ביטוח רפואי

השגחה צמודה יותר אחר מתמחים אינה מפחיתה טעויות רפואיות (JAMA Intern Med)

השתתפות של רופא בכיר בסבבי מחלקה לא הפחיתה את שיעור הטעויות הרפואיות מצד רופאים מתמחים בבית חולים אוניברסיטאי גדול, כך עולה מנתונים חדשים מבית החולים Massachusetts General Hospital, שפורסמו בכתב העת JAMA Internal Medicine. למעשה, מהנתונים עולה כי נוכחות רבה יותר של רופאים בכירים עשויה להשפיע לרעה על הדרכת המתמחים, מאחר והאחרונים חשו פחות ברי סמכות לקבל החלטות רפואיות באופן עצמאי.

החוקרים ערכו מחקר אקראי בן תשעה חודשים, שהתמקד במחלקה פנימית בבית חולים אוניברסיטאי גדול. המחקר נערך בין 30 בספטמבר, 2015 ועד 22 ביוני, 2016. הם בחרו בתקופת זמן זו במטרה להימנע מחודשי הקיץ, כאשר מתמחים חדשים מתחילים את ההתמחות.

החוקרים הקצו 22 רופאים בכירים לספק השגחה ישירה מוגברת אחר פעילות המתמחים במהלך ביקור החולים המאושפזים במחלקה, או לספק השגחה סטנדרטית במהלכה היו זמינים למתמחים ולקחו חלק בהצגות מקרים לצד המיטה של מאושפזים חדשים, אך לא לקחו חלק בביקורי החולים במחלקה. הרופאים הבכירים סיפקו השגחה מוגברת למשך 12 שבועות והשגחה סטנדרטית למשך 12 שבועות, בסדר אקראי.

שיעור הטעויות הרפואיות בכללותו, שהוגדר כתוצא העיקרי של המחקר, לא היה שונה משמעותית בין הקבוצות, עם שיעור של 107.6 מקרים ל-1,000 ימי-מטופל בקבוצת הביקורת, לעומת 91.1 ל-1,000 ימי-מטופל בקבוצת ההתערבות (ירידה יחסית של 15%).

בדומה, אירועים חריגים ניתנים למניעה (80 לעומת 70.9 אירועים ל-1,000 ימי-מטופל) ושיעור כמעט-טעות (27.6 לעומת 20.2 ל-1,000 ימי-מטופל) לא היו שונים משמעותית בין קבוצת הביקורת וקבוצת ההתערבות.

יתרה מזאת, התוצאות היו דומות בניתוח נתוני תת-קבוצה של חולים שאושפזו ושוחררו תחת טיפול בידי אותו רופא בכיר ובניתוח תת-קבוצה בה נערכה השוואה בין רופאים בכירים לפי שנות הניסיון.

כאשר החוקרים סיווגו חומרת נזק של אירועים חריגים על-בסיס קטגוריות National Coordinating Council Medication Error Reporting and Prevention (E-H), מרבית האירועים היו כרוכים בנזק מינורי בלבד, הן בקבוצת הביקורת והן בקבוצת ההתערבות (88.5% לעומת 88.6%).

לא תועדו הבדלים בין שתי קבוצות ההשגחה בתוצאי הסיום המשניים, כולל משך אשפוז, העברה ליחידת טיפול נמרץ, תמותה, או יעד השחרור.

הקבוצות היו דומות במונחי משך ביקור המחלקה (202 דקות בשתי הקבוצות), משך הצגת מקרים חדשים לצד מיטת המטופל (105 לעומת 106 דקות), משך הזמן הממוצע שמתמחים צעירים דיברו במהלך ביקורי המחלקה (57 לעומת 57 דקות) ומשך הזמן הממוצע שחולים ובני משפחתם דיברו במהלך הסבב (13 דקות בכל קבוצה).

עם זאת, סטאז’רים בקבוצת הביקורת דיברו לאורך פרק זמן ארוך יותר, בהשוואה לאלו בקבוצת ההתערבות (64 לעומת 55 דקות).

מספר בדיקות ההדמיה הממוצע שהזמינו סטאז’רים ומתמחים היה דומה בשתי הקבוצות, כמו גם מספר הייעוצים. החוקרים זיהו מגמה לא-מובהקת לפיה המתמחים בקבוצת ההתערבות הזמינו יותר בדיקות, בהשוואה לאלו בקבוצת הביקורת בין השעות 7:00 ועד 12:00 בצהריים (4.41 לעומת 5.35 הזמנות ליום-מטופל) ובין 12:01 ועד 17:00 (3.98 לעומת 5.13 הזמנות ליום-מטופל).

בתשאול מכוון, המתמחים והסטאז’רים ציינו כי חשו פחות יעילים, פחות עצמאיים ובעלי יכולת פחות טובה לקבל החלטות באופן עצמאי, כאשר הרופא הבכיר לקח חלק בביקור הרופאים. ללא נוכחות הרופא הבכיר, המתמחים חשו כי הם היו מנהלי הצוות וחל שיפור ברמת הנוחות שלהם לטפל באופן עצמאי בחולים.

JAMA Intern Med. Published online June 4, 2018

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • ירידה בסיכון להתפתחות Long COVID מתחילת המגפה (N Engl J Med)

    ירידה בסיכון להתפתחות Long COVID מתחילת המגפה (N Engl J Med)

    הסיכוי להתפתחות Long COVID פחת משמעותית מתחילת המגפה, ממצאים המספקים זיק של תקווה וסימן להתקדמות במאבק כנגד הנגיף, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת New England Journal of Medicine. החוקרים כותבים כי הירידה הנ”ל נובעת מהפצת החיסונים ושינויים בנגיף עצמו. במקרים של Long COVID החולים סובלים מתסמינים לאורך חודשים או שנים לאחר הזיהום […]

  • עדויות חדשות מצביעות על קשר חלש בין מזון אולטרה-מעובד ובין סוכרת מסוג 2 (מתוך כנס NUTRITION)

    עדויות חדשות מצביעות על קשר חלש בין מזון אולטרה-מעובד ובין סוכרת מסוג 2 (מתוך כנס NUTRITION)

    מנתונים חדשים שהוצגו במהלך כנס NUTRITION עולה כי צריכה רבה יותר של מזון אולטרה-מעובד לא לוותה בעליה משמעותית בסיכון לסוכרת מסוג 2 במבוגרים בגיל העמידה. החוקרים ביקשו להבין טוב יותר כיצד מזון אולטרה-מעובד, מרכיב מרכזי בדפוסי התזונה בארצות הברית התורם ליותר מ-60% מהצריכה הקלורית, עשוי להשפיע על הסיכון לסוכרת. הם מסבירים כי מחקר קודם הראה […]

  • אחת מכל עשר נשים שחלו בקורונה בהריון צפויות לפתח Long COVID (מתוך Obstetrics & Gynecology)

    אחת מכל עשר נשים שחלו בקורונה בהריון צפויות לפתח Long COVID (מתוך Obstetrics & Gynecology)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Obstetrics & Gynecology עולה כי 10% מהנשים שנדבקו בנגיף הקורונה בזמן הריון יפתחו Long COVID. החוקרים מאוניברסיטת יוטה בחנו את הרשומות הרפואיות של למעלה מ-1,500 נשים שחלו בקורונה בזמן הריון וניטרו את התסמינים עליהם דיווחו לאחר לפחות שישה חודשים מהזיהום. מדובר במחקר הראשון להערכת הסיכון להתפתחות Long COVID בנשים הרות. […]

  • ההשפעה של איכות האוויר על הסיכון לאשפוזים חוזרים של חולי אי-ספיקת לב עם אוטם לבבי חד (Int J Cardiol)

    ההשפעה של איכות האוויר על הסיכון לאשפוזים חוזרים של חולי אי-ספיקת לב עם אוטם לבבי חד (Int J Cardiol)

    במאמר שפורסם בכתב העת International Journal of Cardiology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה קשר בין חשיפה משמעותית יותר לדו-תחמוצת החנקן וחומר חלקיקי קטן מ-10 מיקרומטר ובין סיכון מוגבר לאשפוז חוזר בשל אי-ספיקת לב בחולים עם אוטם לבבי עם עליות מקטע ST. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחלת לב וכלי דם הינה הגורם […]

  • דיאטה עתירת-סיבים משחררת הורמון מדכא תאבון (Science Translational Medicine)

    דיאטה עתירת-סיבים משחררת הורמון מדכא תאבון (Science Translational Medicine)

    דיאטה עתירת סיבים משפיעה על המטבוליזם של המעי הדק ומעודדת שחרור הורמון מעי מדכא-תאבון, PYY (או Peptide Tyrosine Tyrosine), יותר מדיאטה דלת-סיבים, זאת ללא תלות בהרכב המזון, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Science Translational Medicine. החוקרים בחנו את ההשפעה של דיאטה דלת סיבים ועתירת סיבים על שחרור הורמוני מערכת עיכול, כולל PYY ו-GLP-1. […]

  • חשיפה לזיהום אוויר לפני לידה מלווה בסיכון מוגבר לשיתוק מוחין (JAMA Netw Open)

    חשיפה לזיהום אוויר לפני לידה מלווה בסיכון מוגבר לשיתוק מוחין (JAMA Netw Open)

    חשיפה לפני הלידה לחומר חלקיקי בקוטר של עד 2.5 מיקרומטר מלווה בסיכון מוגבר לאבחנה של שיתוק מוחין בצאצא, כך מדווחים חוקרים מקנדה במאמר שפורסם בכתב העת JAMA Network Open. החוקרים בחנו את הקשר בין חשיפה לפני הלידה למזהמים באוויר ובין הסיכון לשיתוק מוחין בלמעלה ממיליון לידות במועד באונטריו, קנדה, בין 2002 ועד 2017. חשיפה לפני […]

  • חשיפה לשדה קרב מעלה את הסיכון לכאב כרוני בנשים בצבא (JAMA Netw Open)

    חשיפה לשדה קרב מעלה את הסיכון לכאב כרוני בנשים בצבא (JAMA Netw Open)

    חשיפה לשדה קרב מלווה בסיכון מוגבר לכאב כרוני בקרב נשים בשירות פעיל בצבא ארצות הברית ובנות זוג של אנשי צבא בשירות פעיל, כאשר מצב סוציו-אקונומי נמוך והפרעות פסיכיאטריות מעלות עוד יותר את הסיכון לכאב כרוני, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. החוקרים בחנו את הנתונים ממערכת Military Health System לזיהוי אבחנות של […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה