מחלות זיהומיות

אי-נקיטת שתן בנשים עם סוכרת (מתוך כנס ה-AUA)

מאת ד”ר נגה ליפשיץ

מתוצאות מחקר שהוצג בכנס ה- American Urological Association (AUA) 2010, עולה כי 35% מהנבדקות הסוכרתיות דיווחו על אי-נקיטת שתן (urinary incontinence) בתדירות של פעם בשבוע לפחות.

החוקרים מציינים כי אי-נקיטת שתן וסוכרת הן הפרעות שכיחות, וכי סוכרת היא גורם סיכון ידוע לאי-נקיטת שתן. הם מוסיפים כי למרות שאי-נקיטת שתן פוגעת באופן משמעותי באיכות החיים, נשים רבות לא פונות לקבלת טיפול, ומסבירים כי עד כה נערכו מעט מחקרים לאפיון הפניה לטיפול והבנת ההפרעה בנשים סוכרתיות.

החוקרים בדקו נתונים על משתתפות ממחקר ה- Reproductive Risks for Incontinence Study, שהינו מחקר רחב היקף ומבוסס-אוכלוסיה אשר נמשך בימים אלו. המחקר הנוכחי כלל 488 נשים סוכרתיות עם אי-נקיטת שתן ו-1,784 נשים ללא סוכרת עם אי-נקיטת שתן. גיל המשתתפות הממוצע היה 55 + 9 שנים, והחוקרים בדקו את הידע, האמונות ופניה לטיפול באי-נקיטת שתן בקרב הנשים ב-2 הקבוצות. נוכחות של אי-נקיטת שתן נקבעה על סמך דיווח עצמי של המשתתפות על תדירות דליפת שתן, וחומרת הבעיה נקבעה על פי ציון ה- Sandvik Severity Scale. החוקרים אומרים כי במחקר הנוכחי הם התמקדו בנשים שדיווחו על אירוע אי-נקיטת שתן אחד בשבוע לפחות, שכן עבודות קודמות הדגימו כי אי-נקיטת שתן שבועית היא גורם משמעותי בפניה לקבלת טיפול.

מתוצאות המחקר עולה כי השכיחות של אי-נקיטת שתן שבועית הייתה 25% בנשים ללא סוכרת ו-35% בנשים סוכרתיות (p<0.001). בהשוואה לנשים ללא סוכרת, נמצא כי לנשים סוכרתיות היה סיכוי נמוך יותר לדון על אי-נקיטת השתן עם בן זוגן או עם איש צוות רפואי. כמו כן, בקרב נשים עם אי-נקיטת שתן שפנו לקבלת טיפול, נמצא כי נשים סוכרתיות היו מודאגות יותר שמא הן סובלות ממחלה חמורה יותר (33% לעומת 13% בנשים ללא סוכרת, p=0.007), נשים סוכרתיות סבלו יותר מתסמיני דיכאון הנוגעים לאי-נקיטת שתן (31% לעומת 13% בנשים ללא סוכרת, p=0.01), ודיווחו בשכיחות רבה יותר כי אי-נקיטת השתן גורמת להן להרגיש מבוגרות יותר (36% לעומת 16% בנשים ללא סוכרת, p=0.01).

לאור התוצאות מדגישים החוקרים כי דרושים מחקרים נוספים, על מנת להבין את המנגנון של אי-נקיטת שתן בחולות סוכרת, וכדי לזהות שיטות מניעה וטיפול באוכלוסיה זו.

הם ממליצים לרופאים המטפלים בנשים סוכרתיות לשאול אותן באופן סדיר על נוכחות תסמינים של אי-נקיטת שתן. לדעתם, שאלונים הם כנראה לא השיטה הטובה ביותר לסקור נשים לנוכחות אי-נקיטת שתן, שכן שאלון מקיף עלול להיות עמוס שאלות, ועל כן רצוי לשאול את הנשים בצורה ישירה ולהסביר להן כי קיימים מגוון טיפולים אפשריים לטיפול בבעיה.

מתוך הכנס American Urological Association (AUA) 2010 Annual Scientific Meeting 2010.

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה