ביטוח רפואי

עלייה במספר הנשים החולות בסרטן הריאה בישראל ובמספר הנפטרות מהמחלה כנראה כתוצאה מעליית שיעור המעשנות בעבר (האגודה למלחמה בסרטן)

סרטן ריאה

.הודעת האגודה למלחמה בסרטן

לציון חודש המודעות הבינלאומי לקידום המאבק בסרטן הריאה, האגודה למלחמה בסרטן בשיתוף משרד הבריאות מפרסמים את הנתונים המעודכנים לגבי מצב סרטן הריאה בישראל.

סרטן הריאה הוא הסרטן השני בשכיחותו בעולם המערבי ומהווה גורם עיקרי לתמותה מסרטן. בישראל סרטן הריאה הוא סוג הסרטן הנפוץ ביותר בקרב גברים ערבים, ובין הנפוצים ביותר גם בקרב גברים יהודים, נשים יהודיות ונשים ערביות, הן מבחינת התחלואה והן מבחינת התמותה. לרוב מחלה זו מתגלה בשלב מתקדם, ומשום כך ההישרדות נמוכה.

הנתונים נכון לשנת 2017:

[בשל מורכבות האיסוף, המידע העדכני ביותר ברישום הלאומי לסרטן מתייחס לשנת 2017.]

מנתוני הרישום הלאומי לסרטן במשרד הבריאות עולה כי בשנת 2017 אובחנו בישראל 2,613 חולים חדשים בסרטן הריאות, מהם 37.3% נשים. לשם השוואה, בשנת 2007 אובחנו בישראל 2,114 חולים חדשים בסרטן הריאה, מהם 35.3% נשים ואילו בשנת 1997 אובחנו בישראל 1,484 חולים חדשים בסרטן הריאה מהם 29.2% נשים.

מכאן שמספר החולים האבסולוטי עלה במהלך שני העשורים האחרונים בכל קבוצות האוכלוסייה בישראל, ופרופורציית הנשים בקרב החולים עלתה גם היא.

הסיכון לחלות בסרטן הריאה בישראל בקרב האוכלוסייה היהודית והאחרים (נוצרים שאינם ערבים וכאלה ללא סיווג דת) הוא 27.3 ל-100,000 גברים (בתקנון לגיל) ו-15.7 ל-100,000 נשים. בקרב האוכלוסייה הערבית המדדים המקבילים הם 44.3 בגברים ו-6.5 בנשים ל-100,000.

לדברי פרופ’ ליטל קינן בוקר, מנהלת המרכז לבקרת מחלות במשרד הבריאות: “נמצא כי בגברים יהודים ואחרים נצפתה ירידה מובהקת בהיארעות (מספר המקרים החדשים שמאובחנים) במשך שני העשורים האחרונים (2017-1996), בעוד שבגברים ערבים אין כל שינוי (כנראה לאור שיעורי העישון הגבוהים בחברה הערבית אשר משפיעים על התחלואה בסרטן הריאה). בנשים יהודיות ואחרות נצפתה עלייה מובהקת בתחלואה במשך שני העשורים האחרונים, ללא שינוי בנשים ערביות”.

שיעור התחלואה נבדק גם לפי קבוצת גיל, מין ואוכלוסייה. נראה כי עיקר הסיכון הוא בקבוצות הגיל המבוגרות (70 ומעלה), והסיכון בגברים גבוה בהרבה מאשר בנשים. הסיכון בגברים ערבים גבוה מזה שבגברים יהודים ואחרים; בנשים, הסיכון הגבוה ביותר נצפה ביהודיות ואחרות.

מנתוני הפטירה עולה שבשנת 2017 נפטרו בישראל 1,842 בני אדם מסרטן הריאה, מהם 33.2% נשים. לשם השוואה, בשנת 2007 נפטרו בישראל 1,551 בני אדם מהמחלה, מהם 32.6% נשים. בשנת 1997 נפטרו בישראל 1,163 אנשים מסרטן הריאה, מהם 29.9%, נשים. כלומר, מספר הנפטרים האבסולוטי עלה במהלך שני העשורים האחרונים בכל קבוצות האוכלוסייה בישראל, ופרופורציית הנשים בקרב הנפטרים עלתה מעט גם היא.

עוד נמצא כי בגברים יהודים ואחרים ישנה ירידה מובהקת בתמותה במשך שני העשורים האחרונים (2017-1996) בכחצי אחוז לשנה, בעוד שבנשים יהודיות ואחרות נצפתה עלייה מובהקת בתמותה, בכ-1% לשנה. באוכלוסייה הערבית שיעורי התמותה היו יציבים לאורך התקופה.

חישוב מדד ההישרדות היחסית מסרטן הריאה לחמש שנים, הראה שלמרות שיפור קטן בשנים האחרונות, סרטן הריאה נותר מחלה קטלנית גם בקרב חולים צעירים. שיעור ההישרדות ביהודים (ואחרים) ובערבים דומה. בקרב נשים שיעור ההישרדות מעט גבוה יותר מאשר בגברים.

לעיון בדו”ח המלא הקליקו כאן

משה בר-חיים, מנכ”ל האגודה למלחמה בסרטן: “עישון סיגריות הינו גורם הסיכון המשמעותי והקריטי ביותר להתפתחות סרטן הריאה. עישון סיגריות אקטיבי או פסיבי הוא הגורם לכ-80% ממקרי המוות מסרטן הריאה. בשנים האחרונות נוסף לעישון סיגריות אנו עדים לעלייה מתמדת בשימוש בסיגריות אלקטרוניות שההתמכרות אליהן חזקה יותר מההתמכרות לסיגריות רגילות, ובשימוש בנרגילה בקרב צעירים. יש לזכור כי הסבירות להתפתחות סרטן ריאות גבוהה יותר בקרב אנשים המתחילים לעשן בגיל צעיר. חשוב לדעת כי אדם המפסיק לעשן מפחית באופן משמעותי את הסיכון שלו לחלות. והכי חשוב לזכור שהעישון הוא גורם הסיכון המוביל הניתן למניעה!

נכון להיום, הצעד שנמצא כיעיל ביותר נגד תופעת העישון הוא העלאת המיסוי על מוצרי עישון, וזו האסטרטגיה העיקרית להפחתת מקרי המוות מסרטן ולמניעת התחלת עישון בקרב צעירים ובני נוער. אני קורא לנוער ולצעירים – אל תתחילו עם ההרגל הממכר והממית, והתרחקו מסיגריות.”

תוכנית הפיילוט לגילוי מוקדם של סרטן הריאה

בשנים האחרונות מתקיים דיון מדעי במערכות הבריאות בארץ ובעולם בנושא גילוי מוקדם של סרטן הריאה באוכלוסייה של אנשים הנמצאים בסיכון גבוה וללא תסמינים למחלה. מדובר על תוכנית באמצעות סריקת,CT במינון קרינה נמוך לאנשים מעשנים. האגודה למלחמה בסרטן סייעה בהתמקצעות בתחום בארץ, והיא בעד יישום תוכנית סריקה שתיעשה בדרך שתוביל ליותר תועלת מנזק לציבור הנבדקים.

בתחילת 2020 אישר משרד הבריאות לקיים פיילוט בשיתוף קופות החולים לגילוי מוקדם של סרטן הריאה, שיכול להציל מאות ישראלים בשנה ממוות, עם פרוץ מגפת הקורונה טרם הוחל בביצועה התוכנית. עם זאת אתמול הודיע משרד הבריאות כי הפיילוט יתחיל בינואר 2021.

מהאגודה למלחמה בסרטן נמסר “אנחנו מצטרפים לקריאה ולהחלטה של משרד הבריאות לקדם את הנושא בהקדם על מנת ליישם את הפיילוט בצורה מיטבית”

יום עיון אונליין בנושא סרטן הריאה של המרכז הרפואי בני ציון והאגודה למלחמה בסרטן

תאריך: 8/12/2020

10.00-10.05 דברי פתיחה- ד”ר עבד אגבריה, מנהל המכון האונקולוגי

10.30 -10.05 חידושים ועדכונים-ד”ר ילנה שכטמן, רופאה בכירה, מכון אונקולוגי

10.30-10.45 התמודדות רגשית-ליאת אמיר, עובדת סוציאלית, מכון אונקולוגי

11.00- 10.45 התמודדות עם תופעות לוואי-ד”ר רשא  חורי, רופאה בכירה, מכון אונקולוגי

 11.30- 11.00 פאנל שאלות ותשובות בהשתתפות המרצים

יום עיון אונליין בנושא סרטן ריאה בשפה הערבית

תאריך: יום ג’ 15.12.2020

18:00-18:10 דברי פתיחה – מר’ פאתן ג’טאס מנהל פעילות האגודה בחברה הערבית.

18:10-18:25 חידושים ועדכונים – ד”ר עבד אגבאריה, מנהל היחידה האונקולוגית מרכז רפואי בני ציון ומרכז רפואי אסותא מגדלי נצרת.

18:25-18:40 חידושים בטיפולי קרינה בסרטן הריאה – ד”ר היתאם נסראללה, מנהל תחום קרינה לגדולי ריאה ובית החזה,             מערך אונקולוגי, מרכז רפואי רמב”ם.

18:40-18:55 התמודדות החולה ומשפחתו עם מחלת הסרטן והשלכותיה עו”ס היא טורעאני, יחידה לאונקולוגיה בקהילה, מחוז צפון, כללית.

18:55-19:05 התמודדות עם תופעות הלוואי בעקבות הטיפולים גב’ לינה נג’אר, אחות אונקולוגית, ב”יח המשפחה הקדושה 19:05-19:30 פאנל מרצים ותשובות על השאלות.

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • סיגריות אלקטרוניות ואידוי באוכלוסייה הפדיאטרית (PEDIATRICS)

    סיגריות אלקטרוניות ואידוי באוכלוסייה הפדיאטרית (PEDIATRICS)

    מגזין הג'ורנאל קלאב המשולב מס' 2: מוצרי סיגריות אלקטרוניות ואידוי הוצגו בפעם הראשונה בארצות הברית סביב שנת 2007, וצברו פופולריות במהירות. ב-2018, פורסמה אזהרה רשמית בארצות הברית אודות השימוש בסיגריות אלקטרוניות באוכלוסייה הפדיאטרית, וצוין כי סיגריות אלקטרוניות הפכו למוצר הטבק הנפוץ ביותר בשימוש בקרב צעירים בארצות הברית. במגזין זה אנחנו משתפים סיכום של סקירה שפורסמה ב-Pediatrics, שסקרה את האבולוציה של סיגריות אלקטרוניות ואידוי באוכלוסייה הפדיאטרית.

  • השוואת Sacituzumab Govitecan לעומת Docetaxel בטיפול ב-NSCLC מתקדם או גרורתי (J Clin Oncol)

    השוואת Sacituzumab Govitecan לעומת Docetaxel בטיפול ב-NSCLC מתקדם או גרורתי (J Clin Oncol)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Journal of Clinical Oncology עולה כי טיפול ב- Sacituzumab Govitecan עשוי לשפר את ההישרדות הכוללת לעומת Docetaxel בחולים עם סרטן ריאות גרורתי מסוג NSCLC (או Non-Small Cell Lung Cancer) עם התקדמות לאחר טיפול קודם. מחקר EVOKE-01 הינו מחקר בשלב III, בתווית-פתוחה, להערכת Sacituzumab Govitecan לעומת טיפול ב-Docetaxel בחולים עם NSCLC […]

  • מגמות הישרדות חולים עם NSCLC גרורתי לפני ואחרי אישור שימוש בטיפול אימונותרפי (Cancer)

    מגמות הישרדות חולים עם NSCLC גרורתי לפני ואחרי אישור שימוש בטיפול אימונותרפי (Cancer)

    מנתונים שפורסמו בכתב העת Cancer עולה כי בעקבות אישור טיפול אימונותרפי בארצות הברית חל שיפור בשיעורי הישרדות חולים עם אבחנה של סרטן ריאות גרורתי מסוג NSCLC (או Non-Small Cell Lung Cancer). בשנת 2015, מנהל המזון והתרופות האמריקאי (Food and Drug Administration) אישר את Nivolumab כתכשיר אימונותרפי ראשון לטיפול בחולים עם סרטן ריאות מתקדם מסוג NSCLC. […]

  • ההשפעה של עישון על הישנות פרפור פרוזדורים לאחר בידוד ורידי הריאה (Int J Cardiol)

    ההשפעה של עישון על הישנות פרפור פרוזדורים לאחר בידוד ורידי הריאה (Int J Cardiol)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת International Journal of Cardiology עולה כי עישון סיגריות מלווה בסיכון מוגבר להישנות פרפור פרוזדורים לאחר בירור ורידי הריאה, עם עדות לסיכון מוגבר לפרפור פרוזדורים התקפי וקבוע. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחקרים קודמים מאסיה הצביעו על תוצאות סותרות בכל הנוגע להשפעה הקלינית של עישון על הישנות פרפור פרוזדורים לאחר […]

  • הנציבות האירופית אישרה את משלב Osimertinib עם כימותרפיה כקו-ראשון לטיפול בסרטן ריאות מתקדם עם מוטציית EGFR (מתוך הודעת הנציבות האירופית)

    הנציבות האירופית אישרה את משלב Osimertinib עם כימותרפיה כקו-ראשון לטיפול בסרטן ריאות מתקדם עם מוטציית EGFR (מתוך הודעת הנציבות האירופית)

    הנציבות האירופית (European Commission) אישרה את מתן Osimertinib (טאגריסו) בשילוב עם Pemetrexed וכימותרפיה על-בסיס פלטינום כקו טיפול ראשון במבוגרים עם סרטן ריאות מתקדם מסוג NSCLC (או Non-Small Cell Lung Cancer) חיובי למוטציית EGFR עם עדות למוטציות L858R או מחיקות אקסון 19. המומחים מסבירים כי אבחנת סרטן ריאות באירופה עולה על 450,000 מקרים בשנה. כ-10-15% מהחולים […]

  • האם היפוקסמיה משנית לדום נשימה חסימתי בשינה עלוה להביא לעליה בסיכון להישנות סרטן ריאות? (מתוך כנס SLEEP)

    האם היפוקסמיה משנית לדום נשימה חסימתי בשינה עלוה להביא לעליה בסיכון להישנות סרטן ריאות? (מתוך כנס SLEEP)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו במהלך כנס SLEEP עולה כי אירועי היפוקסמיה ועומס היפוקסי משנית לדום נשימה חסימתי בשינה עלולים להביא לעליה בסיכון להישנות סרטן ריאות. החוקרים השלימו סקירה רטרוספקטיבית של הרשומות הרפואיות של 403 מבוגרים (גיל חציוני של 74 שנים; 52% נשים) עם היסטוריה של סרטן ריאות מסוג NSCLC (או Non-Small Cell Lung Cancer) ונתוני […]

  • הפסקת עישון משפרת את תוחלת החיים בכל גיל (Am J Prev Med)

    הפסקת עישון משפרת את תוחלת החיים בכל גיל (Am J Prev Med)

    הפסקת עישון בכל גיל מלווה בהארכת תוחלת החיים הצפויה, כאשר התועלת הרבה ביותר תוארה באלו שהפסיקו לעשן בגיל צעיר, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת American Journal of Preventive Medicine. החוקרים בחנו את ההשפעות המזיקות של עישון וההשפעה החיובית של הפסקת עישון על תוחלת החיים במבוגרים בגילאי 35-75 שנים. שיעורי התמותה הספציפיים לגיל לפי […]

  • בדיקות סקר לסרטן ריאות עשויות להביא לשיפור שיעורי אבחנה מוקדמת והישרדות החולים (Cancer)

    בדיקות סקר לסרטן ריאות עשויות להביא לשיפור שיעורי אבחנה מוקדמת והישרדות החולים (Cancer)

    בדיקות סקר לסרטן ריאות מלוות באבחנת הממאירות בשלבים מוקדמים יותר עם שיעורי הישרדות טובים יותר, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Cancer. החוקרים מסבירים כי מחקרים אקראיים הדגימו תועלת הישרדותית עם בדיקות סקר על-בסיס בדיקת CT במינון נמוך לזיהוי סרטן ריאות, אך היתרונות הקליניים אינם ברורים והיקף בדיקות סקר לסרטן ריאות נותר נמוך. […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה