גינקולוגיה

מה בין היקף עליה עודפת במשקל הגוף ובין הסיכון לתחלואה אימהית חמורה? (Am J Obstet Gynecol MFM)

מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת American Journal of Obstetrics & Gynecology עולה כי בקרב נשים הרות עם עובר יחיד עם עליה במשקל בהיקף של מעל 22.5 ק”ג סיכון מוגבר לתחלואה אימהית חמורה, בהשוואה לאלו עם עליה עודפת מתונה במשקל הגוף במהלך ההיריון.

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי הן השמנה והן עליה עודפת במשקל הגוף בזמן היריון מלווים סיכון מוגבר לתחלואה אימהית חמורה, אך אין נתונים רבים באשר לשאלה אם הסיכון לתחלואה אימהית חמורה עולה עוד יותר עם עליה בדרגת או חומרת העליה העודפת במשקל הגוף בהריון.

במטרה לקבוע אם נשים הרות עם עליה עודפת במשקל הגוף בזמן הריון בהן תועדה עליה של למעלה מ-22.5 ק”ג במשקל הגוף קיים סיכון מוגבר לתחלואה אימהית חמורה, בהשוואה לנשים עם עליה עודפת מתונה במשקל הגוף במהלך ההיריון מעבר לעליה המומלצת בהנחיות. מטרה שניה של המחקר הייתה לקבוע אם בנשים עם עליה של 4.5 ק”ג מעבר לסף העליון המומלץ של עליה כוללת בשקל הגוף בכל קטגוריית מדד מסת גוף לפני ההיריון סיכון גבוה יותר לתחלואה אימהית חמורה, בהשוואה לנשים עם עליה בהיקף קטן יותר.

מחקר העוקבה הרטרוספקטיבי כלל את כל התינוקות שנולדו בחיים ובמועד עם עליה עודפת במשקל הגוף בשבעה בתי חולים בניו-יורק בין ינואר 2019 ועד פברואר 2020. עליה עודפת במשקל הגוף הוגדרה כעליה מעבר לסף העליון של עליה כוללת במשקל הגוף לכל קטגוריית מדד מסת גוף לפני-הריון לפי הנחיות ה-Institute of Medicine: מעל 18.1 ק”ג באלו עם מדד מסת גוף קטן מ-18.5 ק”ג/מ2, מעל 15.8 ק”ג באלו עם מדד מסת גוף בטווח 18.5-24.9 ק”ג/מ2, מעל 11.3 ק”ג באלו עם מדד מסת גוף בטווח 25.0-29.9 ק”ג/מ2 ומעל 9.0 ק”ג באלו עם מדד מסת גוף של 30 ק”ג/מ2 ומעלה.

המשתתפות סווגו לשתי קבוצות לפי היקף העליה העודפת במשקל הגוף בזמן הריון: עליה מתונה (עד 22.5 ק”ג) או חמורה (מעל 22.5 ק”ג).

התוצא העיקרי תחלואה אימהית חמורה, שהוגדר לפי קריטריוני המרכז לבקרת מחלות ומניעתן.

מדגם המחקר כלל 11,506 נשים שנכללו בניתוח הנתונים, כאשר ב-1,965 (17.1%) תועדה עליה עודפת חמורה במשקל הגוף בזמן היריון.

השיעור הכולל של תחלואה אימהית חמורה עמד על 3.1% (292 מבין 9,541 נשים) מהנשים עם עליה עודפת מתונה במשקל הגוף בזמן הריון.

מניתוח סטטיסטי עלה כי לאחר תקנון למשתנים, בנשים עם עליה עודפת חמורה במשקל הגוף תועדה עליה של 39% בסיכון לתחלואה אימהית חמורה, בהשוואה לאלו עם עליה עודפת מתונה במשקל בזמן הריון (יחס סיכויים מתוקן של 1.39, רווח בר-סמך 95% של 1.08-1.79).

בנשים עם עליה עודפת במשקל הגוף של 4.5 ק”ג ומעלה מער לסף העליון לעליה במשקל בזמן הריון לאותה קטגוריית מדד מסת גוף תועדה עליה של 32% בסיכון לתחלואה אימהית חמורה (יחס סיכויים מתוקן של 1.32, רווח בר-סמך 95% של 1.07-1.62) בהשוואה לאלו עם עליה קטנה מהסף העליון של 4.5 ק”ג.

החוקרים מסכמים וכותבים כי בנשים הרות בהן תועדה עליה במשקל בהיקף של מעל 22.5 ק”ג סיכון מוגבר לתחלואה אימהית חמורה. בדומה, בנשים שעלו 4.5 ק”ג ומעלה מעל לסף העליון המומלץ לנשים באותה קטגוריית מדד מסת הגוף הספציפי, תועד סיכון מוגבר לתחלואה אימהית חמורה. החוקרים קוראים להשלים מחקרים נוספים במטרה לזהות את ההתערבויות היעילות ביותר לניהול עליה במשקל במהלך היריון והפחתת הסיכון האימהי.

Am J Obstet Gynecol MFM, Dec 5, 2023

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה