כירורגיה של היד

קפה מגן מפני אי ספיקת לב/מאת פרופ’ מיכאל שכטר, עורך קרדיולוגיה

קפאין הינו אלקלואיד, רכיב תזונתי השייך למשפחת חומרים הנקראת מתיל-קסנתינים ומצוי במשקאות הקפה, תה, קולה, שוקולד, משקאות האנרגיה  וכדומה. תכולת הקפאין במשקאות ובמזונות משתנה בין הסוגים ותלויה בסוג הפולים, תהליכי ההפקה השונים, סוג הטיפול אותו הם עוברים, אופן ההכנה והמיצוי של המשקה. קפאין נספג מהר יחסית ממערכת העיכול למחזור הדם, כך שתוך 45 דקות עד שעה מרגע צריכתו הוא מגיע לרמת שיא בדם. לאחר ספיגתו הוא עובר מטבוליזם בכבד על ידי ציטוכרום P450 לשלושה חומרים עיקריים: פרקסנטין (מטבוליט עיקרי), תיאופילין ותיאוברומין.

מחקרים אפידמיולוגים הצביעו על השפעה חיובית של שתיית משקאות קפה על בריאות האדם. יחד עם זאת, בכל הקשור לקפאין, עדיין קיימים חילוקי דעות בדבר השפעתו על הגוף בכלל ועל כלי הדם בפרט, ומכאן גם ההמלצות הסותרות לגבי שתיית קפה בקרב בריאים וחולים במחלת לב כלילית. במשך שנים, בלטה הטענה כי צריכה קבועה של משקאות קפה קשורה בעליית הסיכון לתמותה ממחלות לב הן בשל התצפית ששתית קפה מעלה לחץ דם ודופק ולכן אף נמנעו מלהמליץ על שתית קפה לחולים במחלות לב.

עם זאת, בשנים האחרונות מחקרים שללו טענה זו והראו כי צריכת משקאות קפה אינה מעלה את הסיכון למחלת לב כלילית או לאוטם שריר הלב.

Mostofsky וחב’   (1,2)   פירסמו בכתב העת Circulation Heart Failure מטה אנליזה של 5 מחקרים פרוספקטיביים (4 נערכו בשבדיה והחמישי בפינלנד), שבדקו את הקשר שבין צריכת קפה לבין הסכנה לאי ספיקת הלב ב 140,220 נבדקים ללא מחלת לב ידועה או יל”ד בבסיס ומצאו קשר בצורת J בין מספר כוסות הקפה לבין התפתחות אי ספיקת הלב: ניתוח הנתונים בוצע לאחר תיקנון לגורמי סיכון דמוגרפיים וקרדיווסקולרים ונמצא שצריכת קפה עד 4 כוסות ליום קשור עם סיכון נמוך להיארעות של אי ספיקת לב ואילו מעל 10 כוסות ליום יש עליה בסיכון.

אחת ההשערות שהעלו המחברים היא ששתיה ממושכת של קפה קשורה בסיכון נמוך יותר לסכרת מסוג 2, אם כי עובדה זו לא הוכחה במחקרים התערבותיים. כמו כן העלו מספר השערות ע”י חוקרים אחרים לגבי השפעה ממושכת של שתיית קפה, ביניהם ירידה בסמני הדלקת, שיפור בתפקוד האנדותל, שיפור בהגנה האנטי חימצונית ועוד.

קבוצתנו הראתה לאחרונה (3) שמתן אקוטי של קפאין נקי 200 מ”ג ליום (שווה ערך ל 3 כוסות קפה) שיפרה תוך כשעה הן את תפקוד האנדותל בכלי הדם הברכיאלי, הן את סמני הדלקת (שבא לידי ביטוי בירידת CRP ועליה באדיפונקטין) הן בנבדקים בריאים והן בחולים עם מחלת לב כלילית, וזאת ללא שינוי משמעותי בדופק ו/או בלחץ הדם.

קפה מכיל בנוסף לקפאין גם חומרי טעם וריח, חלב ומוצריו ועוד. על כן חשוב לדעת מה מבין מרכיבי הקפה הוא זה שתורם להשפעות המטיבות ובאיזו דרך. אמנם המטה-אנליזה של Mostofsky וחב’  תורמת ל”אווירה” החיובית של שתית קפה (שהוא ה”סם” הנפוץ ביותר בעולם) ומהווה קריאה נגדית לכל השוללים צריכת קפה, וביחוד בחולים עם מחלות לב, אולם גם מזהירה בפני צריכה עודפת של קפה (מעל 10 כוסות ביום).

כדי לפתור אניגמה אחת ולתמיד, הקהיליה המדעית זקוקה למחקר פרוספקטיבי התערבותי ולאורך זמן שבו יבדקו השפעה של נטילת קפאין נקי לעומת שתית קפה (עם וללא קפאין) על תוצאים קליניים (כגון אישפוזים, מחלות, וכד’) ומעבדתיים (כגון סמני דלקת, תפקוד אנדותל, תפקודי קרישה וכד’) שונים.

עד אז יש לאפשר הן לבריאים והן לחולי הלב לצרוך קפה באופן מבוקר ולא מוגזם.

מקורות:




  • Mostofsky E, Rice MS, Levitan EB, Mittleman MA. Habitual coffee consumption and risk of heart failure: a dose-response meta-analysis. Circ Heart Fail 2012; DOI:10.1161/CIRCHEARTFAILURE.112.967299. Available at: http://circheartfailure.ahajournals.org 


  • Shechter M, Shalmon G, Scheinowitz M, et al. Impact of acute caffeine imgestion on endothelial function in subjects with and without coronary artery disease. Am J Cardiol 2011;107:1255-61.
  • 0 תגובות

    השאירו תגובה

    רוצה להצטרף לדיון?
    תרגישו חופשי לתרום!

    כתיבת תגובה

    מידע נוסף לעיונך

    כתבות בנושאים דומים

    • שבירת מיתוסים עם פרופ' רז: מניעת השמנה בילדים ובמבוגרים

      שבירת מיתוסים עם פרופ' רז: מניעת השמנה בילדים ובמבוגרים

      שלום וברוכים הבאים לפרק נוסף של “שבירת מיתוסים”. היום נדבר על נושא חשוב ביותר – השמנה בילדים ובמבוגרים. פרופסור רז דן בשאלה מדוע השמנה בילדים רק ממשיכה לעלות, נדון בסיבה שהטיפול במגפת ההשמנה נכשל ומתי שומן עודף הוא דווקא יתרון. הצטרפו אלינו לפרק חשוב, מלמד ומלא בתובנות! בואו נתחיל! בחסות בלתי תלויה של חברת נובונורדיסק

    • החשיבות הפרוגנוסטית של סרקופניה בחולים עם לימפומה (Leuk Lymphoma)

      החשיבות הפרוגנוסטית של סרקופניה בחולים עם לימפומה (Leuk Lymphoma)

      מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Leukemia and Lymphoma עולה כי סרקופניה הינה סמן פרוגנוסטי שלילי בחולים עם לימפומה ומלווה בשיעורים נמוכים יותר של הישרדות ללא-התקדמות מחלה ובשיעורי הישרדות כוללים נמוכים יותר בחולים לאחר השתלת מח עצם ובגברים. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ישנן עדויות סותרות אודות הקשר בין סרקופניה ולימפומה. כעת הם ביקשו לבחון את […]

    • צריכת בשר אדום מעובד מלווה בעליה בסיכון לדמנציה (מתוך כנס ה-AAIC)

      צריכת בשר אדום מעובד מלווה בעליה בסיכון לדמנציה (מתוך כנס ה-AAIC)

      בקרב מבוגרים הצורכים כשתי מנות שבועיות של בשר אדום מעובד תועדה עליה של 14% בסיכון לאבחנה של דמנציה, כמו גם הזדקנות קוגניטיבית מואצת, בהשוואה לאלו שצרכו פחות משלוש מנות בשר אדום מעובד בחודש, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו במהלך כנס ה-Alzheimer’s Association International Conference. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ישנן עדויות סותרות באשר לקשר בין […]

    • יחס אלבומין:קריאטינין בשתן מנבא את הסיכון להיפרקלמיה בחולים עם מחלת כליות כרונית (Kidney Med)

      יחס אלבומין:קריאטינין בשתן מנבא את הסיכון להיפרקלמיה בחולים עם מחלת כליות כרונית (Kidney Med)

      בחולים עם יחס אלבומין:קריאטינין בשתן של 3,500 מ”ג/גרם ומעלה תועדו שיעורים גבוהים יותר של היפרקלמיה, עם שכיחות גבוהה של ההפרעה האלקטרוליטרית גם בחולים שקיבלו טיפול באנטגוניסטים לקולטן למינרלוקורטיקואידים, כך מדווחים חוקרים במאמר חדש שפורסם בכתב העת Kidney Medicine. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ישנן הערכות שונות מאוד של שיעורי היארעות היפרקלמיה בחולים עם מחלת כליות […]

    • מה בין צריכת סיבים תזונתיים ובין הסיכון להיפרקלמיה בחולים תחת המודיאליזה? (J Ren Nutr)

      מה בין צריכת סיבים תזונתיים ובין הסיכון להיפרקלמיה בחולים תחת המודיאליזה? (J Ren Nutr)

      מנתונים שפורסמו בכתב העת Journal of Renal Nutrition עולה קשר אפשרי בין צריכת סיבים תזונתיים ובין הסיכון להיפרקלמיה בחולים תחת טיפול המודיאליזה, כאשר צריכה יומית של מעל 15.33 גרם לוותה בירידה אפשרית בסיכון להפרעה האלקטרוליטרית. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי היפרקלמיה הינה בעיה נפוצה בחולים תחת טיפולי המודיאליזה. בעשורים האחרונים, צריכה מופרזת של מזונות עתירי […]

    • צריכת וויטמין A עשויה להפחית את הסיכון לדיכאון בחולים עם אי-ספיקת לב (ESC Heart Failure)

      צריכת וויטמין A עשויה להפחית את הסיכון לדיכאון בחולים עם אי-ספיקת לב (ESC Heart Failure)

      צריכה רבה של וויטמין A מלווה בסיכויים נמוכים יותר להופעת דיכאון בחולים עם אי-ספיקת לב, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת ESC Heart Failure. מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבחון את הקשר בין צריכת וויטמין A ובין דיכאון בקרב חולים עם אי-ספיקת לב. לצורך מחקר החתך החוקרים אספו נתונים אודות חולים עם אבחנה של […]

    • האם דיאטת DASH עשויה להפחית שומן כבדי בחולים עם סוכרת מסוג 2? (Diabetes, Obesity and Metabolism)

      האם דיאטת DASH עשויה להפחית שומן כבדי בחולים עם סוכרת מסוג 2? (Diabetes, Obesity and Metabolism)

      מעבר לתזונה עתירת פירות, ירקות, אגוזים, קטניות, דגנים מלאים ומוצרי חלב דלי-שומן ודלה בנתרן, משקאות ממותקי-סוכר ובשר אדום ומעובד עשויה להפחית שומן כבדי, רקמת שומן תת-עורית ורקמת שומן ויסראלי בחולים עם סוכרת, בפרט באלו עם סוכרת מסוג 2, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Diabetes, Obesity and Metabolism. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי בחולים […]

    הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

    במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
    להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה