כירורגיה של היד

עלייה ל-101 מקרים חדשים במהלך ה-29/5 , אך השאלה החשובה היא כמה מהמקרים החדשים הם אנשים בקבוצת הסיכון הגבוה ?

העליה במספר החיוביים לנגיף נמשכה גם אתמול, 29/5 , כפי שניתן לראות בנתוני משרד הבריאות כאן, עם 101 מקרים חדשים במהלך 29/5 , וכן גם עליה לראשונה מזה כשבועיים גם  במספר החולים הפעילים, הקשים והמונשמים. על אף נתונים אלה מתריעה יו”ר הסתדרות המיקרוביולוגים שהמעבדות אינן ערוכות לעלייה במספר הבדיקות הנדרש.

נתוני תחלואה לפי ערים ניתן לקבל ע”י הורדת קובץ האקסל – כאן

על רקע התפתחות זו הועבר אמש תדרוך מצד ראשי משרד הבריאות, בו ניתן לצפות כאן

בתדרוך נמסר שלאחר קבלת נתוני התחלואה להיום, ה-30/5 , יתקיים דיון עם ראש הממשלה ותתקבלנה החלטות באשר למוסדות החינוך.

משה בר סימן טוב הדגיש בתדרוך שהתפרצות גל שני איננה כורח בלתי נמנע, ושהיא ניתנת למניעה. עם זאת בר סימן טוב ציין שהמשרד נערך לגל שני מבחינת ציוד מגן, מכונות הנשמה, כוח אדם ועוד.

פרופ’ סידצקי ציינה שהמשרד זיהה 31 מוקדי התפרצות בבתי ספר, המפוזרים ברחבי הארץ, וברור שיש בעיה מבנית במוסדות החינוך במניעת הדבקה. סידצקי ציינה שמתבצעות בדיקות במוקדים אלה גם בקרב לא סימפטומטיים שהוכנסו לבידוד.

פרופ’ גרוטו התייחס לנושא הטיסות ואמר שפתיחת נתב”ג והחזרתו לשגרה עדיין אינו עומד על הפרק בחודש יוני וההמלצה היא להישאר בארץ, כאשר חוזרים מחו”ל יידרשו להיכנס לבידוד של שבועיים.

כמו כן, על רקע ידיעות על כך שאנשים סימפטומטיים נמנעים מלבצע בדיקות קורונה, קראו ראשי המשרד לכל מי שיש לו סימפטומים מתאימים לתאם בדיקה באמצעות קופת החולים שלו, שלדבריו ערוכות ומוכנות גם בסוף השבוע והחג לבצע בדיקות ככל הנדרש (וזאת בניגוד לטענת יו”ר הסתדרות המיקרוביולוגים הטוענת שהמעבדות אינן ערוכות לכך, ראו בהמשך).

פרופ’ סידצקי גם התייחסה לאפשרות לבצע בדיקות מי ביוב לאיתור מוקדי התפרצות וציינה שיש אכן תכנית כזו, אך שעדיין ההכנות לשימוש בטכנולוגיה זו טרם הושלמו.

לאור ההגעה למעל 100 מקרים חדשים ביום (סף שהוגדר בזמנו ע”י ראש הממשלה כמחייב בחינת מדיניות החזרה לשגרה), והעובדה שמוקדי ההתפרצות העיקריים הם במוסדות החינוך, נראה שהכיוון המסתמן הוא סגירה מלאה/חלקית/ממוקדת של מוסדות חינוך.

בנוסף, המלצת המשרד היא להימנע כעת ממגע עם אוכלוסייה בסיכון , או כדברי בר סימן טוב, לחזור ולבבקר את סבא וסבתא בזום בלבד.  

על רקע עדכונים אלה פרסם איגוד רופאי בריאות הציבור את ההודעה הבאה:

העליה בתחלואה צפויה – יש לנהוג באחריות

איגוד רופאי בריאות הציבור של ההסתדרות הרפואית: העליה במספר מקרי התחלואה בקורונה עם החזרה לפעילות היא צפויה.

לפיכך אנו נדרשים לאורך נשימה, קור רוח והתנהגות אחראית ושקולה הן של ראשי משרד הבריאות והן של הציבור.

זיהוי מוקדם של מוקדי תחלואה על ידי מערך בריאות הציבור בשטח- הן ברמת הפרט (איתור מקרים ומגעים) והן ברמת האיזור (ניטור) הוא כלי חיוני לקבלת החלטות דיפרנציאלית, בהתאם לסיכון הספציפי.

בצד הדריכות והזהירות המתחייבת, ההחלטות, כדוגמת סגירת בית ספר, חייבות להיות נקודתיות, על בסיס אפידמיולוגי ולא על בסיס גחמות ופחדים.

גם יו”ר הר”י, פרופ’ ציון חגי פרסם הודעה בנושא:

יו”ר ההסתדרות הרפואית, פרופ’ ציון חגי, קורא למשרד הבריאות ולציבור הרחב להתייחס במלוא הרצינות לנתונים המדאיגים שהתפרסמו היום.

 “התרעתי בשבועות האחרונים מפני עלייה צפויה בשיעור התחלואה מקורונה אם החזרה לשגרה לא תלווה בזהירות הנדרשת ואם לא ייערכו הרבה יותר בדיקות יזומות ומדגמיות לזיהוי הנגיף. לצערי הנתונים מהיממה האחרונה מאששים את הדאגה, ואסור לנו להיות אדישים מולם”.

עוד מסר פרופ’ חגי: “החזרת הפעילות של המשק חשובה מאוד לחוסנה של הכלכלה והחברה הישראלית בעת הזו, אולם יש לעשות זאת תוך הקפדה יתרה על כללי הריחוק החברתי ועל עטיית מסכות, תוך הימנעות מהתקהלויות”.

פרופ’ חגי קורא למשרד הבריאות לבחון מחדש את פעילות הלימודים בשכבות הבוגרות בבתי הספר ובאקדמיה וכן את החידוש הצפוי של פעילות החוגים ותנועות הנוער. לדבריו, “מי שיכול ללמוד ולעבוד מהבית, רצוי שימשיך לעשות זאת”.

גם אסתר אדמון, יו”ר הסתדרות המיקרוביולוגים הביוכימאים ועובדי המעבדות התייחסה בביקורת לדיווחים האחרונים על עלייה בתחלואה:
הממשלה שאננה, ולכן היקף הבדיקות ואבחון בדיקות הקורונה ירד. אנחנו במעבדות לא ערוכים כרגע לערוך בדיקות רבות כי רוב המעבדות לא עובדות בלילות ובסופי שבוע ובנוסף לכך כוח האדם שלנו בחסר משמעותי. לו לפחות בשלב ראשון היו מחזירים אותנו למתכונת עבודה כמו באפריל ומאפשרים לנו לגייס לפחות עוד מאה עובדים למעבדות יכולנו להיערך בהתאם להתפרצותו של הגל השני.” 

הערת המערכת:  נציין כאן שוב שכדי להעריך טוב יותר את מידת החומרה של ההתפרצות המחודשת חשוב מאוד יהיה שמשרד הבריאות ינתח ויציג גם את מספר המאומתים היומי המשתייכים לקבוצות הסיכון . מבחינת משמעות של תחלואה קשה ותמותה 10 מקרים חדשים של אנשים בקבוצת סיכון יכולים להיות שקולים ל-500 שאינם בסיכון, ולכן יש חשיבות רבה בניתוח והצגת המידע באופן זה. ובנוסף כמובן לבצע באופן פרואקטיבי את כל פעילויות זיהוי האנשים שבסיכון, הדרכה אישית, ניטור וטיפול מוקדם בהתאם לצורך. להסתפק באמירה כללית במענה לשאלה של “להימנע מלבקר את סבא ואת סבתא” לא נראה כמדיניות מכוונת וממוקדת הנדרשת כעת.

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • האם עודף-משקל מעלה את הסיכון לתמותה בחולים במצב קשה עם COVID-19? (מתוך Obesity)

    האם עודף-משקל מעלה את הסיכון לתמותה בחולים במצב קשה עם COVID-19? (מתוך Obesity)

    במאמר שפורסם בכתב העת Obesity מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי השמנה אינה מלווה בסיכון מוגבר לתמותה בחולים במצב קריטי עם אבחנה של COVID-19. יתרה מזאת, בחולים עם מדד מסת גוף נמוך מ-25 ק”ג/מ2 תועדו שיעורי תמותה גבוהים יותר בהשוואה לאלו עם מדדי מסת גוף גבוהים יותר. מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבחון […]

  • חיסון כנגד COVID-19 לפני ובמהלך היריון אינו מלווה בסיכון מוגבר לדיכאון לאחר-לידה (מתוך הכנס השנתי מטעם ה-APA)

    חיסון כנגד COVID-19 לפני ובמהלך היריון אינו מלווה בסיכון מוגבר לדיכאון לאחר-לידה (מתוך הכנס השנתי מטעם ה-APA)

    חיסון כנגד נגיף SARS-CoV-2 לפני ובמהלך היריון אינו מלווה בעליה משמעותית בסיכון לתסמיני דיכאון לאחר-לידה, כך עולה מנתונים חדשים שהוצגו במהלך הכנס השנתי מטעם ה-American Psychiatric Association. במטרה לקבוע אם קיים קשר בין חיסון כנגד קורונה בזמן היריון ובין דיכאון לאחר-לידה, החוקרים בחנו את הנתונים אודות 627 נשים הרות (גיל ממוצע של 33.8 שנים) ממאגר […]

  • חיסון כנגד קורונה מספק הגנה מתונה מפני התפתחות Long COVID בילדים (Pediatrics)

    חיסון כנגד קורונה מספק הגנה מתונה מפני התפתחות Long COVID בילדים (Pediatrics)

    במאמר שפורסם בכתב העת Pediatrics מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי לחיסון כנגד נגיף קורונה השפעה מגנה מתונה מפני Long COVID. ההשפעה המגנה של החיסון גדולה יותר במתבגרים בסיכון מוגבר להתפתחות Long COVID ופוחתת עם הזמן. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי חיסון מפחית את הסיכון לזיהום בקורונה בילדים, אך ההשפעה של החיסון […]

  • נגיף קורונה עשוי להישאר בגוף במשך למעלה משנה (מתוך כנס ה-CROI)

    נגיף קורונה עשוי להישאר בגוף במשך למעלה משנה (מתוך כנס ה-CROI)

    מדענים מקליפורניה מצאו כי שרידים של נגיף COVID-19 עשויים להישאר בדם וברקמות לתקופה של למעלה משנה לאחר ההדבקה הראשונית בנגיף, כך דווח בכנס ה-Conference on Retroviruses and Opportunistic Infections. במחקר בנושא Long COVID זיהו החוקרים אנטיגנים של הנגיף בזרם הדם למשך עד 14 חודשים לאחר הזיהום ובדגימות רקמות במשך למעלה משנתיים לאחר ההדבקה בנגיף. שני […]

  • הדבקה בנגיף קורונה בתוך 10 שבועות לאחר החזרת עוברים אינה פוגעת בסיכויי הצלחת IVF/ICSI (מתוך Am J Obstet Gynecol)

    הדבקה בנגיף קורונה בתוך 10 שבועות לאחר החזרת עוברים אינה פוגעת בסיכויי הצלחת IVF/ICSI (מתוך Am J Obstet Gynecol)

    בנשים לאחר טיפולי IVF/ICSI הדבקה בנגיף קורונה בתוך עשרה שבועות מהחזרת עוברים אינה משפיעה לרעה על תוצאות היריון, שיעורי השרשה והפלה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת American Journal of Obstetrics & Gynecology. החוקרים השלימו מחקר עוקבה פרוספקטיבי שכלל נתונים אודות 857 נשים בגילאי 20-29 שנים שעברו IVF/ICSI במרכז הפריה חוץ גופית בסין. הם […]

  • ההשפעה של טיפולים כנגד COVID-19 על חולים עם מחלת מעי דלקתית (Dig Dis Sci)

    ההשפעה של טיפולים כנגד COVID-19 על חולים עם מחלת מעי דלקתית (Dig Dis Sci)

    במהלך טיפול כנגד COVID-19 ייתכן ויהיה מקום להשהיית טיפולים כנגד מחלת מעי דלקתית, אך צעד זה אינו מוביל לעליה בהתלקחויות הזיהום הנגיפי, כאשר חיסון קודם כנגד COVID-19 מסייע בהפחתת הסיכון לסיבוכים עקב הזיהום הנגיפי, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת Digestive Diseases and Sciences. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי חולים עם מחלת מעי דלקתית תחת […]

  • אין סיבה לדחות מתן חיסון כנגד קורונה לפני ניתוח מעקפים של העורקים הכליליים (J Am Heart Assoc)

    אין סיבה לדחות מתן חיסון כנגד קורונה לפני ניתוח מעקפים של העורקים הכליליים (J Am Heart Assoc)

    למרות הסיכון הגבוה למחלות לב וכלי דם בחולים המופנים לניתוח מעקפים של העורקים הכליליים, החיסון כנגד נגיף קורונה לא השפיע על התוצאות המג’וריות לאחר ההתערבות ניתוחית ואין סיבה לדחות את מתן החיסון בחולים המופנים להשלמת ניתוח זה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Journal of the American Heart Association. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי […]

  • מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר שימוש חירום ב-Pemivibart למניעת COVID-19 (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר שימוש חירום ב-Pemivibart למניעת COVID-19 (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי (Food and Drug Administration) אישר שימוש חירום ב- Pemivibart למניעה לפני חשיפה של COVID-19 במבוגרים ומתבגרים מגיל 12 שנים ומעלה ובמשקל של 40 ק”ג ומעלה. המומחים מסבירים כי Pemivibart הינו נוגדן חד-שבטי הומאני רקומביננטי, המכוון כנגד קולטן לחלבון זיז של נגיף הקורונה, המעכב את ההיצמדות של הנגיף לקולטני ACE2 על תאי […]

  • הסיכון להפרעות נוירולוגיות גבוה יותר לאחר זיהום שפעת חמור לעומת זיהום בקורונה (Neurology)

    הסיכון להפרעות נוירולוגיות גבוה יותר לאחר זיהום שפעת חמור לעומת זיהום בקורונה (Neurology)

    אשפוז בשל שפעת מלווה בסיכון גדול יותר להתפתחות הפרעות נוירולוגיות, כולל מיגרנה, אירוע מוחי או אפילפסיה, בהשוואה לסיכון להפרעות נוירולוגיות לאחר אשפוז בשל COVID-19, כך עולה מתוצאות מחקר גדול שפורסמו בכתב העת Neurology. החוקרים התבססו על נתונים ממאגר רפואי גדול להשוואת 77,300 חולים שאושפזו בשל COVID-19 אל מול מספר דומה של חולים שאושפזו בשל שפעת. […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה