כירורגיה של היד

טיפול במעכבי תעלות מימן עלול לפגוע ביעילות טיפולים כנגד ממאירויות בחלל הפה (JAMA Network Open)

חלק גדול מהחולים עם מחלות סרטן מטופלים בתרופות ממשפחת מעכבי תעלות מימן ובעד שליש מהחולים ניתן גם טיפול כנגד סרטן הפה העשוי להיות מושפע לרעה מהטיפול במעכבי תעלות מימן, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open.

החוקרים בחנו את הנתונים אודות 566 נשים ו-306 גברים עם ממאירות מארבעה מרכזי סרטן בצרפת. מבין המשתתפים במחקר, 229 חולים (26.3%) נטלו תרופות ממשפחת מעכבי תעלות מימן.

מרבית החולים (71.1%) נטלו את הטיפול במעכבי תעלות מימן על-בסיס קבוע, בעיקר בשל כאב אפיגסטרי (50%), כאב רטרוסטרנלי (14%), כיב קיבה או וושט (8%), או להגנה כלייתית (15%).

גורמים שנקשרו עם טיפול במעכבי תעלות מימן כללו גיל מתקדם (יחס סיכויים של 1.02, p<0.001), מצב תפקודי ירוד (יחס סיכויים של 1.92 באלו עם מדד ECOG של 1, 2.51 עם מדד ECOG של 2 ויחס סיכויים של 2.33 באלו עם מדד ECOG של 3), קבלת טיפול הורמונאלי (יחס סיכויים של 0.59), מחלה גרורתית (p=0.03) וגודל גידול (p=0.045).

גיל מתקדם ומצב תפקודי הם מאפיינים חשובים במיוחד, כאשר בחולים מבוגרים עם ממאירות ו/או במצב תפקודי ירוד קיים סיכוי גבוה יותר לאינטראקציות עם טיפולים אחרים העשויות להוביל למתן תרופות ממשפחת מעכבי תעלות מימן, לעיתים קרובות להתוויות שאינן מצדיקות את השימוש ו/או מתן טיפול ממושך.

מהנתונים עולה כי כ-29% מהחולים שנטלו תרופות שיעילותן עשויה להיות מושפעת ממעכבי תעלות מימן נטלו גם תרופות אחרות, כולל Capecitabine (5 חולים), Sunitinib (5 חולים), Cabozantinib (2 חולים), Pazopanib (חולה אחד), Gefitinib (חולה אחד), Erlotinib (חולה אחד) ו-Sorafenib (חולה אחד). בנוסף, 39 מבין 90 חולים (25.6%) שנטלו מעכבי תעלות מימן קיבלו גם טיפול במעכבי בקרה חיסונית.

מבין 20 חולים שנטלו מעכבי טירוזין קינאז ומעכבי תעלות מימן, 16 חולים דיווחו על שימוש ארוך-טווח במעכבי תעלות מימן. הסיבה הנפוצה ביותר לטיפול ארוך-טווח במעכבי תעלות מימן הייתה כאב אפיגסטרי (11 חולים).

החוקרים כותבים כי על רופאים השוקלים מתן מעכבי תעלות מימן לבחון בזהירות את ההתוויות לטיפול התרופתי בתרחיש הקליני, העדויות התומכות במתן הטיפול להתוויה האמורה, המאזן בין הסיכון והתועלת והחלופות האפשריות למעכבי תעלות מימן.

למרות החששות מפני הטיפול במעכבי תעלות מימן בשילוב עם טיפולים אחרים כנגד ממאירויות, ישנן מספר גישות העשויות לצמצם את ההשפעות השליליות האפשרית. כאשר משתמשים במעכבי תעלות מימן, מומלץ לבחור במינון היעיל הנמוך ביותר ולפרק הזמן הקצר ביותר האפשרי, יש לבחון מחדש כל הזמן את אפשרות הפחתת מינון הטיפול ו/או הפסקת הטיפול.

בחולים הנדרשים באופן חד-משמעי למעכבי תעלות מימן ונוטלים במקביל מעכבי טירוזין קינאז, ניתן לשקול התאמת משטר הטיפול, כך שהחולים יקבלו מעכבי טירוזין קינאז בבוקר, לפחות שעתיים לפני נטילת מעכבי תעלות מימן ו/או עם משקה חומצי.

למרות החששות העולים מהמחקר הנוכחי, החוקרים קוראים להשלים מחקרים נוספים במטרה להבין טוב יותר את ההשפעות הספציפיות של מעכבי תעלות מימן על יעילות טיפולים כימותרפיים שונים וכן לפתח אפשרויות טיפול טובות יותר בחולים אלו.

JAMA Network Open 2021

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • שילוב Sorafenib עם TACE משפר הישרדות חולים עם הישנות סרטן כבד (JAMA Oncol)

    שילוב Sorafenib עם TACE משפר הישרדות חולים עם הישנות סרטן כבד (JAMA Oncol)

    בהשוואה ל-TACE (או Transarterial Chemoembolization) בלבד, שילוב Sorafenib עם TACE עשוי להביא לשיפור ההישרדות הכוללת והישרדות ללא התקדמות מחלה בחולים עם הישנות סרטן כבד בשלב בינוני עם חדירה מיקרווסקולארית, כך מדווחים חוקרים במאמר שפורסם בכתב העת JAMA Oncology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי בחולים עם הישנות סרטן כבד בשלב בינוני הפרוגנוזה אינה טובה, כאשר TACE […]

  • התועלת של Spironolactone בנשים עם הידראדניטיס סופורטיבה (Int J Women’s Dermatol)

    התועלת של Spironolactone בנשים עם הידראדניטיס סופורטיבה (Int J Women’s Dermatol)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת International Journal of Women’s Dermatology עולה כי ל- Spironolactone תועלת בנשים בגיל הפוריות עם אבחנה של הידראדניטיס סופורטיבה בדרגה קלה, בפרט במידה והטיפול ניתן בשלב מוקדם. המחקר הרטרוספקטיבי כלל 157 נשים בגילאי 12-50 שנים (גיל חציוני של 36.5 שנים) עם אבחנה של הידראדניטיס סופורטיבה, אשר טופלו ב- Spironolactone במשך לפחות […]

  • התועלת של משלב פרדניזון ואוגמנטין בטיפול בהתלקחויות הידראדניטיס סופורטיבה (Int J Women’s Dermatol)

    התועלת של משלב פרדניזון ואוגמנטין בטיפול בהתלקחויות הידראדניטיס סופורטיבה (Int J Women’s Dermatol)

    טיפול פומי משולב בפרדניזון ואוגמנטין מהווה גישת טיפול קצר-טווח יעילה לטיפול בהתלקחויות הידראדניטיס סופורטיבה ומפחית את היקף הביקורים לחדרי מיון, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת International Journal of Women’s Dermatology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי למרות טיפול ארוך-טווח, חולים עם הידראדניטיס סופורטיבה חווים לעיתים קרובות התלקחויות של המחלה. לעיתים קרובות חולים עם התלקחות המחלה […]

  • טיפול ב-Vocacapsaicin מפחית כאב ושימוש באופיואידים לאחר-ניתוח (Anesthesiology)

    טיפול ב-Vocacapsaicin מפחית כאב ושימוש באופיואידים לאחר-ניתוח (Anesthesiology)

    במאמר שפורסם בכתב העת Anesthesiology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי Vocacapsaicin במהלך ניתוח בוהן קלובה (Hallux Valgus) מפחית כאב ושימוש באופיואידים במהלך 96 השעות הראשונות לאחר-ניתוח, ללא רעילות מקומית או סיסטמית. החוקרים השלימו מחקר אקראי, מבוקר-פלסבו, שכלל 147 חולים שעברו ניתוח בוהן קלובה. המשתתפים חולקו באקראי לקבלת 14 מ”ל של Vocacapsaicin […]

  • טיפול בתרופות להפחתת משקל עשוי להפחית את הסיכון לממאירות בחולים עם סוכרת (JAMA Netw Open)

    טיפול בתרופות להפחתת משקל עשוי להפחית את הסיכון לממאירות בחולים עם סוכרת (JAMA Netw Open)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open עולה כי טיפול בתכשירים ממשפחת GLP-1RA בחולים עם סוכרת מסוג 2 עשוי להפחית את הסיכון להתפתחות מחלות ממאירות שנקשרו עם השמנה, בהשוואה לטיפול באינסולין. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי אגוניסטים לקולטן ל-GLP-1 הם תכשירים המשמשים לטיפול בהשמנה וסוכרת, כאשר המשפחה כוללת את התכשירים Wegovy, Ozempic, Zepbound […]

  • האם בדיקה גנטית יכולה לנבא תגובה ל-Semaglutide? (מתוך כנס ה-ADA)

    האם בדיקה גנטית יכולה לנבא תגובה ל-Semaglutide? (מתוך כנס ה-ADA)

    מנתונים חדשים שהוצגו במהלך הכנס השנתי מטעם ה-ADA (או American Diabetes Association) עולה כי בדיקה גנטית לזיהוי נטייה להפרעה בשובע לאחר ארוחה (Abnormal Postprandial Satiety) עשויה לסייע בחיזוי טיב התגובה לטיפול ב-Semaglutide, אם כי לא הודגם קשר דומה עם הטיפול בתכשיר אחר מאותה משפחה. הבדיקה הינה חלק מהפורטפוליו של MyPhenome Obesity Phenotyping Portfolio של חברת […]

  • האם טיפול ב-Semaglutide מעלה את הסיכון ל-NAION? (מתוך JAMA Ophthalmol)

    האם טיפול ב-Semaglutide מעלה את הסיכון ל-NAION? (מתוך JAMA Ophthalmol)

    בחולים עם סוכרת מסוג 2, עודף-משקל או השמנת-יתר, טיפול ב-Semaglutide מלווה בסיכון מוגבר לאבחנה של NAION (או Non-Arteritic Anterior Ischemic Optic Neuropathy), כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Ophthalmology. המחקר הרטרוספקטיבי כלל 16,827 חולים ממרכז Massachusetts Eye and Ear בבוסטון. החוקרים התמקדו ב-710 חולים עם סוכרת מסוג 2 , כולל 194 חולים שקיבלו […]

  • אפשרויות טיפול תרופתי באלופציה אראטה (U.S. Pharmacist)

    אפשרויות טיפול תרופתי באלופציה אראטה (U.S. Pharmacist)

    אלופציה אראטה, הפרעת שיער אוטואימונית לא צלקתית, הינה בעלת שיעור היארעות של עד כ-2% במהלך החיים ועלולה להשפיע על תחומים פסיכולוגיים, רגשיים וחברתיים. יהונתן ניסן משתף את מאמר העוסק בהפרעה מה- U.S. Pharmacist, בהמלצתו של פרופ’ שוורצברג.

  • הפחתת משקל עשויה להפחית את הסיכון להתפתחות ממאירויות משנית להשמנה (מתוך כנס ה-ADA)

    הפחתת משקל עשויה להפחית את הסיכון להתפתחות ממאירויות משנית להשמנה (מתוך כנס ה-ADA)

    במבוגרים עם השמנת-יתר המצליחים לרדת במשקל גופם נרשמה ירידה בסיכון להתפתחות ממאירויות על-רקע השמנה, כך עולה מנתונים שפורסמו במהלך כנס ה-American Diabetes Association. החוקרים השלימו מחקר תצפיתי, רטרוספקטיבי, שכלל נתונים אודות 105,472 מבוגרים עם השמנה ובחנו את הרשומות הרפואיות הממוחשבות ממרפאת קליבלנד בין 2000 עד 2022. נתוני מדד מסת גוף נאספו אודות כל משתתף והחוקרים […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה