ביטוח רפואי

טיפול קוגנטיבי מבוסס Mindfulness השיג שיפור מרשים במטופלים עם דיכאון מג’ורי קשה שלא הגיב לטיפולים תרופתיים (APA)

טיפול קוגנטיבי מבוסס Mindfulness (ובקיצור MBCT) עדיף על טיפול המתמקד בתרגילים ותזונה בריאה במטופלים עמידים לטיפול בדיכאון – כך קובע מחקר חדש שהוצג בכנס השנתי של האיגוד האמריקאי לפסיכיאטריה (APA) .

מעבר לכך, תוצאות הדמייה הדגימו ש-MBCT השיג אפקט חיובי על החלקים במוח הקשורים לדיכאון.

המחקר היה חד סמיות וכלל 173 מטופלים עם תנגודת לטיפול בדיכאון מג’ורי (TR-MDD) , אשר הוגדר ככישלון להשיג הפוגה תחת טיפול בשתי תרופות אנטי-דכאוניות ומעלה .

המטופלים היו עם ציון 17 ע”פ סולם המילטון (HAM-D 17) או לפחות 14 ואשר נטלו טיפול  נגד דיכאון , לא קיבלו פסיכותרפיה או אימוני יוגה, ולא סבלו מבעיית התעללות. למשתתפים לא הייתה גם היסטוריה של הפרעות פסיכוטיות או ציון במבחן מיני-מנטל נמוך מ-25 .

לאחר סקירת המשתתפים, החוקרים היקצו אותם באופן אקראי ל-1 או 2 קבוצות המבוססות על התערבות של MBCT (שכללה לימוד של טכניקות CBT מתאימות, מדיטציות , או קבלת תכנית עידוד בריאות (HEP) אשר התמקדה עם כושר גופני, ייעוץ תזונתי ומוסיקה.

כ-75% מהמשתתפים היו נשים, והגיל הממוצע היה 47.4 שנים בקבוצת ה-MBCT ו-45.2 שנים בקבוצת ה-HEP .

משך הדיכאון הממוצע היה 18.8 שנים בקבוצת ה-MBCT ו-21.7 שנים בקבוצת ה-HEP . מס’ האפיזודות הדיכאוניות הכולל היה 3.6 בקבוצת ה-MBCT ו-3.5 בקבוצת ה-HEP . משך האפיזודה הדיכאונית הנוכחית היה 84.4 חודשים ו-78.5 חודשים בשתי הקבוצות , בהתאמה.

מדובר אם כן באוכלוסייה הסובלת מדיכאון רציני , עם רקע של אשפוזים או ניסיונות התאבדות שהיוותה לדברי החוקרים אתגר טיפולי רציני.

המשתתפים בשתי הקבוצות השלימו שעתיים ו-15 דקות של תרגילים בשבוע. בנוסף השלימו 45 דקות תרגול ביתי יומי , בהתאמה.  המשתתפים המשיכו בנטילת הטיפול התרופתי שנטלו לפני תחילת המחקר. לא היו הבדלים מובהקים בטיפולים התרופתיים בין שתי הקבוצות.

החוקרים מדגישים כי קבוצת ה-HEP לא הייתה קבוצת ביקורת פסיבית אלא טיפול פעיל שהמשתתפים בו הביעו שביעות רצון והנאה ממנו.

לאחר 8 שבועות מתחילת ההתערבות, נמצא שיפור בשתי הקבוצות, אך השינוי בציון ה-HAM-D היה 36.6% בקבוצת ה-MBCT לעומת 25.3% בקבוצת ה-HEP . (ההבדל היה מובהק סטטיסטי). מבחינת תגובה לטיפול, ה-MBCT השיג בקרב כ-30% מהמשתתפים שיפור של למעלה מ-50% בהורדת ציון HAM-D , לעומת שיעור של 17% בקבוצת ה-HEP. ההבדלים היו גם כאן מובהקים סטטיסטית.

כמו כן בעוד ש-21.1% מקבוצת ה-MBCT היו בהפוגה (שהוגדרה כציון HAM-D של 7 ומטה) בהשוואה ל-15.6% בקבוצת ה-HEP . כאן ההבדל לא היה מובהק סטטיסטי עם P= 0.1797 .

בנוסף, החוקרים ביצעו גם בדיקת MRI פונקציונלית לפני ואחרי הטיפול בתת קבוצה של 88 מטופלים (44 מכל קבוצה). המשתתפים השלימו גם משימת זכרון בזמן ביצוע ההדמיה.

אנליזת ה-MRI הראתה שבין המטופלים בקבוצת ה-MBCT נמצאו אפקטים ספציפיים באיזורים במוח המדגימים מצב דכאון .  כמו כן בקבוצה ה-MBCT נמצאה שליטה בפעילות האמיגדאלה במהלך תרגיל הזיכרון .

לדעת החוקרים, המחקר מוכיח כי פסיכותרפיה בגישה זו עשוייה להיות אפקטיבית ומועילה בקבוצת חולים הסובלת מדיכאון קשה שלא הגיב לטיפולים תרופתיים.

American Psychiatric Association (APA) 2015 Annual Meeting. SCI 2. Presented May 19, 2015.

לדיווח במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה