כירורגיה של היד

שילוב פעילות גופנית עם סאקסנדה מסייע בשמירה על משקל גוף בריא (N Engl J Med)

OBESITY


גישה המשלבת פעילות גופנית עם טיפול ב-Liraglutide במינון 3.0 מ”ג (סאקסנדה) הובילה לשיפור השמירה משקל גוף בריא לאחר ירידה במשקל בצורה טובה יותר מכל גישת טיפול בנפרד, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת New England Journal of Medicine.

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי עליה חוזרת של משקל הגוף לאחר ירידה במשקל הינה בעיה מרכזית בטיפול בהשמנה. כעת הם השלימו מחקר אקראי, ראש בראש, מבוקר-פלסבו, שכלל מבוגרים עם מדד מסת גוף בטווח 32-43, ללא אבחנה של סוכרת. לאחר שמונה שבועות של דיאטה דלת-קלוריות, המשתתפים חולקו באקראי לטיפול במשך שנה באחת מארבע גישות: פעילות גופנית בעצימות בינונית-עד-מאומצת עם פלסבו; טיפול בסאקסנדה עם פעילות רגילה; פעילות גופנית עם סאקסנדה;או פלסבו עם פעילות רגילה.

תוצא הסיום העיקרי היה השינוי במשקל הגוף ותוצא הסיום המשני העיקרי היה שינוי באחוז השומן בגוף מההקצאה האקראית עד לתום הטיפול.

לאחר 8 שבועות דיאטה דלת-קלוריות נרשמה ירידה ממוצעת של 13.1 ק”ג. לאחר שנה אחת, כל גישות ההתערבות הפעילות הובילו לירידה גדולה יותר במשקל הגוף מפלסבו: ההבדל בקבוצת הפעילות הגופנית עמד על 4.1- ק”ג (p=0.03); ההבדל בקבוצת הטיפול בסאקסנדה עמד על 6.8- ק”ג (p<0.001) ועם שילוב פעילות גופנית וסאקסנדה נרשמה ירידה של 9.5- ק”ג, בהשוואה לפלסבו (p<0.001).

הגישה המשולבת הובילה לירידה גדולה יותר במשקל הגוף מפעילות גופנית (הבדל של 5.4- ק”ג, p=0.004), אך לא בהשוואה לטיפול בסאקסנדה בלבד (2.7- ק”ג, p=0.13). הגישה המשולבת לוותה בירידה של 3.9% באחוז השומן בגוף, ירידה הייתה גדולה כמעט כפליים מזו שתועדה בקבוצת הפעילות הגופנית (1.7%-, p=0.02) ובקבוצת הטיפול התרופתי בלבד (1.9%-, p=0.009).

רק גישת הטיפול המשולב לוותה בשיפור בריכוז המוגלובין מסוכרר, רגישות לאינסולין וסיבולת לב-ריאה.

שיעורי עליה בקצב הלב ואבני מרה היו גבוהים יותר בקרב מטופלים בסאקסנדה, בהשוואה לקבוצת ההתערבות המשולבת.

להלן עיקרי התוצאות

·         מטופלים החלו עם משקל ממוצע של 109.7 ק”ג. לאחר תקופת הדיאטה דלת הקלוריות מטופלים השיגו ירידה ממוצעת של 12% ממשקלם (13.1kg) וסיימו עם משקל ממוצע של 96.7 בעת ולקראת הרנדומיזציה לקבוצות הטיפול.

·         בתום שנה לטיפול היה הבדל משמעותי של 9.4 ק”ג (95% CI, −13.1 to −5.9; P<0.001) בין קבוצת הפלאצבו לקבוצת הקומבינציה (סאקסנדה + פ”ג ). הקומבינציה הורידה עוד 3.4 ק”ג בממוצע אל מול הפלאצבו שעלו במשקל עוד 6.1 ק”ג בממוצע.

·         פ”ג הצליחה לשמר והובילה לירידה משמעותית של 4.1kg (95% CI, −7.8 to −0.4; P=0.03) אל מול פלאצבו. סאקסנדה לבד גם הצליחה לשמר משקל עם הבדל של −6.8 kg (95% CI, −10.4 to −3.1; P<0.001) אל מול פלאצבו.

·         סה”כ, ממוצע הירידה במשקל, מתחילת המחקר (לפני הדיאטה) ועד לתומו (תום תקופת הרנדומיזציה) הייתה: 15.7% לקומבינציה (סאקסנדה פ”ג) , 10.9% לקבוצת האימון, 13.4% לקבוצת הסאקסנדה ו 6.7%  לקבוצת הפלאצבו.

·         בקבוצת השילוב סאקסנדה ופ”ג 69% השיגו מינימום 10% ירידה במשקל. 49% השיגו מינימום 15% ירידה במשקל. ו 33% השיגו מינימום של 20% ירידה במשקל!

תוצאות במדדים מטבוליים

·         כל השילובים הפעילים תרמו לירידת מסת השומן והיקף מותניים (הכוונה מלבד פלאצבו ששם חלה עליה). ירידה זו הייתה פי 2 בקומבינציה (סאקסנדה + פ”ג) לעומת הקבוצות האחרות.

·         פ”ג תרמה לעליה במסת שריר. פ”ג והקומבינציה עם סאקסנדה שוייכו להטבה בסיבולת לב ריאה שלא נצפתה בקבוצות האחרות.

·         סאקסנדה והקומבינציה שוייכו לירידה ב HA1c בניגוד לעליה בפלאצבו.

·         רק הקומבינציה של פ”ג וסאקסנדה תרמה לירידה ב HOMA-IR ויחס מותן אל ירך ולעליה בפונקציונליות גופנית ובאינדקס Matsuda  בהשוואה לפלאצבו.

ממצאי המחקר תומכים בעדיפות משלב פעילות גופנית עם סאקסנדה לשמירה על משקל גוף בריא, בהשוואה לכל אחת מההתערבויות הללו בנפרד.

N Engl J Med 2021; 384:1719-1730

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • הסתיים קורס מתקדם ראשון לטיפול בהשמנה בצפון – שתוף פעולה של ספרת הסוכרת בגליל והטכניון

    הסתיים קורס מתקדם ראשון לטיפול בהשמנה בצפון – שתוף פעולה של ספרת הסוכרת בגליל והטכניון

    38 בוגרים ובוגרות סיימו החודש קורס מתקדם לטיפול בהשמנה, בניהולו האקדמי של פרופ' נעים שחאדה, יוזמה משותפת של ספרת הסוכרת בגליל ע"ש ראסל ברי וביה"ס ללימודי המשך של הטכניון. הבוגרים, ברובם רופאי משפחה, למדו על מגפת ההשמנה מהיבטים שונים כשהמטרה היא להכשיר את הצוותים הרפואיים להתמודד עם מגפת ההשמנה.

  • מה בין משך השינה ובין לחץ הדם בצעירים? (Pediatrics)

    מה בין משך השינה ובין לחץ הדם בצעירים? (Pediatrics)

    במאמר שפורסם בכתב העת Pediatrics מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי משך שינה ארוך יותר והתחלת שינה בשעה מוקדמת יותר מלווים במדדי לחץ דם נמוכים יותר. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי כיום אין בהמלצות התייחסות ליעד דפוסי שינה אופטימאליים כטיפול ביתר לחץ דם. כעת הם בחנו את הקשר בין משך ומועד שינה […]

  • הפחתת משקל עשויה להפחית את הסיכון להתפתחות ממאירויות משנית להשמנה (מתוך כנס ה-ADA)

    הפחתת משקל עשויה להפחית את הסיכון להתפתחות ממאירויות משנית להשמנה (מתוך כנס ה-ADA)

    במבוגרים עם השמנת-יתר המצליחים לרדת במשקל גופם נרשמה ירידה בסיכון להתפתחות ממאירויות על-רקע השמנה, כך עולה מנתונים שפורסמו במהלך כנס ה-American Diabetes Association. החוקרים השלימו מחקר תצפיתי, רטרוספקטיבי, שכלל נתונים אודות 105,472 מבוגרים עם השמנה ובחנו את הרשומות הרפואיות הממוחשבות ממרפאת קליבלנד בין 2000 עד 2022. נתוני מדד מסת גוף נאספו אודות כל משתתף והחוקרים […]

  • טיפול ב-Fenofibrate עשוי להאט התקדמות מחלה עינית סוכרתית (NEJM Evid)

    טיפול ב-Fenofibrate עשוי להאט התקדמות מחלה עינית סוכרתית (NEJM Evid)

    טיפול ב- Fenofibrate מלווה בירידה משמעותית בסיכון להתקדמות מקולופתיה ורטינופתיה סוכרתית, כך עולה מתוצאות מחקר LENS (או Lowering Events in Non-proliferative Retinopathy in Scotland) שהוצגו במהלך כנס ה-American Diabetes Association ופורסמו במקביל ב-NEJM Evidence. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי רטינופתיה סוכרתית הינה האחד מחמשת הגורמים המובילים לאובדן ראיה ברחבי העולם והגורם השני במבוגרים בגיל העבודה […]

  • שכיחות גבוהה של דום נשימה חסימתי בשינה בחולים עם היפראלדוסטרוניזם ראשוני (J Clin Endocrinol Metab)

    שכיחות גבוהה של דום נשימה חסימתי בשינה בחולים עם היפראלדוסטרוניזם ראשוני (J Clin Endocrinol Metab)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism עולה שכיחות גבוהה של דום נשימה חסימתי בשינה בחולים עם אבחנה של היפראלדוסטרוניזם ראשוני, כאשר זוהה קשר הדוק בין הפרעת הנשימה בשינה ובין היפרפילטרציה כלייתית. במסגרת המחקר ביקשו החוקרים לבחון את השכיחות של דום נשימה חסימתי בשינה בחולים עם היפראלדוסטרוניזם ראשוני ולהעריך את […]

  • האם עודף-משקל מעלה את הסיכון לתמותה בחולים במצב קשה עם COVID-19? (מתוך Obesity)

    האם עודף-משקל מעלה את הסיכון לתמותה בחולים במצב קשה עם COVID-19? (מתוך Obesity)

    במאמר שפורסם בכתב העת Obesity מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי השמנה אינה מלווה בסיכון מוגבר לתמותה בחולים במצב קריטי עם אבחנה של COVID-19. יתרה מזאת, בחולים עם מדד מסת גוף נמוך מ-25 ק”ג/מ2 תועדו שיעורי תמותה גבוהים יותר בהשוואה לאלו עם מדדי מסת גוף גבוהים יותר. מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבחון […]

  • משלב פעילות גופנית עם Liraglutide עשוי לסייע בשימור איכות העצם במהלך ירידה במשקל (JAMA Netw Open)

    משלב פעילות גופנית עם Liraglutide עשוי לסייע בשימור איכות העצם במהלך ירידה במשקל (JAMA Netw Open)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open עולה כי משלב פעילות גופנית עם טיפול ב-Liraglutide מהווה גישה יעילה להפחתת משקל המשמרת את צפיפות העצם באתרים בעלי חשיבות קלינית. החוקרים מדנמרק השלימו ניתוח משני של תוצאות מחקר אקראי קודם שכלל 195 חולים (גיל ממוצע של 42.82 שנים) עם השמנת-יתר וללא סוכר, אשר קיבלו טיפול להפחתת […]

  • פעילות גופנית בשעות הערב טובה יותר להפחתת רמות סוכר בדם (Obesity)

    פעילות גופנית בשעות הערב טובה יותר להפחתת רמות סוכר בדם (Obesity)

    פעילות גופנית המבוצעת בעיקרה בשעות הערב מלווה ברמות סוכר נמוכות יותר במבוגרים בעלי אורח חיים יושבני עם עודף-משקל או השמנת-יתר, בפרט באלו עם הפרעה במשק הסוכר, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Obesity. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי אימונים גופניים בשעות אחר הצהריים והערב משפרים א משק הסוכר במבוגרים עם עודף-משקל או השמנת-יתר, אך […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה