ביטוח רפואי

עישון קשור לסיכון מוגבר להתפתחות פסיכוזה ולהופעה ראשונה של אירוע פסיכוטי בגיל צעיר יותר (Lancet Psychiatry )

שימוש יומי בטבק קשור לסיכון מוגבר להתפתחות פסיכוזה , ולהופעה בגיל מוקדם יותר של פסיכוזה – כך עולה ממחקר חדש מה-Lancet Psychiatry .

המחברים מציינים ברקע כי למרות שהקשר בין מחלות פסיכוטיות ועישון סיגריות ידוע היטב, הסיבות לכך שאנשים הסובלים מפסיכוזות נוטים יותר לעשן עדיין לא ברורות. החוקרים ביקשו לבחון מס’ היפותזות. הראשונה היא ששימוש יומי בטבק קשור עם סיכון מוגבר לפסיכוזה הן במחקרים מבוקרי מקרה והן במחקרים פרוספקטיביים. השנייה, שעישון קשור עם גיל מוקדם יותר של הופעת פסיכוזה. ולבסוף, שגיל מוקדם של התחלת עישון קשור עם סיכון מוגבר לפסיכוזה. בנוסף, החוקרים ביקשו גם להעריך את השכיחות של עישון במטופלים המאובחנים עם האפיזודה הראשונה של פסיכוזה.

לצורך בדיקת ההיפותיזות החוקרים ערכו חיפוש במאגרי המידע הרפואיים שבהם דווח על שיעור המעשנים באנשים עם הפרעות פסיכוטיות בהשוואה לקבוצות ביקורת.

החוקרים חישבו את ההבדל הממוצע המשוקלל בגיל של הופעת האפיזודה הראשונה של פסיכוזה וגיל התחלת העישון. לצורך קבלת תוצאות מוחלטות החוקרים חישבו את שיעורי הסיכוי מתוך מחקרי חתך רוחביים ואת שיעורי הסיכון בהתאם .

החוקרים מדווחים כי מבין 3,717 מראי מקום שעלו בחיפוש, 61 מחקרים שכללו 72 מדגמים עמדו בתנאי ההכללה. המדגם הכולל הכיל 14,655 משתמשי טבק ו-273,162 לא מעשנים. שיעור העישון שבמטופלים המציגים אירוע פסיכוטי ראשון היה 0.57 (בטווח 0.52-0.62, p<0·0001) . במחקרי קבוצות הביקורת השיעורים של אירוע פסיכוטי ראשון בקרב מעשנים ביחס ללא מעשנים היה פי 3.22 (בטווח 1.63-6.33) עם עדות מסויימת להטיה (ה-p במבחן אגר היה 0.017 , וה-p במבחן Begg’s היה 0.007).

עבור מחקרים פרוספקטיביים החוקרים חישבו את הסיכון היחסי הכולל להופעת אירוע פסיכוטי במעשנים קבועים בהשוואה ללא מעשנים אשר עמד על פי 2.18 (בטווח 1.23-3.85) . עישון קבוע היה קשור להתפתחות מוקדמת יותר של פסיכוזה בגיל צעיר יותר מאשר באלה שלא מעשנים , עם הפרש של 1.04- שנים (בטווח 1.82- ל-0.26- ) .

המשתתפים עם פסיכוזה החלו לעשן מוקדם יותר מאשר אלה ללא פסיכוזה , אך ההבדל לא היה מובהק סטטיסטי : 0.44- שנים בטווח 1.21- ל-0.34 .

החוקרים מסכמים כי עישון קבוע קשור עם סיכון מוגבר לפסיכוזה והופעה ראשונה של אירוע פסיכוזה בגיל מוקדם יותר. האפשרות של קשר סיבתי בין שימוש בטבק לבין פסיכוזה דורשת לדעתם מחקר נוסף.

The Lancet Psychiatry Published online: July 9, 2015

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • ההשפעה של עישון על הישנות פרפור פרוזדורים לאחר בידוד ורידי הריאה (Int J Cardiol)

    ההשפעה של עישון על הישנות פרפור פרוזדורים לאחר בידוד ורידי הריאה (Int J Cardiol)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת International Journal of Cardiology עולה כי עישון סיגריות מלווה בסיכון מוגבר להישנות פרפור פרוזדורים לאחר בירור ורידי הריאה, עם עדות לסיכון מוגבר לפרפור פרוזדורים התקפי וקבוע. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחקרים קודמים מאסיה הצביעו על תוצאות סותרות בכל הנוגע להשפעה הקלינית של עישון על הישנות פרפור פרוזדורים לאחר […]

  • חשיפה לשדה קרב מעלה את הסיכון לכאב כרוני בנשים בצבא (JAMA Netw Open)

    חשיפה לשדה קרב מעלה את הסיכון לכאב כרוני בנשים בצבא (JAMA Netw Open)

    חשיפה לשדה קרב מלווה בסיכון מוגבר לכאב כרוני בקרב נשים בשירות פעיל בצבא ארצות הברית ובנות זוג של אנשי צבא בשירות פעיל, כאשר מצב סוציו-אקונומי נמוך והפרעות פסיכיאטריות מעלות עוד יותר את הסיכון לכאב כרוני, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. החוקרים בחנו את הנתונים ממערכת Military Health System לזיהוי אבחנות של […]

  • תחלואה אימהית חמורה עלולה להשפיע לרעה על הבריאות הנפשית (JAMA Netw Open)

    תחלואה אימהית חמורה עלולה להשפיע לרעה על הבריאות הנפשית (JAMA Netw Open)

    בנשים עם תחלואה אימהית חמורה סיכון מוגבר לפניה למחלקה לרפואה דחופה או אשפוז על-רקע הפרעת מצב נפשי לאורך עד 13 שנים לאחר הלידה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. במחקר העוקבה הרטרוספקטיבי השוו החוקרים את הביקורים בחדרי מיון ואשפוזים בשל מצב נפשי בנשים לאחר-לידה  עם וללא תחלואה אימהית חמורה לאורך 13 […]

  • האם לדחק וחרדה בזמן הריון השפעה על משך ההיריון? (Eur J Epidemiol)

    האם לדחק וחרדה בזמן הריון השפעה על משך ההיריון? (Eur J Epidemiol)

    במאמר שפורסם בכתב העת European Journal of Epidemiology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה קשר אפשרי בין תחושת דחק וחרדה בזמן הריון ובין סיכון מוגבר ללידה בשבוע מוקדם יותר, אך רק בשבועות מוקדמים של ההיריון. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי למרות שהאטיולוגיה אינה ידועה היטב, לידה מוקדמת מהווה סוגיה רפואית חשובה מאחר והינה […]

  • היסטוריה של הפלות חוזרות מלווה בסיכון מוגבר להתפתחות דמנציה (Eur J Epidemiol)

    היסטוריה של הפלות חוזרות מלווה בסיכון מוגבר להתפתחות דמנציה (Eur J Epidemiol)

    בנשים עם היסטוריה של הפלות חוזרות תועד סיכון מוגבר להתפתחות דמנציה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת European Journal of Epidemiology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי עוד ועוד עדויות מצביעות על הקשר בין היסטוריה פוריות ורביה, כולל גיל הופעת מחזור ווסת ראשון, ולדנות וגיל בעת הופעת מנופאוזה, ובין הסיכון להתפתחות דמנציה. עם זאת, אין […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה