המטולוגיה

מתי ניתן להפסיק נטילת אספירין במינון נמוך בחולים העוברים ניתוח מעקפים? (מתוך Circulation)

מאת ד”ר בן פודה שקד

במחקר חדש אשר פורסם בגיליון ינואר של ירחון Circulation ובו הושוו חולים העוברים ניתוח מעקפים (Coronary artery bypass grafting, CABG) ומטופלים באספירין במינון נמוך טרום-ניתוחית, נמצא כי נרשמו הבדלים רציניים מועטים בלבד בתוצאות הקליניות בין חולים אשר הפסיקו ליטול טיפול זה מוקדם (שישה ימים ומעלה לפני הניתוח) ובין אלו שהפסיקו מאוחר (עד לחמישה ימים לפני הניתוח).

החוקרים מסבירים כי אספירין במינון נמוך הינו טיפול מקובל לאחר ניתוח מעקפים, וכי חולים רבים מקבלים אותו גם טרום-ניתוחית. עם זאת, קיים לדבריהם חשש לפיו קבלת הטיפול בסמיכות רבה מדי לניתוח עלולה להגביר את הסיכון לדימומים. מאידך, ישנן ראיות מוגבלות המכוונות את הקלינאים בנוגע למועד ההפסקה המומלץ.

לפיכך, ביקשו החוקרים לעשות שימוש בנתוני מאגר מידע של מרכז רפואי אקדמי גדול בארצות הברית במטרה לבחון סוגיה זו. אותרו חולים המטופלים באספירין אשר עברו CABG בין החודשים ינואר 2002 וינואר 2008, וסווגו על פי מועד הפסקת הטיפול לקראת הניתוח (בקבוצת ההפסקה המוקדמת של הטיפול נכללו אלו שהפסיקו את נטילת האספירין שישה ימים ומעלה לפני הניתוח, ובקבוצת הטיפול המאוחר אלו שהפסיקו עד חמישה ימים לפני הניתוח). בהמשך, ניתחו החוקרים את התוצאות הקליניות של חולים אלו.

התוצא העיקרי המשולב של המחקר כלל אירועים קרדיווסקולאריים רציניים באשפוז (לרבות תמותה, אוטם לבבי ושבץ), ויעדיו המשניים היו סיבוכים דימומיים. מאחר והיו קיימים הבדלים מובהקים בין שתי קבוצות החולים, בוצע ניתוח propensity במטרה לצמצם את ההטיות האפשריות.

החוקרים מדווחים כי נכללו במחקר 4,143 חולים, מהם 2,298 בקבוצת ההפסקה המוקדמת של הטיפול ו-1,845 בקבוצת ההפסקה המאוחרת. לדבריהם, עלה בידם להתאים היטב 1,519 זוגות חולים (73% מסך העוקבה). ביחס לתוצא העיקרי בין שתי הקבוצות המותאמות, לא נצפו הבדלים מובהקים (1.7% לעומת 1.8%; p=0.80), וכן לא נצפו הבדלים כאלו ביחס למרכיבי התוצא העיקרי המשולב.

החוקרים מוסיפים כי דימום היה שכיח יותר בקרב החולים בקבוצת ההפסקה המאוחרת של נטילת האספירין, וזאת לצד שיעור גבוה יותר של צורך בעירויי דם, הן במהלך הניתוח (23% לעומת 20%; p=0.03) והן בתקופה הבתר-ניתוחית (30% לעומת 26%; p=0.009). עם זאת, לא נצפה הבדל מובהק בשיעור הצורך בניתוח חוזר בעקבות דימום או במשך האשפוז.

על סמך תוצאותיהם אלו, מסכמים החוקרים כי בחולים העוברים ניתוח מעקפים, הפסקה מאוחרת של הטיפול במינונים נמוכים של אספירין לא הביאה להשפעה שלילית על התוצאות הקרדיווסקולאריות, אם כי הביאה לעלייה מתונה בשיעור הדימומים המצריכים עירוי דם. בנוסף, הם מציינים כי נצפתה מגמה אפשרית לסיכון מוגבר לצורך בניתוח חוזר, אולם לדבריהם יש צורך במחקר גדול יותר בכדי לאשש ממצא זה.

בנוסף, מזכירים החוקרים כי קיימות סיבות לפיהן בחולים מסוימים אין להפסיק טיפול באספירין מוקדם יתר על המידה, שכן הדבר קשור בסיכון מוגבר לאוטם לבבי חריף, תסמונת כלילית חריפה ואיסכמיה של הגפיים התחתונות. לפיכך, הם טוענים כי המועד המועדף עבור החולה הפרטני נותר כהחלטה קלינית המבוססת על פרופיל הסיכון של אותו חולה.

במאמר מערכת שפורסם באותו גיליון, טוענים הכותבים כי המחקר מספק ראיות מרגיעות ביחס לסיבוכים הקרדיווסקולאריים של הפסקת הטיפול באספירין לקראת ניתוח מעקפים, הן כאשר זו נעשית מוקדם והן כשנעשית מאוחר. לדבריהם, נערכים כעת מחקרים מבוקרים נוספים אשר צפויים לשפוך אור נוסף על הסוגיה, לרבות על השאלה שמא יש להפסיק טיפול באספירין לחלוטין ולנסות לשלוט בדמם באמצעות טיפול אנטיפיברינוליטי.

Circulation 2011

לידיעה ב-NeLM

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • האם בדיקה גנטית יכולה לנבא תגובה ל-Semaglutide? (מתוך כנס ה-ADA)

    האם בדיקה גנטית יכולה לנבא תגובה ל-Semaglutide? (מתוך כנס ה-ADA)

    מנתונים חדשים שהוצגו במהלך הכנס השנתי מטעם ה-ADA (או American Diabetes Association) עולה כי בדיקה גנטית לזיהוי נטייה להפרעה בשובע לאחר ארוחה (Abnormal Postprandial Satiety) עשויה לסייע בחיזוי טיב התגובה לטיפול ב-Semaglutide, אם כי לא הודגם קשר דומה עם הטיפול בתכשיר אחר מאותה משפחה. הבדיקה הינה חלק מהפורטפוליו של MyPhenome Obesity Phenotyping Portfolio של חברת […]

  • האם טיפול ב-Semaglutide מעלה את הסיכון ל-NAION? (מתוך JAMA Ophthalmol)

    האם טיפול ב-Semaglutide מעלה את הסיכון ל-NAION? (מתוך JAMA Ophthalmol)

    בחולים עם סוכרת מסוג 2, עודף-משקל או השמנת-יתר, טיפול ב-Semaglutide מלווה בסיכון מוגבר לאבחנה של NAION (או Non-Arteritic Anterior Ischemic Optic Neuropathy), כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Ophthalmology. המחקר הרטרוספקטיבי כלל 16,827 חולים ממרכז Massachusetts Eye and Ear בבוסטון. החוקרים התמקדו ב-710 חולים עם סוכרת מסוג 2 , כולל 194 חולים שקיבלו […]

  • מה בין משך השינה ובין לחץ הדם בצעירים? (Pediatrics)

    מה בין משך השינה ובין לחץ הדם בצעירים? (Pediatrics)

    במאמר שפורסם בכתב העת Pediatrics מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי משך שינה ארוך יותר והתחלת שינה בשעה מוקדמת יותר מלווים במדדי לחץ דם נמוכים יותר. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי כיום אין בהמלצות התייחסות ליעד דפוסי שינה אופטימאליים כטיפול ביתר לחץ דם. כעת הם בחנו את הקשר בין משך ומועד שינה […]

  • אפשרויות טיפול תרופתי באלופציה אראטה (U.S. Pharmacist)

    אפשרויות טיפול תרופתי באלופציה אראטה (U.S. Pharmacist)

    אלופציה אראטה, הפרעת שיער אוטואימונית לא צלקתית, הינה בעלת שיעור היארעות של עד כ-2% במהלך החיים ועלולה להשפיע על תחומים פסיכולוגיים, רגשיים וחברתיים. יהונתן ניסן משתף את מאמר העוסק בהפרעה מה- U.S. Pharmacist, בהמלצתו של פרופ’ שוורצברג.

  • גורמי סיכון לתמותה במבוגרים עם מחלת לב מולדת ואנדוקרדיטיס זיהומי (Int J Cardiol)

    גורמי סיכון לתמותה במבוגרים עם מחלת לב מולדת ואנדוקרדיטיס זיהומי (Int J Cardiol)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת International Journal of Cardiology עולה כי שיעורי התמותה משנית לאנדוקרדיטיס זיהומי במבוגרים עם מחלת לב מולדת הם נמוכים, אך טיפול שמרני במקרים אלו מלווה בסיכון הגבוה ביותר לתמותה. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחלת לב מולדת זרימת דם טורבולנטית חריגה מלווה בסיכון הגבוה ביותר לאנדוקרדיטיס זיהומי. למרות התקדמות באבחנה וטיפול, […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה