ביטוח רפואי

מוות פסיכוגני: מדוע אנשים בריאים מוותרים על החיים? (Med Hypotheses)

חלק מהאנשים הנחשפים לטראומה קיצונית, כולל שבויי מלחמה ואלו ששרדו תאונות מטוסים, מפתחים תסמונת שזכתה לכותרת Give-Up-Itis (GUI), או ויתור על החיים, המתאפיינת בחוסר מוטיבציה חמורה ומתקדם, העשוי להוביל למוות לא-מוסבר.

החוקרים מבריטניה שיתפו בממצאים עליהם למדו אודות GUI במהלך למעלה מעשרים שנות מחקר. לדבריהם, מדובר בביטוי קליני של תבוסה נפשית וכולל תגובת התמודדות תקינה. עוד הוסיפו כי בחולים עם GUI ניתן לרוב לזהות חמישה שלבים נפרדים, הכוללים נסיגה (Withdrawal), אפתיות (Apathy), אובדן רצון (Aboulia), אקינזיה נפשית (Psychic Akinesia) ומוות פסיכוגני (Psychogenic Death). מרווח הזמן מהופעת התסמין הראשון של GUI ועד למוות נע סביב שלושה שבועות.

לפי המודל התיאורטי של החוקרים, אנשים לומדים לקבל את המוות בכדי להתמודד עם מצבי דחק. הסברה שלהם היא כי המוח מקבל זאת כמנגנון התמודדות ולאחר מכן מתחיל בסדרת שלבים תקינים של מוות, שאנחנו עוברים בכל מקרה. מוות הוא לחלוטין דבר טבעי.

הגורם המרכזי במקרה זה הוא כי המוות אינו ניתן להסבר. החולים חוזרים ואומרים כי לא היה צורך במוות זה, כי לא היה דבר חריג אצל החולה. במידה ויש דו”ח פתולוג, אזי לעיתים קרובות הוא יציין כי סיבת המוות אינ הידועה, או כי הסיבה אינה תואמת לנסיבות.

החוקרים ציינו דיווח מקרה אחד שכתב מנתח גרמני בשנות התשעים של המאה הקודמת. החולה השלים ניתוח, אך סבר כי הניתוח נכשל והלך לעולמו בתוך 24 שעות מהניתוח. מהבדיקה לאחר המוות עלה כי לא הייתה סיבה לתמותה ונקבע כי מדובר היה במוות פסיכוגני.

דוגמא נוספת כללת תאונת מטוס בהרים. במטוס היה טייס ושני נוסעים. הטייס ואחד הנוסעים נפצעו קשות, אך הנוסע השני, שרק נחבל, נמצא מת.

אין גורמי סיכון ברורים ל-GUI והתסמונת משפיעה על גברים ועל נשים, אלו בעלי גישה אופטימית ואלו שהם פחות אופטימיים מטבעם, החולים והחלשים, כמו גם הבריאים. ניתן היה לצפות כי החלשים ביותר יהיו מועדים לתסמונת זו, אך יש דיווחים תדירים לפיהם הופתעו כי אדם הלך לעולמו, מאחר והיה החזק ביותר בקבוצה.

ילדים מהווים אוכלוסיה חריגה ל-GUI ולא ידוע על מקרים שתועדו בילדים. כאשר הם הולכים לעולמם, הגורם לתמותה ידוע היטב. החוקרים מוסיפים כי המקרה הצעיר ביותר שהצליחו לזהות כלל חייל בן 19 שנים במלחמת העולם השניה.

החוקרים מדגישים כי בדומה לסכיזופרניה, כל אחד מחמשת השלבים של GUI מייצג מצב פתולוגי וכי החולים מסווגים לספקטרום של מצבים. הם מאמינים כי קיים קשר בין התנהגויות GUI ובין הפרעה בתפקוד מעגלים פרונטאליים-תת-קורטיקאליים, בפרט מעגל ה- Anterior Cingulate Circuit.

עוד חשוב לציין כי ניתן להתאושש גם מהשלבים הקיצוניים ביותר של GUI באמצעות טיפולים תרופתיים ו/או מעודדים חיצוניים.

Med Hypotheses. 2018;120:14-21

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • מתן Buprenorphine בזריקה בטוח לשימוש בחולים בגמילה בשל הפרעת שימוש באופיואידים (JAMA Network)

    מתן Buprenorphine בזריקה בטוח לשימוש בחולים בגמילה בשל הפרעת שימוש באופיואידים (JAMA Network)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Network עולה כי מתן Buprenorphine בזריקה מהווה גישה בטוחה לטיפול בחולים עם הפרעה קלה משנית לשימוש באופיואידים ותסמינים מינימאליים עד קלים של גמילה מאופיואידים (Opioid Use Disorder). המחקר נערך בארבע מחלקות לרפואה דחופה לטיפול במבוגרים עם הפרעת שימוש באופיואידים בדרגה בינונית-עד-חמורה ומדדי COWS (או Clinical Opiate Withdrawal Scale) של […]

  • ירידה בסיכון להתפתחות Long COVID מתחילת המגפה (N Engl J Med)

    ירידה בסיכון להתפתחות Long COVID מתחילת המגפה (N Engl J Med)

    הסיכוי להתפתחות Long COVID פחת משמעותית מתחילת המגפה, ממצאים המספקים זיק של תקווה וסימן להתקדמות במאבק כנגד הנגיף, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת New England Journal of Medicine. החוקרים כותבים כי הירידה הנ”ל נובעת מהפצת החיסונים ושינויים בנגיף עצמו. במקרים של Long COVID החולים סובלים מתסמינים לאורך חודשים או שנים לאחר הזיהום […]

  • עדויות חדשות מצביעות על קשר חלש בין מזון אולטרה-מעובד ובין סוכרת מסוג 2 (מתוך כנס NUTRITION)

    עדויות חדשות מצביעות על קשר חלש בין מזון אולטרה-מעובד ובין סוכרת מסוג 2 (מתוך כנס NUTRITION)

    מנתונים חדשים שהוצגו במהלך כנס NUTRITION עולה כי צריכה רבה יותר של מזון אולטרה-מעובד לא לוותה בעליה משמעותית בסיכון לסוכרת מסוג 2 במבוגרים בגיל העמידה. החוקרים ביקשו להבין טוב יותר כיצד מזון אולטרה-מעובד, מרכיב מרכזי בדפוסי התזונה בארצות הברית התורם ליותר מ-60% מהצריכה הקלורית, עשוי להשפיע על הסיכון לסוכרת. הם מסבירים כי מחקר קודם הראה […]

  • תופעות לוואי פסיכיאטריות הקשורות לתרופות מקבוצת GLP-1 Receptor Agonists (מתוך International Journal of Clinical Pharmacy)

    תופעות לוואי פסיכיאטריות הקשורות לתרופות מקבוצת GLP-1 Receptor Agonists (מתוך International Journal of Clinical Pharmacy)

    מגזין הג'ורנאל קלאב המשולב מס' 2: אגוניסטים לקולטן פפטיד 1 דמוי גלוּקָגון (GLP-1 Receptor Agonists) התבלטו בִּזכות יכולתם לווסת את רמות הסוכר בדם ובמקביל לגרום לירידה במשקל. לצד היתרונות הטיפוליים, הועלו חששות לגבי תופעות לוואי פסיכיאטריות אפשריות הקשורות לתרופות אלה. סקירה זו International Journal of Clinical Pharmacy בוחנת את הנושא.

  • אחת מכל עשר נשים שחלו בקורונה בהריון צפויות לפתח Long COVID (מתוך Obstetrics & Gynecology)

    אחת מכל עשר נשים שחלו בקורונה בהריון צפויות לפתח Long COVID (מתוך Obstetrics & Gynecology)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Obstetrics & Gynecology עולה כי 10% מהנשים שנדבקו בנגיף הקורונה בזמן הריון יפתחו Long COVID. החוקרים מאוניברסיטת יוטה בחנו את הרשומות הרפואיות של למעלה מ-1,500 נשים שחלו בקורונה בזמן הריון וניטרו את התסמינים עליהם דיווחו לאחר לפחות שישה חודשים מהזיהום. מדובר במחקר הראשון להערכת הסיכון להתפתחות Long COVID בנשים הרות. […]

  • ההשפעה של איכות האוויר על הסיכון לאשפוזים חוזרים של חולי אי-ספיקת לב עם אוטם לבבי חד (Int J Cardiol)

    ההשפעה של איכות האוויר על הסיכון לאשפוזים חוזרים של חולי אי-ספיקת לב עם אוטם לבבי חד (Int J Cardiol)

    במאמר שפורסם בכתב העת International Journal of Cardiology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה קשר בין חשיפה משמעותית יותר לדו-תחמוצת החנקן וחומר חלקיקי קטן מ-10 מיקרומטר ובין סיכון מוגבר לאשפוז חוזר בשל אי-ספיקת לב בחולים עם אוטם לבבי עם עליות מקטע ST. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחלת לב וכלי דם הינה הגורם […]

  • מה בין טיפול בחסמי אלפא ובין הסיכון לדמנציה עם גופיפי לואי בגברים? (Neurology)

    מה בין טיפול בחסמי אלפא ובין הסיכון לדמנציה עם גופיפי לואי בגברים? (Neurology)

    במאמר שפורסם בכתב העת Neurology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה קשר בין טיפול באנטגוניסטים לקולטן α-1 – Doxazosin, Terazosin או Alfuzosin – ובין סיכון מופחת לדמנציה עם גופיפי לואי בגברים, בהשוואה לטיפולים תרופתיים אחרים. השערת המחקר הייתה כי עליה בזמינות אנרגיה במוח עשויה להאט או למנוע תהליכים נוירו-דגנרטיביים, ייתכן הודות להפחתת הצטברות […]

  • דיאטה עתירת-סיבים משחררת הורמון מדכא תאבון (Science Translational Medicine)

    דיאטה עתירת-סיבים משחררת הורמון מדכא תאבון (Science Translational Medicine)

    דיאטה עתירת סיבים משפיעה על המטבוליזם של המעי הדק ומעודדת שחרור הורמון מעי מדכא-תאבון, PYY (או Peptide Tyrosine Tyrosine), יותר מדיאטה דלת-סיבים, זאת ללא תלות בהרכב המזון, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Science Translational Medicine. החוקרים בחנו את ההשפעה של דיאטה דלת סיבים ועתירת סיבים על שחרור הורמוני מערכת עיכול, כולל PYY ו-GLP-1. […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה