-62

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • תוצאות מבטיחות לפסילוציבין במינון גבוה לטיפול בדיכאון (BMJ)

    תוצאות מבטיחות לפסילוציבין במינון גבוה לטיפול בדיכאון (BMJ)

    מינון גבוה של פסילוציבין מלווה בהקלה גדולה יותר בתסמיני דיכאון לעומת פלסבו או Escitalopram, ללא סיכון מוגבר לאירועים חריגים חמורים, כך עולה מתוצאות מטה-אנליזה חדשה שפורסמו בכתב העת BMJ. החוקרים השלימו מטה-אנליזה להערכת התועלת של טיפול מונותרפי בתכשירים פסיכדליים לעומת Escitalopram בחולים עם אבחנה קלינית של דיכאון. הסקירה כללה 811 משתתפים (גיל ממוצע של 42.49 […]

  • האם ניתוח בלוטת התריס מעלה את הסיכון למחלת כליות? (J Clin Endocrinol Metab)

    האם ניתוח בלוטת התריס מעלה את הסיכון למחלת כליות? (J Clin Endocrinol Metab)

    בקרב חולים לאחר ניתוח כריתה מלאה של בלוטת התריס סיכון מוגבר לאבחנה של מחלת כליות כרונית, בעיקר במקרים של היפופאראתירואידיזם לאחר ההתערבות הניתוחית, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי למרות טיפול תרופתי יומי, היפופאראתירואידיזם, סיכון נפוץ לאחר כריתה מלאה של בלוטת התריס, מלווה […]

  • כאב בטן מעיד על מעורבות מערכת העיכול בילדים עם לופוס (Lupus)

    כאב בטן מעיד על מעורבות מערכת העיכול בילדים עם לופוס (Lupus)

    מעורבות מערכת העיכול נפוצה במקרים של הופעה בילדות של לופוס, כאשר למעלה ממחצית מהילדים מתייצגים עם תסמינים גסטרואינטסטינאליים, הנפוצים בהם כוללים כאבי בטן ועליה באנזימי כבד, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Lupus. מחקר העוקבה הרטרוספקטיבי בחן את שיעורי ההימצאות והמאפיינים של מעורבות מערכת העיכול במקרים של הופעה בילדות של לופוס. מדגם המחקר כלל […]

  • מתן תוך-ניתוחי של דקסמתזון מפחית שימוש באופיואידים בילדים לאחר כריתת שקדים (Can J Anesthesia)

    מתן תוך-ניתוחי של דקסמתזון מפחית שימוש באופיואידים בילדים לאחר כריתת שקדים (Can J Anesthesia)

    מתן תוך-ניתוחי של מנה יחידה של דקסמתזון בילדים שעברו ניתוח כריתת שקדים תחת הרדמה כללית הפחית את הצורך בטיפול באופיואידים סביב ההתערבות הניתוחית, ללא עליה בסיכון לדימום לאחר-ניתוח, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Canadian Journal of Anesthesia. החוקרים השלימו סקירה שיטתית ומטה-אנליזה להערכת ההשפעה של דקסמתזון תוך-ניתוחי על צריכת אופיואידים בילדים עד גיל […]

  • פעילות גופנית מפחיתה סיכון לאשפוזים בקשישים (Am J Prev Medicine)

    פעילות גופנית מפחיתה סיכון לאשפוזים בקשישים (Am J Prev Medicine)

    הקפדה על תכנית אימונים מובנית מלווה בסיכון מופחת לאשפוזים מכל-סיבה בקרב קשישים, עם הבדלים בתועלת לפי מגדר, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת American Journal of Preventive Medicine. מחקר העוקבה הרטרוספקטיבי כלל 718 קשישים (גיל ממוצע של 69.5 שנים, 76.5% נשים) שלקחו חלק בתכנית אימונים מובנית ופרטנית בחדר כושר פרטי. המשתתפים השלימו אימונים […]

  • הטיפ השבועי עם פרופ' איתמר רז: תרופות וניתוחים להרזיה - למי זה מתאים ומהם הסיכונים?

    הטיפ השבועי עם פרופ' איתמר רז: תרופות וניתוחים להרזיה - למי זה מתאים ומהם הסיכונים?

    שלום וברוכים הבאים לפרק של “טיפ מחדר הרופא”.  היום נדון בנושא שמעורר הרבה עניין וגם לא מעט שאלות – הטיפולים השונים להרזיה. נדבר על הזריקות להרזיה וניתוחים לקיצור קיבה – למי נמליץ על כל אחת מהאפשרויות והאם יש סיכונים שחשוב לקחת בחשבון? בפרק הזה נבחן את ההבדלים בין השיטות, נדבר על מי מתאים לאיזו גישה, […]

  • האם קטמין עדיף על נזעי חשמל בטיפול בדיכאון בינוני עמיד לטיפול? (JAMA Netw Open)

    האם קטמין עדיף על נזעי חשמל בטיפול בדיכאון בינוני עמיד לטיפול? (JAMA Netw Open)

    בחולים עם דיכאון בדרגה מתונה עד פחות מחמורה העמיד לטיפול קודם תתכן תועלת לטיפול בקטמין במקום ניסיון טיפול בנזעי חשמל (Electroconvulsive Therapy, או ECT), כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי חולים עם דיכאון עמיד לטיפול סובלים מעומס תחלואה רב ושיעורים גבוהים יותר של פגיעה עצמית […]

  • אי-נקיטת שתן מעלה את הסיכון לדיכאון לאחר-לידה (Am J Obst Gynecol)

    אי-נקיטת שתן מעלה את הסיכון לדיכאון לאחר-לידה (Am J Obst Gynecol)

    במאמר שפורסם בכתב העת American Journal of Obstetrics & Gynecology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי אי-נקיטת שתן מעלה את הסיכון לדיכאון לאחר-לידה. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי דיכאון לאחר-לידה הינו אחד הסיבוכים הנפוצים לאחר לידה. אי-נקיטת שתן הינה תסמין נפוץ במהלך היריון ובתקופה שלאחר הלידה, כאשר פעמים רבות הנשים חוות תופעה […]

  • האם משתמשים בקנאביס זקוקים למינונים גבוהים יותר של חומרי הרדמה בזמן ניתוח? (Anesthesiology)

    האם משתמשים בקנאביס זקוקים למינונים גבוהים יותר של חומרי הרדמה בזמן ניתוח? (Anesthesiology)

    בקרב משתמשים בקנאביס בגילאי 65 שנים ומעלה המופנים להרדמה כללית בשל ניתוח נדרשים מינונים גבוהים יותר של חומרי הרדמה בשיאוף, בהשוואה לאלו שאינם משתמשים בקנאביס, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Anesthesiology. במסגרת המחקר ביקשו החוקרים לבחון אם שימוש בקנאביס מוביל למינונים גבוהים יותר של חומרי הרדמה בשיאוף במהלך ניתוח. לצורך כך, הם […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה